|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Dot.: Praktyki które bulwersują Was na Allegro - część II
Cytat:
![]() z mojej wątłej praktyki wynika, że formularz skutkuje ale ja się nie ceregielę: po 3 dniach przypomnienie (nawet, jak ktoś napisał, że potwierdza chęć zakupu) i po 7 dniach formularz . Po 2 dniach bez wpłaty od wysłania formularza mam w planie strzelać negatyw (jestem albowiem jednostkom bezwzglendnom ) - póki co nie było takiej potrzeby
|
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
tak, tak od kupującej
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Moja kupująca - brak odzewu na przypomnienie - więc zadzwoniłam. Pal licho zasady, chcę sprzedać towar. Najpierw bardzo zdziwiona - potem mówi, że ona to płaci po dwóch tygodniach. Więc ja jej mówię słodkim głosikiem, że nie nie nie, ja po siedmiu dniach wysyłam formularz zwrotu prowizji, i powinna przez zakupem zapytać, czy zgodzę się tak długo czekać. Czekam do jutra - i formularz.
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja robie tak. Do 7 dni mam wylewke na to, bo tyle standardowo jest na wpłate. Ale po 3-4 dniach wysłam przypomnienie, bo ktos faktycznie moze zapomniec (np. jak ja ostatnio zapomniałam o kolczykach ktore mi sie wylicytowały jak nie mialam kompa, a potem jakos całkowicie wyleciało mi z głowy i przypomniałam sobie po 6 dniach ).Potem jak mi sie formularz uaktywni to wysyłam zwrot prowizji i olewka przez kolejne 7 dni najczesciej Przewazniie wiekszosc wtedy reaguje wczesniej czy pozniej. Jak mi zwrocą prowizje to negatyw, a jak jednak sie zmiesci, to pozytyw raczej jezeli zadnych zgrzytów i pyskówek nie było po drodze . Takam dobra![]() Raz czekałam miesiąc na wpłate, ale to bylo uzgodnione wczesniej, tzn. przed zakupem, bo kupujacej na perfumach baaardzo, ale to baaaaardzo zalezalo, a była w tamtym momencie bez kasy. I tez było git
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
A miałas okreslone do ilu dni czekasz na wpłatę? bo jezeli nie to wg regulaminu Allegro jest 7 dni. Zresztą chyba nawet wczesniej o zwrot prowizji nie mozesz sie ubiegac.
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
No i dobrze, w koncu czas sie skonczył
To na pewno przyspieszy sprawe :P
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pkt 7.6 Regulaminu allegro: "Sprzedający i Kupujący powinni nawiązać kontakt nie później niż w terminie siedmiu dni od przybicia albo potwierdzenia przez Kupującego skorzystania z opcji Kup Teraz." Nie ma nigdzie slowa o terminie platnosci. Wiec 14 dni dla kupujacej jest jak najbardziej ok
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
na zapłatę też - jako jeden z powodów ubiegania się po 7 dniach o zwrot prowizji allegro przewiduje " kupujący potwierdził chęć zakupu, jednak dotąd nie zaplacił" (może brzmi to nieco inaczej, ale taki ma sens) Edytowane przez BigMama Czas edycji: 2012-10-18 o 17:19 |
|
|
|
|
|
#103 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No własnie. Kontaktu ze strony kupującej nie było ![]() Ja gdyby mi ktos napisał, ze jednak cos tam sie stało i prosił o czas, bo choroba psa, kota, czy jakas inna potrzeba wyzsza to bym poczekala, ale brak kontaktu to brak kontaktu. Zwrocik prowizji i tyle. I nigdy do nikogo nie dzwonie ani esemesów nie pisze. Sorry, ale nie chce mi sie. Kupujący kupił, wiec niech sam sie zainteresuje, zeby sie wytłumaczyc jak mu sie cos przesuwa.
|||
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
To ja jednak jestem jelen
![]() Jeszcze nigdy nie zdarzylo mi sie upominac o wplate ![]() Czekam i czekam.... bo kazdy ma swoje tempo i kalendarz wplat ![]() A w przypadku VI4 - kontakt przeciez byl - ze strony Sprzedajacej |
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Całkiem niedawno dostałam na maila pyt. czy wodę sprzedam taniej (padła jakaś tam propozycja), zanim odpisałam (że nie ) to ta osoba wodę kupiła i zaraz zadzwoniła na kom., że ona przed chwilą zadała pytanie w mailu ale nie mogła czekać bo bała sie, że wode ktoś kupi i ... ile wtakim razie jestem w stanie jej opuścić . Zatkało mnie i powiedziałam, że mogę wysłać gratis a na to ona dalej, że będzie miała pieniądze za 2 tyg. i wtedy zapłaci i czy mi to nie przeszkadza . No i też się zgodziłam bo w sumie nie chciałam się kłócić a przez tel. sympatyczna i grzeczna się wydała. Wpłaciła po tygodniu i wszystko bylo ok ale beztroska ludzi mnie zadziwia .
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
khe, ja uważam, że allegro należy traktować jak zakup w sklepie - klikam i płacę - a nie klikam, czyli zaklepuję, i płacę za dwa tygodnie. Nie interesuje mnie, jakie ktoś ma tempo ani kalendarz wpłat -- nie mam kasy, to nie kupuję, proste...Zamierzam skorzystać z opcji " kupujący potwierdził chęć zakupu, jednak dotąd nie zaplacił" - i mam już stosowne informacje w pisane w "o mnie".
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz rację, zmieniłam - muszę ochłonąć i jakoś to eleganciej ująć. Wkurza mnie strasznie traktowanie zakupu jak kredyt na zachciankę. |
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
VI4 - ale Allegro to jednak nie sklep.
Mimo wszystko takie same zasady zakupu nie obowiazuja. Ten regulamin ma sluzyc obydwu stronom. I jak tak juz sie bulwersujemy to przyznaje, ze bardziej wkurza mnie wysylanie przez sprzedajacych po ilustam dniach od wplaty, niz placenie przez kupujacego po tygodniu ![]() A juz najbardziej bulwersuje mnie dopisek: - do kazdego zakupionego przedmiotu doliczyc 3zl za wysylke (gdzie S. za polecony prio jakiegos drobiazgu spiewa sobie 10 zeta)
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Zapis o dwóch dniach na wpłatę na pewno jest niezgodny - dostaniesz ostrzeżenie od all
mozesz napisać, że czekasz na wpłatę dwa dni, po trzech się przypominasz, a po 7 wysyłasz formularz i to będzie OK - nie czepią się |
|
|
|
|
#111 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak ot - bo to tylko moje utyskiwania - jak to jest, że kupujący płaci łaskawie "w swoim rytmie" (do nikogo nie piję bynajmniej) - a oczekuje wysyłki natychmiast? Skoro moja kupująca radośnie oświadczyła, że "ona płaci po dwóch tygodniach", ja mogę tak samo po dwóch tygodniach wysyłać... Cytat:
i taki pomysł mam: Szanowni kupujący, Proszę pamiętać, że wysyłam przedmiot w czasie proporcjonalnym do szybkości otrzymania wpłaty. Wpłata od razu po zakupie - to wysyłka w kolejnym dniu roboczym po jej otrzymaniu. Zapłata po dwóch tygodniach oznacza, że wyślę przesyłkę kolejne dwa tygodnie później. ![]() :brzyda l:Edytowane przez VI4 Czas edycji: 2012-10-18 o 18:47 |
||
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko, ze dla mnie nie jest problemem, kiedy ktos kupujac cos ode mnie tak zrobi. Chyba mam morze cierpliwosci w tym wzgledzie i wyrozumialosc do swiata ![]() (i spora praktyke na niemieckim ebay'u - to uodparnia na wiele "nieszczesc") |
|
|
|
|
|
#113 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to jednak zbyt szlachetne :P. Jednak nie mialabym problemu gdyby mnie ktos poprosił o przedłuzenie terminu. Jak jednak wiadomo poproszenie to nie to samo co oświadczenie, jak miała VI4 Cytat:
Cytat:
![]() Zresztą ja podobnie podchodze do kwestii wysyłania mi przesyłek. Siedze na tyłku i czekam. Pierwsze zapytanie pisze dopiero po tygodniu (ewentualnie). A najczesciej dopiero po ok. 12 dniach. Tak zeby paczki mi nie odesłali w razie awizowania przesyłki, a braku tego awiza w skrzynce. Na tym to chyba polega, ze Allegro to nie sklep, a korzystając z niego trzeba sie niestety dostosowac czy sie nam to podoba czy tez nie. Cytat:
Uczciwie sprawa postawiona
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) Edytowane przez pin3ska Czas edycji: 2012-10-18 o 18:59 |
||||
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Odnośnie wysyłki - podziwiam, że czekasz spokojnie 12 dni... ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- tu jest jakiś brak równouprawnienia - powinny być i gwiazdki za wpłatę... |
||
|
|
|
|
#116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, kupujący może bez kontaktowania się wpłacić 7 dnia i tyle, wywiążę się ![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Asiu, regulamin regulaminem, a przyzwoitość przyzwoitością. Skoro allegro pozwala po siedmiu dniach wysłać formularz zwrotu prowizji, zamierzam z tego korzystać - i tyle. A gwiazdki - powinny być zarówno dla kupującego przyznane, mało tego - powinna być możliwość odmówienia sprzedaży komuś, kto ma - jak moja kupująca - na 19 komentarzy trzy negatywy za kupno i brak zapłaty...czarna lista nie rozwiązuje sprawy, bo trudno wyłuskiwać niepoważnych kupujących.
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Natomiast można po 7 dniach bez kontaktu i wpłaty dać nega i wystąpić o zwrot prowizji. |
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie piszę o konsekwencjach, tylko moim poczuciu, jak się zachować powinno - i jak ja robię. Już ostrzę pazurki na jutrzejszy formularzyk (acz wolałabym kasę...)
|
|
|
|
|
#120 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.

) - póki co nie było takiej potrzeby 

wszedzie pisałas, że od sprzedającej
).
. Takam dobra

To na pewno przyspieszy sprawe :P