|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: w jakim wieku urodziłyście pierwsze dziecko ?
28lat ciąza planowana i w odpowiednim czasie
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
jeszcze chwilka i będzie..
21 lat - planowana wpadka że tak powiem, oczywiście w odpowiednim czasie
Edytowane przez lycra_ Czas edycji: 2013-06-12 o 20:40 |
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Z perspektywy czasu widzę że im wcześniej tym wbrew pozorom lepiej
Dla kobiety nigdy nie ma dobrego czasu na dziecko. Kolejny problem to kiedy zdecydować się na kolejne dziecko ?
|
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
22 lata - synek, 25 lat - córeczka
Oboje planowani, a młoda to zaskoczyła dopiero po pół roku starań (młody za pierwszym razem )
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
O pierwszym już pisałam, że w wieku 31 lat, a w wieku 34 lat pojawił się synek-niczego bym nie zmieniła
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Ja prawie identycznie jak Nanya, 22 - synek, 25 - córeczka
Prawie bo pierwsze "wpadka", ale W ŻYCIU bym czasu nie cofnęła dodam, że do 3otki chciałabym jeszcze trzeciego malucha
|
|
#97 |
|
Przyczajenie
|
26 lat, ciaza jak najbardziej chciana, Haniulka pojawiła sie w idealnym momencie
Razem od 31.12.2008r ![]() Zaręczeni 31.12.2011r Nasz ślub 06.09.2013r Nasza córcia Hania 24.08.2014r "Jeśli chcesz otrzymywać od innych coś wartościowego, dawaj najpierw innym szczerze to co masz w sobie najpiękniejszego." |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
25 lat corcia i teraz bedzie 32 lata synek. Obie ciąże zaplanowane
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
34 lata - hmmm... ciąża była planowana na 5 lat wcześniej.. Nie wychodziło, więc postanowiliśmy nie mieć już dzieci wcale, bo wiek już nie ten.. i tak wyszła "prawie wpadka".
Urodzi się za parę miesięcy, ale już teraz wiem, że czas nie jest odpowiedni. Za późno. Człowiek zdąży sobie wygodnie wymościć życie, przez lata przywyknąć do życia bez dzieci, a tu nagle coś wywala wszystko do góry nogami. No i na rodzeństwo już nie ma czasu, bo w tym wieku to już na bank się na kolejne nie zdecydujemy. |
|
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
36 lat (skończone)
tak wiem późno ciąża planowana i moment jak dla mnie odpowiedni- dopiero w tym wieku przyszedł "ten odpowiedni czas"
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
miałam 28 lat.
Uwazam ze ta wpadka powinna się przydarzyć dużo wcześniej, najlepszy wiek to dla mnie 25-26 lat. Mamy które rodziły po trzydziestce- nie bałyście się powikłań? |
|
|
|
|
#103 |
|
Konto usunięte
|
Nie. Kompletnie o tym nie myślałam, moja mama te 30 kilka lat temu też rodziła mnie, mając nawet więcej - 34 lata
A powikłania zdarzają się zawsze, nie tylko u kobiet po 30tce. BTW, u mnie oba razy próbowane sn, oba zakończone cc - i nawet jakbym była młodsza, też by tak było, nie ta budowa więc np. to powikłanie nie patrzy na wiek.
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
nie nie, Szaja , ja raczej myślałam o ryzyku Zespołu Downa i innych tym podobnych. Wiadomo, że się zdarzaja w kazdym wieku, ale z tego co wiem po 35 roku zycia jest dużo większe ryzyko.Mnie tak straszyli lekarze, zostało mi to w głowie tak głęboko, że chociaż chciałabym rodzeństwo dla córki to już w tym wieku się obawiam ( 29 : P ) a przeciez nie mam jeszcze nawet faceta
Edytowane przez mamasierpniowa Czas edycji: 2014-12-28 o 10:11 |
|
|
|
|
#105 |
|
Konto usunięte
|
A moja prywatna opinia jest taka, że po prostu wcześniej kobiety nie decydowały się na dziecko w tym wieku tak często, jak teraz
nie ma dobrego materiału porównawczego. Statystyki, na których opierają się badania usg czy testy Pappa to tylko cyfry. |
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsza 29, druga 32, w obu ciążach czułam się świetnie
chociaż w pierwszej musiałam trochę poleżeć.Patrząc na dzieci i to jak się bawią razem, zero zazdrości to widzę że świetna różnica wieku ![]() Najlepszy czas na ciążę to kiedy kobieta chce na prawdę dziecka i jest przygotowana psychicznie, żadne namawianie przez rodzinę, bo koleżanki mają i to już "ten czas"bo ma aż X lat. Moim zdaniem taka matka jest potem sfrustrowana i to widać, zaraz podrzuci dziadkom i szybki powrót do pracy bo "się męczy"
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzeniona
|
Dziwi mnie, że ktoś macierzyństwo po 30-stce uważa za późne. Dla mnie macierzyństwo przed 30-stką to zdecydowanie wczesne macierzyństwo
30+ to w mojej opinii w sam raz. Za późne uznałabym +40, ale wiele kobiet rodzi w tym wieku dzieci i wcale mnie to nie dziwi.
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
nie, nie bałam się. Powikłania czy tez wady rozwojowe mogą zdarzyć się w każdym wieku i każdej kobiecie.
Owszem statystycznie ryzyko zespołu Downa wzrasta po 30-stce ale tak jak jedna z koleżanek napisała- nie ma materiału porównawczego.
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Ja urodziłam mając 23 lata, nie była to wpadka, raczej chcieliśmy już mieć dziecko. Urodziła się córeczka, i czasu bym nigdy nie cofnęła, teraz myślimy trochę o kolejnym dziecku, zobaczymy jak będzie
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Przyczajenie
|
27, w pełni planowana
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
Ja też boję się raczej zespołu Downa (syn ciągle w brzuchu, więc lęk jest, choć badania na razie wychodzą ok).
Ale moja szwagierka w wieku 23 lat urodziła dziecko z poważnymi wadami (żyło tylko 7 miesięcy), więc na własne oczy widzę, że wiek jeszcze o niczym nie przesądza. Moja Mama urodziła mojego brata mając 37 lat, a moją siostrę mając 44 lata (wpadka).. Oboje zdrowi. |
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
28 lat. teraz córka ma 15 mcy a ja stwierdzam, że to był odpowiedni moment. Niczego bym nie zmieniła.
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
26 lat miałam jak urodziłam synka
Ciąża nieplanowana, ale dużo radości nam przysporzyła.29 lat będę☠miała jak w lipcu urodzę rodzeństwo dla syna
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
5 lat leczenia, starań, łez i żalu. Odpuściliśmy na pół roczku i wpadka
![]() W wieku 25 lat (rocznikowo, w grudniu) urodziłam mojego Skarba. Dobry czas? Idealny. My się z mężem "dotarliśmy" i wiedzieliśmy już jak pielucha pachnie i ile kosztuje. Wyszaleliśmy się i jednocześnie odłożyliśmy trochę pieniędzy. Nasz Syn to nasz Anioł. Gdy byłam w ciąży mąż awansował i zmienił zmiane, dzięki temu łatwiej nam finansowo. Dzięki temu już niedługo wymarzony domek będzie nasz. Teraz jestem a etapie "chciałabym ale się boje" - mowa o rodzeństwie dla syna
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem czemu w Polsce ciąże po 30tce uważa się za późne. Dziwne to jest. Zwłaszcza dziwią lekarze wiecznie straszący Downem, jacyś powaleni są.
Dekada między dwudziestymi a czterdziestymi urodzinami to pod wieloma względami najlepszy czas na dziecko, np. psychicznym czy ekonomicznym. A i biologicznie ciągle jest dobrze. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-04 o 22:29 |
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam w planach na 29 - jeszcze 2 lata to poodkładam
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4959613 8]Nie wiem czemu w Polsce ciąże po 30tce uważa się za późne. Dziwne to jest. Zwłaszcza dziwią lekarze wiecznie straszący Downem, jacyś powaleni są.
Dekada między dwudziestymi a czterdziestymi urodzinami to pod wieloma względami najlepszy czas na dziecko, np. psychicznym czy ekonomicznym. A i biologicznie ciągle jest dobrze.[/QUOTE] Ogólnie się zgadzam, ale dekada między dwudziestymi, a czterdziestymi urodzinami?
|
|
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4964047 3]A co tu jest nie tak ?[/QUOTE]
Dekada to 10 lat
|
|
|
|
|
#120 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.

21 lat - planowana wpadka że tak powiem, oczywiście w odpowiednim czasie
)

Prawie bo pierwsze "wpadka", ale W ŻYCIU bym czasu nie cofnęła

16.06.2012 

30+ to w mojej opinii w sam raz. Za późne uznałabym +40, ale wiele kobiet rodzi w tym wieku dzieci i wcale mnie to nie dziwi.