|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
"To dziwne, ale lubię istoty mojego gatunku: ludzi"
Hans Schnier
"Zwierzenia Clowna" Heinrich Boll |
|
|
|
|
#92 |
|
Wtajemniczenie
|
I jeszcze jeden. Bardzo często wykorzystywałam ten cytac we wszelkiego typu esejach. Prosto od mojego ulubieńca - Waldemara Łysiaka.
"Nie poświęcę ani sekundy na naprawianie planety, która jest wynikiem zakładu bogów o to, komu uda się stworzyć największy bubel w kosmosie." "Flet z mandragory"
|
|
|
|
|
#93 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój ulubiony cytat:
A przed człowiekiem schronić się można jedynie w objęcia innego człowieka W.Gombrowicz Ferdydurke |
|
|
|
|
#94 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ups! Dwa posty.
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
"(...) - i pozwalaliśmy mu snuć jego teorię na temat Ameryki, która nie ma przyszłości, THE AMERICAN WAY OF LIFE, jest próbą kosmetyzowania życia, ale na życie nie można nakładać kosmetyków-"
Max Frisch "Homo Faber"
|
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
hmm... o cytatach moglabym sporo napisac... ale postaram sie strescic jakos
no i nie powtarzac zbyt czesto.. ale pzryznaje sumiennie ze nei czytalam wszytskich wpisow wiec z gory prosze o wybacznie Oskar i pani Róża E.E.Schmitt ......................... ............... podziel sie z nami swoimi myslami. mysli, ktorych si enie zdradza ciaza nam, zadniezdzaja sie, paralizuja nas, nie dopuszczaja nowych i w koncu zaczynaja gnic. staniesz sie skladem starych smierdzacych mysli, jesli ich nie wypowiesz bo fakt, ze to nie sztuka miec dzieci, ale tzreba jeszcze iec czas, zeby je wychowac codziennie patrz na swiat jakbys ogladal go po raz pierwszy. wiec posluchalem twojej rady [...] co za radosc zyc! tylko Bog ma prawo mnie obudzic (to zdanie 10 latka dla mnie jest po protsu oszalamiajaco piekne glebokie i nostalgiczne... ale zeby to wiedziec tzreab pzreczytac ksiazke... co zreszta polecam )Weronika postanawia umrzec P.Coelho ......................... ......................... . zamiar to jedno a nieodwracalnosc czynu to drugie i chialoa zostawic sobie mozliwosc wycofania sie ah ten ziemski bol! jedyny w swoim rodzaju. nie sposob pomylic go z niczym innym Bo jak - w swiecie gdzie wszyscy staraja sie przezyc za wszelka cene - osadzic, tych, ktorzy decyduja se na smierc? ( czyz nie tak jets obecnie? ze ludzie paniecnzie boja sie czegos czegno nie rozumieja w pogoni za wlasnym zyciem...) moj stan to nie tlko to, co widziecie w moi9m ciele, ale to co dzieje sie w mojej duszy samobojcza decyzja zmusza do myslenia przede wszytskim o obie, o innych mysli sie poznije. mlodosc taka juz jest, sama ustala granice wytrzymalosci nie pytajac, czy cialo to zniesie. A cialo zwsze znosi wariaci podobni ejak dzieci nie daja za wygrana, dopoki ich zyczenie nie zostanei spelnione czy nie uwazasz ze starac sie zrozumiec zycie to rzeczywisty problem (ja uwazam.. a Wy? )szalenstwo to niemoznosc przekazania swych mysli. troch etak, jkabys znalazla sie wobcym kraju - widzisz wszytsko, pojmujesz, co sie wokol ciebie dzieje, ale nie potrafisz si epowozumiec i uzyskac z nikad pomocy, bo nie mowisz jezykiem tubylcow. kazdy z nas czul to kiedys, bo wssyscy w taki czy inny sposob jesmy szlaeni mamy prawo popelniac w zyciu wiele bedow [...]oprocz jegnego, tego, ktory niszczy nas samych jako nastolatka sadzila ze jeszcze zbyt wczesnije by wybierac. jako mloda kobieta byla pzrekonana, ze juz zbyt pozno by cokolwiek zmienic Harry Potter i kamien filozoficzny J.K.Rowling ......................... ......................... ........... strach pzred imieniem wzmaga strach przes sama rzecza moge was nauczyc, jak uwiezic w butelce slawe, uwarzyc chwale, a nawet powsytrzymac smierc... jelsi tylko nie jestescie banda balwanow, akich zwykle musze nauczac trzeba byc bardzo dzielnym, by stawic czolo wrogom, ale tyel samo mestwa wtmaga wiernosc przyjaciolom mamnadzieje ze jestescie zadowoleni. a teraz jesli nie macie nic przeciwko temy pojde do lozka, znaim pzrez was tu zginiemy lub CO GORSZA- nas wyleja ( to tekst Hermiony... czasem sadze ze ejstem do niej zbyt podobna.. sarkazm sie szerzy )biedna musla klozetowa jezscze nie widziala czegos tak okropnego jak twoja glowa, wiec moze ja zemdlic Wyznania gejszy A. Golden ......................... ........... a teraz uzyj swoich czarow i zmienmy swiat (proste.. logiczne... ale jakie piekne )jelsi na wielkim i wspanialemym drzewie widzisz robaki i poczerniale koncowki lisci, sam pien, choc nietkneity wydaje Ci si eparszywy lepiej patzrec w bok, niz zamykac oczy w obawie przed nieuniknionym w uszach brzmial mi donosny lopot skrzydel przerazonego ptaka. amoze to bylo moje serce? nie wiem dobra powiem KONIEC bo si erozpisalam... a to tylko mala czesc wszytskiego... nie chce powtarzac Malego Ksiecia... bo widze ze juz byl przemaglowany ze tak powiem .. choc tam zawsze sie cos znajdzie... pelno jest wspanialych ksiazek... nawet nieknoniecnzie pelnych madrych ponadczasowych cytatow... ale takich ktore same w sobie maja sens.. i pzrekaz ktory bez urywku ksiazki jest ponadczasowy i piekny Y.Banana "Tsugumi".. ksiazka o czyms czego nikt do konca chyab nie zrozumie... o strachu pzred smiercia i obronie przed swiatem w formie zlosci buntu i wiecznego zalu do ludzkosci... albo "kuchnia" tej smaej autorki... o pzrywiazaniu do rzeczy nietrwalych i dlatego pieknych... o smaotnosic milosci.. i zalu... a takze o dojzrewaniu... "Stowarzyszenie umarlych poetow" Kleinbaum'a zdaje sie tez juz wspomniane... albo "Po prostu przyjaciele" R.Sisman "czy istneije pryjazn damsko-meska i -czy swinie umijea latac..?" - zasadniczne pytanie... odpowiedz nie jest co parwda obiektywna... ale ujecie tematu i standardowe problemy taich przyjani sa swietne... moze warto wiec powspominac o ksiazkach ktore nie sa skarbnica zlotych mysli... ale zlotych prawd, roznego rodzaju pzrekazow glebszych, nie dajacych sie ujac w 2-3 zdania sentencji... polecam.. moze ktos zajrzy pozdrawiam |
|
|
|
|
#98 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
"Wówczas dopiero będziemy szczęśliwi
kiedy uświadomimy sobie swoją rolę, choćby najskromniejszą. Wówczas dopiero będziemy mogli żyć w spokoju i umrzeć w spokoju gdyż to, co daje sens życiu daje także sens śmierci." [Antoine de Saint-Exupery] niezwykle mądry człowiek to jeden z moich ulubionych cytatów
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
"Im więcej się kogoś kocha, tym więcej trzeba mu zostawić wolności"
Cytacik z "Córki Robrojka" Musierowicz. Lubię go, jest prosty i jakże prawdziwy...
