OCM - oczyszczanie skóry twarzy za pomocą olejów - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Artykuły i newsy

Notka

Artykuły i newsy Dyskusje o artykułach i newsach zamieszczanych na naszym portalu.

Narzędzia
Stary 2012-04-24, 12:32   #91
Farmetka
Raczkowanie

Dot.: OCM - oczyszczanie skóry twarzy za pomocą olejów

Cytat:
Napisane przez dannu Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Podeszłam do tej metody baaaardzo sceptycznie i prawdę mówiąc nadal nie jestem przekonana w 100% - ale cóż takie moje prawo Stosuję ją codziennie wieczorem od bodajże czwartku lub piątku - nie jest to długo. Zaraz pierwszego dnia wysypało mnie troszkę, ale skutecznie zwalczyłam wysyp skinorenem (nie chciałam wyciskać, ani pokazać się z syfkami w pracy), drugiego dnia poprawiłam i jak na razie (odpukać) nie widzę żadnych większych rewelacji. Co prawda jest kilka niewielkich, ale są one w granicach normy. Te kilka dni to nie jest długo na zauważenie rewelacyjnych skutków i ja też takich nie wiedzę. Z racji bardzo wrażliwej, naczynkowej i odwodnionej/przesuszonej skóry nie stosuję gorącego ręcznika a tylko ciepły - może i to ma wpływ na brak oszałamiających rezultatów. Myślę też, że może to być z tego też względu trochę bezcelowe działanie. Popróbuję jeszcze z tydzień dwa może zaobserwuję zmianę na lepsze
Aha... stosuję oliwę z oliwek i na razie wymieszałam 55ml w stosunku: 5ml rycynowego i 50ml oliwy - może powinnam dodać więcej rycynowego? Farmetka co sądzisz?
5ml rycynowego to niecałe 10% Twojej mieszanki zatem za mało. Na 55ml potrzebne jest 8ml rycyny. Jeżeli nie zuzyłaś dużo mieszanki to dolej rycyny 3ml, w przypadku zużycia pewnej ilości tylko 2ml. I nie wyciskaj krostek!! Ciepły ręcznik wystarczy, trzymaj na twarzy do ostygnięcia. Po przemyciu na koniec zimną wodą wmasuj kroplę/dwie oleju z pestek winogron w wilogotną ale nie mokrą skórę. Ten olej fajnie nawilża i poprawia stan naczynek, nadaje sie też pod makijaż( ale to na razie jeszcze nie dla Ciebie, bez urazy-najpierw oczyszczanie).
Farmetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 12:40   #92
dannu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Farmetka Pokaż wiadomość
5ml rycynowego to niecałe 10% Twojej mieszanki zatem za mało. Na 55ml potrzebne jest 8ml rycyny. Jeżeli nie zuzyłaś dużo mieszanki to dolej rycyny 3ml, w przypadku zużycia pewnej ilości tylko 2ml. I nie wyciskaj krostek!! Ciepły ręcznik wystarczy, trzymaj na twarzy do ostygnięcia. Po przemyciu na koniec zimną wodą wmasuj kroplę/dwie oleju z pestek winogron w wilogotną ale nie mokrą skórę. Ten olej fajnie nawilża i poprawia stan naczynek, nadaje sie też pod makijaż( ale to na razie jeszcze nie dla Ciebie, bez urazy-najpierw oczyszczanie).
Wiem wiem, że mniej niż 10%, ale bałam się trochę i zachowawczo dodałam mniej - doleję 2ml. Nie wyciskam - dlatego zastosowałam skinoren żeby właśnie nie wyciskać Nie ma urazy Farmetko - zdaję sobie sprawę, że trochę pracy przede mną - mam lusterko i w nie spoglądam Poza tym próbowałam oleju jojoba czystego, ale niestety nie wchłaniał się właśnie z powodu przesuszenia skóry. Dodatkowo byłoby to zbyt wiele nowości dla mojego pyszczka
Dzięki kochana za wyczerpujące odpowiedzi
dannu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 13:02   #93
toohna
Przyczajenie

