![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: śniadania bez pieczywa
ja się przerzuciłam na pieczywo Sonko / 20kcal za kromkę i jestem bardzo zadowolona, czuję się lekko i nie mam brzucha po śniadaniu. Pieczywko bardzo mi smakuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Dot.: Śniadanie bez pieczywa. Jakie ?
jedno słowo: owsianka!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
postanowienie nowo roczne aby pare kg schudnąć.
Po pierwsze zero pieczywa tylko lekkie pszenne lub kukurydziane na śniadanie wystarczy 3 kromki z wędliną ,ser biały i jestem pełna .I bez bułek i chleba no i rogali można być najedzonym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
Aktualnie od czasu do czasu zajadam wafelki ryżowe
![]() ![]() A tak poza tym to tradycyjnie owsianka z jabłkiem, ostatnio jadłam z czereśniami z kompotu. ![]() Za to z chlebem i bułkami nadrabia u nas TŻ. Zjada chyba za mnie i za siebie. Owsiankę tylko czasami (może raz w tygodniu) a potem i tak buła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
a owsiankę przygotowywujesz na mleku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Owsiance jest poświęcony cały oddzielny temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
-chirashi sushi (miska przyprawionego octem ryżowym, cukrem i solą ryżu, a na niej dowolne składniki-np. banalnie prosty omlet tamagoyaki, wędzony łosoś, pocięte nori, sezam, cienko pokrojony ogórek)-superpyszne, mnóstwo energii, szybko się robi,
-zupka miso (trochę pasty miso, ew. trochę bulionu dashi, do tego garstka namoczonych wodorostów wakame-szybko,sycąco, przepysznie), -pasta z makreli (makrela wędzona, drobno pokrojona cebula, odrobina ketchupu, przyprawy), -omlety w dowolnej formie, owsianka, jajecznica (przecież jajecznica nie tylko jest pyszna, ale też ma fantastyczne ilości składników odzywczych)-ale o tym już wspominano. -sajgonki (nie smażone) z soczewicą (gotujesz soczewicę, przyprawiasz ją kminem rzymskim, pakujesz w papier ryżowy-też przyjemny początek dnia), -sałatki (ja uważam, że solidna porcja sałaty rano jest doskonałym dodatkiem), -owoce, soki owocowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się z tym, co ktoś wcześniej napisał. Jeśli ktoś chce zrezygnować z pieczywa na śniadanie (domniemuję, że ze względu na dietę), to nie ma sensu polecać mu naleśników i placków. Ja przywykłam już do bułki z mikrofalówki, przepisu na dietę Dukana, i bardzo sobie ją chwalę. Otręby pszenne mieszam z jogurtem naturalnym, jajkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami, w zależności od tego, czy ma być na słodko czy na słono. Jedna taka bułka w zupełności wystarcza mi na śniadanie, polubiłam ją do tego stopnia, że wcale nie brakuje mi pieczywa ![]() Edytowane przez babcia_miecia Czas edycji: 2013-02-05 o 08:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Bo w ogóle w sajgonki to można wszystko wsadzić.
Dobrym "zapychaczem" do nich jest ten cienki makaron ryżowy. Oczywiście, w wersji świątecznej, czyli bardziej tłuściutkiej i pracochłonnej, można sajgonki podsmażyć, smakują wtedy doskonale. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
odświeżam wątek! coś szkodzi mi na cerę - podejrzewam gluten. Poszukuje śniadań bez pieczywa (nie jestem w stanie kupić pieczywa bezglutenowego) i bez mleka (nie mogę jeść/pić mleka)
Przeglądnęłam kilka blogów o ten wątek, oto moje podsumowanie: - jajecznica - omlet ( jeszcze nigdy w życiu nie jadłam ![]() - ryba wędzona - parówka lub kiełbaski a'la parówka - koktajle owocowe na jogurcie - sycące sałatki np makaronowa; z pekińską, warzywami i wędzonym kurczakiem; ryżowe (ryż, kurczak, ananas, kukurydza, sos z jogurtu) - sałatka owocowa z orzechami, miodem i jogurtem ewentualnie owsianka na wodzie.... choć brzmi to wybitnie nieapetycznie chociaż.... nigdy tego nie jadłam ![]() co jeszcze można wymyślić? czy wafle ryżowe nadają się na kanapki? chodzi mi o coś jak w załączniku. zawsze jadłam wafle jako przekąskę. Wafle jako kanapki są jadalne czy to tylko dekoracja ciesząca oko? ![]()
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2013-05-10 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Ojeju, same owsianki to miliard propozycji. Ja ostatnio uwielbiam budyniowe albo z jajkiem albo budyniem, kisielem. Można gotować też płatki jaglane, ryżowe, mannę...
