|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne.
placuszki z otrebow? musisz koniecznie podzelic sie z nami tym odkryciem
Edytowane przez suzana Czas edycji: 2005-10-03 o 14:25 Powód: literowka |
|
|
|
|
#92 |
|
Rozeznanie
|
właśnie, podzieliłabyś się
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
No już już
Narazie mam okienko i wpadłam na wizaż Wieczorkiem poszukam opakowania. Mówię Wam, spróbujcie tej owsianki z jabłkiem i cynamonem |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
taka zwykla owsianka z cynamonkiem i jablkiem?
cos mi sie przypomnialo!! ale to "potrawa" tylko i wylacznie na sniadanko bo czuje sie po niej jak chodzaca bombka ![]() ![]() kasza manana z jablkiem i serkiem homo
|
|
|
#95 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja staram się codziennie jeść musli z kefirem/jogurtem/maślanką
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
ja na sniadanie zawsze jem musli z mleczkiem, a na drugie sniadanie ciemnky chlebek )2 kromki)lub bleczke z szynka lub twarogiem
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Dodajesz starte jabłko, cynamon. Ja ostatnio wrzuciłam parę orzechów. Jak dla mnie pyszne. Tylko po jabłkach to różnie reaguję Ale do owsianki tak przywykłam, że niedługo kilogramiami będę kupować
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
musze sporobowac w takim razie. nadal czekam na przepis z tymi otrebami
mam ich "tone" w domu -dzieki Tobie - wiec musisz sie nim podzielic
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
płatki suzanny:
-płatki owsiane: łyżka 23 kcal (100g- 366 kcal) - 1 jajko- ok. 90kcal (można jedno całe jajko i jedno białko- mniej wyjdzie) - mleko 100ml 36-56 kcal (zależy od procentów) a tu Grasico coś for you: http://www.twojadieta.info/kalorie/ |
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
jak już jesteśmy przy płatkach to podam trochę przepisów z mojej ksiazki kucharskiej (sama stworzyłam
). Odrazu zaznaczam, ze przepisy nie są mojego autorstwa, tylko sciagniete z sieci (żeby nie było, ze przywłaszczam sobie czyjeśc pomysły), ale to tylko pomysły wiadomo, reszta kombinacji (modyfikowania) należy do kucharza (ja zawsze dodaje coś od siebie1. Kotlety z płatków owsianych • 30 dag płatków owsianych, • 2 jaja, • 5 dag cebuli, • 8 dag tłuszczu, • 4-5 dag tartej bułki Płatki owsiane odmierzyć, wlać 2 razy tyle wrzącej wody ile wynosi objętość płatków. Rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu ciągle mieszając, ostudzić. Masa powinna być bardzo gęstą. Ugotowane płatki utrzeć z jajami, dodać posiekaną cebulę, zrumieniona na 3 dag tłuszczu, osolić, wymieszać. Formować w bułce tartej nieduże grube kotlety. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 2. Kluski z płatków owsianych • 1250 ml mleka, • 10 dag płatków owsianych, • 1 łyżka mąki, • 1 jajo, • 1/4 kostki masła, • sól Zagotować 1/2 l mleka, zalać płatki i pozostawić, aby napęczniały. Następnie dodać 2-3 łyżki zimnego mleka, mąkę, jajo, sól, tłuszcz i dobrze wyrobić. Zagotować wodę w rondlu, zanurzając łyżeczkę we wrzątku formować małe kluski i kłaść do gotującej się osolonej wody. Kluski zagotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i wybierać łyżką cedzakową na talerze. Zalać kluski pozostałą ilością zagotowanego, gorącego mleka i zaraz podawać 3. Placek owsiany • ok. 100g płatków owsianych • 2 jaja • 3 białka z jaj • ok. 20g dżemu (np.: truskawkowego) Jajka + płatki miksujemy kilkanaście sekund, powstałą mase wlewamy na rozgrzany teflon, przykrywamy i po kilku minutach obracamy na 2 stronę, gotowego placka smarujemy dżemem 4. Placek z płatków owsianych Składniki na 1 porcję •1/2 szklanki płatków owsianych, najzwyklejszych na świecie •1/4 szklanki białego sera typu "wiejski", albo tofu •1-2 jajka •1 łyżeczka ekstraktu waniliowego •1/4 łyżeczki mielonego cynamonu •1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej •Szczypta soli .Wszystkie podane składniki proszę dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie na małej patelni rozgrzać należy odrobinę oliwy i masła albo margaryny i całą powstałą papkę wylać na gorący tluszcz formując placek o średnicy okolo 12 centymetrów. Smażyć trzeba na średnim ogniu aż do lekkiego zbrązowienia, oczywiście z każdej strony . Podawać sobie od razu, najlepiej z dodatkiem dżemu własnej roboty i ze szklanką mleka .5. Omlet z płatków • 2 filiżanki płatków owsianych, • 2 cebule, 2 marchewki, • 4 łyżki prażonego siemienia lnianego lub ziarenek sezamowych, • sól, pieprz, do smaku takie ziołowe przyprawy, • oliwa lub olej do smażenia, ewentualnie troszkę mąki Płatki zalewamy małą ilością wody i namaczamy je przez 2 godzinki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obraną, umytą marchewkę kroimy w drobne paseczki, lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Siemię lub ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Wszystkie przygotowane składniki łączymy z płatkami. Jeśli "ciasto" byłoby zbyt rzadkie zagęszczamy je mąką. Doprawiamy do smaku. Smażymy omlety na rozgrzanym tłuszczu i podajemy je z suróweczką. 6. Placki z pieczarek i płatków owsianych •50 dkg pieczarek •20 dkg mąki •2 łyżki płatków owsianych •4 jajka •2 cebule •ząbek czosnku •0,5 litra mleka •olej do smażenia •pieprz, sól Grzyby pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać grzyby i czosnek, posypać solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, jajami, mlekiem, dodać do grzybów. Smażyć spore cienkie placki. Podawać z ogórkami, pomidorami i papryką. Do masy na placuszki można dodać wędzony, podsmażony boczek, pokrojony w kosteczkę. Acha no i kiedys jeszcze robiłam (jak miałam okres płatkowy) zwykłą owsiankę, ale zamiast mleka (tzn. pół na pół) dodawałam jakiegos soczku np. tymbarka, zeby smaczku nabrało
|
|
|
|
|
#101 |
|
Wtajemniczenie
|
To może z moich przepisów.To sa dania wyszczuplające talię.
Pierwszy przepis: NA RUSZT Składniki(na 4 osoby):30dag filetów z ryby,zielona papryka,20dag koktajlowych pomidorków,2 łyżki oliwy,sól. Wykonanie:Rybe pokrój,posyp solą i pieprzem,skrop oliwą i sokiem z cytryny,odstaw w chłodne miejsce.zpo 15min.odsącz.Nadziewaj na ruszt rybę,pomidorki i papryke.Grilluj ok.15 min. Drugi przepis. ZIELONA RÓŻA Składniki(na 4 osoby):brokuły,czerwona papryka,2 łyżki kiełków,np.słonecznika,20 dag pieczonego mięsa z piersi kurczaka,2 ząbki czosnku,łyzka oliwy i soku z cytryny,sól,pieprz. Wykonanie:Brokuły wrzuć na 5 min do osolonego wrzątku,przestudź,podziel na różyczki.Paprykę i mięso pokrój na kawałki.kiełki wymieszaj z pozostałymi warzy7wami.Czosnek utrzyj z solą,połącz z oliwą i sokiem z cytryny.polej sałatke sosem i wymieszaj. Trzeci przepis W GRONIE WINOGRON Składniki(na 4 osoby):0,4l jogurtu nat.,30dag winogron,2 łyżki kukurydzianych chrupek,łyżeczka siemienia lnianego,listki mięty do dekoracji Wykonanie;Siemie wsyp na patelnię,upraż,poczejkaj, aż wystygnie.Do miseczek wlej jogurt,dodaj chrupki,siemię i winogrona,wymieszaj.Udeko ruj listakmi mięty. Edytowane przez SandraBullock Czas edycji: 2005-10-07 o 10:11 Powód: poprawienie |
|
|
|
|
#102 |
|
Wtajemniczenie
|
Kolejne danie na płaski brzuch.
KANAPKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I HUMMUSEM 4 porcje Znakomite pierwsze lub drugie śniadanie.Bakłażan dostarcza wapnia i potasu,cukinia-kwasu foliowego,a pomidory i papryka-witaminy C i przeciwutleniaczy.Hummus( pasta z ciecierzycy) to źródło białka,a pełnoziarniste pieczywo jest bogate w błonnik i witaminy z grupy B. -2 małe bakłażany(ok.220g) -średnia cukinia(ok.220g) -duży pomidor -sól -pieprz -1/2szklanki ciecierzycy z puszki -ząbek czosnku -szczypta curry -łyżeczka soku z cytryny -2czerwone papryki -świeża bazylia -250gramowa długa bułka pełnoziarnista -smażyk Bakłażany i cukinię pokrój na grube plastry wzdłuż,a pomidory-w poprzek,spryskaj smażykiem,posyp solą,pieprzem i pecz przez 3 minuty z obu stron w opiekaczu.ciecierzycę zmiksuj z czosnkiem,curry i sokiem z cytryny.Posmaruj pastą połówkę przekrojonej wzdłuż bułki.na to wyłóż grillowane warzywa,paprykę i bazylie,przykryj drugą połową bułki i pokrój na 4 części. WARTOŚĆ ODŻYWCZ PORCJI:200 kcal,w tym:14% z tł.(3g),68% z węglowodanów(34g),18% z białka(9g);10g błonnika,188g sodu. |
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wycofuję się z przepisu na placki, bo okazało się, że zgubiłam to opakowanie z otrębów
W zamian mam przepis na naleśniki cytrynowe z płatkami owsianymi (nie jadłam, nie wiem czy dobre, mówię tylko, że mam taki przepis na opakowaniu płatków ) Jeśli będzie ktoś chętny, dajdzie znać, ja nie lubię cytrynowego jedzenia.Następnym razem muszę zachować to opakowanie z otrębów (swoją drogą były pyszne, najlepsze jakie dotąd jadłam, bo jak wiecie, tych firm jest teraz mnóstwo |
|
|
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
kurde te przepisy na owsianke z marchewką i cebula jakoś mnie nie kuszą..mam zakodowane.. że jem płatki trochę na słodko...hmm a może zaryzykuje..fakt dziś nieopatrznie zjadłam owsianke wieczorem na kolacje i czułam się fatalnie, dopiero pare godzin po zjedzeniu minęło uczucie ociężałości..
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
masz racje, owsianka zapycha na długo
![]() ale marchewka i cebula z owsianką? coś nowego Ja niekoniecznie na słodko, ale z cebulą to też musiałabym się zastanowić
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Inch jestem chetna na te nalesniki
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Jak przyrządza się owsianke i czy to jest zjadliwe?(nigdy tego nie jadłam)
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
z płatków owsianych
do gotującego się mleka wsypujesz płatki i lekko mieszasz 3-5 minut.
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zalewam zwyczajnie gorącym mlekiem, mam błyskawiczne (choć widnieje napis: "górskie")
PS. Suz, niebawem załączę przepis
|
|
|
|
|
#110 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja natomiast gotuję płatki owsiane z wodą... i dorzucam łyżkę lub dwie miodu.Ale ostatnio przestawiłam się na muesli a z płatków robię omlety.
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
BROKUŁY W SOSIE
Obgotować chwilę różyczki brokułów na lekko osolonym wrzątku, zalać sosem: 1/2 szklanki jogurtu 0% wymieszanego z 1/4 szklanki drobno startego sera żółtego light posiekanym małym ząbkiem czosnku odrobiną bazylii i oregano Można jeszcze w innej wersji: zamiast sera i czosnku 1/4 szklanki płatków migdałowych, doprawić pieprzem i ziołami - z piersią kurczaka FILET A'LA SELEROWY RAJ - filet z kurczaka pokroić i rzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek - dodać pokrojona małą cebulkę - następnie po chwilowym podsmażeniu składników dodać połowę startego dużego selera - całość podlać odrobina wody i dodać trochę sosu sojowego oraz (jeżeli ktoś lubi to dużo)- curry - można także dodać pieczarki PAPRYKA DUSZONA 3 zielone papryki 2 pomidory 3 duże cebule troszkę oliwy z oliwek przyprawy ew. pietruszka (natka) Pomidora obrać ze skórki po sparzeniu i pokroić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pomidory, paprykę. Następnie przyprawić wg gustu. Podlać wodą (nie za dużo) i pod-dusić, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i gotowe. Przepisy są z Internetu, ale mam ochotę je wypróbować ... |
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
jejq człowiek na diecie a tu same pyszne rzeczy
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
eh..ja tez wlasnie na diecie jestem a tu tyle pysznych rzeczy..bardzo mnie zainteresowaly te placuszki suzany
i owsianki tez musze sprobowac..bo szukam jakiegos sniadanka ktore na dlugo wypelni mi zoladek,tak zebym w szkole juz nie miala potrzeby niczego jesc.. a wlasnie..taka owsianka z mlekiem bedzie miala duzo kalorii czy nie? bo nie chcialabym zeby mi jakies kg wrocily..
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm...Naila, zainteresował mnie ten przepis na brokuły...
Podsunełam go właśnie mamie i jutro napisze jak wyszło
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Te brokuly sa pyszne!! Jadłam kiedyś takie w restauracji
(Orien Express). Brokuły+ makaron spaghetti i właśnie serowy sos. Niebo w gębie o ile nie więcej.
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie super, sczególnie, że uwielbiam brokuły ![]() Polecam
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Placuszki są fantastyczne - Suzana wielkie dzięki!
Ja osobiście uwielbiam kefir z przeróznymi dodatkami... Dorzucam do niego np olowki, ogóreczka, paprykę, pomidorka, rzodkiewki.. i odrobinkę soli i pieprzu ( bo przy takim kupnym kefirze można paść z nudó jak sie go pije dzien w dzien w niezmienionej wresji)... Polenta bez tłuszczu, smazona na patelni teflonowej z dodatkami w zalezności od uznania.. Kiedy mnie ciągnie do ciasteczek to preferuje hinduskie ciasteczka z kminkiem. Generalnie, muszę Wam powiedziec, kochane, że kuchnia hinduska to jest to co dostarcza wielu witamin i zwiazków mineralnych, zawiera mało mięsa i jest dość lekka. A powód prosty - hinduiści to wegetarianie... Przepisy mięsne zostały zmodyfikowane przez muzułmanów i wyznawców innych religii
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Kleopatraa niedługo zamirzam odwiedzić knajpkę hinduską
|
|
|
|
|
#120 |
|
Przyczajenie
|
Ja zrezygnowalam z obiadku od kiedy jestem na diecie. Jedynie tylko sobie czasem podjadam jakieś warzywka albo jakąś kanapeczke z ciemnym chlebem. Brukselka jest najlepsza.. mniam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

Narazie mam okienko i wpadłam na wizaż
Wieczorkiem poszukam opakowania. Mówię Wam, spróbujcie tej owsianki z jabłkiem i cynamonem
bo czuje sie po niej jak chodzaca bombka