![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zgrabne, ekonomiczne auto dla kobiety. Fiat, Opel, Seat, Renault, Daewoo... ?
Małe i bardzo ekonomiczne autko, godne polecenia , to VW lupo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zgrabne, ekonomiczne auto dla kobiety. Fiat, Opel, Seat, Renault, Daewoo... ?
Lub najnowszy VW Up
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
A mi pomożecie?
![]() Autko do 4, max 5 tysięcy. Nie Seicento bo już w domu mamy, ale też nie jakiś ogrom. Moje typy na dzień dzisiejszy to : 1. VW Polo 2. Opel Corsa 3. Seat Cordoba 4. Renault Megane Mam narzeczonego mechanika i zapaleńca samochodowego więc jest to już wybór po konsultacjach z nim i po jego opiniach ale chciałabym posłuchać jeszcze opinii innych osób ![]() Zależy mi na tym, żeby było sprawnie i tanio zarówno w zakupie jak i w późniejszym utrzymaniu (gaz, części, "wytrzymałość") Z góry dzięki za porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do mojej bardzo subiektywnej opinii: 1. VW Polo - jak na taki dość spory samochód słaby silnik, spalanie wcale nie takie niskie jak możnaby się spodziewać (mówimy o dieslu?)- ale jest to grupa VW, dużo ludzi ma do tej marki zaufanie, ale przez to niełatwo dostać egzemplarz, którego ktoś nie naprawiał w garażu z nieprzekręconym licznikiem z Niemiec. 2. Opel Corsa - bardziej "dziadkowy" samochód, chyba mi się lepiej kojarzy z bezobsługowym samochodem dla kobiety, prędzej można trafić niezajechany, krajowy egzemplarz. Ale wiele osób mówi, że to gorszy brat VW - ja wiem? 3. Seat Cordoba - Seaty mają fajne silniki, ale nic poza tym. Wyposażenie na absolutnie minimalnym poziomie. Trudno dostać niezajechane egzemplarze, bo tak jak VW jest to dość popularny i pożądany model, szczególnie przez młodych kierowców płci męskiej ![]() 4. Renault Megane - jest powiedzenie, że nie kupuje się samochodów na F - Fiatów, Fordów i Francuskich. I z mojego doświadczenia coś w tym jest, szczególnie jeśli mówimy o starszych generacjach. Pamiętaj też o tym że samochody to w dużej mierze zbiór tych samych części w różnych konfiguracjach (jak z laptopami), dużo zależy od egzemplarza. Znajdź w swojej okolicy kilka sztuk, każdą się przejedź, zobacz co Ci najbardziej odpowiada. Oczywiście weź kogoś, kto zna się na samochodach lepiej niż Ty - choćby nawet mechanik. PS. Nie myślałaś o mniej popularnych/pożądanych markach, w których za te 4-5 tysięcy będziesz mogła kupić lepiej wyposażone auta o mniejszych przebiegach, młodszych? Mam wrażenie że lecisz po najbardziej popularnych modelach (wnioskuję, że te polecił Ci mechanik - skoro tak często ma z nimi do czynienia to czemu je poleca?). Sprawdziłabym też np. starego dobrego Lanosa hatchback, Seata Arosę, Nissany, może coś starszego z niezawodnych skandynawów? Pamiętaj, że nie masz obowiązku słuchać się narzeczonego, kupuj to, do czego szybciej zabije Ci serce. Jak masz mechanika pod własnym dachem to masz większy wybór, bo absolutna niezawodność nie jest konieczna. Zresztą i tak za 4-5 tysięcy to nie spodziewałabym się cudów, zapewne i tak na początek będziesz musiała zainwestować z 1/4 wartości samochodu w jego naprawy. Nie ma się co czarować że 10-12-15 letni samochód będzie chodził jak nowa eleczka z wordu. Edytowane przez owieczkaa Czas edycji: 2012-09-18 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do spalania - to też wiele zależy od stylu jazdy (ale na pewno wiesz doskonale o tym ![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() Za cenę ok. 4-5 tysięcy cudów nie ma. Każde auto kosztuje - inne mniej, jeszcze inne więcej. Zakup samochodu to nie tylko sama cena pojazdu, ale też paliwo, części, ubezpieczenie, rejestracja, opony, felgi i cała masa innych rzeczy, które są niezbędne aby autem jeździć i jeździć bezpiecznie, a które kosztują naprawdę sporo. W naszych polskich realiach generalnie najtańsze są auta niemieckie - dostępność części, zamienników i fachowców od ich napraw jest wielka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zresztą jestem przeciwniczką malutkich silników typu 40-70 KM jak ktoś ma cięższą nogę, bo oszczędności na paliwie i tak nie będzie żadnej, a jeszcze się człowiek nerwicy nabawi że jedzie zamiennikiem kosiarki. Przykładem jest moja koleżanka z Yarisem 1.0, gdzie spalanie wychodzi jej 8-9 l w mieście Oo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Są tacy kierowcy (niestety zwłaszcza panie), które boją się auta o mocy powyżej np. 90 KM i w efekcie inwestują w taczki, a potem są zaskoczone podczas tankowania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do eLek to nie dziwię się że to są taczki - jakby Ci kursant puścił sprzęgło i gaz do dechy (jak to zwykle bywa) to palenie gumy byłoby przednie - a że instruktorzy jeżdżą na własnych autach, to nie dziwota że nie chcą inwestować w nic mocniejszego. A i nie sądzę że na 30h kursie, gdzie niewielu "kierowców" osiąga prędkości powyżej 60 km/h większy silnik byłby konieczny. Jeśli chodzi o jakąś zmianę w szkoleniu to oprócz listy żali do WORDów zmianę proponuję taką - nie jeździć na najmniejszych autach na rynku. Bo potem wsiada się do jakiegokolwiek większego auta (a w porównaniu do Yarisa to chyba 90% jest większe) i na parkingu czy przy zmianie pasa jest dramat. A co do strachu - niestety bardzo duża rzesza kierowców to ludzie zaślepieni strachem jak tylko wsiadają za kółko - w większości dotyczy to niestety kobiet. Tak jak nie jestem absolutnie zwolenniczką brawury na drodze tak uważam że dynamiczna jazda to coś, czego każdy powinien się nauczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Granica jednak poszła w górę- cena do 7 tyś bo mama mnie męczy rocznikami. Jej się marzy 2000 wzwyż do tej ceny (mało realne). Mój mechanik jeździ ze mną bo ja się na samochodach w ogóle nie znam- mogę ocenić stan zewnętrzny tylko, nie wiem czy coś w środku jest zepsute czy nie. Także o to się nie martwię. ![]() Daewoo jakoś mnie nie przekonuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() z tych wymienionych megane podoba mi się najbardziej, ale jeśli kierować się niezawodnością, to chyba corsa wygrywa ![]() ... przez moją nielubianą ciotkę, corsa kojarzy mi się tylko z grubymi starymi babami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() pochwal się, jak coś kupisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daewoo mało kogo przekonuje i przekonywało, dlatego o wiele częściej można dostać taniego, nowszego i bardziej zadbanego Lanosa niż np. Polo. Części tanie jak barszcz - czego chcieć więcej? A jak jeszcze na światłach się ruszało i asfalt marszczyło zostawiając wszystkich Golfiarzy z tyłu z opadniętą szczęką - bezcenne ![]() Cytat:
Corsa jest fajna - chociaż mi bardziej niż z grubymi babami kojarzy mi się z moim 85-letnim sąsiadem (ale parkuje jak szatan także pełen szacunek) ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Tamta Corsa odpadła bo jednak za dużo "niedociągnięć" no i te pedały taaak daleko... Cytat:
![]() Tata wczoraj zachwalał Tico, wspominał dawne czasy, bo kiedyś go mieliśmy ![]() No jestem jestem malutka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Corsą dobra decyzja - jak coś przeszkadza Ci już na początku, to z czasem będzie wkurzało jeszcze bardziej. Tico jak Tico, ja rozróżniam Daewoo na dwa etapy - stary i z lekka gówniany (rdzewiały już w salonie) czyli Tico, Espero i Matiz. No i nowy, gdzie wyprodukowali trzy za☠☠☠iste samochody, wszystkie trzy miałam i jeździłam czyli Lanos, Nubira i Leganza. Lanos lekki, zgrabny, zwrotny i zrywny, Nubira to kolos (w kombi po złożeniu siedzeń można było wstawić 2m materac i spać ![]() No ze 158 cm to może być słabo, ale w końcu coś znajdziesz - jeździj po komisach i oglądaj - tam masz to przynajmniej za darmo i bez łaski. Do tego w komisach orzynają nierzadko, ale jest to firma i masz od nich roczną ustawową gwarancję na wady ukryte - z osobami prywatnymi tego nie masz, i jak coś możesz się kłócić jedynie w sądzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ewula, a ja pomyślałam jeszcze o Fordzie Puma ![]() ![]() ![]() piękny nie jest, ale wydaje mi się całkiem przyjemny i zgrabny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a co myslicie o Mitsubishi Colt? Roczniki raczej starsze (97-2000)? Jestem na 90% zdecydowana, ale jeszcze chodzi mi po glowie BMW tez podobne roczniki (moje marzenie od zawsze heheheh). Najbardziej boje sie o spalanie, ze BMW majatek mi pochlonie, choc z tego co widze w necie, to pala podobnie, BMW ciut wiecej. Aha i co sadzicie o instalacji gazowej? Nigdy nie mialam, nigdy nei chcialam, nie bylam i poki co nie jestem przekonana, ale jesli faktycznie jest az taka roznica w kasie to moze warto szukac juz z gazem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja od momentu założenia gazu cały czas się zastanawiam, jak mogłam do tej pory bez niego funkcjonować ![]() ![]() O Colt'ach się nie wypowiem,bo nie znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do tej wygody z kołem zapasowym-racja, rodzice teraz wożą koło w bagażniku, ale większego problemu to nie stanowi. No i zgadzam się też z tym stwierdzeniem, że na krótkie odcinki się nie opłaca. To znaczy wg mnie nie opłaca sie specjalnie instalować. Jeśli jest okazja kupić samochód już z gazem to jak najbardziej jestem za. Tak było właśnie w przypadku kupowania auta przeze mnie. Ja się upierałam na gaz ale rodzice stwierdzili, że na te moje krótkie odcinki wydatki na benzynę nie będą jakieś kosmiczne. Więc tez braliśmy pod uwagę samochody bez gazu. Ale trafił się Peugeot z zainstalowanym już gazem, butla ważna jeszcze 7 lat, instalacja lepsza bo sekwencja i był to jednak ogromny plus i skłonił nas do zakupu. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do przeglądów, no to nie co pół roku. Sekwencyjne instalacje LPG są praktycznie bezobsługowe, jedynie wymiana filtrów (raz na ok. 10 tys. km) i parownika ( co ok. 60 tys. km). W silniku osady się żadne nie zbierają. Przystosowanie auta do zasilania gazem LPG nie wyłącza możliwości korzystania z PB, więc jak braknie gazu to można jechać na benzynie. Stacje LPG są praktycznie na każdym rogu, więc już bez przesady z tą znajomością ich lokalizacji. Cytat:
![]() ![]() Ja u siebie w aucie mam chyba najprostszy rodzaj instalacji (mieszalnik I gen) i nie potrzeba mi więcej. Do regulacji gazu nie potrzebuję podpinać się pod komputer i cudować z mapą. Wystarczy odpowiednio pokręcić śrubką i jazda ;D |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
http://moto.wp.pl/kat,106078,title,N...wiadomosc.html
między innymi uwielbiane tu przez was: lanos, seicento, corsa i punto |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem na ile doświadczonym kierowcą jesteś o jeśli niezbyt długo masz prawo jazdy to BMW odradzam. To jeszcze oczywiście zależy od modelu ale jeśli już to tylko w napędzie 4x4. Jak wiadomo jest to marka, która robi samochody z napędem na tylną oś co dla młodych kierowców (stażem oczywiście) szczególnie zimą nie jest najlepszym pomysłem. Trudniej go wyprowadzić z poślizgu, jeśli jest to przedstawiciel np serii 5 to trudno na śliskiej nawierzchni opanować to ciężkie bydle. Co do instalacji gazowej ja jestem za jeśli ktoś sporo jeździ lub ma duży silnik, który lubi dużo wypić no i ma silnik do którego podejdzie już sekwencyjna instalacja, czyli silnik trochę nowszej generacji nie np w 15-17 letnim samochodzie.
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poprzez pedał gazu uruchamia się mieszalnik II generacji. Sekwencja przełącza się sama, chociaż jak się długo guzik przytrzyma to i z gazu odpalić można ![]() Luzik, ja się nie gniewam ;D Tylko ewentualnie wyjaśniłam o co chodzi ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przekalkuluj sobie to wszystko. Ja się niedawno przesiadłam z służbowego avensisa toyoty do starego Mercedesa i gwiazda bije "skosa" na głowę pod każdym względem, a zwłaszcza pod względem kosztów (a zaznaczę że Mercedes jest dużo większy).
![]() |
![]() |
#120 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do kosztów napraw itd... być może masz rację w starszych generacjach samochodów niemieckich, teraz BMW czy audi to jedno g*** zawinięte w lepsze sreberko niż cała reszta jeździdełek dla gawiedzi. Jeździłam mini spod szyldu BMW i tanio to nie było ![]() Najbardziej mi żal wzornictwa - kiedyś mercedesy, bmw czy audi rozpoznawało się z kilometra - teraz napompowane blachy, szybki jak w rosomaku wszędzie takie same ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.