Ciaza- zmiany w ciele o ktorych nikt Ci nie powiedzial. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-12, 14:30   #91
passionfruit
Zakorzenienie

Dot.: Ciaza- zmiany w ciele o ktorych nikt Ci nie powiedzial.

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Ale nie cofnęło się nic a nic ?
Jestem jeszcze przed ciążą, ale o większości zmian już czytałam/słyszałam. Jedynie te stopy mnie zszokowały i baaardzo zmartwiły Tak, tak mówi to butoholiczka
Nic a nic. Ale ja miałam rozmiar 36 więc teraz 36,5 jest super. Mogę kupić buty 37 i nie muszę w sklepie z dziecięcym obuwiem
Stary 2011-12-12, 16:49   #92
czubasek20
Zakorzenienie

Ja jestem w 31 tygodniu i w życiu nie spodziewałabym że na sromie można mieć żylaka.
Rozstępów, opuchniętych nóg i całej reszty w sumie się spodziewałam.

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 20:47   #93
ptysza
Zadomowienie

ja nie mialam pojecia ze mozna tak straszliwie chrapac w ciaqzy jak reka odjal jakies 2 tygodnie po

nie mialam pojecia ze po porodzie sie krwawi nie zdarzylam sie tego dowiedziec jeny jak ja glowkowalam nad tym jak lezalam na intensywnej po cieciu i sie skapnelam ze sie ze mnie leje pamietam tez jak lekarz kilka dni po cieciu zapytal mnie "czy nadal wydalam odchody? " kurna, a ja mu na to, cooooo??? teraz juz wiem, ze lekarze tak mowia na te wielkie ilosci krwi po porodzie

no i najbardziej bylam zaskoczona tym, ze mozna urodzic w 29 tygodniu ciazy!
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 11:22   #94
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikita262 Pokaż wiadomość
Bol stawow biodrowych.
u mnie była to rwa kulszowa-2 razy po ok. 2-3 tygodnie. chodziłam jak kaczusia
Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
Zdarzylo mi sie popuscic siusiu zwlaszcza przy kichnieciu albo smiechu
mnie też
Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
w ciazy wlasciwie nie rosly mi wlosy na nogach
mnie też
Cytat:
Napisane przez rybkie Pokaż wiadomość
spi mi sie jakbym miala kilo cukru na klatce piersiowej
o tak, bez trzech poduch pod głową nie dam rady zasnąć. Na podwyzszeniu dopiero jakoś łapię oddech
Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość

Wspominala ju ktoras o zmianach skornych?
ze zmian skórnych u mnie pojawiły się 4 kurzajki na palcach u prawej dłoni. Zauwazyłam tez na szyi, pod pachami i na piersiach takie maleńkie wystajace zmiany zwane włokniakami ( popularnie określane jako "cycki"). Sporo się tego rozsiało.

no i oczywiście ta okropna zgaga nie rozstaję się z migdałami, ratują mi życie. A, i opuchnięte nogi...
za to brak rozstepów (przy sporej skłonności), brak skurczów łydek, wymiotów; mdłosci były na poczatku ale słabe (bardziej z głodu, apetyt mi dopisywał), zatwardzeń, trądziku.
Naprawdę nic strasznego, podsumowujac.
p.s.rodzę za parę dni
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 12:22   #95
karolca
Zakorzenienie

na cukrzycę ciążową można zachorować nawet będąc szczupłą, zdrową osobą

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 13:43   #96
rybkie
Rozeznanie

A ja sobie chodze po domu i za przeproszeniem puszczam baki ostatnio staly sie bardzo uciazliwe, no wstyd mi mi no jak tak z nienacka cos "wyskoczy", najgorsze jest to ze nad tym nie da sie zapanowac o tym tez mi nikt nie powiedzial i na poczatku myslalam ze cos zjadlam teraz tlumacze ze to nie ja tylko dziecko!

aaa no i tez nie wiedzialam ze wlosy na brzuchu moga tak rosnac! normalnie dzungla
rybkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 13:49   #97
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
A ja sobie chodze po domu i za przeproszeniem puszczam baki ostatnio staly sie bardzo uciazliwe, no wstyd mi mi no jak tak z nienacka cos "wyskoczy", najgorsze jest to ze nad tym nie da sie zapanowac o tym tez mi nikt nie powiedzial i na poczatku myslalam ze cos zjadlam teraz tlumacze ze to nie ja tylko dziecko!
Masz najlepsze możliwe wytłumaczenie żeby sobie pozwolić na puszczanie wiatrów nie ma się co przejmować.
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-13, 14:06   #98
diablica071086
Zadomowienie

zapomniałam dodac mam wrazenie ze coś w stylu potówek mi pod piersiami i na wyższym brzuchu pojawiło a nie ubieram się za ciepło
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 14:31   #99
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

mdlosci meczyly mnie jakies 6 tygodni ale za to intensywnie,przeszly za to jak reka odjal.Do tego doszlo chroniczne zmeczenie i sennosc,
jestem osoba dosc energiczna i wkurzalam sie,ze teraz wszystko mi zajmuje 2x wiecej czasu i 2x bardziej sapie.

