Uniwersytet Gdański - studentki/przyszłe studentki - ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-19, 11:08   #91
asiula1422
Przyczajenie

Dot.: Uniwersytet Gdański 2013 - Chętni maturzyści spoza województwa pomorskiego.

Czocherovsky:

A na jakim jesteś kierunku na UG? i jakie kierunki byś polecała?
asiula1422 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 11:13   #92
201605301111
Konto usunięte

Dot.: Uniwersytet Gdański 2013 - Chętni maturzyści spoza województwa pomorskiego.

Cytat:
Napisane przez asiula1422 Pokaż wiadomość
Czocherovsky:

A na jakim jesteś kierunku na UG? i jakie kierunki byś polecała?

jestem na filologii rosyjskiej
polecać nic ci raczej nie mogę, bo po prostu innych kierunków nie znam, swojego tez ci nie będę polecac ani odradzać, bo ja jestem zadowolona, ale biorąc pod uwage, że zrezygnowało ponad 50% mojego roku - nie wszyscy muszą być
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 11:16   #93
asiula1422
Przyczajenie

Dot.: Uniwersytet Gdański 2013 - Chętni maturzyści z poza województwa pomorskiego.

A dziękuje bardzo za wsparcie Najlepiej będzie jak przyjadę do Trójmiasta jeszcze w sierpniu i zrobię tak jak Ty, żeby ogarnąć te tramwaje, a przy okazji może jeszcze kogoś poznam. Póki co czekam na wyniki matur i stresuję się czy się dostanę, a bardzo bym chciała zacząć coś nowego w "odległym" województwie . I staram się znaleźć jakiś chętnych na mieszkanie na przykład.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
jestem na filologii rosyjskiej
polecać nic ci raczej nie mogę, bo po prostu innych kierunków nie znam, swojego tez ci nie będę polecac ani odradzać, bo ja jestem zadowolona, ale biorąc pod uwage, że zrezygnowało ponad 50% mojego roku - nie wszyscy muszą być
Łoo, bo ja się zastanawiam nad odpowiednim kierunkiem... siedzę i czytam dniami i nocami i sama już nie wiem, bo boję się tych "ścisłych" przedmiotów, a chciałam na samym początku iść na Oceanografie, ale przeczytałam, ze tak jest chemia, matematyka i fizyka, więc dla mnie lipa, a poza tym nigdzie pracy po tym nie dostane
Stary 2013-06-19, 11:23   #94
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Uniwersytet Gdański 2013 - Chętni maturzyści z poza województwa pomorskiego.

Ja na filologii też, ale angielskiej . I co... też u mnie sporo odpadło. Nie aż połowa ale też sporo. Ten kierunek fajnie brzmi, ale na studia magisterskie dociera... nikły procent
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 15:50   #95
rockowa69
Raczkowanie

Gdynia generalnie śmierdzi
na www.trojmiasto.pl w zakładce "Ogłoszenia" wybierasz 'pokój' i szukasz..
a dzielnice... no Wrzeszcz jest najdroższy, Przymorze, Oliwa także, bo żerują na studentach... zależy jakiego komfortu oczekujesz i jaki masz budżet. A ludzi da się zwykle wyczuć przy oglądaniu potencjalnego pokoju, wystarczy pozadawać pytania.
rockowa69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 16:24   #96
pandana88
BAN stały

Dokładnie, poszukaj na trójmiasto.pl - polecam wrzeszcz, przymorze, oliwa, śródmieście, zaspa, ew. morena - 500-650 zł za pokój w zależności od dzielnicy
pandana88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 16:52   #97
asiula1422
Przyczajenie

Dziękuje bardzo za pomoc! W takim razie czekam na ogłoszenie listy przyjęć na UG i zaczynam szukać pokoju bądź mieszkania jeśli znajdzie się jeszcze ktoś chętny w podobnej sytuacji. Ogólnie nie orientuje się w ogóle co, gdzie i jak w Trójmieście, więc jeszcze duuużo poznawania przede mną. Wiem, że początki są najgorsze, ale staram się być pozytywnej myśli

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-15, 15:32   #98
Irinek
Przyczajenie

Studia w Gdansku.

Witam, od pazdziernika ruszam na studia do Gdanska i waham sie miedzy pg i ug. Dostalam sie na pg na analityke gospodarcza, a na ug na informatyke i ekonometrie oraz na finanse i rachunkowosc. Sa tu jacys studenci ktorzy mogliby mi doradzic w co najlepiej isc? Jak wyglada praca po tych kierunkach? I jak to jest z zajeciami?
Irinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 15:50   #99
shadow__
BAN stały

Dot.: Studia w Gdansku.

Cytat:
Napisane przez Irinek Pokaż wiadomość
Witam, od pazdziernika ruszam na studia do Gdanska i waham sie miedzy pg i ug. Dostalam sie na pg na analityke gospodarcza, a na ug na informatyke i ekonometrie oraz na finanse i rachunkowosc. Sa tu jacys studenci ktorzy mogliby mi doradzic w co najlepiej isc? Jak wyglada praca po tych kierunkach? I jak to jest z zajeciami?
po informatyce najłatwiej o prace obecnie

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-08-14 o 19:38 Powód: dodanie cytatu
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 15:58   #100
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez shadow__ Pokaż wiadomość
pod warunkiem, że jest się tym dobrym.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 16:04   #101
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Cytat:
Napisane przez shadow__ Pokaż wiadomość

Ja idę na Informatykę i Ekonometrię na UG i nie jest to czysta infa To mix ekonomii, matematyki i informatyki. Gdybym była na Twoim miejscu, to wybrałabym analitykę na PG, ja się niestety nie dostałam Obecnie dużo jest absolwentów po FiR, więc ten kierunek raczej nie brałabym na uwagę.
A co do analityki - myślę, że ze specjalnością IT nie miałabyś problemów ze znalezieniem fajnej pracy. Brakuje takich specjalistów. A poza tym, UG to nie PG
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 12:22   #102
Nolanis
Raczkowanie

Cytat:
oczywiście, że PG. to nieprawda, że to 'nowy' kierunek bo koło nowego to on nie leżał. po prostu wiele osób po IiE na PG brało specjalizację w analityce, więc zlikwidowali IiE i zrobili z tego AG, z tego co wiem wykładowcy ci sami, a i zajęcia/przedmioty w większości się pokrywają. poza tym na UG, na kierunki techniczne idą osoby, które nie dostały się do danych uczelni, albo robią na uniwerku drugi kierunek lub chcą mieć troszkę więcej luzu na studiach.

musisz pamiętać, że uniwerek to uniwerek, a nie uczelnia techniczna.

+ też się dostałam na UG na IiE, ale idę chyba na Nano na PG

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-08-14 o 19:39 Powód: dodanie cytatu
Nolanis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 20:18   #103
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nolanis Pokaż wiadomość
oczywiście, że PG. to nieprawda, że to 'nowy' kierunek bo koło nowego to on nie leżał. po prostu wiele osób po IiE na PG brało specjalizację w analityce, więc zlikwidowali IiE i zrobili z tego AG, z tego co wiem wykładowcy ci sami, a i zajęcia/przedmioty w większości się pokrywają. poza tym na UG, na kierunki techniczne idą osoby, które nie dostały się do danych uczelni, albo robią na uniwerku drugi kierunek lub chcą mieć troszkę więcej luzu na studiach.

musisz pamiętać, że uniwerek to uniwerek, a nie uczelnia techniczna.

+ też się dostałam na UG na IiE, ale idę chyba na Nano na PG
kurna, nie studiujesz a wiesz geniusz!
Stary 2014-07-17, 20:45   #104
Nolanis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
kurna, nie studiujesz a wiesz geniusz!
geniuszem nie jestem ale mam wielu znajomych na PG jak i na UG, poza tym co do AG i IiE długo interesowałam się tym tematem, rozmawiałam i pisałam z wieloma osobami i zadawałam pytania, które tu już padły, więc wydaje mi się, że jako-taki obraz mam. a planów ja nie porównywałam, a właśnie te osoby, z którymi się skontaktowałam.

więc swój śmiech i uszczypliwość wsadź do kieszeni
Nolanis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-21, 20:05   #105
Irinek
Przyczajenie

A wiec zlozylam na pg. Byl to moj pierwszy wybor, a i po rodzinie mi tak radzili. Dziekuje za opinie
A jak to jest z akademikami? Jakie dokumenty trzeba dostarczyc razem z podaniem? I gdzie lepiej mieszkac, w akademiku, czy w pokoju na stancji? Ktos jeszcze sie wybiera w tym roku na pg?
Stary 2014-07-21, 22:30   #106
IamnotElena
Przyczajenie

Cytat:
A wiec zlozylam na pg. Byl to moj pierwszy wybor, a i po rodzinie mi tak radzili. Dziekuje za opinie
A jak to jest z akademikami? Jakie dokumenty trzeba dostarczyc razem z podaniem? I gdzie lepiej mieszkac, w akademiku, czy w pokoju na stancji? Ktos jeszcze sie wybiera w tym roku na pg?
Na stronie rekrutacyjnej masz wszystko podane, jest np. zakładka Akademik dla pierwszaka i są tam wszystkie terminy i dokumenty . Co do tego gdzie lepiej mieszkać... jestem po pierwszym roku na PG i muszę przyznać, że w akademiku jest całkiem sympatycznie, a raczej jestem spokojną i nieimprezową osobą i dało się przeżyć no i spotkać sympatycznych ludzi. Plusem akademika jest to, że nie masz żadnych ukrytych kosztów i nikt Ci niczego nie doliczy do czynszu, za to problemem może być to, że dla np. trzeciego standardu łazienki są na korytarzach. Wszystko zależy też od tego jak bardzo jesteś tolerancyjna na dziwactwa innych ludzi, ale zamieszkanie na stancji w sumie wcale nie sprawia, że tego unikniesz...
IamnotElena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-25, 16:05   #107
MartaMar1
Przyczajenie

UG- przeniesienie z filologii angielskiej na amerykanistyke

Dostałam się na 1 rok studiów stacjonarnych (I stopnia) na filologię angielską. Czy jest szansa, że jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego moglabym się przenieść na amerykanistyke? Jeśli nie teraz to po pierwszym roku?

Dziękuję za pomoc
MartaMar1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 06:10   #108
pffe
BAN stały

WSB to dno i ostateczność jak już się dosłownie nigdzie nie dostało, taka prawda.
Stary 2014-07-30, 18:57   #109
Irinek
Przyczajenie

A które akademiki PG polecacie? Wiem, że 3 jest najbliżej, ale niby w imprezowej okolicy. Ktoś mi polecał 8, ponoć jest dobrze ulokowana. Jak jest z łazienkami? I na jakiej zasadzie umieszczają w pokojach?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-31, 21:28   #110
iwoonaa03
Przyczajenie

Uniwersytet Gdański - tak czy nie?

Nadszedł czas żeby w końcu zdecydować się na jakąś uczelnię, no i pytanie do osób, które studiowały na UG bądź studiują( najlepiej kierunek finanse i rachunkowość ) czy jest to dobra uczelnia, czy są zadowoleni z wyboru. Tak naprawdę bardzo blisko siebie mam Uniwersytet Warszawski ale myślę nad Gdańskim ze względów prywatnych .
Byłabym wdzięczna o jakiekolwiek odpowiedzi, wskazówki
iwoonaa03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-31, 22:55   #111
sistermorphine
Rozeznanie

Dot.: Uniwersytet Gdański - tak czy nie?

prawda jest taka, że UG nie ma co porównywać do UW czy Jagiellonki.

sistermorphine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-01, 18:01   #112
IamnotElena
Przyczajenie

Cytat:
A które akademiki PG polecacie? Wiem, że 3 jest najbliżej, ale niby w imprezowej okolicy. Ktoś mi polecał 8, ponoć jest dobrze ulokowana. Jak jest z łazienkami? I na jakiej zasadzie umieszczają w pokojach?
Na pierwszym roku podobno i tak nie można wybierać akademika(podobno, bo słyszałam o osobach, którym się udało ), ale faktycznie 8 i 3 to najlepsze z wyborów, jak właściwie wszystkie akademiki z pierwszego standardu. Jeśli chodzi o imprezową okolicę to chyba w trójce jest jakiś klub, ale podobno nie jest to takie straszne. Łazienki w pierwszym i drugim standardzie są w łącznikach, a trzecim na korytarzach. Jeśli znajdziesz kogoś do pokoju to możliwe, że uda Wam się zamieszkać razem, zazwyczaj starają się łączyć w pokojach ludzi z pierwszego roku (tak przynajmniej było u mnie i jeszcze w kilku akademikach, które kojarzę)...
Stary 2014-08-02, 09:39   #113
MissAvzia
Raczkowanie

Jest tu może ktoś, kto szuka stancji/ współlokatorki w Trójmieście? ;D
MissAvzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-04, 21:19   #114
wlodara
Raczkowanie

Dot.: Uniwersytet Gdański - tak czy nie?

No a z tego co ja wiem to większość uczelni w Polsce jest na jednym poziomie i ja też wybrałam UG bo chcę się ewakuować do Gdańska.

Według mnie wszędzie i tak trzeba się uczyć samemu

to mój wątek
wlodara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 11:23   #115
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Akademik UG - wniosek

Hej Idę w tym roku na studia na UG i chciałabym mieszkać w akademiku. Jestem w trakcie wypełniania wniosku, ale mam kilka wątpliwości co wpisać w danych lukach.

Jest tytuł: "WNIOSEK O PRZYZNANIE MIEJSCA W DOMU AKADEMICKIM UG NR ..."
Mam sama wpisać,w którym akademiku wolałabym mieszkać? Bo dalej jest miejsce do wpisania dla WKS i mają tam zdanie: " Przyznaję miejsce w DS nr..."

Jest jeszcze tabelka, gdzie muszę uzupełnić swoje dane i pod tabelką jest zdanie: "z puli wydziałowej / ogólnouczelnianej* od dnia ..."
*niewłaściwe skreślić

Wiem, że się staram o miejsce z puli wydziałowej, ale jeżeli chodzi o dzień, to mam wpisać dzisiejszą datę?

Z góry dziękuje za pomoc.
Stary 2014-08-07, 15:06   #116
paula796132
Raczkowanie

Dot.: Akademik UG - wniosek

Cytat:
Napisane przez Karlie69 Pokaż wiadomość
Hej Idę w tym roku na studia na UG i chciałabym mieszkać w akademiku. Jestem w trakcie wypełniania wniosku, ale mam kilka wątpliwości co wpisać w danych lukach.

Mam sama wpisać,w którym akademiku wolałabym mieszkać? Bo dalej jest miejsce do wpisania dla WKS i mają tam zdanie: " Przyznaję miejsce w DS nr..."

Jest jeszcze tabelka, gdzie muszę uzupełnić swoje dane i pod tabelką jest zdanie: "z puli wydziałowej / ogólnouczelnianej* od dnia ..."
*niewłaściwe skreślić

Wiem, że się staram o miejsce z puli wydziałowej, ale jeżeli chodzi o dzień, to mam wpisać dzisiejszą datę?

Najlepiej zadzown i zapytaj

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-08-14 o 19:44 Powód: dodanie cytatu
paula796132 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 06:07   #117
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Cytat:
Napisane przez paula796132 Pokaż wiadomość
Najlepiej zadzown i zapytaj
Chyba jednak tak zrobię Miałam nadzieję, że ktoś się odezwie w tym temacie, bo chciałam dopytać się jeszcze paru innych rzeczy nt. akademika, o których panie z wks nie wypada pytać Ale jednak po prostu zadzwonię tam
Stary 2014-08-09, 16:26   #118
Irinek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez IamnotElena Pokaż wiadomość
Na pierwszym roku podobno i tak nie można wybierać akademika(podobno, bo słyszałam o osobach, którym się udało ), ale faktycznie 8 i 3 to najlepsze z wyborów, jak właściwie wszystkie akademiki z pierwszego standardu. Jeśli chodzi o imprezową okolicę to chyba w trójce jest jakiś klub, ale podobno nie jest to takie straszne. Łazienki w pierwszym i drugim standardzie są w łącznikach, a trzecim na korytarzach. Jeśli znajdziesz kogoś do pokoju to możliwe, że uda Wam się zamieszkać razem, zazwyczaj starają się łączyć w pokojach ludzi z pierwszego roku (tak przynajmniej było u mnie i jeszcze w kilku akademikach, które kojarzę)...
Okej, to nie jest tak źle. Chociaż łazienka na korytarzu mnie przeraża. To jeszcze mam takie pytanko odnośnie wyboru języków. Do tej pory uczyłam się angielskiego i niemieckiego, ale pg oferuje też francuski, który by mnie interesował. Mogę go wybrać jako język dodatkowy do angielskiego, czy muszę mieć jakieś podstawy?

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-08-14 o 19:40 Powód: dodanie cytatu
Stary 2014-08-09, 17:51   #119
MissAvzia
Raczkowanie

Cytat:

*niewłaściwe skreślić

Wpisujesz nr akademika, który Cię interesuje, a oni mogą się sugerować Twoim wyborem, nie muszą. Też wybieram się w tym roku na Ug, byłam we wtorek składać dokumenty. Z ciekawości, jaki wydział? Możliwe, że będziemy sąsiadkami ;d

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-08-14 o 19:45 Powód: dodanie cytatu
MissAvzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-09, 18:45   #120
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

O, super, dzięki A co wpisałaś do tej luki "z puli wydziałowej / ogólnouczelnianej* od dnia ..."? Bo ja nie mogę się dodzwonić do sekretariatu spraw socjalnych :/
Cytat:
*niewłaściwe skreślić

Cytat:
Napisane przez MissAvzia Pokaż wiadomość
Wpisujesz nr akademika, który Cię interesuje, a oni mogą się sugerować Twoim wyborem, nie muszą. Też wybieram się w tym roku na Ug, byłam we wtorek składać dokumenty. Z ciekawości, jaki wydział? Możliwe, że będziemy sąsiadkami ;d
Ja wydział zarządzania, informatyka i ekonometria, a Ty?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości