|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?
nie moze byc para??? nie slyszalam , wiem ze nie moze to byc zonaty lub mezatka. A moj tata byl kilka lat temu u kuzynki za swiadka. w przesady nie wierze , tyle ze glupio tak tat siedzial obok innej:/ najlepiej pare wziasc i juz
u mojej szwagierki wzieli jej kuzynke(samotna) i kolege (tez samotny) tyle ze chyba raz ze sobo tanczyli. Siedzieli tez osobno...
|
|
#92 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
na naszym weselu świadkiem był mężą brat i był z dziewczyną, a świadkową moja przyjaciółka, która powiedziała że ją to ani grzeje ani ziębi i przychodzi sama. I goście po weselu wysnuli wniosek, że świadkowa o 10000 razy lepiej sie spisała niz świadek, sama stwierdziła że ubawiła sie jak mało kiedy. Zalezy chyba od temperamentu... moja świadkowa jest baaaardzo symaptyczna i operatywna, no i chyba jak patrzyła na kołkowatego świadka, to ją bardziej motywowało do działania
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie słyszałam, że para wróży nieszczęście, ale ja tak nie uważam, u nas w pierwszych planach świadkami miało być małżeństwo
![]() Jak już pisałam nie wierze w takie zabobony. |
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
My otaczamy się naszymi przyjaciółmi ok 30 osób w naszym wieku. Później nasi rodzice i starsze pokolenie z naszych rodzin. A na końcu kuzynostwo
|
|
|
|
|
#95 |
|
Przyczajenie
|
Mnie uroczestość weselna czeka za 5 dni.Będą karteczki.Doradzili mi rodzice, którzy wcześniej byli na weselu bez bilecików.Goście tak się wymieszali, że rodzice nie mieli towarzystwa do rozmowy - na przeciwko moja nastoletnia kuzynka itp... Nie mało trudu miałam, żeby porozsadzać gości tak, żeby byli zadowoleni.
Czy mi się udało - zobaczymy w sobotę.Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził.Ale powinno być OK
|
|
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
po dlugich dyskusjacj stwierdzilismy, ze jednak karteczek nie bedzie. nasi rodzice beda kierowac "mlodych" na prawo, a "starszych" na lewo.
na razie mamy problem, gdzie my bedziemy siedziec-czy na tle okna wsrod mlodych czy na tle stelaza, ale wtedy tylko ze starszymi. chyba jednak bedzie 1. opcja a co do starszych-my bylismy na weselu, gdzie wlasnie podczas wesela starsi sie stali para. no i coz-wiecej ich nie bylo, niz byli-nie spisali sie
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Małgosiu u mnie bedzie tak samo - rodzice bedą kierować swoich gosći, a co o tego gdzie macie siedziec to chyba 1 opcja jest lepsza
![]() niezla historyjka z tymi "starszymi"
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
i jak pannie mlodej poprula sie sukienka, to najpierw trzeba bylo szukac starszej, ktora miala nitke i igle
![]() tez jestem za 1 opcja, tylko martwi mnie okno za nami-jak ozdobic-nadal nie mam koncepcji. chyba skonczy sie na girlandzie z kwiatow. tylko ze moj Pawel wolalby cala brame, ja tylko girlande. i nie mozemy dojsc do porozumienia. dobrze, ze tylko takie problemy mamy, przynajmniej jak na razie
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że wszystkie piszecie, że koło PM siedzą świadkowie. Ja w jakimś poradniku ślubnym czytałam, że rodzice. Według mnie jest to słuszne, ponieważ są "ważniejsi". W pobliżu PM raczej nie powinni siedzieć znajomi, ponieważ moim zdaniem w ten sposób trzeba wyróżnić rodziców, dziadków i chrzesnych. Młodzi niech sobie siedzą wszyscy razem ale gdzieś dalej. Byłam ostatnio na dwóch weselach gdzie świadkowie siedzieli koło nowożeńców i się nudzili, ponieważ obok mieli starsze pokolenie. Rodzice siedzieli gdzieś dalej i nie podobało mi się to, bo moim zdaniem powinni być blisko swych dzieci. Młodzi znajomi przy PM a rodzina gdzieś dalej to moim zdaniem jest nietaktowne.
My winietki ustawimy tylko przy naszych miejscach właśnie dla bliskiej rodziny. Młodszych gości pokierują w jedno miejsce świadkowie, a reszta rozsiądzie się sama
|
|
#100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
-siedzieć koło ciotek, koło nas siedziala młodzież.
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzy pokolenia Wydaje mi się, że każde z tych pokoleń lepiej będzie się bawiło ze swoimi rówieśnikami i przynajmniej u mnie goście będą usadzani na podstawie znajomości i zażyłości, a nie hierarchii podanej we wcześniejszym poście. Jak dla mnie nie świadczy to wcale o braku szacunku czy coś w tym stylu. Nie czuję się w obowiązku usadzać w ten sposób swoich gości, a moi rodzice jak usłyszeli o taki sposobie powiedzieli absolutnie nie. Poza tym musimy patrzeć też na to, żeby starszych i dzieci nie usadzić gdzieś przy klimatyzatorach, nie chcemy, żeby ktoś się rozchorował. Stoły będą okrągłe więc rodziny będą raczej wymieszane.Pozdrawiam PS. Na to co piszą w różnych poradnikach patrzyłabym raczej z przymrużeniem oka. czasami można się czegoś ciekawego dowiedzieć, ale nie wszystko brałabym sobie do serca.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
Bardzo często dorabiam sobie jako kelnerka na weselech i widze jak to jest z sadzaniem gości. Zdarzają sie wesela bez karteczek, ale tak na prawdę ich brak powoduje straszny zamęt na sali. Goście którzy przychodzą na wesele na których są karteczki są jacyś tacy spokojniejsi, umieja sie zorganizowac-wiedzą że nie maja wplywu na to gdzie maja usiasc-bo jest to z gory zaplanowane. Na weselach bez winietek sa przepychanki (sytuacja kojarzy mi sie z jazda w tramwajach,gdzie starsze babcie biegna by zajac jak najszybciej miejsce) zamiast śpiewać sto lat zdarzaly sie sytuacje ze osoby zajmowaly se te lepsze miejsca Wydaje mi sie ze winietki sa mabrdzo korzystne w sytuacjach gdy np jest kilka par nie z towarzystwa-szkoda by bylo gdyby nie siedzieli w towarzystwie mlodziezy a wsrod seniorow-podsumowujac karteczki sie sprawdzaja i nie nalezy sie ich bac
|
|
|
|
|
#103 |
|
Adwokat diabła
|
Moim zdaniem te podpisywane miejsca kto gdzie siedzi są dobre. Bo wiadomo, że wokól nich będą osoby które się znają i będą sie w swoim towarzystwie dobrze bawić. A jak usiądzie ktoś obcy, to wiadomo że nie ma się jak do tego kogos odezwać. To się każdy na każdego jakoś dziwnie patrzy, zero kultury tak prawdę mówiąć.
|
|
|
|
|
#104 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny pomocy!!!chciałabym zrobić sama wizytówki na stół ale nie moge znależć odpowiedniego programu mialam design pro ale coś z nim nie tak.jeśli ktoś wie jakim programem można to szybko i łatwo zrobić prosze pisać......Pozdrowienia
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja już jestem po ślubie i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że winietki to rewelacyjna sprawa. U nas było 130 osób i okrągłe stoły po 8-10 osób przy jednym. Sprawa była utrudniona bo gorzej dobrać gości do tak małego stołu. Spędziłam nad tym trochę czasu ale opłacało się. Goście bardzo sobie chwalili, kilka razy przypominali nam, że to bardzo dobry pomysł. Mówili, że takie stoły dają świetny klimat, jest bardziej kameralnie. I to, że były winietki też dużo dało bo nie martwili się, że będą siedzieli z nieznajomymi. Wcześniej pytałam niektórych gości z kim chcą siedzieć chociaż to i tak z góry wiadomo. Przecież zna się swoją rodzinę i znajomych. Jeśli jeszcze ktoś zastanawia się nad winietkami to jak najbardziej polecam ![]() Pozdrawiam
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wzory winietek do wydrukowania widziałam chyba na gimbli.
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Kochane!
My zaproszeni ana ślub robiliśmy sami, więc wizytówki na stoły weselne wydrukowane były na takim samym papierze jak zaproszenia. Uważam, że wizytówki są świetnym pomysłem. Nikt przy wejściu na sale nie pcha się i w czasie powitania młodych nie przysuwa się do już upatrzonego prze siebie stołu, nie zamuje 10 miejsc dla siebie i dla "swoich". Byłam ostatnio na weselu i tam nie było wizytówek, trochę niezręcznie mi było gdy nie mogłam uśąśc na miejsc, bo było już "zajęte". Przypominam sobie ile trudu ale też frajdy zajmowało nam przed weselem zasadzenie gości na kartce papaieru. Ale efekt był taki, że goście byli dobrze usadzeni i wszytskim się podobało.
|
|
|
#108 |
|
BAN stały
|
Ja mam tylko dylemat-kogo posadzić obok nas-rodziców, czy świadków. Pochodzę z Wielkopolski - tam się urodziłam i tam na weselu obok młodych siedzą rodzice, mieszkam na Śląsku, rodzina mojego narzeczonego jest z gór, i tu i w ich tradycji obok młodych siedzą świadkowie z osobami towarzyszącymi. I jestem w kropce....
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
Koło nas siedzieli świadkowie a potem po stronie TŻ jego rodzice a po mojej stronie moi. I nie było problemu. U nas na Kujawach koło Młodych zawsze siedzą świadkowie.
Buziaczki!
|
|
|
#111 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
BAN stały
|
[Uważam, że wizytówki są świetnym pomysłem. Nikt przy wejściu na sale nie pcha się i w czasie powitania młodych nie przysuwa się do już upatrzonego prze siebie stołu, nie zamuje 10 miejsc dla siebie i dla "swoich".
Byłam ostatnio na weselu i tam nie było wizytówek, trochę niezręcznie mi było gdy nie mogłam uśąśc na miejsc, bo było już "zajęte". My też dzisiaj stwierdziliśmy, że będą winietki na stołach. Fajny pomysł... |
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to samo dla dziadków. Najważniejsza jest PM , to oni powinni się dobrze czuć i siedzieć z kim chcą a nie jak wypada. Tak samo 1-szy raz spotykam się z wizytówkami, kto gdzie ma siedzieć. Tu na wątku oczywiście, bo w realu nigdy czegoś takiego nie widziałam. I moim zdanie jest to trochę chyba nie potrzebne, bo np. 200 os. na weselu więc jak ich wszystkich pogodzić, kto koło kogo ma usiąść? Dzownić do każdego czy jak? A może tak się zdarzyć że kilka osób będzie chciało usiać obok tej samej osoby i co wtedy? U mnie każdy sam sobie wybiera miejsce, jest trochę szumu, bo każdy czatuje żeby mieć jak "najlepsze miejsce", ale to tylko i wyłącznie ich wybór i siadają koło kogo chcą. A z wizytówkami nie wierze że nie ma szumu, w końcu każdy musi odnaleźć miejsce na którym ma siedzieć. Mój brat ostatnio był na weselu i rodzice Pana młodego kazali mu się przesiąść bo oni chcieli by tu usiać bo lepszy widok np. na parkiet, uważam że to dopiero było nie taktowne. Jak można komuś dyktować miejsce na którym ma siedzieć. |
|
|
|
|
|
#115 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#116 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja do tej pory byłam tylko na jednym weselu z winietkami i też nie miałam problemu ze znalezieniem swojego miejsca. Większość z naszych gości pierwszy raz była na weselu gdzie były wizytówki. Podczas zapraszania mówiliśmy gościom, że coś takiego będzie. Dodatkowo, po sampanie, orkiestra zapraszając gości na pierwszy posiłek w bardzo ładny sposób zakomunikowała, że są wizytówki. Wszyscy goście bardzo sobie chwalili ten pomysł. Nikt nie marudził, że siedział w złym miejscy lub nie mógł znaleźć swojego nazwiska.
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba też bym była za karteczkami,zobaczymy co na to powie TŻ, bo na razie nie ardzo mu się to podoba.Tylko mam taki problem,który był już wspomniany na wcześniejszych stronach, bo z tego co pamiętam, to w moich stronach najpierw na salę wchodzi młoda para a potem goście podchodzą do młodych i składają życzenia i wręczają kwiaty,a dopiero potem zajmują sobie miejsca.Także zastanawiam się czy w takiej sytuacji winietki to dobre rozwiązanie.
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u nas tez tak bylo - my weszlismy pierwsi na sale, potem byl szampan, a potem wszyscy siadali na miejsca i winietki spisaly sie swietnie. wszyscy goscie byli zadowoleni. bylismy pozniej na weselu kuzyna mojego meza i tam nie bylo kartek i nawet jego brat stwierdzil, ze nas pomysl z kartkami byl swietny - nie bylo zadnych przepychanek, a u tego kuzyna my wyladowalismy przy stole z rodzina panny mlodej, ktorej w ogole nie znalismy, tesciowa siedziala gdzie indziej, bo tak miejsca wolne zostaly - porazka. jakbym miala jeszcze raz podejmowac decyzje co do winietek to znow bym sie na nie zdecydowala. |
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Madziku za odpowiedź
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
u nas beda wizytowki .. zawsze sie sprawdzaja. niedawno moi rodzice poszli na wesele gdzie nie bylo przydzielania miejsc. i co? wyszlo ze rodzice mlodych wyladowali gdzies na koncu stolu- niedaleko zaspolu.
nieladnie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.

u mojej szwagierki wzieli jej kuzynke(samotna) i kolege (tez samotny) tyle ze chyba raz ze sobo tanczyli. Siedzieli tez osobno...

-siedzieć koło ciotek, koło nas siedziala młodzież.
Trzy pokolenia
Wydaje mi sie ze winietki sa mabrdzo korzystne w sytuacjach gdy np jest kilka par nie z towarzystwa-szkoda by bylo gdyby nie siedzieli w towarzystwie mlodziezy a wsrod seniorow-podsumowujac karteczki sie sprawdzaja i nie nalezy sie ich bac