Cera-stan idealny chyba od dziecka nie mialam tak gladkiej buzki,
to piekne uczucie nie miec pryszczy juz od 8 miesiecy haha.
Wlosy niby mam gestsze ale dlatego ze je mam czas regularnie podcinac.

Ostatnio kupilam buty......rozmiar mniejsze niz zwykle.

Ale co mnie zastanawia najbardziej i czego tutaj nikt nie ma-
bardzo,ale to bardzo intensywnie odczuwam zapachy.
Bylam w sklepie z butami to stalam i wdychalam zapach skory i sprawialo mi to prawie orgazmiczna przyjemnosc,to samo zapach drewna czy farby,spalin,lasu normalnie czad z w zyciu tak wrazliwego wechu nie mialam.Nie dotyczy to np juz smaku.wszystko smakuje mi z taka sama intensywnoscia jak poprzednio.
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 15:22   #100
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
Bylam w sklepie z butami to stalam i wdychalam zapach skory i sprawialo mi to prawie orgazmiczna przyjemnosc,to samo zapach drewna czy farby,spalin,lasu normalnie czad z w zyciu tak wrazliwego wechu nie mialam.Nie dotyczy to np juz smaku.wszystko smakuje mi z taka sama intensywnoscia jak poprzednio.
U mnie też w ciąży bardzo duża wrażliwość na zapachy. Początkowo prowadziła do wymiotów (np. otwieram lodówkę - czuję sałatkę jarzynową - biegnę przytulać się z porcelaną), a teraz rozróżniam inne dziwne zapachy, np. gotującej się wody No i przez to też często kicham (kilkadziesiąt razy dziennie).

Zapomniałam jeszcze dodać o krwawieniach z nosa, kiedy przez 21 lat nigdy ani razu mi krew z nosa nie leciała - teraz bardzo często.

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 15:37   #101
primavera
Zakorzenienie

a właśnie - po cc też sie "wydala odchody"? Ostatnio sie nad tym zastanawiałam
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-13, 15:53   #102
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
Tak macica oczyszcza się tak samo i zwija jak przy porodzie sn
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 15:55   #103
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
tak, jak najbardziej

a i jeszcze z dolegliwości przypomniało mi się, że mam często zapchany nos, zwłaszcza w nocy. Coś jakby obrzęk śluzówki.
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 15:59   #104
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

[QUOTE=evvcia_;31035437

Zapomniałam jeszcze dodać o krwawieniach z nosa, kiedy przez 21 lat nigdy ani razu mi krew z nosa nie leciała - teraz bardzo często.[/QUOTE]
Oj, tak pamiętam, w pierwszej ciąży kupiłam sobie taki kalendarzyk ciąży tydzień po tygodniu i czytałam. Rano przewracam sobie stronę i czytam: "Od tego tygodnia mogą dokuczać ci krwawienia z nosa. To normalne, bo krwi jest więcej i rozszerza naczynka, które mogą pęknąć bla bla bla". Pamiętam, że przeczytałam to i sobie myślę, co za bzdura! Jakie krwawienia z nosa?! JA NA PEWNO nie będę miała żadnych krwawień. W tym momencie nagle czuję, że leci mi coś po twarzy - puściła mi się krew z nosa, a ja biegiem do łazienki tamować krwotok. Teraz niedawno też już zaliczyłam rano tamowanie, potem przez pół dnia bałam się wysmarkać, żeby mi gdzieś na ulicy nie poszło
Stary 2011-12-13, 16:23   #105
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
mi tez nie urosly... zrobily sie moze troche twardsze na poczatku, ale nie urosly za nic

Oj ja tez mam slabe rece... 15 sec w gorze i ja rak juz nie czuje ciezko wysuszyc sobie chocby wlosy ....
Ja też nie wiem co to wieksze piersi i nawet brzucha nie mam.

Cytat:
Napisane przez diablica071086 Pokaż wiadomość
dodam jeszcze płacz podczas jazdy autem (jako kierowca) bo akurat jakaś piosenka poleciała nawet nie smutna ale ja beczę, tak samo filmy jak jakieś wzruszające to 100% ze będę ryczec
o jaaa to przy większości filmów, piosenek czy programów mam wilgotne oczy. A jak jakieś ekscytujące rzeczy to juz w ogole mam mokre oczy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-13, 16:34   #106
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

[QUOTE=aga_bre;31036550]Ja też nie wiem co to wieksze piersi i nawet brzucha nie mam.