Świetny jest na przykład mus z płatków śniadaniowych, domowy budyń, jakieś dietetyczne ciasto lub placuszki. http://relishmeals.blogspot.de/2013/02/216-saturday-ciasteczkowy-mus-z-tahini.html http://relishmeals.blogspot.de/2013/...owy-budyn.html http://relishmeals.blogspot.de/2013/01/175-sunday-cytrynowy-sernik.html http://relishmeals.blogspot.de/2013/03/230-saturday-serniczek-ryzowy-z-jabkiem.html http://relishmeals.blogspot.de/2013/02/217-sunday-otrebowy-pudding-z-jabkiem-i.html http://relishmeals.blogspot.de/2013/03/229-friday-omlet-kukurydziany.html
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Podrzucam przepis na osobiście wypróbowany, pyszny, pożywny, fit omlet: http://www.sklepsmakosz.pl/omlet-kok...tyczny--be-fit u mnie często gości na talerzu jako śniadanko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Pycha!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() u mnie na sycące śniadanie sprawdza się puddling chia z mlekiem kokosowym i orzechami, owocami. Poczytaj w necie, jest mnóstwo przepisów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio przekonalam się ze kanapki z waflami mogą być bardzo sycące, wszystko zalezy od dodatkow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
astro-loszka
|
jajecznica na sto sposobów (zimą lubię ze szpinakiem lub cykorią radicchio, latem - zpomirorami i ziołami, lub z kurkami)
jajka na boczku szakszuka (też takie mieszadło z jajek) sałatka, ale z wkładką mięsną/rybną/jajeczną czasem śledź w jakimś sosie lub ryba wędzona tatar mięsny lub rybny dobrej jakości kiełbasa z patelni sałatka owocowa bezzbożowe placuszki bananowe
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Muszę wypróbować!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Poprzedniego wieczoru podsmażam paprykę, cebulę i pieczarki i oliwki z czosnkiem i oregano.
Rano smaruję kokilkę masłem, wkładam farsz, przykrywam plastrem mozarelli i wbijam na to jajko. Wkładam na 15-20 minut do piekarnika i gotowe. ![]() Takie kokilki można też robić z wędzonym łososiem, szpinakiem, w wielu wariantach ![]()
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Czasem ciężko zrezygnować z pieczywa. Na śniadanie najczęściej owsianka albo zupa "z wczoraj".
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
U mnie sprawdza się też po prostu jajecznica, ewentualnie z jakimiś dodatkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Przyczajenie
|
ja nie jem od 2 tygodni pieczywa na śniadanie i również w ciągu dnia staram się za bardzo go nie spożywać - max. 2 kromki dziennie i tylko ciemne z ziarnem, bo o błonnik chodzi.
Na śniadanie robię sobie koktajle owocowe z otrębami + bakalie, jak żurawina czy rodzynki. Lubię również sałatkę warzywną z twarożkiem i chudą wędliną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
I nie czujesz glodu przez te ograniczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem fanką chleba, z reguł na śniadanie jem coś z nabiału z dodatkiem bakalii.
Mój ostatni hit to twarożek z płatkami migdałowymi i rodzynkami.
![]() |
#119 | |
astro-loszka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.