![]() |
#91 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
Widać rodzice tego Twojego kolegi nie mogli sobie na to pozwolić by mu dawać pieniądze. Przykre jest to ze jego zarobienie pieniędzy na soczek było( i być może nadal jest) dla Ciebie upokarzajace. Dla mnie dorabianie w dzieciństwie było normalne i jakbym miała możliwość wybierania to też bym wolała nie pracować. Chciałabym także żeby moje dziecko miało wszystko czego zapragnie, jak i pewnie większość normalnych ludzi, ale nie zawsze jest to możliwe. Nie wiem czy coś ci mówi akcja pt "podziel się posiłkiem" a jak nie to proponuję poczytać.
A jak czytam tu na wizażu tematy typu "moja mama na mnie oszczędza bo nie chce dać mi 99zł na spodnie czy dołożyć 100zł na buty za ponad 200zł" to poprostu przykro mi się robi. To straszne że teraz dzieciaki od tego uzalezniaja czy rodzice mnie lubią czy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tymi podpaskami też nie rozumiem, u mnie w domu było 5 kobiet i nigdy nie było sytuacji, że któraś miała osobne podpaski- wszystkie miałyśmy wspólne, kupowała je mama albo jak któraś z nas potrzebowała to kupowałyśmy same z kieszonkowego i wtedy zazwyczaj mama nam zwracała. Nie wyobrażam sobie żeby, biorąc pod uwagę stosunek jaki twoja mama ma do pieniędzy, robiło różnicę czy kupi podpaski za 5 zł czy za 10. Ja uważam, że na drobne i rzeczywiście niezbędne potrzeby powinno się dziecku dawać pieniądze i wcale nie uważam, że to ma być przywilej, bez przesady, dziecko też człowiek i też ma potrzeby, nawet jeśli czasami są to pierdoły. Jestem zdania, że albo kieszonkowe i dysponuj sobie sam albo poproś i dostaniesz. Chyba że naprawdę jest bieda w domu to rozumiem, że można dziecku nie dawać nic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
nie no skoro ogolnie 700zl to ok źle zrozumialam (a czytalam wasze wypowiedzi byc moze cos pominelam).
![]()
pewność siebie i radość życia. dbam o siebie. rozwój intelektualny/praca/mod. Edytowane przez Śnieżka Czas edycji: 2012-02-26 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32559546]
No i? i to dramat taki? Ja nie mam rodzeństwa, ale zarabiam od 17 rż, bo w domu bywało różnie. M.in właśnie przepisując na maszynie wówczas, albo pisząc prace zaliczeniowe bogatym studentom ![]() W ogóle to polskie nastolatki rozpieszczone jak cholera są, mam wrażenie - oburzenie, że zarabiać muszą. A popatrzcie na zachodnie kraje, tam to jest NORMA. Odwrotnie - niezarabiający nastolatek postrzegany jest jako dziwoląg i pasożyt. A tu nawet zarabiający jak widać powinni za friko mieszkać u rodziców ![]() no jak dla mnie to dramat tak tyrac. Moj brat uczyl sie w technikum, mial praktyki i doskonale pamietam jak wygladal jego tydzien. Szkola poniedzialek-czwartek- zajecia najwczesniej konczyl o 16. Piatek 8-16. Dolicz godzinke na dojazdy. Gdzie czas na tzw zycie? W tych zachodnich krajach tez nie powiedzialabym, ze to norma. Moze w wakacje, ale nie w roku szkolnym. Kolezanka konczyla szkoly w Stanach i tam mlodziez skupiala sie na zajeciach pozalekcyjnych. Kolezanka grala w orkiestrze i oni np trenowali codziennie po kilka h. Jak bylo trzeba to przychodzili na 6 rano. To samo cheerleaderki i sportowcy. Byly lekecje spiewu, szkolny teatr. Skupiali sie na tym by miec stypendium.
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Czyli - zarabiali. Stypendium dzięki dobrej nauce czy innym wynikom to zarabianie przecież. Nie widzisz tego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie tłumaczcie się że wy zarabialiście w tym wieku bo to nie jest jakiś wyjątek, dużo dzieciaków dorabia, żeby mieć swoje pieniążki ale jak ktoś w wieku 18 lat zarabia po to żeby normalnie żyć i musi się kłócić o kupno butów na wf to dla mnie to nie jest normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32560062]Czyli - zarabiali. Stypendium dzięki dobrej nauce czy innym wynikom to zarabianie przecież. Nie widzisz tego?[/QUOTE]
nie stawialabym tu znaku rownosci po prostu. Bo po 1 mieli taki wachlarz mozliwosci, ze mozna bylo znalezc cos dla siebie, cos co lubili. Po 2 nie wszyscy sie zalapali.
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt z moich znajomych nie pracował, bo nie było gdzie. A znałam ludzi w bardzo trudnej sytuacji i próbowali wielu dróg, ale nic z tego nie wychodziło. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32559546]A byłaś łaskawa doczytać? CHyba nie: Mało tego, skoro pracują, to mogliby sobie coś wynająć - no, ale przecież po co, skoro taniej i wygodniej mieszkać za mamą za 350zł miesięcznie ![]() ![]() No i? i to dramat taki? Ja nie mam rodzeństwa, ale zarabiam od 17 rż, bo w domu bywało różnie. M.in właśnie przepisując na maszynie wówczas, albo pisząc prace zaliczeniowe bogatym studentom ![]() W ogóle to polskie nastolatki rozpieszczone jak cholera są, mam wrażenie - oburzenie, że zarabiać muszą. A popatrzcie na zachodnie kraje, tam to jest NORMA. Odwrotnie - niezarabiający nastolatek postrzegany jest jako dziwoląg i pasożyt. A tu nawet zarabiający jak widać powinni za friko mieszkać u rodziców ![]() Pracowałam zagranicą i tam nastolatki często wykonują proste prace za pieniądze, aby kupić sobie ipoda, a nie by mieć na lepsze podpaski. Moim zdaniem porównanie mocno nietrafione. Dodatkowo, częściej spotykałam młode pracujące osoby na studiach, niż uczniów ogólniaków - choć takie przypadki również były, tylko z ich wypowiedzi wynikało jasno "nie chce nam się uczyć, więc pracujemy". Dodam, że była to Holandia, kraj o wysokim standardzie życia. A Niemczech to samo - praca dla przyjemności, by kupić sobie kosmetyki Diora, a nie Rimmel. Często praca połączona z wyjazdami. Nie wiemy dokładnie jak wygląda sytuacja dziewczyny, ale widać, że część z Was już zrobiła z niej "pasożyta", który ma koncert życzeń. Ja też nie dostawałam od rodziców tego o czy marzyłam, rzadko zresztą im o tym opowiadałam i nie czułam się dobrze. Do pracy mi nie pozwalali iść, ponieważ według ich opinii moje lata w liceum były od nauki, a nie od zarabiania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32559546]Mało tego, skoro pracują, to mogliby sobie coś wynająć - no, ale przecież po co, skoro taniej i wygodniej mieszkać za mamą za 350zł miesięcznie ![]() ![]() [/QUOTE] A rodzeństwo autorki to w całości matka utrzymuje wg Ciebie? Taaa.... Cytat:
![]() Jedyną znaną mi osobą, która pracuje od czasów nastoletnich, jest mój TŻ. I tak, dla mnie to dziwne, że rodzice nie są w stanie zapewnić ciuchów, jedzenia, podstawowych kosmetyków.
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
Dla niektórych dziewczyn, to już chyba od podstawówki dzieciaki powinny pracować na swoje przyjemności żeby od rodziców nie ciągnąć. No sorry, ale decydując się na dziecko, to jest twój zakichany obowiązek zapewnić mu byt i podstawowe rzeczy.
Zawsze mi się wydawało, że okres nauki, to dla dziecka czas przyjemnej beztroski, a nie harówka żeby kupić sobie rzecz pilnej potrzeby, bo moja mam czy tata woli sobie coś kupić itd. Ja nie twierdze, że matka czy tam ojciec musi sobie wszystkiego odmawiać, ale uważam, że musi być równowaga i rozsądek. Ja również nie dostawałam wszystkiego co chciałam, na wakacje co roku też nie jeździłam. Musiałam sama sobie zbierać na moje "widzimisie" (kieszonkowe, kasa z ur czy tam im), ale do matury rodzice starali się jak mogli żeby zapewnić mi życie na poziomie. Nie chcieli żebym pracowała, bo uważali, że jeszcze zdążę się napracować w życiu, a poza tym to jest właśnie ten beztroski czas, którego nie chcieli mi zabierać. Jestem im za to wdzięczna.
Edytowane przez kobieta_wamp Czas edycji: 2012-02-26 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#108 | ||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiesz, lata mijają, ale niekoniecznie wybijają się szkolne kiedyś gwiazdy. ![]() autorko, znakomicie sumujesz kwoty jakie matka na siebie wydaje, może zaczniesz dorabiać korkami z matmy? a tak serio, powinnas dostawać swoje pieniądze, mieć kieszonkowe itd, nie prosić się o nowe trampki i nie dostawać gorszych podpasek ;-), ale też nie powinno Cię specjalnie nurtować, ile mamusia wydaje na swoje ciuszki, to już sprawa jej i jej męża ![]() ______________ Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
co jest upokarzające w opisywanej tutaj sytuacji jak już tak koniecznie musi, to to, że że kolega przepisuje czyjeś notatki za takie pieniądze (2zł). Gdyby się cenił wyżej to by głupich podsmiechujek nie było. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 15:13 |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Hultaj śmieszysz mnie swoim podejściem do życia. Twoje filozofie na temat tego czy sok jest niezbędny do życia bo herbate też można pić itd.są nie na miejscu. Jeżeli rodziców stać, a nie dadzą dziecku na taką pierdołę jak sok czy buty na wf tylko samo musi sobie dorobić to taką rodziną powinna się zająć opieka społeczna. To jest patologia jakaś...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
BAN stały
|
Mnie np. przy okazji tego wątku ciekawi inna rzecz. jak to jest, że taka duża liczba (moim zdaniem, rzadkie zjawisko to to nie jest) młodych ludzi na utrzymaniu rodziców pali papierosy, rozumiem, że zapewnić latoroślom finanse na fajki to też jest obowiązek rodziców, których potomstwo ma swoje potrzeby, prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A tak nawiasem mówiąc zabieranie z domu wody jest nie tylko tansze od kupowania jej na miejscu ale też jest większą dbałością o srodowisko. A np. soki sobie bardzo cenię te domowej roboty, a nie kupne, przepraszam. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 15:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No jeszcze pisz o sokach domowej roboty i ich wyższości nad sokami kupnymi. ![]() A kogo obchodzi że nie latałaś po bufetach?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
A ja wręcz przeciwnie. Bardzo chętnie sobie filozofie Hultaja poczytam. Uprzejmie proszę o jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ogółem autorka pisze o aparacie i okularach ![]() O aparacie mogłam pomarzyć- nie stać Nas było. Okulary? Najtańsze oprawki , szkła standardowe. 1200zł czy 700zł na okulary? Ze złota czy z czego ? ![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- A czemu wyganiasz osobę z tego wątku jeśli jest na temat wypowiedź? Bosz człowieku ogarnij się! Ma prawo do wypowiedzi a forum nie jest Twoja własnością. Rozumiesz czy bardziej przejrzyściej wytłoczyć sens? ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyna się powinna cieszyć, że ma podpaski a nie watę w majtki, jak to ongiś bywało
![]() Nie no, fakt faktem, że ludzie maja bardzo roszczeniowe podejście ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A pozatym ten komentarz Hultaja o papierosach - nie wiem czy to jest jakieś dogryzienie w stronę autorki wątku czy co?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Off top. Załóż sobie inny wątek na ten temat jak chcesz sobie pogadać ![]() No cóż moja droga wg mnie wypowiedzi Hultaja trzymają się tematu. Ty wyrażasz swoje zdanie tak a ta osoba tak, jeśli nie zrozumiałaś kontekstu wypowiedzi to po co komentujesz? ![]() Papierosy są świetnie pasującym przedmiotem do wypowiedzi autorki. Nie pisze nam jasno i wyraźnie ile ma par spodni tylko o tym które jej się poprzecierały itp. Wg tekst, że tańszych spodni nie może dopasować do swojej budowy jest śmieszny. Da się, wystarczy chcieć. Kumam, że autorka chce spodnie z METKĄ. Dostała aparat miesiąc temu który nie kosztował 2zł, rodzeństwo okulary a ma pretensje, że mama sobie kupiła kilka ciuchów a jej już nie. A co to matka ma chodzić w łachmanach albo pracować po 5 etatów, żeby zaspakajać zachcianki dzieci?
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie to było podsumowanie że dziewczyna w sumie ma wszystkie podstawowe potrzeby zapewnione (czyli jest najedzona, ubrana, są środki czystości itd). Natomiast wylicza rodzicom że nie dali jej na spodnie które jej się podobają a do tanich nie należą, że nie dostaje kieszonkowego na pierdoły tylko 2 zł na wafelek,oraz że mama kupuje sobie kosmetyki lepszej jakości niż jej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.