![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: kłamstwo
Cytat:
To już jest moim zdaniem mniejsze zło ![]() I nadal nie uważam tego za kłamstwo. A raczej za przejaw dobrej woli (żebym na nikim się wyżywać nie musiała ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Jaszmurko, alez dla mnie kłamstwo do zdefiniowania jest bardzo proste.
To zycie nie jest dla mnie łatwe do zdefiniowania. Otóż dla mnie kłamstwem jest wszystko to, co ma niewiele wspólnego z pradą. Im mniej prawdy - tym więcej kłamstwa. A że życie to niuanse, meandry, i w ogóle - to już temat na większą dyskusję ![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się, naturalnie. No poza tym NW nie równa się kłamstwu. Ot - różne odcienie szarości. Podkreślam niektórym innym, że ja wciąż nie moralizuję. Rozważam sobie luźno. Na szczęscie udaje mi się krótko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dobrze mi się rozmawia- poza tym nawet mnie to kręci kiedy się ktoś ze mną niezgadza ![]() ![]() Reasumując==> "dobre kłamstwo nie jest złe" ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Mi się już nie chce gadać /żadnych wycieczek/
![]() ![]() Znudziłam się - choć akurat nie rozmawianiem z Tobą. Przynajmniej piszesz sensownie. Dla mnie. I nie mam siły na gadanie naraz ze wszystkimi, i w ogóle, i bawić się w lapanie za słówka, wycinanie z kontekstu, i ech... To jest baaaardzo gruby temat - ja tam mam tylko jeden układ nerwowy, mogłabym nieprzeżyć zagłębiania się w takie rozfilozofowane dziedziny ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gruby temat... temat rzeka ![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
A tak sobie teraz pomyślałam..że czasem to nawet żart może być odebrany jako kłamstwo
![]() Tzn. wiecie o co mi chodzi (prawda że wiecie?? ![]() Jak chcesz komuś zrobić jakiś numer (np. śmieszny ![]() ![]() hmm dobra już nic nie mówię ![]() ![]() ![]()
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wariatka ![]() Oj, i trzeba się wyspowiadać..! ![]() ![]() Cześć Wam, Współrozmawiacze. --------------------------------------------- Ech. No tak. Czasem to truTne być kłamsierem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Np. kupilam sobie prostownicę i moja mama zauwazyla, ze prostuje i niszcze sobie wlosy. Wtedy się pyta skad ją mam. To ja jej nie mowie, ze to moja i ze dalam za nią np. 40 zl ( bo bylby wielki krzyk w domu ) tylko mowie, ze pozyczylam i jutro ją oddam ( tym samym chowam ją w lazience przed mamą ) Zdarzają mi się czasem male klamstewka, ale tak ogolnie to nie klamię, tylko czasami mi się zdarzy... ![]() Nie mogłabym np. powiedziec kolezance, ze mam chlopaka i opowiadać o nim cuda ( chociaz w ogole nie istnieje ) tak zrobila moja kolezanka...bylo mi potem strasznie przykro gdy odkryłam prawdę...po jakims czasie powiedziala, ze widziala boskiego chlopaka itd, itp. Ja sie bardzo wkurzylam wtedy i wypomnialam jej tamto klamstwo i się uciszyła przed tym, aby powiedziec kolejne ![]() nastepnie zapytalam się jej " czemu powiedzialas ze widzialas boskiego chlopaka? " "....yy...chcialam zobaczyc twoją reakcje..." Kim ja jestem? Krolikiem doswiadczalnym?
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
wiecie - dyskutujecie i w sumie to nic z tego nie wynika. bo każdy ma swoje racje. każdemu zdarzy się skłamać. a jest wielce prawdopodobne, że Ci, którzy twierdzą, iż nie kłamią w inny sposób definiują kłamstwo...
podziwiam Cię aga87 - jak już z resztą pisałam... dla mnie życie bez kłamstwa w żadnej formie jawi się kompletnie awykonalnym. może to i błąd. może za mało pracuję nad sobą... może. nie chcę pisać, że mi z tym dobrze, bo w głębi duszy nie jest... ale czasem pokusa póścia na łatwiznę zwycięża. allen15 - szkoda, że założyłaś wątek myśląc o błahych rzeczach. mam nadzieję, że nie szukałaś usprawiedliwienia. miałam, zamiar napisać, że jak się w Twoim wieku zaczyna przygodę z kłamstwem to nie jest dobrze. ale daruję sobie. bo mam nadzieję, że fakt, iż zastanaiasz się na tym w jakikolwiek sposób działa na Twoją korzyść. Pozdrawiam Was all ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Ja tam zazwyczaj nie kłamie. Ale chyba nie ma człowieka, który zawsze i wszędzie mówi prawde!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
zdarza mi się kłamać.staram się oczywiście tego unikać i nie mijać się często z prawdą,ale wiadomo,różne sytuacje się przytrafiają.
nie zgodzę się z tym,że kłamstwo zawsze wyjdzie na jaw,itede,itepe.jak to napisała aeterna-trzeba UMIEĆ kłamać ![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Ja lubie klamac w takich malo powaznych sprawach, np. nabierać kogos, mowiac mu niewiarygodne rzeczy (to sa zarty i zazwyczaj
![]() ![]()
![]() |
#104 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie lubię, gdy ktoś w tym kontekście używa określenia "siła wyższa" - natomiast - pójście na ławtiznę jak najbardziej się tu nadaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() czasem lepiej jest isc na łatwiznę...
