|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czego nie znosicie podczas gotowania?
Ja podczas gotowania nie lubie jak mi sie wszyscy kreca po kuchni
TO jest cos co naprawde mnie wkurza
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się w 100%!!! |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Nie lubię obierania i krojenia ugotowanych w mundurkach ziemniaków na sałatkę,
początkowej fazy wyrabiania ciasta na pierogi, filetowania ryb - wolę dopłacić i kupić odfiletowane, czyścić grzybów przyniesionych z lasu, gdy domownicy zaglądają do kuchni i pytają o postępy. Na pewno jest tego więcej, ale w tej chwili nic innego nie przychodzi mi do głowy. |
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
*jak sie ktos kreci po kuchni
*smarowania blach ciastem * krojenia pomidora (NIENAWIDZE) zawsze wychodza mi brzydkie kawalki ![]() * i na koncu oczywiscie zmywania
|
|
|
#95 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
j.w.Dziwnym trafem zawsze mają wtedy niecierpiący zwłoki interes w lodówce Cytat:
Dlatego w tym wyjątkowym przypadku jestem gotowa skorzystać z pomocy osób drugich Cytat:
. Radzę sobie tak: chłodzę cebulę w zamrażarce, otwieram wszystkie okna i co chwilę biegam do innego pomieszczenia po kolejną chusteczkę oraz w celu zaznania chwili wytchnienia .Cytat:
Juuuuuuuuuż??? Juuuuuuuuż gotowe??? Kiedy będzie obiad??? Za ile minut??? 5? 10? Jestem głodnaaaa/-yyyy!!! No nie bądź taką perfekcjonistką i odcedź wreszcie ten makaron!!! Czego jeszcze nie lubię? - sprzątania po sobie ( w kuchni jestem wyjątkową bałaganiarą - ręka, noga, sos na ścianie )- wchodzenia w kontakt cielesny z surowymi jajkami i surowym mięsem -obierania/skrobania warzyw A ze smarowaniem blach radzę sobie roztapiając masło i posługując się pędzelkiem. Zmywa ktoś inny . Ewentualnie stosuję papier do pieczenia.
|
|
|
|
#96 |
|
Zadomowienie
|
- gdy domownicy kręcą się pod nogami i zaglądają przez ramię (chociaż gotuję tylko dla siebie)
- nie lubię kroić surowej marchewki, pietruszki, selera - zmywanie
|
|
#97 |
|
Wtajemniczenie
|
Nienawidzę kroić i przygotowaywać surowego mięsa. Tego całego wycinania żył, odkrajania tłuszczu. A fuuuj.
Zawsze proszę o to TŻ-ta i na szczęście prawie zawsze mnie w tym wyręcza. I jeszcze nie znoszę jak brat TŻ-ta je moje wypociny i dosłownie zawsze kwituje to jednym zdaniem "może być". No wtedy aż cała się gotuję w środku Mógłby powiedzieć, że mu smakuje, lub nie. |
|
|
|
|
#98 |
|
Konto usunięte
|
tego nie lubię:
- ludzi kręcących się po kuchni, kiedy ja gotuję - brudnych naczyń i w ogóle tego bałaganu - przygotowywania surowego mięsa |
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
nienawidze wrecz...jak mi ktos przychodzi podjadac i mieszac w garnkach..
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubie jak podczas smażenia tluszcz pryska mi na kafelki (na ścianie) bądż na mnie.
|
|
|
#101 |
|
Wtajemniczenie
|
obierania ziemniaków
|
|
|
|
|
#102 |
|
BAN stały
|
Krojenia chleba. Zawsze ale to ZAWSZE wychodzą mi nierówne pajdy.
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz, kiedy zaczął się sezon, muszę dopisać: skrobania mlodych ziemniaków! Obieranie zniosę, ale skrobać nie lubię
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
- jak mój mężczyzna wchodzi do kuchni i pyta czy dorzuciłam to albo tamto, bo on zawsze dodaje !
- bełtania kotletów, pulpetów, klopsów z jajkiem bleeee - jak mam ręce w tym bleeee to ZAWSZE dzwoni telefon MAĆ!! - jak wpadnie mucha albo inne coś latającego i brzęczącego - jak się okaże, że ktoś wciągnął z przyczajki coś, co miałam użyć i co jest mi niezbędne np. przeznaczony do sosu jogurt naturalny - obierać buraków - zawsze brudzę łapy - zmywać - ze szczególnym uwzględnieniem patelni, garnka po ziemniakach i po mleku - fuj! |
|
|
|
|
#105 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
Nie przepadam za zmywaniem , bo zawsze się nazbiera tych rzeczy do mycia
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
W czasie i po gotowaniu nie lubie strzelajacego tluszczu, juz drugi dzien z rzedu skrobalam drapakiem plyte kuchenki
i mylam wszystko dookola...
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
- jak na "prawdziwą" Polkę przystało nie jadam kapuśniaku i rzadko konsumuję bigos - zapachu kapusty nie cierpię
- nie znoszę braku miejsca w mojej kuchni, za mała jest, za mało mam powierzchni do przygotowywania produktów (marzy mi się kuchnia z wyspą hmmm) |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie cierpię (co zdarzyło mi się kilka dni temu) jak po gotowaniu i jedzeniu została sterta naczyć a w kranie nawet jednej zlamanej kropli wody nie było..Brrr
|
|
|
#111 |
|
BAN stały
|
ja wogóle nie lubię gotować i zmywać, nawet nie lubię robić kanapek - jem "bułkę w rękę i serek łyżeczką", albo chodzimy z TŻ na miasto do knajpki, surowego mięsa i ciasta wręcz się brzydzę - nie dotknełabym tego
![]() mojakuchnia jest sterylnie czysya - bo jej prawie nie uzywam
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zadomowienie
|
hmm podczas gotowania czego nie znosze? jak cos smaze i tluszcz pryska mi na rece i na kuchenke potem jest oklejona tym tluszczem bleee
odcedzania ziemniakow nie nawidze wiecznie popaze sie para |
|
|
|
|
#113 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie lubię obierania ziemniaków, przygotowywania surowego mięsa, i oczywiście zmywania. Dlatego najczęściej robi to TŻ
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nienawidzę gdy ktoś mi się po kuchni kręci. A jeśli już ten ktoś będzie chciał mi pomóc albo dawać jakieś rady to po prostu szału dostaję.. No i jeszcze smażenia na suchym teflonie nie lubiłam, bo cały czas musiałam pilnować, żeby mi do dna nie przywarło
. Ale teraz mam na to sposób - tylko przecieram dno patelni zwilżonym w oliwie ręcznikiem papierowym - nic się nie przypala. To chyba tyle, aha jeszcze bobu obierać nie lubię . I na to również mam sposób - nie jem go .
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znosze:
- jak mi się ktoś pałęta po kuchni, a juz w szczególności moja mama - pryskającego oleju na wszystkie strony - obierania ziemniaków (od tego mam TZta) - plam/zacieków na kuchence, blacie/kafelkach - ma być wytarte na glanc - obierania i siekania cebuli - morze łez, rozmazany makijaż, oczy pieką, pokaleczone palce, tragedia jednym słowem. Dlatego wołam TZtz (który tą cebulę rąbie na kawały a nie sieka i tak musze po nim poprawiać, eeh) - oczyszczania mięsa i przygotowywania go do dalszej obróbki - nie lubię ale i tak zawsze robię to sama, bo musze mieć pewność ze te wszystkie błonki i inne cuda sa powycinane |
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubię czekania, aż coś się ugotuje / upiecze / usmaży
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
ja najbardziej nie lubię odcedzać makaronów/ziemniaków etc
nie lubię tłuszczu kapiącego i parzącego przy okazji nie lubię obierania z błon i innych obrzydlistw mięsa i podjadania wszystkiego przez tż
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
-kiedy na patelni coś mi przywiera
-obierania cebuli -gdy coś mi wykipi i kuchenka się ubrudzi -uwag co do mojego sposobu gotowania (kiedy mamuśka przyjdzie w odwiedziny )
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wprawdzie gotowania unikam jak ognia
ale jesli coś mnie denerwuje, to:- "dobre" rady w stylu "już trzeba odcedzić makaron", "lejesz za dużo/mało wody do zmywania" "za duzo/za mało Ludwika" używasz. No przepraszam, zmywanie to ja akurat lubię - podżerania w trakcie jak ja cos kroję i szykuję. "Ja tylko kawałek skubnę". Jak to słysze, to patrze na takiego delikwenta, a w reku trzymam nóż. Na ogól każdy pojmuje szybko moje intencje i jeszcze szybciej ulatnia sie z kuchni.
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
W kuchni jak na razie stawiam małe kroczki, bo obiady i wszystko przygotowuje mama. Jednaj jest parę rzeczy, których nie lubię w kuchni:
- obierania cebuli i jej krojenia - czekania aż zagotuje się mleko (mam wtedy wrażenie, że tracę czas i tak jest w istocie, bo nie mogę odejść od kuchenki) - skrobania przypalonego jedzenia z garnka czy patelni - całego bałaganu podczas i po - plątania się innych osób po kuchni - widoku surowego mięsa i tego, co robi z nim mama (a bleee!!!) Na dzień dzisiejszy będzie tyle. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.

TO jest cos co naprawde mnie wkurza

z wyjątkiem oleju migdałowego, ale do najtańszych to on nie należy
.