|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na placu zabaw...
Haha, wszystkie te sytuacje już widziałam na placach zabaw
![]() Ja np. nie rozglądając się dookoła na opiekunów potrafię określić,czy dziecko jest z rodzicem,czy np. z babcią.Wystarczy spojrzeć na ubiór,a już zwłąszcza,jak pogoda się ciągle zmienia albo nowa pora roku nadchodzi. I tak jak co roku po nadejściu pierwszych wiosennych upałów (ponad 25 st.) można zobaczyć dzieci biegające w kurteczkach i ciasnych czapkach .Raz się gotowałam w marynarce,a dziewczynka 3-4 letnia biegała w kurtce,czapce i szaliku(była z babcią) .Może to czasem być krzywdzący stereotyp,ale na razie się sprawdza w moich oczach![]() A powiedzcie mi,jak reagujecie,jak inne dziecko zabiera Waszemu zabawki np. w piaskownicy(czasem np. nie złośliwie,ale np. jakiś maluszek,który nie rozumie,a Wasza pociecha w ryk)? Albo jak Wasze dziecko chce wziąć cudzą zabawkę,a ona leży nieużywana?Zawsze mam dylemat.Ja pozwalam się młodej bawić cudzymi zabawkami,ale każę oddać,gdy tylko widzę,że "właściciel" zabawki jest niezadowolony. Generalnie,to my chyba zabieramy swoje zabawki "na wymianę",bo cudze zawsze fajniejsze .
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
xandra78 zawsze pytam czy możemy zabawkę pożyczyć albo jak młodszy capnie to mówię, że zaraz odda lub proponuję nasze zabawki (mamy fajne
)co do ubierania moja mama ma taką fazę ale w stosunku do mnie też miała za to teściowa ubiera stosownie do warunków
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mama prosi córkę "pokaż cioci jaką kupiłyśmy piękną sukienkę"... i rozochocone dziecko przez najbliższą godzinę znosi wszystkie ciuchy i zawraca gitarę ciągle... nie wiem ja jestem na to wyczulona. Może dlatego, że zostałam inaczej całkiem wychowana....raz że nigdy nie było tak, żeby mama się chwaliła nami, najwyżej przyjmowała pochwały albo zapytana chwaliła...ale nie była z tym nachalna, dwa że wiedzieliśmy, że jak do rodziców przychodzą znajomi to idzie się oglądać bajkę, bawić czy coś tam innego a nie przeszkadza w rozmowie. Co do Twojej reakcji... była dobra, też chyba tak bym zrobiła. Ja pewnie zareagowałabym już przy próbach przytulania, bo wiem, że Maja nie jest zbyt chętna do takich czułości i byłoby ryk murowany... |
|
|
|
|
|
#94 |
|
Przyczajenie
|
jak poczytalam to odechcialo mi sie placu zabaw ![]() a z drugiej strony ucieszylam sie, ze mieszkam w malej wiosce, w ktorej w zasadzie dopiero powstaje "nasz" plac zabaw i z reguly sa takie sytuacje jak dzisiaj: jedna mama i jedno dziecko a dookola pusto, cicho i spokojnie ![]() przynajmniej moje dziecko sie wyszalalo a ja nie musialam wysilac sie i sztucznie usmiechac a co do sytuacji z pierwszego posta: jak moja Kropeczka wrzeszczy, kopie i ogolnie sie zlosci to ja nie reaguje. Czekam. Patrze i nic poza tym. Moja mama czesto mowi, ze jakas zimna jestem bo nie reaguje a ja po prostu uwazam, ze to pomoze jej bardziej niz moje wrzaski na nia...I w sklepie tez nie raz mi takie cyrki odstawiala a ja to ignorowalam. Pewnie ludzie w myslach mordowali mnie kilkakrotnie ale coz...
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
E, niech Ci sie nie odechciewa, mozna sobie fajnie poobserwować czasami.
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zadomowienie
|
mnie najbardziej denerwuje jak:
- matki/ojcowie siedzą na ławeczce obok piaskownicy i palą papierosy, zwracam uwagę to mi mówią, że mogę iść do innej piaskownicy jak mi dym przeszkadza ![]() - dziecko się bawi a rodzic nad nim stoi i ciągle 'nie tak, zrób to inaczej', 'nie tak się babki robi', ' siedź grzecznie', 'tym się baw, tamtym teraz się baw', 'nie biegaj', 'nie skacz' itd. No ale nic. Nie moja sprawa, ale strasznie mnie to denerwuje ![]() - jak jakieś dziecko próbuje bić łopatką moją córkę (albo w ogóle inne dzieci), sypać piaskiem w twarz a rodzic nie reaguje. Jak widzę, że Laura coś zamierza zrobić albo zrobi coś co mi się nie spodoba od razu podchodzę i mówię stanowczo, że tak nie wolno - jak ktoś częstuje moje dziecko lizakami albo cukierkami- zawsze grzecznie odmawiam mówiąc, że zaraz na obiad idziemy ale Laura czasem wpada w ryk, że nie może dostać i wtedy naprawdę musimy się z placu zwijać |
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie spotkałam się z paleniem na placach zabaw, takich ogrodzonych oczywiście.
Ja place lubię, oczywiście widuję różne mamy czy babcie, czasem się z jakąś porozmawia ale jak nie mam nastroju to nikt nie zmusza ![]() Ze wspomnianych sytuacji najbardziej razi mnie chyba ciągłe bieganie za dzieckiem i nie pozwalanie mu na nic, zero samodzielności, nie brudzić się, nie siadać, nie brać do rączek, a najlepiej przejść plac za rączkę i do wózka i do domu A już zupełnie mnie zdziwienie ogarnęło jak moje dziecię bawiło się z inną nieco starszą dziewczynką i rzucały w siebie żwirkiem ( interweniowałyśmy) ale jeden kamyk uderzył tamto dziecko w czapkę ( naprawdę niegroźnie) I ta mama odciąga to spokojne dziecko od zabawy " chodź tu, idziemy bo zaraz sie rozpłaczesz! nie boli? tylko nie płacz, no tak zaraz będziesz płakać " i oczywiście jak na żądanie dziecko sie rozpłakało. Zaryzykuję stwierdzenie że wczesniej nie miało takiego zamiaru. |
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dodam jeszcze, że denerwuje mnie wyprowadzanie psów na plac zabaw (taki między blokowy właśnie), już nie raz ja czy córka wdepnęłyśmy w psią kupę. ![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#101 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym mu tego batona wcisnęła z powrotem albo pod nogi rzuciła i powiedziała ,,jesli ma pan dzieci/wnuki to pewnie rozpieszczone z nich bahory były i są jak pan tak każdą zachciankę spełniał."
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2012-10-04 o 20:28 |
|
|
|
|
#102 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Przy czym u mnie było tak, że młody przy kasie owszem wydziwiał za batonem ale nie chciałam go kupić bo w domu była masa słodyczy jeszcze z Mikołajowych paczek a wiem że akcja w sklepie to tylko kaprys. I też facet stojący za mną w kolejce kupił batona dziecku ale nie komentował że "mama niedobra". Po prostu kupił i dał. Młody uśmiech od ucha do ucha, mnie zatkało ale grzecznie podziękowałam. Nie znoszę sytuacji gdzie podważa się mój autorytet w oczach dziecka. |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie uczę córkę, że niczego nie wolno brać od obcych nigdy, a już zupełnie jest dla mnie niedopuszczalne żeby ktoś inny za mnie decydował co mam dać swojemu dziecku. Nie i koniec.
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam takie zdanie i byłabym bardzo zła na osobę, która chciałaby coś robić na przekór:/
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dostałam wtedy nauczkę na przyszłość, by nie kłaść uszu po sobie ale pokazać jaja. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Ale w przypadku małego dziecka które dostało już do rączki tego batona krzyk murowany.
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem większość problemów bierze się z tego, że teraz dorośli nieustannie asystują dzieciom w ich życiu. Ja sobie nie przypominam, żeby rodzice rozwiązywali nasze konflikty podwórkowe, z kuzynami i tak dalej. A teraz świat dzieci i dorosłych się całkowicie pomieszał, ze szkodą dla obu stron.
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Na moim placu zabaw jest napisane, że od 3 lat. Oczywiście przychodzą tam też dzieci młodsze i może stąd też zamieszanie, że 1,5 roczne maluchy bawią się wśród 4 latków.
|
|
|
|
|
#110 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio byłam świadkiem sytuacji z dzieckiem w roli głównej, nie na placu zabaw, ale w supermarkecie gdzie również roi sie od mam z malcami i można zaobserowac różne zachowania.
![]() 2-letnia może dziewczynka jadła pączka, mama coś tam do niej mówiła na temat tego jedzenia, coś w stylu ,,no jedz, jedz", a dziewczynka rzuciła resztkę tego pączka czy rogalika na podłogę i podbiegła z kwikiem do półki z batonami stojącej przy kasie.
|
|
|
|
|
#111 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
A też są u was place zabaw teoretycznie od 3 lat?
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
I tak krzyczało to co za różnica? Tym bardziej byłabym konsekwentna, żeby nie wymuszał krzykiem w przyszłości.
|
|
|
|
|
#114 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#115 |
|
Zadomowienie
|
mi się wydaje, że nie. W moim mieście jest zaledwie kilka ogrodzonych placów zabaw na większości jest tablica 'plac zabaw dla dzieci do lat 10' a reszta bez tablicy.
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mówię nie to jest nie, ale mam koleżankę która chętnie "obdarowuje" moje paluszkami, ciastkami ( na to sie nie zgadzam ale jak jedziemy wózek w wózek i moje dziecię widzi tamto jedzące i wyje niczym zażynany prosiak? to jest ciężkie do przejścia ) i bananem którego moje dziecko nie lubi. Mówię żeby sobie nie marnowała jedzenia bo moja nie zje, i tak za każdym razem, banan na ziemi albo ja dojadam a tez nie cierpię Dziwnie sie czuję jak gdzies idziemy a jej dziecko notorycznie ma cos pchane pod nos - bułka, ciastko słodkie,paluszki itd. a moje też zaraz chce, a potem nici z objadu
|
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodatkowo uwazam, ze zapychanie dziecka batonami nie bardzo jest zdrowe...
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#118 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie popieram karmienia dzieci slodyczami ale mamy sasiadke bezdzietna i ona czasem da mlodej jakiegos lizaka czy batona bo po prostu ja lubi i co mam jej za to oczy wydrapac? Babka pewnie sie tematem nie interesuje i moze nawet sobie nie zdawac sprawy z tego, ze slodycze dla malucha nie sa dobre. W koncu prawie kazde dziecko kocha slodycze i pewnie dlatego ta kobieta w ten sposob postepuje. Cytat:
Ja mojej nawet na minute z oka nie spuszczam, w koncu jestem za nia odpowiedzialna. I nie chodzi tu tylko o jej bezpieczenstwo ale tez o to, zeby innemu dziecku nic nie zrobila. Tylko, ze wiekszosc matek dostaje sraczki, jak ktos ich dziecko lekko klepnie ale w druga strone to juz nie koniecznie. |
||
|
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jednak jeśli raz na czas da się dziecku batona to raczej nic mu nie będzie.. |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.

.Może to czasem być krzywdzący stereotyp,ale na razie się sprawdza w moich oczach

)

jak poczytalam to odechcialo mi sie placu zabaw