Szczęściara! ja to z bólu spać nie mogłam, a biust mi urósł tak, że po dwóch dniach musiałam kupić ciążowy stanik, większy o ponad rozmiar, taki rosnący musiałam w nim spać, bo tylko to lekko odciążało mi piersi. Teraz jestem w 4 miesiącu, stanik już wymieniłam, a on znów za mały, boję się, co będzie dalej. A brzuszek to już mam całkiem spory. Co za niesprawiedliwość!: D
Stary 2011-12-13, 18:59   #107
muffinka90
Zakorzenienie

a z tym kichaniem to tez bez przerwy po porodzie przeszlo, chociaz jak mi sie zdarzylo raz, zanim sie naciecie zroslo, to akurat mile to nie bylo

i krawienia z nosa wieczne, masakra, wrrr...

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 19:12   #108
rinco
Wtajemniczenie

Przebrnęłam przez cały wątek U mnie też ciąża raczej bezobjawowo przebiega (obecnie 17 tydzień), ale z rzeczy, które mnie najbardziej zdziwiły to:
- bolący brzuch od dłuższego niesikania - niestety trzeba o tym myśleć wcześniej i iść do WC nawet jak się jeszcze nie czuje, że się chce, bo potem będzie nieprzyjemnie; najgorzej jest w nocy - budzę się co noc, ale nie zawsze chce mi się wyjść spod kołdry to potem rano jest masakra...
- może to głupie, ale wyobrażałam sobie, że brzuch rośnie tylko gdzieś w okolicy pępka i niżej, a tymczasem ja już dawno straciłam talię i dziwnie się czuję będąc tam taka gruba - szok
- wzrok mi się trochę popusł, a mam ok. -5 na oba oczy :/ (mam nadzieję, że potem się naprawi)
- od początku ciąży kompletnie przeszła mi ochota na słodycze, a wcześniej byłam mega-słodyczomaniaczką (będzie chłopak, to może dlatego)
- zerowe libido - to akurat przykre, ale jakoś ciągle nie mam ochoty, a tu już II trymestr i miało być tak pięknie...
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 19:31   #109
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
mdlosci meczyly mnie jakies 6 tygodni ale za to intensywnie,przeszly za to jak reka odjal.Do tego doszlo chroniczne zmeczenie i sennosc,
jestem osoba dosc energiczna i wkurzalam sie,ze teraz wszystko mi zajmuje 2x wiecej czasu i 2x bardziej sapie.

Cera-stan idealny chyba od dziecka nie mialam tak gladkiej buzki,
to piekne uczucie nie miec pryszczy juz od 8 miesiecy haha.
Wlosy niby mam gestsze ale dlatego ze je mam czas regularnie podcinac.

Ostatnio kupilam buty......rozmiar mniejsze niz zwykle.

Ja mam to samo z buzia, ba!, zmieniłam niedawno krem z "cera tłusta mieszana" na "cera sucha wrażliwa", bo mam totalnie przesuszoną cerę, ale też bez większych niespodzianek...

I z zapachami - nie umiem niczego wąchać, perfumy poszły w odstawkę, dezodorant mam w kulce, nawet mi przeszkadza zapach kremu do twarzy :/

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
- bolący brzuch od dłuższego niesikania - niestety trzeba o tym myśleć wcześniej i iść do WC nawet jak się jeszcze nie czuje, że się chce, bo potem będzie nieprzyjemnie; najgorzej jest w nocy - budzę się co noc, ale nie zawsze chce mi się wyjść spod kołdry to potem rano jest masakra...
- od początku ciąży kompletnie przeszła mi ochota na słodycze, a wcześniej byłam mega-słodyczomaniaczką (będzie chłopak, to może dlatego)
- zerowe libido - to akurat przykre, ale jakoś ciągle nie mam ochoty, a tu już II trymestr i miało być tak pięknie...
Też mam to samo, a co do sikania to, co ciekawe, jak leżę to mi się aż tak nie chce, ale jak wstanę to jeju czuję w sobie 5 litrów :/ Pozostałe 2 rzeczy identycznie, chociaż słodycze już mi trochę wróciły.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-13, 19:53   #110
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:

aaa no i tez nie wiedzialam ze wlosy na brzuchu moga tak rosnac! normalnie dzungla
witaj w klubie
ja do swoich objawów dopisze teraz,w 26tyg, bezsenność w nocy za to w ciągu dnia rewelacyjnie spie i wszechobecna zgada!! rosnący brzuch przeszkadza w goleniu bikini i to tego strasznie sie pocę
nie wiem jak wy ale ja mam zaniki pamięci i jestem strasznie roztargniona
Stary 2011-12-13, 20:08   #111
rinco
Wtajemniczenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31040691]Ja mam to samo z buzia, ba!, zmieniłam niedawno krem z "cera tłusta mieszana" na "cera sucha wrażliwa", bo mam totalnie przesuszoną cerę, ale też bez większych niespodzianek...

Też mam to samo, a co do sikania to, co ciekawe, jak leżę to mi się aż tak nie chce, ale jak wstanę to jeju czuję w sobie 5 litrów :/ Pozostałe 2 rzeczy identycznie, chociaż słodycze już mi trochę wróciły.[/QUOTE]

No właśnie ja też zaczęłam się smarować tłustymi kremami, bo ten co miałam co cery mieszanej się nie nadaje (taki dość wysuszający - przed ciążą był świetny). Ale za to cera gładziutka, żadnych pryszczy

Z tym sikaniem to jak rano się obudzę to niby mi się nie chce, ale jak usiądę na łóżku i ubieram kapcie to za chwilę czuję taki napływ, że szok, a jak już dojdę do łazienki to ledwo mogę utrzymać, a dzieje się w to w czasie może z 15 sekund
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 20:26   #112
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
No właśnie ja też zaczęłam się smarować tłustymi kremami, bo ten co miałam co cery mieszanej się nie nadaje (taki dość wysuszający - przed ciążą był świetny). Ale za to cera gładziutka, żadnych pryszczy

Z tym sikaniem to jak rano się obudzę to niby mi się nie chce, ale jak usiądę na łóżku i ubieram kapcie to za chwilę czuję taki napływ, że szok, a jak już dojdę do łazienki to ledwo mogę utrzymać, a dzieje się w to w czasie może z 15 sekund

Ech, szczęściary z Was! ja miałam tak dobrze w pierwszej ciąży z synkiem. Teraz nie ma tragedii, ale nie widzę zbytniej różnicy w porównaniu z tym, jak nie jestem w ciąży. Cóż, może to dziewczynka???? Pani doktor na ostatnim USG mówiła, że jest szansa, bo nie widzi siusiaka Jeszcze za wcześnie, żeby coś wyrokować na pewno, ale może...
Stary 2011-12-13, 20:50   #113
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

A co powiecie na to - pod koniec I trymestru zrobiły mi się gniazda i dziwne "świderki" we włosach. Zawsze miałam sztywne proste włosy, które można było idealnie ułożyć, a teraz doprowadzają mnie do szału te wstrętne gniazda i lekkie fale, które zrobiły się tylko i wyłącznie po lewej stronie głowy

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 21:07   #114
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez suzana Pokaż wiadomość
A co powiecie na to - pod koniec I trymestru zrobiły mi się gniazda i dziwne "świderki" we włosach. Zawsze miałam sztywne proste włosy, które można było idealnie ułożyć, a teraz doprowadzają mnie do szału te wstrętne gniazda i lekkie fale, które zrobiły się tylko i wyłącznie po lewej stronie głowy

No to to pierwsze słyszę. Kochana, jesteś UNIKATEM. Myślę, że dopóki nie robi Ci się afro, to jeszcze nie ma tragedii. Ale to naprawdę ciekawe...i ciekawe, czy to minie po porodzie...
Stary 2011-12-13, 21:21   #115
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
No to to pierwsze słyszę. Kochana, jesteś UNIKATEM. Myślę, że dopóki nie robi Ci się afro, to jeszcze nie ma tragedii. Ale to naprawdę ciekawe...i ciekawe, czy to minie po porodzie...
Mam nadzieję że minie - bo są takie dni, że mam ochotę to miejsce dosłownie wygolić do zera

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 21:21   #116
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
mnie sie w ciazy moje falujące kudły wyprostowały...i tez nie wiem czemu

Ale tak sobie mysle...ciało ciałem,ale co ta ciąża i dziecko zrobiły z moim mózgiem

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 21:28   #117
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

No bombowe macie efekty specjalne, Dziewczyny , tej się kręcą, tej się wyprostowały, tak źle i tak niedobrze...no nie dogodzisz!
Stary 2011-12-13, 22:59   #118
201611241302
Konto usunięte

Dziewczyny ja mam takie pytanko: czy po ciąży wcięcie w talii znika?
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 23:12   #119
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja mam takie pytanko: czy po ciąży wcięcie w talii znika?
Przylaczam sie do zapytania! Mam nadzieje,ze nie,... Co mi potem zostanie

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-13, 23:18   #120
karolca
Zakorzenienie

ja pomimo 27 tygodnia wcięcie w talii nadal mam

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości