![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie porcje zjadają Wasze dzieci?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli to 130g na kg to jest taka wielkość optymalna? Nie minimum?
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko najchętniej jadłoby non stop
![]() Potrafi zjeść swoją porcję np. zupy jarzynowej, a potem i tak sępi ode mnie czy tż ![]() zaraz po obiedzie bez problemu wsunie np. małego rogalika z serem i gruszkę ![]() dzisiaj: 1. 150 ml mm 2. pół bułeczki z twarozkiem i szczypiorkiem 3. pól gruszki, pól jabłka, kilka herbatników, garść malin 4. 150 ml mm 5. zupa jarzynowa 6. rogalik z serem, pól gruszki (7. kilka kęsów bułki z pasta rybną ode mnie) 8. 150 ml mm z kaszką wazy 10,5 kg przed rokiem z 10 wskoczyła na 50 centyl ![]() Edytowane przez Olusiaa_ Czas edycji: 2012-08-23 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wchodze tu tylko po to zeby sie dobic. Chyba przestane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
![]()
Tak, to jest średnio 130g na 1 kg masy ciała.
Babka mi tłumaczyła, że tak na prawdę chodzi o pojemność żołądka i powinno się to wszystko przeliczać na cm3, ale ciężko ważyć wodę, ziemniaczka i te 3 gryzki mięska co dziecko zjadło i to potem przeliczać na objętość ![]() Jeszcze gdzieś czytałam, ale nie wiem na ile to ma pokrycie w rzeczywistości, że dziecko ok. roku powinno jeść 3 posiłki po ok. 200g plus dwa dodatkowe mniejsze i do tego ok. o,5l płynów. Moja córka w życiu tyle nie wypije, chyba, że mleko z kaszką policzę jako płyny a nie posiłek, ale wtedy braknie jej normy posiłkowej ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2012-08-24 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Hehe,to u nas odwrotnie, bo mloda przy mnie wypija około litra płynów, a jeszcze pije w zlobku do tego- no ale odpowiednio często siusia również
![]()
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Klarissa
wychodzi na to, że moje dziecko mało je ![]() Wczoraj: 1,5 kromki chleba z białym serkiem kawałek gruszki (1/4) 150 mm pół małego ziemniaka, 2 małe pulpety 2 wafle pszenne pół jabłka (pierwszy raz pozwoliłam jej zjeść jabłko w całości ![]() kromka chleba z dżemem parówka 210 mm z kaszką
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Ale to zawsze tak je?
Wiadomo raz więcej, raz mniej. Kromka chleba to ok. 40g, więc nie tak mało ![]() Tak samo cała parówka to ok. 40-50g.
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Czy dziecku takie jak moje mogę pozwolić zjeść całego pomidora?
![]() Cytat:
hmmm w sumie to nigdy tego nie analizowałam, ale wydaję mi się, że w ostatnim miesiącu mniej je, tzn. jadała by tylko owoce, a nie chce jej nimi zapychać, żeby potem zjadała mi obiad, poza tym mamy luźne kuspka więc ograniczam
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Chodzi o skorke?
młoda jadła pomidory w całości, gdy miała 14 miesięcy.
![]() |
#101 |
kobieta za ladą
|
dziewczyny niejadków mam takie pytanie żadne ataki czy coś ale kiedy zaczełyście doprawiać dzieciom jedzenie jakaś sól pieprz zioła??
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- dzisiejsze nasze menu mały kubek jogurtu pitnego,kanapka z szynką miseczka zupy ogórkowej 2 gruszki,2 kromki pieczywa chrupkiego na kolacje tradycyjne kanapki i 5 pomidorków cherry plus soki i woda
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
Dudi, nieźle
![]() A kiedy doprawiać - wiesz co, bo ja wiem? Koło roku dostała parówkę więc doprawiona ![]() ![]() Teraz - zje prawie niedoprawiany rosół teściowej (chyba się przyzwyczaiła, ja też - ona z wielkim apetytem go zjada), ale ziemniaki niesłone nie - za to moje owszem, normalnie solone. Lubi grochówkę - zawsze z majerankiem, o zdecydowanie przecież mocnym smaku, ale nie przepada za zalewajką (która też ma mocny smak). Delikatny krupnik teściowej smakuje, a mój, bardziej wyraźny - nie bardzo ![]() A o dziwo - bardzo łatwo zaakceptowała grudki, nigdy z ich jedzeniem nie było problemu, a dawałam szybko, chyba przełom 5/6 mca ( i w 7mcu chrupała grube paluchy kukurydziane). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Moja jadła doprawione od razu kiedy zaczęła jeść nasze obiady. Miała wtedy ok rok, może nieco wiecej. Ja dla siebie jakoś mocno nie doprawiam, soli uzywam mało.
A pieprz moja córka lubi wyjadac palcem ![]() Dodam tez ze mała lubi wyraźne smaki, konkrety. Warzywne delikatne zupki jej nie smakują tak jak np spagetti z odrobinka chili ![]() Edytowane przez julka910 Czas edycji: 2012-08-24 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36104409]
A o dziwo - bardzo łatwo zaakceptowała grudki, nigdy z ich jedzeniem nie było problemu, a dawałam szybko, chyba przełom 5/6 mca ( i w 7mcu chrupała grube paluchy kukurydziane).[/QUOTE] Oooo WOW tego zazdraszczam ![]() U nas ze względu na nadwrażliwość jamy ustnej i mega silny odruch wymiotny z grudkami/kawałkami był problem. Właściwie teraz (13/14miesiąc) zaczęła zjadać borówki, pól plasterka banana, chlebek po kawałku itp zupy nadal zmiksowane bo pluje kawałkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
kobieta za ladą
|
mojej właśnie nie mieliłam (może z tydzień pzrecieralam obiady pzrez sitko
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- jak miała skończone 10 miesięcy spokojnie zjadała rybę w pomidorach z puszki ![]()
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Ja od samego początku dawałam zioła, sól i pieprz, tylko w małych ilościach, bo ja ogólnie bardzo mało solę (niektórych potraw wcale) i tak samo jak i sobie, to tak dziecku gotowałam. A gdzieś tak powyżej roczku to takie rzeczy jak np. kostka rosołowa, którą potem na jakiś okres dłuższy wycofałam bo jednak mała alergik i bałam się dosłownie wszystkiego, ale teraz mogę podkręcić już zupkę kostką i jest ok.
A moje dziecko dzisiaj zjadło sobie mleczko na kolacje, położyła się do łóżka, po czym kategorycznie zażądała kolacji w postaci parówki, którą pochłonęła, a potem jeszcze chleb ze szczypiorkiem, co jest dla mnie o tyle szokiem, że moje dziecko chlebem się brzydzi, za to ostatnio posmakował jej szczypior, ale chyba zrozumiała, że ciężko jeść sam szczypiorek i zjadła go na chlebie z masłem. Szok, normalnie szok ![]()
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
3 letnia córka-1 kawałek chleba np z szynką,1 parówka cienka,cały jogurt
obiad to mniejszy kotlet albo miseczka zupy-taka dziecięca. owoce to np pół banana,1 gruszka,małe opakowanie malin bo uwielbia,z 10 kulek winogron |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.