Mam cerę mieszaną, ze skłonnością do rozszerzonych porów i czasami wyprysków. Czy olejki Alterra nadają się do OCM? Wczoraj zrobiłam demakijaż i masaż twarzy tym olejkiem (limetka + oliwa). Skóra była miękka i nie tak bardzo tłusta jak by się można podziewać po użyciu olejku.
toohna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 14:06   #94
soonik
Raczkowanie

Farmetka jesteś bardzo miła postanowiłam jednak napisać na forum, ponieważ te informacje mogą się przydać nie tylko mi,ale osobom o podobnych problemach.. ja zanim piszę na forum duuużo czytam i nieraz znajduje rozwiązania swoich problemów u innych osób, że się tak wyrażę

Znalazłam fajny pojemniczek po jednorazowym szamponie, wyparzę go i nada się do tego, zrobię podziałkę na 10 części, także możesz podawać procentowo

Moja mama jest maniaczką kupowania wszelkich olejów i oliw także jest w czym wybierać, wypunktuję:

1.Oliwa Extra Vergine
2. Olej z rzepaku cancola (75%) i owoców czerwonej palmy(inaczej: palma oleista 25%)
3. Olej z orzechów włoskich z pierwszego tłoczenia, rafinowany
4.Olej z włoskich słoneczników(98%) z dodatkiem prażonych pestek słonecznika i olejem czerwonej palmy
5.Olej sezamowy tłoczony na zimno (leisty i ciemny)
6.Olivero (olej winogronowy i kukurydziany, rzepakowy, ryżowy, sezamowy)
7.Olej arganowy
8.Olej lniany ale przeterminowany xD

Stan mojej skóry: Na ten czas nie jest już bardzo przesuszona, jednak mam skórę bardzo cienką (raczej genetycznie choć po prostu jestem chuda i nawet przytyć nie potrafię) skłonna do zmarszczek;/ zaczęłam stosować witaminę C (juvit) po przeczytaniu innych wątków na wizażu najpierw na całą twarz ale teraz tylko w miejscach zmarszczek mimicznych.. jest o wiele lepiej.. ale też raczej delikatnie z tym juvitem bo pod oczami od strony wewnętrznej robią mi się krostki (takie białe no może nawet żółte których nie da się wycisnąć) dlatego tam nie smaruje.. Aha skłonność do naczynek pękających niestety mam;/ i jest dość wrażliwa kiedyś po tym benzacne miałam rumienie..
W skrócie: szybko się wysusza i odwadnia, ze skłonnością do pękających naczynek, cienka ze skłonnością do zmarszczek, dość wrażliwa i na ten czas skłonna do wyprysków.

No to czekam z niecierpliwością co mi poradzisz Dziękuję jeszcze raz
soonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 14:18   #95
dannu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez soonik Pokaż wiadomość
W skrócie: szybko się wysusza i odwadnia, ze skłonnością do pękających naczynek, cienka ze skłonnością do zmarszczek, dość wrażliwa i na ten czas skłonna do wyprysków.

No to czekam z niecierpliwością co mi poradzisz Dziękuję jeszcze raz
kurczę soonik - ja mam prawie to samo!!
dannu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 15:24   #96
Farmetka
Raczkowanie

faktycznie jest w czym wybierać...

Dla bezpieczeństwa nie powinno się mieszać więcej niz trzech gatunków olei, podam kilka wariantów:

1. najprostszy - oliwa 85% + olej rycynowy 15%
2. wzbogacony - oliwa 80 % + olej rycynowy 15% + olej arganowy 5%
3. gotowiec - olej rzepakowy z olejem palmowym 85% + 15 % oleju rycynowego
4. miks - oliwa 40% + olej z orzechów włoskich 40% + 15% olej rycynowy + 5% olej arganowy (wersja hardcore, bo są 4 oleje)

Pozostałe oleje niz za bardzo, gdyż: olej sezamowy rozgrzewa(nie dla cery naczynkowej), olej lniany dla cery tłustej(wzmocni działanie wysuszajace oleju rycynowego a tego nie chcemy) a słonecznikowy z pestkami... hmmm... gdyby nie te pestki to by się cos dało zrobić ale jest to lekki olej i też bardziej polecany do tłusciejszej skóry.

Co do opisu stanu Twoje skóry to sugeruję odstawić Juvit, najwidoczniej czysta wit. c Ci nie słuzy, może podrażniać i nie do końca na tę porę roku i stan skóry. Piszesz,że skłonna do zmarszczek, jest to po części genetyka ale w głównej mierze skutek przesuszenia. Na razie myslę, że to tyle w razie "w" służe pomocą

Edytowane przez Farmetka
Czas edycji: 2012-04-24 o 15:26
Stary 2012-04-24, 16:54   #97
soonik
Raczkowanie

zastosuję metodę 2 wzbogacona olejem arganowym
Czyli te rady dannu również Ty możesz wykorzystać Zobaczymy jak będzie i podzielę się refleksjami choć przyznam że po tym wczorajszym zastosowaniu OCM myślę że będzie dobrze! Dziś nowy lepszy skład z cennymi radami Dzięki Farmetka
Stary 2012-04-24, 18:52   #98
yves87
Przyczajenie

Hej dziewczyny
Ja również stosuję tą metodę, a dowiedziałam się o niej przez przypadek na yt. Miałam okropny problem z trądzikiem, zpachanymi porami, zaskórnikami... teraz jest o niebo lepiej. Ja mieszam 30% olejku rycynowego, 60% oleju z orzechów włoskich i 10% z pestek moreli. Przechowuje taka miksturę oczywiście w ciemnej buteleczce, a twarz zmywam ściereczką muślinową. Skóra twarzy jest świetnie oczyszczona, a co najważniejsze nie świeci się u mnie akurat do demakijażu oczu nie sprawdza się, więc najpierw zmywam oczy, a potem olejuję twarz. Można zakupić gotowe olejki do mycia na stronie Biochemii Urody. Jest to firma z naturalnymi kosmetykami, stosuję kilka z nich i jestem bardzo zadowolona
yves87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 21:03   #99
TheMelancholiczka
Przyczajenie

w tekście są pewne błedy: 1. tłuszcza nie rozpuszcza tłuszczu tylko przylega do jego cząsteczek i razem są zmywane, 2. w olejku Alterra raczej nie ma rycyny bo to silnie toksyczna substancja, chyba autor miał na myśli olejek rycynowy
TheMelancholiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 09:02   #100
TheMelancholiczka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eni155 Pokaż wiadomość
Z przykrością muszę stwierdzić, że ta metoda nie jest dla każdego. Stosowałam ją od stycznia i na dzień dzisiejszy mam od dermatologa zakaz stosowania olei na twarz, ponieważ dostałam tak zwanego "trądziku olejowego." Przez ten czas wulkany niby zniknęły, ale pojawiła się obrzydliwa kaszka na mojej twarzy. Myślałam, że jest to spowodowane oczyszczaniem się twarzy...niestety... trądzik Teraz doprowadzam moją twarz do ładu, a o olejach nie chce już słyszeć!
mnie też obsypało po używaniu OCM, ale co dziwne stało sie to po 4 miesiącach. Więc podejrzewam, że było to winą zmiany oleju przeze mnie. Wyskakiwały mi wielkie ropne krosty, ale już się ich pozbyłam. Teraz chciałabym wrócić do tej metody bo była bardzo fajna ze względu na dobre nawilżenie skóry. No i nie świeciłam się wcale przy jej stosowaniu.
Stary 2012-04-25, 15:50   #101
soonik
Raczkowanie

TheMelancholiczka jeśli mogłabyś to proszę podaj skład tej pierwszej używanej mieszanki i skład drugiej po której Cie wysypało..
eni155 może też podaj skład swojej mieszanki po której Cie wysypało, może wspólnymi siłami znajdziemy "coś nie tak"
ja po dwóch dniach OCMowania jestem zadowolona, pomimo jednego podskórniaka bolącego(nie będe długo masować podczas OCM)
Aha pierwszy raz mam skórę tak dobrze nawilżóna, że zmarszczki mimiczne sie nieco wygładziły a mam z tym duży problem i rano miałam miłą niespodziankę zobaczymy co dalej

Aha czy osoby w wieku 65 lat moga to stosować i czy ewentualne czyszczenie twarzy bedzie? moja babcia w młodości miała chyba trądzik bo ma teraz blizny no i ma tez czarne kropki, wągry chyba i też białe(kaszaki?) zastanawiam się czy ta metoda by jej wkońcu pomogła z tym wygrać, bo ona uwielbia takie domowe naturalne sposoby i na pewno by to stosowała proszę o odpowiedź

Edytowane przez soonik
Czas edycji: 2012-04-25 o 15:52
Stary 2012-04-25, 16:11   #102
Farmetka
Raczkowanie

nie ma przeciwskazań wiekowych, tyle że powinna uzywać mieszanek z stronę skóry suchej( z wiekiem skóra sie wysusza).
Stary 2012-04-25, 16:58   #103
soonik
Raczkowanie

tak myślałam A czy może tego oleju arganowegi stosunkowo więcej użyć niż np ja? skoro to olej dla skóry dojrzałej? np 15% oleju rycynowego,35%oleju arganowego i 50% oliwy z oliwek? albo pół na pół olej arganowy i oliwa? Olej arganowy posiada bo kupowałyśmy go razem
Stary 2012-04-26, 07:14   #104
Farmetka
Raczkowanie

myślę, że 20 % arganu w zupełnosci wystarczy
Stary 2012-04-27, 12:37   #105
eni155
Przyczajenie

Cytat:
Farmetka dzięki jeszcze raz.. eni155 dziękuję, bo teraz będę ostrożniejsza..Jeśli chodzi o mnie ja też wole szukać czegoś co można stosować na dłuższy czas i żeby to był sprawdzony sposób a wiem że naturalne sposoby są zawsze najlepsze, ponieważ ich skład jest prosty i nie ulega zmianie.. jeśli używamy kosmetyków z długą listą składu wcale nie mamy pewności z czym możemy to stosować i w ogóle.. a przy stosowaniu takiej metody skład jest prosty a jak widać efekty znakomite.. Jednak zrobię od nowa ten roztwór.
Może powiem więcej o mnie.Ja OCM jeszcze nie stosowałam, zaczęłam wczoraj. a problem ze skórą pojawił mi się miesiąc temu kiedy to smarowałam skórę samym olejem arganowym(kurcze może faktycznie nie jest akurat ten olej dla mnie skoro dla skóry dojrzałej? ja mam 22 lata, ale skóra była przesuszona i ten argan mi po prostu wpadł w ręce na zakupach).. wcześniej nie miałam dużych problemów ze skórą raz na jakiś czas pojawiały mi się syfki..wracając: po ok 2 tyg smarowania olejem pojawiły mi się syfki na czole i co najdziwniejsze na policzkach.. odłożyłam ten olej aż do teraz(czyli ok miesiąc choć zdarzało mi się przy suchej skórze czasem posmarować skórę), a ze syfki wyciskałam to mam je do dziś.. ostatnio zaczęłam z nimi walczyć używając benzacne (czyli to te sterydy które Farmetka miała na myśli?)Więc krostki się zmniejszyły.. Teraz to dopiero jestem skołowana.. nie wiem co robić.. eni155 może coś więcej mi doradzisz?