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale ja się nie znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Czemu rzeczy błahe...
To już jest niemałe kłamstewko - kiedy 15-stolatka ''musi''ukrywać przed mamą - coś tak głupiego ![]() I nie chodzi mi o jakąś radykalność myślenia (- bo tak sobie pewnie Patryk mysli po poprzedniej rozmowie. O mnie, że jakaś nieużyta jestem ![]() ![]() I - nie patrzę teraz tu na to jak na przykład z GG i niewidocznym. ![]() Uważam, że podała bdb, przykład. Poważny ![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
No cóż,ja tam nie mam problemu bo nie umiem kłamać
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Umiem kłamać. Ale, na szczeście
![]() Częsciej nie pamiętam prawdy niz tego, co zdarzyło mi się nakłamać ![]() ![]() ![]() A co do definicji kłamstwa, zgadzam sie z Aeterną: im mniej w czymś prawdy, tym więcej ściemy ![]() Wartościowac to można powody, kłamstwo to raczej 0 albo 1.
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Kłamstwo - popłaca,czy ma krótkie nogi?
Dziewczyny-jak w temacie
![]() Jakie macie zdanie na temat kłamstwa? Czy popłaca? Czyli ,czy kłamstwem można coś osiągnąć? Czy też może ma krótkie nogi? Czyli ,prawda w końcu i tak się wyda? Warto kłamać,czy nie? ![]() Zapraszam do dyskusji.
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłamstwo - popłaca,czy ma krótkie nogi?
Kłamstwem można więcej stracić niż osiągnąć.Notoryczny kłamca gubi sie w swoich sądach,nie pamięta już komu i jaką wersję przedstawiał,prawdziwą czy nie.A jakiż to później stres,pamiętać co się komu mówiło i dbać o to,żeby przypadkiem,całkiem nieświadomie nie wyjawić prawdy
![]()
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Zależy w jakich sytuacjach. Nieraz kłamstwo popłaca
![]() ![]()
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kłamstwo - popłaca czy ma krótkie nogi?
Zgadzam się z Nemezją. Kłamstwo ma krótkie nogi,prędzej czy póżniej wyjdzie na jaw. Musisz zawsze o nim pamiętać.Lepiej więc powiedzieć prawdę, przeżyć tego konsekwecje i żyć dalej z czystym sumieniem.
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ale zgadzam się z sentencją - „Kłamstwo ma krótkie nogi”. Mówię prawdę, chyba że miałaby być bolesna - wtedy wolę przemilczeć. Ale z drugiej strony - wolę usłyszeć/powiedzieć najgorszą prawdę niż być oszukiwanym/oszukać. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Większość z nas kłamie w imię dobra, ale jak określić granicę dobra i zła? Jak odróżnić obiektywnie dobro od zła?
Bardziej konkretnie - nie lubie kłamstwa i nie lubie jawnie oszukiwać bliskich. Prędzej czy później przypadkiem lub zbytnimi przechwałkami każdy kłamca się zdemaskuje. Nie chciałbym, żyć w przekonaniu, że przy danej osobie muszę się pilnować - to obłudne i jak dla mnie nie do przyjęcia. Nie pytałaś o Spiny i Programowanie NLP, to też się liczy? ![]()
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
życie bez kłamstwa to idée fixe
![]() na pewno jest nieuniknione (ponoć "przeciętny" człowiek kłamie dwa razy dziennie). nikt nie mówi samej prawdy i tylko prawdy. dla mnie istotna jest "waga" kłamstwa i powód, dla którego się to robi. warto (a nawet trzeba) zastanowić się, dlaczego się kłamie. jeżeli kłamstwo ma podnieść samoocene, obronić przed czymś, być jakąkolwiek ucieczką, czy przynieść jakieś korzyści, to powinno zapalić się czerwone światełko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
Czasami lepiej skłamać by kogoś nie urazić np. na temat okropnej sukienki , powiedzieć zafascynowanej koleżance, że jest ładna (oczywiście tylko wtedy żeby nie wyszła na idiotke).
Następnie, kłamstwo by nie podpaść, utrzymać dobrą opinie o sobie, nie wyróżniać się od innych. Czyli kłamstwa typu : "ja również lubię sushi" (przy czym poczęstowany przez kolege omało się nie porzygał), "nienawidzę popu" (gdzie w pokoju ma płyty Krawczyka). Są to kłamstwa, które mnie śmieszą, ale nie uważam, że szkodzą. Szkoła. Oh naciąganie ocen, zapominanie napomknąć rodzicom o wywiadówce. Z doświadczenia powiem, że to zawsze wychodzi na jaw. Tak więc czy popłaca? Zależy od sytuacji i stopnia szkodliwości. Natomiast wydaje mi się, że prędzej czy później wyjdzie na jaw ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.