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
"Johann Gutenberg nazywał się ów człowiek, którego diabeł spił w Moguncji reńskim winem i kazał mu w roku 1450 wynaleźć nową torturę ludzi niepiśmiennych i ubogich duchem (...) Od tego czasu diabelskie ziarno jak zarazki cholery rozmnożyło się po całej kuli ziemskiej, aby dniem i nocą niepokoić, czarować, zatruwać łakome dusze owładnięta pychą umienia (...). Mimo to jeszcze w roku 1914 wielu było ludzi sprawiedliwych na tej kuli, osobliwie w śniatyńskim powiecie, którzy nie ulegli pokusie (...). Dlatego to człowiek prawy nie podpisuje się na żadnych papierach, tylko kreśli trzy krzyżyki. Te trzy święte znaki wypędzają diabła z wszystkich kontraktów, kwitów i weksli"
(J. Wittlin, Sól ziemi)
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
Ten uwielbiam
Z Jeziora Bodeńskiego Stanisława Dygata. Riposta bohatera-Polaka na prowokację Francuza przytaczającego powiedzenie "Pijany jak Polak": "Dziwna to rzecz, jak wśród narodów, które nie widzą świata poza czubkiem swego nosa, rozpowszechniają się fałyszwe mniemania o innych. I nie jest to pozbawione pikanterii, że lubią przypisywać te przywary, które właśnie są największym ich udziałem. Bo przyzna mi każdy, czy to Anglik, czy Hiszpan, czy Czech, czy Turek, że jeżeli Francuz, który każdy swój dzień rozcieńcza w co najmniej litrze wina, zarzuca komuś pijaństwo, to jest to z jego strony bezczelność albo szaleństwo. (...) Szczególna to rzecz, że źródło i podstawa literatury francuskiej, a co za tym idzie, jej kultury, mianowicie Gargantua, to jeden wielki ochlaj, apoteoza i apologia pijaństwa, gdzie już naprawdę nie wiadomo, czy picie ma być akompaniamentem do życia, czy też życie do picia. Zresztą bez urazy - skłoniłem się w stronę Mac Kinleya [Anglik] - w waszym Klubie Pickwicka, najszlachetniejszego skądinąd humanisty Dickensa, też sobie niezgorzej popijają. Te ciągłe gospody z wyszynkiem, to ustawiczne mieszanie wódki z gorącą wodą, poncz i rum na każdej stronicy sprawiają, że wreszcie czytelnik czuje się trochę zawiany. Niczego podobnego nie znajdziecie w polskiej literaturze (...)" i najcudniejsze w tym wszystkim: "owo przysłowie ["pijany jak Polak"] powstało na skutek tego, że kiedy popijano w armii napoleońskiej , to podczas gdy Francuzi dawno już leżeli pod stołem, Polacy długo jeszcze pili i na równych nogach wracali do swoich kwater, cucąc uprzednio i odprowadzając tamte porzygane niebożęta. Pijany jak Polak oznacza właśnie kogoś, kto wypiwszy dużo zachowuje zupełną trzeźwość"
|
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"A... Kiedy się go w końcu zdobędzie, trzeźwieje się? Mężczyzna, którego kochają dwie kobiety na raz, albo więcej kobiet na raz, jest jak akcja, która jest sprzedawana powyżej swojej wartości. 90% tego, co się pożąda, to wytwór naszej fantazji. I dlatego wartość akcji spada na jej wartość nominalną, kiedy znikają rywalki, znika współzawodnictwo i walka. Co więcej, wtedy znika też mężczyzna? Ma się go po prostu. Znowu leży obok, w łóżku. Oczywiście, odczuwa się szczęście: wygrało się, prawda? A więc było się tą najbardziej interesującą ze wszystkich! ... Ale to uczucie szczęścia nie trwa dłużej niż zachłyśniecie się zdobyciem złotego medalu. Wcześniej czy później zaczyna się oglądać dokładniej to, co się zdobyło ... pewnego dnia o świcie, tak jak dzisiaj ja, budzi się, kiedy on jeszcze śpi, podpiera się na łokciu, ogląda się go i zadaje się sobie pytanie: i z tego powodu był ten cały dramat? Te cierpienia, ból, zwątpienie? Z powodu tego pana?” "Zazdrosc" Esther Vilar
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#108 |
|
Wtajemniczenie
|
"With a gun stuck in your mouth and the barrel of the gun between your teeth, you can only talk in vowels."
Chuck Palahniuk
Fight Club |
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
"maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem".
cytat który mnie rozbraja. p. Pratchett oczywiście
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Weronika postanawia umrzec" Paulo Coelho
Temat dla mnie
Bo ja poprostu nie mogę czytać, jeśli nie mam przy sobie kartki i długopisu, potrzebnych mi we wiadomym celu I nie potrafię ich odżałować do dzisiaj Bo ja ogólnie gromadzę różnego rodzaju cytaty To co mam na stan obecny: „ Ostatecznie każdy z nas musiał kiedyś przejść przez to piekło zwane młodością” Małgorzata Musierowicz „Szósta klepka” „A czy ja mówię, że człowiek jest dobry z natury? - zdziwił się Rojek. - Ja mówię, że chciałby być taki. Małgorzata Musierowicz „Kłamczucha” "Każde cierpienie ma sens. Nie każdy go poznaje.” Barbara Rosiek „Kokaina” „ To, na co patrzył teraz, różniło się od wymarzonego dzieła, jak...jak... jak realizacja od idei po prostu Małgorzata Musierowicz „Brulion Bebe B.” „ Nic już nie będzie takie jak było. Świat został na zawsze skażony. „ Małgorzata Musierowicz „Kalamburka” "Masy w ogóle z najwyższym trudem pojmują nowatorstwo, także w dziedzinie ubioru. Masy boją się działań niekonwencjonalnych, co ma oczywiście głęboko idące katastrofalne skutki dla sztuki, kultury, a nawet gospodarki narodowej, że już nie wspomnę o życiu prywatnym poszczególnych jednostek.” Małgorzata Musierowicz „Brulion Bebe B.” „Jestem tym, kim (czym) jestem. Jeżeli nie potrafisz mnie zaakceptować, odejdź. Oboje będziemy szczęśliwi.” Barbara Rosiek „Kokaina” I wszyscy powtarzają: "takie jest życie" i nikt nie pamięta, że życie jest takie, jakie sami zbudujemy.” Małgorzata Musierowicz „Kłamczucha” „ Drugi człowiek jest nam potrzebny - właśnie dlatego, że jest inny. "Im bardziej inny, tym bardziej ciekawy" a tymczasem to inność właśnie najbardziej dziś ludzi odpycha i straszy. Boją się jej tak, że wciąż na nowo się odgradzają, obudowują, opatrują etykietkami.” Małgorzata Musierowicz „Nutria i Nerwus” „Pamiętaj: wolno ci stracić autorytet, nie wolno co stracić kontaktu.” Małgorzata Musierowicz „Imieniny” „ Wszyscy są wyjątkowi, moja pani. tylko potem świat ich traktuje tak, jakby nie byli żadnym cudem. Tylko potem sam Pan Bóg - o ile w ogóle jest! - zapomina o tych swoich wyjątkowych stworzeniach. Małgorzata Musierowicz „ Kalamburka”” „Wyrok skazujący wydany przez społeczeństwo jest zbrodnią doskonałą, prowadzi do samobójstwa ofiary bez wskazania winnych.” Barbara Rosiek „Kokaina” „Nie umkniesz sam sobie w żaden czas, krainę, czy chorobę. Każdy kiedyś przetnie drogę własnej ucieczki.” Barbara Rosiek „Kokaina” „W gruncie rzeczy wszyscy jesteśmy duże dzieci, mam tu na myśli naszą wieczną potrzebę akceptacji i nasz głód uczucia. „ Małgorzata Musierowicz „Kwiat kalafiora” "Tam podąża człowiek. W paranoję tłumu.” Barbara Rosiek „Kokaina” „To takie dziwne. Nie każdy zrodzony do latania, latać potrafi.” Małgorzata Musierowicz „Brulion Bebe B.” "Nienawiść szkodzi dzieciom i innym żyjątkom" Małgorzata Musierowicz „Brulion Bebe B.” „ Drzewa odbijają się w płynącej wodzie. Twarz odbija się w lustrze. Życie odbija się w baśniach. Ale odbicie jest zawsze odwrócone, dlatego baśnie kończą się na opak, szczęśliwie. Nie tak, jak w życiu. W baśni po smutku przychodzi radość, a w życiu nie zawsze. Ja najbardziej lubię baśnie Andersena. Nawet, kiedy człowiek ma w sercu okruch diabelskiego lustra, to serce żyje... Małgorzata Musierowicz „Kalamburka” "Nie płacz. Ludzie odchodzą, ale miłość pozostaje". Małgorzata Musierowicz „Kalamburka”
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
To i ja dodam coś od siebie. Na dzisiaj wszystkie z Nędzników Wiktora Hugo
![]() "Ludzie znękani nie oglądają się za siebie. Wiedzą aż nadto dobrze, że zły los idzie za nimi w trop." "Czy nie najlepszym miłosierdziem względem człowieka, który ma jakąś bolesną ranę, jest nie tykać jej wcale?" "Nie ma złych roślin i nie ma złych ludzi. Są tylko źli ogrodnicy." "Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. Rozpacz ziewa. Można sobie wyobrazić rzecz jeszcze straszniejszą niż piekło mąk - piekło nudy." "Niech wiedza będzie nektarem. Używać życia - jakiż to marny cel i jaka nędzna ambicja. Bydlę używa życia. Myśleć - oto prawdziwy tryumf duszy." "Obie miały skrzydła: jedna anioła, druga - gęsi." ![]() "Wśród zwierząt istota stworzona na gołąbkę nie przemienia się w krogulca: to zdarza się tylko wśród ludzi." "Ptasiek" W. Whorton "Wystarczy jeden przypadek, aby wszystko, co dotąd było ważne, okazało się zwyczajnie nic nie warte." "Lęk jest wbudowany w człowieka i nie ma sensu z nim walczyć. Bez lęku bylibyśmy zwierzętami sukcesu. Lęku nie należy się wstydzić. Jest równie naturalny i konieczny jak zabawa lub bójka." "Płeć, wiek, rasa - takie rzeczy dzielą ludzi. Jedyne, co nas łączy, to walka o to, kto lepszy." |
|
|
|
|
#113 |
|
La Moderatoiure
|
Wspaniały wątek
Muszę poszperać w moich zbiorach książkowych...jak znajdę coś ciekawego to wrzucę Póki co... "wpychanie ślimaka w szczelinę automatu telefonicznego, który stał kilkanaście godzin na mrozie" uśmiałam sie jak cholera gdy to przeczyatłam . "Chcę nagle wiedzieć, od którego punktu mój smutek ma sens, a radość ma swój powód" Obydwa z ksiązki "Samotność w sieci", bo to ostatnio skończyłam czytać. A teraz chyba zakupię sobie '11 minut' i 'weronika postatnwia umrzec', bo zauroczyły mnie te cytaty
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Witam ponownie drogie Dziewczęta! 8*
Jejku.. Świetne są te cytaty... Stos książek, które pragnę przeczytać powiększa się w gwałtownym tempie... Ale to dobrze ![]() Pozdrawiam serdecznie 8*
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Pogoda
również lubię Musierowicz![]() Ja mam cytat z Świat według Clarksona(Clarkson to brytyjski dziennikarz, prowadzi BARDZO znany program Top Gear u nas można go zobaczyć na TVN Turbo) "Zapomnijscie o euro,lepiej zróbcie wszędzie takie same gniazdka Gdyby zlecono ci zadanie wprowadzenia tych samych standartów dla całej Europy, od Morza Bałtyckiego aż po cięśninę Bosfor, jestem pewien, że znalazłbyś mnóstwo rzeczy nieco bardziej palących niz wspólna waluta. Chociażby jednakowe gniazdka. Jak to możliwe,że eurodeputowanym udało się wprowadzic ujednolicone banany, a nadal pozwalaja, aby w każdym państwie członkowskiem istniał inny, za każdym razem ekscytujący sposób wydobywania elektryczności ze ściany? Nie było najgorzej, gdy w podróż zabierało się jedynie grzebień, ale teraz trzeba ładowac baterie w laptopach, telefonach komórkowych i elektronicznych organizerach. Oznacza to,że musimy wozić ze sobą całą górę przeróżnych przejściówek. Podróżójemy dziś jak bohaterka powieści E.M. Forstera, z 14 kuframi i mocarnym służącym. I jeszcze panienka z odprawy ma czelność pytać: czy mam w walizce jakieś urządzenia elektryczne? Ależ nie, no skąd. (...) Dobrze byłoby też, gdyby udało sie znależć uniwersalnego Głupiego Jasia. My mamy Irlandczyków, Szwedzi mają Norwegów, Duńczycy nasmiewają sie z Belgów i tak dalej. Wspólny Głupi Jaś bardzo ułatwiłby międzynarodowe rozumienie kawałów. Nie,nie będa to Walijczycy. ostatnio jadłem kolację w Austrii w towarzystwie piętnastu osób różnej narodowośco. Byliśmy poprostu jak wspaniały bukiet kwiatów. Byli Skandynawowie, Niemcy, Anglicy, Włosi i cała reszta, i było świetnie. My objaśnialismy dowcipy Niemcom, Francuzi wybrali odpowiednie wino, Włosi zamówili jedzenie, Austriacy dogadali się z kelnerką, a Duńczyk przez cały wieczór odwodził Szweda od mysli samobójczych. Razem śmialiśmy si ę i żartowaliśmy, wiele się od siebie nauczyliśmy. Był to naprawdę udany wieczór, wzór europejskiej harmonijnej współpracy. Było jednak cos,co popsuło tę wspaniałą harmonię. Nagle, w samym środku naszej kompozycji kwiatowej z róż, bugenwilli, szarotek alpejskich i tulipanów wyrosła sekwoja: Amerykanin. Zaczął sie uskarżać,że palimy i nieudolnie nasladując chrypiący kaszel, usiłował nas do tego zniechęcić. Nie docenił smaku sznycla po wiedeńsku i nie mógł pojąć,że można chciec wypić jeszcze p[o jednej kolejce. Idealny kandydat na Głupiego Jasia. Musimy jednak pamiętać,że pochodzi z federalnego superkraju,gdzie w każdym stanie sa takie same wtyuczki. Co za pech!" Spory cytat, niestety musiałam troche wyciąć bo bym pisała i pisała i pisała... Ale ten gośc pisze w swojej książe na kazdy temat, z humorem, bez zahamować
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
troszke mnie wzruszyło..
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. '
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
Wtajemniczenie
|
-ty wiesz jakie sa 4 zasady najwazniejsze w zyciu?(...)
po 1 nigdy nie odmawiaj zaproszen, po drugie patrz rozmowcy prosto w oczy, po trzecie jezeli cierpisz to znaczy ze bylo warto i po czwarte nie naduzywaj goscinnosci" Mirosław Nachacz "Osiem cztery" |
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooojjj ale świetny cytat! Tuchajbej z jakiej to książki? aaaj walne sobie na opis w skróconej wersji bo się nie zmieści inaczej ...JestesmyAniolamiZJednymSk rzydlem MozemyWstacObejmującDrugi egoCzłowieka a co do cytatu to ...
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. '
Edytowane przez Divine18 Czas edycji: 2007-05-09 o 23:37 |
|
|
|
|
|
#119 |
|
La Moderatoiure
|
Przeczytałam ostatnio "11minut" P. Coleho. Wrzucam cytaty które mi wpadły w oko
Życie płynie bardzo prędko: przenosi nas z raju w otchłanie piekieł, w ciągu paru sekund" Ten kto stracił coś, co uważał za swoje, uczy sie w końcu, że nic nie jest jego własnościa" "(...)żyć tak, jakby dzisiejszy dzień był pierwszym (lub ostatnim) dniem twojego życia" Nie istnieje miłość bez wolności i na odwrót. Ten kto czuje się wolny, kocha bezgranicznie. A ten, kto kocha bezgranicznie, czuje się wolny Prawdziwe przesłanie wolności: mieć najważniejszą rzecz na świecie, ale jej nie posiadać (...)wolność w miłoci to o nic nie prosic ani niczego nie oczekiwać Kiedy nie miałąm juz nic do stracenia, dostałam wszystko. Kiedy o sobie zapomniałąm, odnalazłam samą siebie Sztuka miłości jest jak(...) malarstwo:wymaga techniki, cierpliwości, a przed wszystkim eksperymentowania we dwoje |
|
|
|
|
#120 |
|
Zadomowienie
|
"Człowiek-to brzmi dumnie. Każdy nosi w sobie swoją prywatną wojnę, którą sam musi stoczyć, bez względu na to czy ją wygra czy przegra. Także własną sprawiedliwość, którą tylko on może wymierzyć" Jerzy Kosiński "Malowany ptak"
"O najwazniejszych sprawach najtrudniej opowiedzieć, ponieważ słowa pomniejszają je. Trudno sprawić, aby obcy zaczęli cenić to, co jest dla ciebie najwazniejsze" Wladimir Nabokov "Lolita" CYTATY ZE STEPHENA KINGA: "Szaleństwo to rodzaj umysłowego samobójstwa" ("Szkieletowa załoga-Ballada o clenym strzale") "Stworzenie bez serca to istota bez miłości. Stwór nie umiejący kochać to bestia" ("Desperacja") mój ukochany: "Nadzieja to dobra rzecz, może najlepsza ze wszystkich, a to co dobre nigdy nie umiera" ("Skazani na Shawshank") "Dowiadujesz się, że jesteś normalny, kiedy wracasz z krainy szaleństwa. Normalnośc jest jak dziwny, dziki ptak, który śpiewa ci w duszy nie dlatego, że musi, ale dlatego, że chce" ("Sklepik z marzeniami") "Wszystko będzie dobrze-powtarzał, kołysząc córkę; nie bardzow to wierzył, lecz była to litania, był to psałterz, głos dorosłego wołający w głąd czarnej studni lat, w ciasną dziurę rozpaczliwego dzieciństwa. Tak się mówi, gdy wszystko jest żle, było to światełko w ciemnej nocy, niezdolne wystraszyć potwora z szafy, lecz zdolne utrymać go w szafie jeszcze przez chwilę, był to głos bez mocy, który musiał mówić-mimo wszystko" ("Podpalaczka") "Złamana dusza musi się zrosnąć tak samo jak zrastają się połamane kości" J.L Wiśniewski "Los powtórzony" "W każdym człowieku powinno być coś, o czym wie tylko on sam. Człowiek bez choćby jednej tajemnicy jest jak orzech ,z którego po rozłupaniu zostanie sama skorupa. Ludzie za często dbają tylko o skorupę" Dorota Terakowska "Poczwarka" "CZłowiek to rzeczownik, a rzeczownikiem rządzą przypadki" Krystyna Siesicka "Zapałka na zakręcie" "Żaden człowiek nie jest samoistną wyspą ,każdy stanowi ułomek kontynentu, część lądu. Jeżeli morze zmyje choćby grudkę ziemi, Eiropa będzie pomniejszona, tak samo jak gdyby pochłonęło przylądek, włość Twoich przyjaciół czy Twoją własną. Śmierć każdego człowieka umniejsza mnie, albowiem jestem zespolony z ludzkością, przeto nigdy nie pytaj, komu bije dzwon, bije on Tobie" John Donne , motto książki "Komu bije dzwon" Ernesta Hemingwaya. "Słowem się tnie jak ostrza świstem" "Faust" J.W.Goethe
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.

no i nie powtarzac zbyt czesto.. ale pzryznaje sumiennie ze nei czytalam wszytskich wpisow

I nie potrafię ich odżałować do dzisiaj
Bo ja ogólnie gromadzę różnego rodzaju cytaty
Muszę poszperać w moich zbiorach książkowych...jak znajdę coś ciekawego to wrzucę
aaaj walne sobie na opis w skróconej wersji bo się nie zmieści inaczej ...