Cóż ja Ci mogę doradzić soonik... Ja mam zupełnie inną skórę, bo moja jest mieszana, twoja z tego co czytam sucha. Pytanie, czy po odstawieniu oleju arganowego syfki dalej wyskakiwały? Bo jeśli tak, to możliwe, że problem tkwi gdzie indziej. Poza tym czy olej ten jest organiczny, czy rafinowany?Jeśli tak bardzo zależy Ci na stosowaniu olei na twarz, to polecam stronkę www.zrobsobiekrem.pl Tu znajdziesz mnóstwo olei, które będziesz mogła bezpośrednio stosować na twarz lub dodawać do swojej mieszanki OCM. Olej z pachnotki podobno likwiduje trądzik, co jest udowodnione naukowo. Wspaniałym olejem jest olej makadamia. Oleje mają wspaniałe właściwości i ja bardzo ubolewam, że nie mogę ich używać. Dzisiaj rozmawiałam z kosmetyczką, która powiedziała mi, że ostatnio odwiedziła ją kobieta, która używała przez dłuższy czas OCM i było wszystko dobrze, nagle ją tak obsypało, że nie wiedziała co robić- "trądzik olejowy" Chyba, każdy musi sam na sobie sprawdzić tę metodę. Jeśli nie będziesz widziała poprawy, to najlepiej będzie jak odstawisz oleje. POWODZENIA!!!
eni155 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 12:53   #106
eni155
Przyczajenie

Cytat:
TheMelancholiczka jeśli mogłabyś to proszę podaj skład tej pierwszej używanej mieszanki i skład drugiej po której Cie wysypało..
eni155 może też podaj skład swojej mieszanki po której Cie wysypało, może wspólnymi siłami znajdziemy "coś nie tak"
ja po dwóch dniach OCMowania jestem zadowolona, pomimo jednego podskórniaka bolącego(nie będe długo masować podczas OCM)
Aha pierwszy raz mam skórę tak dobrze nawilżóna, że zmarszczki mimiczne sie nieco wygładziły a mam z tym duży problem i rano miałam miłą niespodziankę zobaczymy co dalej

Aha czy osoby w wieku 65 lat moga to stosować i czy ewentualne czyszczenie twarzy bedzie? moja babcia w młodości miała chyba trądzik bo ma teraz blizny no i ma tez czarne kropki, wągry chyba i też białe(kaszaki?) zastanawiam się czy ta metoda by jej wkońcu pomogła z tym wygrać, bo ona uwielbia takie domowe naturalne sposoby i na pewno by to stosowała proszę o odpowiedź
Mieszankę, którą stosowałam była przystosowana do mojej cery mieszanej, tłustej. Używałam do tego 70% oleju bazowego z orzechów włoskich, 30% oleju rycynowego i do całości dodawałam ok 10 kropel organicznego olejku z wiesiołka. Plusem było to, że skóra rzeczywiście była matowa i nie przetłuszczała się. Jeśli chodzi o twoją babcię to myślę, że z powodzeniem może zastosować tę metodę, bo nie jest ona uzależniona od wieku.
Stary 2012-04-27, 15:33   #107
eni155
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez TheMelancholiczka Pokaż wiadomość
mnie też obsypało po używaniu OCM, ale co dziwne stało sie to po 4 miesiącach. Więc podejrzewam, że było to winą zmiany oleju przeze mnie. Wyskakiwały mi wielkie ropne krosty, ale już się ich pozbyłam. Teraz chciałabym wrócić do tej metody bo była bardzo fajna ze względu na dobre nawilżenie skóry. No i nie świeciłam się wcale przy jej stosowaniu.

Ja też się nie świeciłam i to było dobre Mnie nie wyskakiwały wielkie krosty, ale zrobiła się kaszka na czole i zaczęła przenosić się na całą twarz. Myślałam, że jestem może uczulona na olej rycynowy. Niestety, jak już prawie wyleczyłam całą twarz i zaczęłam smarować ją na noc olejem z pachnotki, który podobno likwiduje trądzik, zaczęły wyskakiwać nowe. Poza tym dziś rozmawiałam z kosmetyczką, która miała przypadek, że kobieta stosująca przez dłuższy czas metodę OCM, z której była zadowolona, nagle ją tak wysypało, że nie wiedziała co robić. Nie wiem, ale coś mi się w tej metodzie nie podoba...
Stary 2012-04-27, 15:42   #108
Farmetka
Raczkowanie

pragnę zauważyc, że na stan naszej skóry ma równiez wpływ to co jemy. Nie spodziewajcie się mega efektu jezeli lubicie popijac słodkie, gazowane napoje (popularnych marek, których tutaj nie przytoczę), przekąski w stylu chipsy, paluszki, krakersy, orzeszki solone. Fast foody wszelkiej maści też dołożą swoje trzy grosze i ponadto jesteśmy kobietami w wieku rozrodczym, co za tym idzie zmiany hormonalne na które nie mamy wpływu a także stres(na niego teoretycznie mamy wpływ).
Stary 2012-04-28, 13:27   #109
soonik
Raczkowanie

szczerze powiedziawszy spodziewałam się że OCM to jakby to powiedzieć, no że jest niezawodne..ale po tych komentarzach mam trochę więcej obaw.. ale tak wnioskuję, że Farmetko chodzi Ci o to, że jeżeli ktoś dba nie tylko np od zewnątrz ale odżywia się przy tym zdrowo i naturalnie wtedy jest szansa że nie będą się nam pojawiać niespodzianki.. ale dochodzi do tego "ale"... czyli zmiany w naszym organizimie na które jak napisałas nie mamy wpływu..ale tez dochodzi do tego to że każda z nas jest inna i ma inne problemy ze skórą

Szczerze powiedziawszy ja miałam problem ze zidentyfikowaniem swojego problemu ze skórą, też mnie obsypało po smarowaniu się samym olejem arganowym(przecież polecany jest właśnie na trądzik, którego nie miałam, więc wnioskuję że może mnie czyścił?) wcześniej nigdy nie miałam tego problemu a jestem już po okresie dojrzewania.. w dodatku uprawiam czynnie sport, prawie codziennie nordic walking ( w sumie mam przerwę akurat od momentu jak te syfki mi wyskoczyły, więc ewentualnie mogło to być jakimś powodem, że zmieniłam tryb aktywności fizycznej) ale nie mam problemów z przemianą materii itp.. dodatkowo dbam o to co jem.. aktualnie uprawiam kiełki systematycznie, a wcześniej soki warzywno owocowe robiłam.. Chyba że zgonić to na stres? ale kiedyś miałam gorsze problemy od pisania pracy inżynierskiej i nie miałam problemów ze skórą;p więc problem albo z hormonami(w co tez raczej wątpię bo od uprawiania sportów mam raczej poprawę w tych sprawach - zero bólów menstruacyjnych, przy okazji chciałam ta metodę serdecznie polecić) w dodatku aktualnie bardzo rzadko się maluję nie używam jakiś nowych kremów po których bym mogła mieć uczulenie no więc olej arganowy? czyszczenie po nim? nie wiem ale OCM stosuję nadal bo widzę poprawę jeśli nie będzie poprawy po miesiącu idę do dermatologa.. wiem, że pewnie wiele z was nie widziałoby problemu bo wcale nie mam jakiś masakrycznych syfków tylko chodzi o to że ja naprawdę dbam i dbałam o siebie, swoje zdrowie i nie widzę powodów dlaczego miałaby mi skóra takie psikusy sprawiać trochę się rozpisałam no ale jakoś mnie tak natchnęło na podzielenie się moimi przemyśleniami
Stary 2012-04-29, 00:36   #110
TheMelancholiczka
Przyczajenie

[QUOTE=soonik;33767308]TheMelancholiczka jeśli mogłabyś to proszę podaj skład tej pierwszej używanej mieszanki i skład drugiej po której Cie wysypało..

Najpierw używałam mieszanki olejek rycynowy ok 10% + olej z pestek winogron 90% i kilka kropel tea tree. Potem próbowałam zamiast oleju z pestek winogron oleju lnianego i to chyba on był winowajcą. Albo ewentualnie jego połączenie z tea tree. W każdym razie pojawiły się u mnie ropne krosty tak jak pisałam nie od razu po zastosowaniu tej metody ale po ok 4 m-cach. Więc raczej nie ma tu mowy o tzw "oczyszczaniu się skóry".

Zgadzam się całkowicie z tym, że dieta ma duże znaczenie. Przed stosowaniem OCM postanowiłam sobie że zmienię stan swojej skóry na lepsze i właśnie zdrowa dieta i OCM były elementami tego planu. Niestety jednak nie zbyt on u mnie zadziałał. Po ostatniej wizycie u kosmetyczki dowiedziałam się że przyczyną mogą być moje problemy z zatokami (mam dużo krostek przy nosie). Więc okazuje się, że u każdego przyczyny mogą być inne i często nie zdajemy sobie sprawy co tak naprawdę wywołuje u nas trądzik
Stary 2012-04-30, 00:45   #111
soonik
Raczkowanie

oj dobija mnie to wszystko coraz bardziej ale też uświadamia o tym jak też złożony jest nasz organizm.. hmm.. napisałaś że używasz 10 % oleju rycynowego, a do tego zmieniłaś na olej lniany który polecany jest do skóry tłustej.. więc faktycznie mogłoby to być przyczyną.. bo skoro 10% oleju rycynowego tzn że masz skórę suchą..
ja mam w składzie 15% oleju rycynowego a właśnie mam skórę napiętą po OCM.. zastanawiam się czy nie zmniejszyć proporcji ale póki co po OCM extra virgine się smaruję, jeśli problem będzie nie do wytrzymania(ciągłe uczucie napięcia na twarzy) to zmniejszę te proporcje
Stary 2012-05-01, 00:53   #112
TheMelancholiczka
Przyczajenie

Cytat:
oj dobija mnie to wszystko coraz bardziej ale też uświadamia o tym jak też złożony jest nasz organizm.. hmm.. napisałaś że używasz 10 % oleju rycynowego, a do tego zmieniłaś na olej lniany który polecany jest do skóry tłustej.. więc faktycznie mogłoby to być przyczyną.. bo skoro 10% oleju rycynowego tzn że masz skórę suchą..
ja mam w składzie 15% oleju rycynowego a właśnie mam skórę napiętą po OCM.. zastanawiam się czy nie zmniejszyć proporcji ale póki co po OCM extra virgine się smaruję, jeśli problem będzie nie do wytrzymania(ciągłe uczucie napięcia na twarzy) to zmniejszę te proporcje
olej lniany jest przeznaczony do skóry problematycznej, nie tylko trądzikowej. Ja mam mieszaną, właśnie problematyczną, zanieczyszczoną a używałam tylko 10% olejku rycynowego bo jest ona lekko przesuszona
Stary 2012-05-03, 21:34   #113
wiktoriajulia
Przyczajenie

Czy Wam po OCM też na oczach zostaje taki tłusty film? Tzn nie na powiekach ale na gałkach ocznych i wzrok zachodzi taką mgiełką i na dodatek w oczach pływają takie czarne nitki, które potem zbierają się w kanaliku łzowym? Macie na to jakiś sposób? Próbowałam krople ze świetlika zapuszczać żeby je przemyć, ale nie wiele to dało...
wiktoriajulia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 10:40   #114
soonik
Raczkowanie

nie ja tak nie mam, nawet jak dosc mocno oczy przecieram tym olejem... ale masz to np po zmywaniu tuszu? jesli tak to najpierw zmyj delikatnie sam tusz.. potem zrob OCM. a może ściereczka zostawia te nitki? jak myjesz oczka to mocno je zamykaj i nic nie powinno sie dziac
Stary 2012-05-04, 17:31   #115
lokarna
Przyczajenie

a jeśli ja mam skórę mieszaną z miejscami mega suchymi, pełną zaskórników, często na prawym policzku wyskakują mi pojedyncze ropne pryszcze i zostają po nich koszmarne czerwone plamy i nie schodzą całymi miesiącami... to jakie oleje powinnam przetestować?
lokarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 19:39   #116
wiktoriajulia
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź, chce przetestować olej z pestek winogron, jaki najlepiej kupić? chodzi mi dokładnie o firmę i najlepiej jakiś łatwo dostępny w sieciowych sklepach, używa ktoś?
wiktoriajulia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 22:03   #117
Farmetka
Raczkowanie

polecam olej z pestek winogron firmy Gusti italia. Ma kolor lekko zielony. Przetestowałam na sobie, kupiłam w supermarkecie.
Stary 2012-05-05, 08:05   #118
baranek2412
Przyczajenie

Stosuję OCM już prawie dwa tygodnie. Mam wysyp kaszki na czole, gule twarde i bolące na brodzie. Postanowiłam wgłębić się bardziej w tą metodę i oto jakie wnioski wyciągnęłam: źle zmywałam- oleje należy nakładać 2-3 razy, użyłam złego oleju dodatkowego- oliwa z oliwek. Poszalałam trochę na zrobsobiekrem i zakupiłam olej tamanu naturalny, olej z pestek arbuza rafinowany, olej z nasion malin naturalny. Arbuzowy tak jak rycynowy nie jest komedogenny i on właśnie będzie wypróbowany jako pierwszy. Bo też komedogenność oliwy z oliwek może mieć duży wpływ na grudowate krosty, które mnie dopadły. A i byłabym zapomniała... wyczytałam, że rodzaj ręcznika, który nakłada się na twarz też ma znaczenie, ponoć najepsza jest ściereczka muslim, ale to już chyba przesada. Jak myślicie?
Olejowy zawrót głowy
baranek2412 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 09:40   #119
TheMelancholiczka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez baranek2412 Pokaż wiadomość
Stosuję OCM już prawie dwa tygodnie. Mam wysyp kaszki na czole, gule twarde i bolące na brodzie. Postanowiłam wgłębić się bardziej w tą metodę i oto jakie wnioski wyciągnęłam: źle zmywałam- oleje należy nakładać 2-3 razy, użyłam złego oleju dodatkowego- oliwa z oliwek. Poszalałam trochę na zrobsobiekrem i zakupiłam olej tamanu naturalny, olej z pestek arbuza rafinowany, olej z nasion malin naturalny. Arbuzowy tak jak rycynowy nie jest komedogenny i on właśnie będzie wypróbowany jako pierwszy. Bo też komedogenność oliwy z oliwek może mieć duży wpływ na grudowate krosty, które mnie dopadły. A i byłabym zapomniała... wyczytałam, że rodzaj ręcznika, który nakłada się na twarz też ma znaczenie, ponoć najepsza jest ściereczka muslim, ale to już chyba przesada. Jak myślicie?
Olejowy zawrót głowy

Ja miałam i ściereczkę muślinową i ręczniczek taki zwykły, mały. Szczerze nie było różnicy, tylko tyle ze szmatka muślinowa dużo bardziej się brudziła i szybko robiła się taka tłusta
Stary 2012-05-06, 13:03   #120
Farmetka
Raczkowanie

ja mam zwykły malutki ręczniczek frote, pierze się dobrze, ładnie też zbiera brudek z buzi. Co do usuwania makijażu to trzeba nałożyć olej, zetrzeć i znów nałożyć i zetrzeć ciepłym ręcznikiem. Jedna warstewka przy tapecie to za mało aby buzie doszorować. Może dlatego wyskakują Wam niespodzianki, nie doczyszczona skóra tak może reagować.

Nowe wątki na forum Artykuły i newsy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości