![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Trądzik-cz. 4.
Ja od wczoraj łykam Zincuprin (cynk z miedzią). Wspomagająco do kuracji zewnętrznej: Klindacin T + effaclar K - to mi przepisała dermatolog na wczorajszej wizycie.
Całe szczęście antybiotykami w tabletkach mnie nie męczy póki co (kiedyś brałam tetralysal i bardzo ciężko to znosił mój żołądek przede wszystkim). Będzie ciężko, bo oprócz trądziku mam bardzo silną alergię na nikiel,a przede wszystkim stwierdziła u mnie ŁZS. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też mam łzs ![]() ![]() ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatnio jak mnie dopadło "zrzucanie" skóry z twarzy, musiałam dwa tygodnie sama sobie radzić, bo tyle musiałam czekać na prywatną (!) wizytę u dermatologa. Skóra czerwona, ściągnięta, podrażniona, piekąca, swędząca, zsypująca się z twarzy, złuszczająca. Dodatkowo potworna reakcja na nikiel na całej szyi. Skóra jak poparzona. Zresztą, załączę zdjęcie. Niemal wszystkie maści/kremy piekły. Skóra na nogach popękana. Tzn na piszczelach głównie. O powiekach nie wspomnę i o okolicach nosa. Dodatkowo pogorszyłam sprawę płynem micelarnym z tołpy ;/ Kiedyś uratowałam się maścią z witaminą A. Taką najzwyklejszą. Gruba warstwa na twarz, po godzinie/dwóch ściągałam wacikiem razem ze złuszczoną skórą i tak w kółko. Ale na to trzeba było wolnego dnia/dni. A tym razem nie mogłam sobie pozwolić. Nie spodziewałabym się, ale wszystko złagodził głęboko nawilżający balsam z neutrogeny. Nie taki wyciskany, z pompką, tylko w pojemniku zwykłym zakręcanym. Już po pierwszym zastosowaniu duża ulga. Skóra na nogach już nie pęka, błyskawicznie poprawił stan powiek oraz całej twarzy. Na szyję musiałam zastosować maść ze sterydami. Laticort. Płyn micelarny jaki stosuję teraz to AA ultra nawilżanie. Nie piecze, nie szczypie, nie podrażnia. Dermatolog, gdybym miała problem z powiekami i okolicami przy nosie, przepisała mi cortineff. Ale póki co nie używam, bo jest w miarę dobrze. I wystarcza mi neutrogena. Edytowane przez Synkopa Czas edycji: 2012-09-28 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...fort-balm.html
Ja go kupiłam w sumie z myślą o łydkach właśnie. Ale jak mnie przypiliło, a nic nie pomagało, to spróbowałam tego :P Jeszcze taka wersja, myślę że też może być przyzwoita: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...sive-balm.html Oczywiście to z kosmetyków drogeryjnych. Mogłabyś jeszcze poszperać wśród la roche, ale tutaj to różnie bywa. Ja na balsamach dla atopowców się zawiodłam. Tzn nie do końca, po prostu po nałożeniu mnie piekło i szczypało, a później już niby ok było jak to przetrzymałam. Ale może kremy do twarzy do skóry suchej i bardzo suchej (mają różne linie kosmetyków) są dobre, ja się skusiłam ostatnio, ale ostatecznie nie dotarł z apteki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Ja bym nadal używała, nie masz nic do stracenia. Niektóre osoby po prostu nie obserwują widocznego złuszczania, co wcale nie oznacza, że kosmetyk nie działa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() Trzymajcie się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
jendai ten? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ra-wersja.html Używam go od kilku dni razem z kremem na noc z tej samej serii
![]()
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
Kochana naprawdę jesteś przekonana, że leki hormonalne tylko "leczą" i że to nie ma żadnego wpływu na resztę organizmu? Nie wiem ile masz lat, ale jeśli miałaś kiedyś do czynienia choćby z tabletkami antykoncepcyjnymi to wiesz na pewno że potrafią nieźle namieszać w organizmie kobiety nawet tej całkiem "zdrowej". Mimo to, dziękuję za radę, i tak będę to przecież konsultować ze specjalistą
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- tak, ten ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jasne, że zrobisz co chcesz. Nie rozumiem tylko po co pytałaś, skoro nawet nie miałaś zamiaru przeczytać ze zrozumieniem odpowiedzi. Btw jeśli chciałoby ci się przeczytać, choć małą część tego wątku, to poznałabyś odpowiedzi na swoje pytania. Zarówno dotyczące wpływu leków hormonalnych, jak i mojej osoby.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2012-10-02 o 22:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
używacie sudocremu? na KWC ma bardzo dobre opinie. ja używam od kilu dni ale na moją tłustą cerę na twarzy nie stosuję.
![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Punktowo możesz spróbować.
![]() |
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
U mnie dzieje się masakra z cerą miesiąc po odstawieniu pigułek.
Już nie wiem co robić, wyglądam jak potwór. Chyba czas odwiedzić dermatologa i wymusić ostateczność- izotek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Teraz jest dobry moment na izotek - jesień/zima.
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
u mnie też gorzej.
![]() jak spojrzałam na swoje ramiona, dakold i twarz w słońcu.... ![]() ![]() ![]() i albo mam płytko unaczynioną skórę albo od trądziku moje policzki są... lekko różowe.
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. Edytowane przez lazurrowaa Czas edycji: 2012-10-05 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
Stwierdzam, że nie pamiętam kiedy miałam na twarzy wulkan/gulę/potwora
![]() ![]() Przez 1,5 miesiąca piłam kropelki Citrosept, biorę tabletki z liściem oliwnym i cynk. Do demakijażu i zmywania twarzy używam emulsji Alterra ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja biorę co prawda Citrogrept, ale wcześniej kupowałam taki dosyć jasny i rzadki, z dziubkiem jak przy olejkach eterycznych, a teraz dostałam z wystającym dziubkiem, ciemny, dość gęsty i opadający na dno szklanki z wodą. I nie wiem, czy piłam/piję podróbę, czy jak ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, czyli nie mam się co martwić, wracam do normalnego picia
![]() A mam takie pytanie z innej beczki. Czy któraś z Was zauważyła u siebie zupełnie bez przyczyny powiększone węzły chłonne? Sama mam takie, zbadałam sobie już chyba wszystko i wiem coraz mniej. Wszystkie badania w normie. Kilku lekarzy stwierdziło, że to może być wina trądziku, ale węzły mam 3,5 miesiąca, trądzik od 9 lat, a wcale teraz nie jest najgorzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Ja w trądziku stosowałam hormony - oc35 - można je brać tylko wtedy jak się ma trądzik lub jeszcze jakieś 2 choroby.
Leczyłam się nim 2 lata , po czym mialam przerwe 3 miesiaczną i uparłam się przejść na plastry (sic!) znowu mnie wywaliło i wróciłam do nich na rok. 3 miesiące temu zmieniłam już na takie jakie mi pani ginekolog zaproponowała i poki co nic sie nie dzieje jeśli chodzi o twarz. Nie wiem jak wam radzono,ale mi ginekolog powiedziala,ze to nie bedzie tak,ze bede brac tabletki-przejdzie i przestaje brac,tylko bede musiala schodzic stopniowo na coraz "słabsze", bo inaczej to nic nie da. Ja pamietam ze hormony mialam na granicy normy i powiedziala,ze niby w normie ale jesli nie bede brac to mi blizny zostaną [ wczeniej leczylam sie 5 lat na tradzik, a wysyp mialam w kształcie M - broda,nos,czolo i "baczki" oraz plecy] Teraz już nie mam zadnych blizn i moge isc wszedzie bez makijazu ![]()
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
odstawiłam pigułki anty (yasmin) jakieś 3 miesiące temu. oczywiście teraz jest gorzej niż wcześniej w trakcie brania - wtedy cere miałam niemal idealną. w trakcie ostatniego okresu miałam chyba największy kryzys i stwierdziłam, że wracam do pigułek, bo już nie daję rady, nie mogę się na siebie patrzeć, ale po okresie wszystko się uspokoiło, zmiany się goją bardzo szybko. nie wiem co w takim wypadku robić.
jak będę mieć taki następnym przy okresie to załamię się. słyszałam, że jeśli robić przerwę od pigułek to właśnie najlepiej około 3-cyklową. ogólnie po przyjmowaniu przez 2 lata pigułek i odstawieniu myślałam, że będzie gorzej, jednak tak trochę jakby cera mi się poprawiła, biorąc pod uwagę to, co było wcześniej. może teraz znowu wrócić do pigułek? w moim przypadku był to najskuteczniejszy sposób - miałam robione też badania hormonów, co prawda nie były jakieś straszne te wyniki, ale jednak na granicy. myślę, że teraz powtórzę badania, zobaczymy co wyjdzie, ale jednak chyba wrócę do brania pigułek - mimo wszystko gwarantowało mi to najlepszy komfort psychiczny, który ostatnio został jednak znowu zachwiany przez te nawroty. btw możecie powiedzieć coś więcej o citrosept/citrogrept? jakieś znaczące efekty? ![]()
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Ja zdecydowałam się na pigułki w momencie kiedy miałam do wyboru - pigulki lub izotek.Nie chciałam sobie wątroby niszczyć i miec reszty skutkow ubocznych jakie oferuje,do tego nie wyobrażam sobie kochać się z facetem i nie zabezpieczać się sama.Idąc pierwszy raz do łóża,chciałam miec psychiczny komfort,ze nie wpadne,bo z gumką coś sie stanie czy cokolowiek. Brałam pigułki 2 lata nim miałam pierwszy raz.Ale wybierajac je myślałam przyszłościowo.
No i co lepsze,po pigulkach nie ma sie dodatkowego wysypu - u mnie przez 3 miesiace nic sie nie dzialo i dopiero po takim czasie zaczeło powoli schodzić,ale nie balam sie wychodzic z domu... Citrosept i to drugie ma działanie oczyszczające organizm - wiekszosc dziewczyn ma po tym wysyp z tego powodu ![]() Ja zrezygnowalam jak zaczeło mi wywalać,nie wytrzymalam do końca...
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny,
mam prawie 23 lata. od 5 lat walczę z trądzikiem. I jest coraz gorzej. Mam wrażenie, że dopóki nie zaczęłam tego leczyć u dermatologów,wyglądałam o wiele lepiej. Aktualnie mam spaloną, zaczerwienioną po skinorenie (i to pomimo filtrów). Wcześniej przeszłam przez : Benzacne, Klindacin, Epiduo i ze 3 antybiotyki które miały zbliżone nazwy, które średnio pamiętam (coś z acne, coś z derm?). Przez jakiś czas brałam też Yasminelle, ale a)przytyłam bardzo dużo b) trądzik mi się nasilił. Na dodatek ginekolog przepisał mi sztuczny progesteron (lek nazywa się luteina), bo mam ogólne problemy z gospodarką hormonalną. Biorę go już 2 miesiące i wyglądam coraz gorzej. Nie wiem tylko, czy to wina leku, czy skinorenu. Ale przynajmniej dostaję w miarę regularnie okresu, a nie czekam na niego tygodniami lub miesiącami. Ja już nie wiem, co robić. Czy do zakończenia leczenia progesteronem odpuścić sobie wszelkie leczenie i zacząć intensywnie nawilżać moją ściągniętą i zaczerwienioną skórę? (robię to od 5 dni i wydaje mi się, że jest lepiej). Ropne gule mam tylko na policzku, za to całą twarz niezmiennie pokrywa mi taka "kaszka", która za cholerę nie chce zejść. Czym myć twarz? czy zaryzykować z OCM, kiedy już ropny policzek się wygoi, czy może to spowodować przekształcenie się "kaszki" w ropne zmiany? Edytowane przez aelirenn1990 Czas edycji: 2012-10-12 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Zapytaj ginekologa o OC35 - to są hormony owszem anty ale można je stosować tylko jak się ma trądzik i chyba bujne owlosienie
![]() A na twarz spróbuj moze z olejkiem arganowym.
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Ech. Ja biorę pigułki od kwietnia. Jedyne co osiągnęłam to najpierw dwu-trzymiesięczny *wysyp* na całej twarzy, a potem powrót do stanu sprzed wysypu. Poprawa jest praktycznie żadna, dalej mam fazy lepsze i znacznie gorsze. Sama już nie wiem co z tym robić. Pigułki zamierzam brać dalej (przyjmuję jeanine, jako znacznie bezpieczniejszą, ale i znacznie droższą alternatywę Diane - płacę prawie 40 zł za opakowanie), ale ze względów antykoncepcyjnych więc po najbliższym opakowaniu poproszę o zmianę na coś lżejszego. Generalnie po prostu dbam o gruntowne oczyszczanie cery, stosuję maseczki, kremy, ale w zasadzie coraz bardziej oddalam się od jakichś tam naturalnych pielęgnacji. Owszem, pilnuję, żeby sobie nie pchać na twarz kremów na samym alkoholu, parafinie i silikonach, ale nie popadam w paranoję, a na dodatek ostatnio odstawiłam mineralne podkłady. Przez dobre dwa lata nie znalazłam żadnego, który by nie powodował wściekłego świecenia skóry po pół godziny. Miło tak nałożyć podkład (w tej chwili mam Calming Effects Avonu, z kamuflażem Artdeco radzi sobie całkiem całkiem), właśnie zamówiłam ostatnio próbki BB Triple The Solution Lioele, bo wyczytałam na blogach, że ma bardzo dobre krycie, więc a nuż... Od czasu do czasu dodaję do kremu jakichś olejów, ale poza tym szczerze mam dość jakiegoś nadmiernego pierniczenia się, dbania, pilnowania, i tak mi to nie daje WYMIERNYCH korzyści...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak dopytuję, bo się jednak martwię, wszystko u mnie niby w porządku, tylko te węzły ![]() A co do hormonów, to kiedyś byłam ich zwolenniczką, a teraz widzę, że to jednak nie tędy droga. Chociaż po odstawieniu nie miałam żadnego wysypu, to przytyłam, dorobiłam się rozstępów i cellulitu ![]() Chociaż z drugiej strony jeśli trądzik ma podłoże hormonalne, to nie wiem, jak inaczej sobie poradzić. Ale jak się trafi na dobrego ginekologa, to myślę, że jakoś sensownie poprowadzi kurację. Tylko nie wiem, czy jest w Polsce chociaż jeden, który przyjmuje na NFZ i którego chociaż trochę obchodzi pacjent. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607180946 Czas edycji: 2012-10-14 o 19:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.