![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak często pijecie z Tż-ami alkohol?
Wyjdzie pewno ze 3-4 razy w tygodniu. Zazwyczaj jest to lampka wina do kolacji, piwo na pół albo kieliszek domowej nalewki.
![]() |
#92 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A po lisowskiej na przykład widać, że żeby mieć problem nie trzeba być żulem żebrzącym pod sklepem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie po Liszowskiej?
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
Picie codziennie alkoholu nie jest zdrowe. Z dwojga zlego lepiej sie raz na ruski rok nawalic jak meserszmit, niz pic codziennie po 1-2 piwa i lekarze tak twierdza, a nie ja. Ciekawe co jest zdrowego w 1-2 lampkach wina codziennie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
My podobnie, 1-2 razy w miesiącu zrobię jakiś fajny obiad lub kolację i winko do tego ![]()
![]() |
#96 |
Pani Mizantrop
|
Mocniejszych alkoholi nie pije się u nas wcale, nigdy.
Po jednym piwie albo po lampce wina czasami raz na 2-3 tygodnie, a czasami z 2-3 razy w tygodniu, częściej raczej nie, w większych ilościach też nie, bo lampkę wina wypijam dla smaku, a nie po to, żeby się wstawić.
![]() |
#97 | |
Zasiedzenie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49701942]Picie codziennie alkoholu nie jest zdrowe. Z dwojga zlego lepiej sie raz na ruski rok nawalic jak meserszmit, niz pic codziennie po 1-2 piwa i lekarze tak twierdza, a nie ja. Ciekawe co jest zdrowego w 1-2 lampkach wina codziennie?[/QUOTE]
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,13..._pic_wino.html ![]() Co do ilości, to w wielu miejscach już czytałam, że jedna lampka wina dziennie jest zdrowa (np. w WH ![]() Tutaj bezpieczne dawki alkoholu: Cytat:
Ja sama im jestem starsza tym piję mniej ![]() Jak patrzę na te dawki tygodniowe dla kobiet, to chyba nigdy tyle nie wypiłam o.O
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2015-01-11 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Dla mnie GW nie jest wiarygodnym zrodlem. A z tym piciem to sie zgadzam - lubie alkohol, ale coraz mniej go pije. Szczegolnie na imprezach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zasiedzenie
|
Ja nie wiem, ale teraz już drugie piwo podchodzi mi do gardła. Fuj.
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
tak na co dzień organizm powinien radzić sobie sam z trawieniem. Bez ziół, suplementów diety i alkoholu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No i druga kwestia, że często w tych opracowania podana jest ilość nie wpływająca negatywnie, co wiele osób źle interpretuje jako zdrową. Bo np. można napisać, że 1 hamburger zjedzony raz w tygodniu nie wpłynie na nas negatywnie, ale nie oznacza to, że hamburger jest zdrowy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
BAN stały
|
My tak samo. Albo wino do obiadu, albo coś wieczorem do filmu, czy gry.
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
Ja niczego wypierać się nie zamierzam. Pijemy, bo lubimy i tyle. Niedużo, ale często. I co z tego? ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49701942]Picie codziennie alkoholu nie jest zdrowe. Z dwojga zlego lepiej sie raz na ruski rok nawalic jak meserszmit, niz pic codziennie po 1-2 piwa i lekarze tak twierdza, a nie ja. Ciekawe co jest zdrowego w 1-2 lampkach wina codziennie?[/QUOTE] "CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca 20 ![]() Autor: Magdalena Moraszczyk ![]() Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować młodość jak najdłużej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Skąd biorą się właściwości zdrowotne czerwonego wina? Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda. Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania wykazały, że Francuzi zawdzięczają zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach. Co zawiera czerwone wino? W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii (patrz ramka). Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik." ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- JAKSY, dziękuję za fajne źródła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
My dość często kupujemy jakieś mniej znane, regionalne piwka i wieczorami sobie pijemy. Zazwyczaj jedno na pół, czasem bierzemy 2 różne i się wymieniamy
![]()
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
Nic, Twoja wątroba, Twój żołądek
![]() http://zdrowie.dziennik.pl/diety/art...-pada-mit.html - jest mnóstwo artykułów obalających tą zdrowotną teorię. Ja nie wierzę akurat żadnym naukowcom, to się zmienia co 5 lat ![]() wino pijam okazjonalnie i nie muszę szukać uzasadnienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
BAN stały
|
Cytat:
Istotnie. Nie ma powodów wierzyć, że zacytowany przeze mnie artykuł jest rzetelniejszy od zacytowanego przez ciebie. Albo odwrotnie. Nie będę więc szukała uzasadnienia. Pozostanę przy - lubię. Tak tylko mi się wkleiło po tym pytaniu, co takiego zdrowego może być w lampce wina. Pozostańmy więc przy stwierdzeniu, że może być wiele, wg jednych lub nic, wg drugich. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
![]()
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2015-01-11 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
szło o co innego, kalincia jakoś nie miała problemu z wyłapaniem sensu ![]() zamiast śledzenia co akurat naukowcy odwracają ogonem, zdaję się na zdrowy rozsądek i umiar we wszystkim ![]() i nie, nie sugeruję tego, czego się dopatrujesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Powiem szczerze, że zdaniem naukowców jakoś się nigdy nie przejmowałam. Po prostu te wszystkie raporty są często robione na zamówienie jakiejś formy albo konkurencji. Poza tym zmienia się ciągle stan wiedzy i o prostu ciężko przewidzieć wpływ danego produktu na zdrowie.
W przypadku alkoholu jest o tyle łatwiej, że wiadomo, że może prowadzić do uzależnienia i powodować pewne choroby (ale z drugiej strony od "zwykłego" jedzenia też można się uzależnić a i produkty codzienne wcale nie są tak bardzo zdrowe, zwłaszcza w erze sztucznych dodatków). No i dochodzą jeszcze zawsze pewna specyfika danej jednostki i jej predyspozycje. Jednym alkohol zaszkodzi pity raz na tydzień innym nie zaszkodzi sączenie codziennie wina do obiadu. Piję jak mam ochotę i jak mi pasuje do potrawy, bo dobrze dobrane wino czy piwo zwyczajnie podkreśla smak potrawy. Za to unikam kolorowych wódek, tanich winiaczy i piw koncernów typu "Żywiec". Wolę wydać więcej na wino, które na prawdę jest winem, wódki raczej nie pijam, chyba że od wielkiego dzwonu, a tak to raczej stawiam na domowej roboty nalewki. Nie piję w ogóle jak biorę leki, nie mam zamiaru pić w ciąży, anie podczas karmienia, ale też póki mogę nie będę sobie odmawiała dobrego trunku do kolacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
BAN stały
|
Cytat:
A "kolorowe wódki" robimy sami (nalewki), bo bardzo lubimy eksperymenty w tej dziedzinie, a smak takiej domowej nalewki, to niebo w gębie. I też nie widzę powodu, by sobie tych pyszności odmawiać. Ale autorka napisała, że ten jej, to potrafi butelkę tequili na jedno posiedzenie wypić. To już nie jest raczej zdrowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
The Benefit: Promotes Longevity
The Evidence: Wine drinkers have a 34 percent lower mortality rate than beer or spirits drinkers. Source: a Finnish study of 2,468 men over a 29-year period, published in the Journals of Gerontology, 2007. The Benefit: Reduces Heart-Attack Risk The Evidence: Moderate drinkers suffering from high blood pressure are 30 percent less likely to have a heart attack than nondrinkers. Source: a 16-year Harvard School of Public Health study of 11,711 men, published in the Annals of Internal Medicine, 2007. The Benefit: Lowers Risk of Heart Disease The Evidence: Red-wine tannins contain procyanidins, which protect against heart disease. Wines from Sardinia and southwest France have more procyanidins than other wines. Source: a study at Queen Mary University in London, published in Nature, 2006. The Benefit: Reduces Risk of Type 2 Diabetes The Evidence: Moderate drinkers have 30 percent less risk than nondrinkers of developing type 2 diabetes. Source: research on 369,862 individuals studied over an average of 12 years each, at Amsterdam's VU University Medical Center, published in Diabetes Care, 2005. The Benefit: Lowers Risk of Stroke The Evidence: The possibility of suffering a blood clot–related stroke drops by about 50 percent in people who consume moderate amounts of alcohol. Source: a Columbia University study of 3,176 individuals over an eight-year period, published in Stroke, 2006. The Benefit: Cuts Risk of Cataracts The Evidence: Moderate drinkers are 32 percent less likely to get cataracts than nondrinkers; those who consume wine are 43 percent less likely to develop cataracts than those drinking mainly beer. Source: a study of 1,379 individuals in Iceland, published in Nature, 2003. The Benefit: Cuts Risk of Colon Cancer The Evidence: Moderate consumption of wine (especially red) cuts the risk of colon cancer by 45 percent. Source: a Stony Brook University study of 2,291 individuals over a four-year period, published in the American Journal of Gastroenterology, 2005. The Benefit: Slows Brain Decline The Evidence: Brain function declines at a markedly faster rate in nondrinkers than in moderate drinkers. Source: a Columbia University study of 1,416 people, published in Neuroepidemiology, 2006. google nie gryzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
Taaak, google to biblia.
Słownik ortograficzny nie gryzie ![]() To są wyniki badań sprzed 8-9 lat, wsadź sobie w obuwie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Buc
|
dlatego ja zamiast częstych 1-2 lampek wina (które zresztą by mi tylko smaku narobiły) wolę się raz na jakiś czas porządnie narąbać. i tyle.
![]()
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
nie piję prawie wcale, zdarza mi się wypić średnio trzy razy w roku.
i nie chciałabym być z kimś, kto nie widzi nic złego w piciu codziennie ![]()
![]() |
#119 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Buc
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.