![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Becikowe na psa
Cytat:
![]() Poza tym są ludzie, którzy sami sobie płacą składki i nie chcą płacić na innych? I tak by był najuczciwiej - nie płacę skłądek , nie otrzymuje emerytury. Skoro niektórych boli ,ze zwierzętom może się polepszyć to ja optuje za innymi rozwiązaniami PS to może na starsze osoby czy te w hospicjach nie płaćmy skoro sie nie zwrócą? Zastanawiałaś się kiedys nad swoimi poglądami? ---------- Dopisano o 01:46 ---------- Poprzedni post napisano o 01:43 ---------- Cytat:
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-10-28 o 23:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pies w schronisku kosztuje więcej ni te 600 zl. Więc miasto wpadło na pomysł, aby zaoszczędzić i dać "becikowe" dla każdej osoby która weźnie psa. Te pieniądze nie biorą się z nikąd i miasto nie może ich przeznaczyć np. na dzieci. A poza tym pieniądze wypłacane są tylko na podstawie faktur. Uważam, ze jest to bardzo dobry pomysł. ---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ---------- Faktura z nikąd się nie bierze. Ten kto ją wystawia, musi zapłacić podatek, więc zdobycie jej nie jest takie proste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
Jestem ZA.. Nasuwa mi sie tylko pytanie ile osob chce sie w ten sposob dorobic.500 zł. to nie jakies kokosy, ale.... rózni są ludzie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
"nie dajemy tych pieniędzy od razu do ręki. Są wydawane na podstawie faktur, wyłącznie jako zwrot kosztów poniesionych w związku z adoptowanym zwierzęciem, np. za zakup legowiska czy budy albo za usługi weterynaryjne - dodaje"
Ja nie widzę w tym nic złego, przynajmniej gmina próbuje rozwiązywać problem bezdomności zwierząt, a nie tak wiele innych olewa problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na starszych płacimy, bo przysłużyli się gospodarce przez całe życie aktywnej pracy, a także odprowadzali składki i stąd są ubezpieczeni. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To dobrze że zabezpieczyli sie w ten sposób przed cwaniakami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziłaś do szkoły publicznej, na pewno korzystałaś z pomocy lekarza rodzinnego z przychodni publicznej, pewnie niejednokrotnie wykonywałaś badania i realizowałaś recepty ze zniżką, pewnie korzystałaś z ulgi na bilety do autobusów i bawiłaś się na placu zabaw przed blokiem, to dlaczego mówisz, ze ciebie utrzymają tylko i wyłącznie rodzice a nie podatnicy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Wczoraj w wiadomosciach o tym mowili. I co mnie zdziwilo to to, ze gdzies (niestety nie pamietam nazwy miejscowosci) pomimo tego, ze "becikowe" bylo wyzsze, a opieka weterynarza darmowa przez cale zycie psiaka to przez bodajze pol roku (moze roku?) dzialajacego systemu tylko jedna osoba z tego skorzystala! A tak to zero odzewu! To tez swiadczy o tym jak bardzo adopcja psow/kotow ze schronisk u nas szwankuje... I w sumie ti sie nie dziwie ze gminy dwoja sie i troja aby cos z tym zmienic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czemu nie odrazu 5tysięcy? A czy w branie tej kwoty jest wliczone sprzątanie przez właścicieli kup z chodników? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a dylemat ratować z pożaru człowieka czy psa ![]() EOT
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Jezu tutaj też przeszedł temat kogo uratować z pożaru... To Wy się ogarnijcie
![]() Ja szczerze przyznam, że niektórych ludzi także traktuję niżej niż psa, no niestety, ale w moim psie nie ma zakłamania i głupoty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj spytałam kumpla - jest pożar kogo ratujesz? swojego psa czy obce dziecko? zastanowił sie i odparł....noooo dziecko. Facet nie był obiektywny bo nigdy psa nie miał, ale samo to że się chwilę zastanowił , to już było odpowiedzią dla mnie. Ja się powtórze - ratuję życie moich bliskich w pierwszej kolejności ![]() ![]() Pytania do irmith - masz psa? - kochasz go? - w czasie pożaru zostawiłabyś go? ( a niech się kundel spali )
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
A los królików w lesie, saren, jaszczurek, jeży, ryb w stawach, kur i świń a także krów też Wam tak na sercu leży?
Bo dla mnie pies jest tak samo ważny jak królik w lesie czy inny jeż...jest, to fajnie, ale jakby nie było to życie toczy się dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
tylko utrzymanie psa w schronisku, kosztuje miesięczne 2000zł, a utrzymanie królika w lesie jest darmowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=britnay;37312648]tylko utrzymanie psa w schronisku, kosztuje miesięczne 2000zł, a utrzymanie królika w lesie jest darmowe.[QUOTE]
No to powinno się sterylizować bezpańskie psy bez wyjątku i problem w kilka lat by się skończył. To jest lekko szokujące, że utrzymanie w schronisku psa kosztuje 2000zł... niejeden człowiek chciałby mieć tyle na swoje miesięczne utrzymanie. Nadwyżkę powinno się usypiać jak nie ma pieniędzy na utrzymywanie, proste. Edytowane przez DariaKom Czas edycji: 2012-10-29 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale skoro pytasz, to tak, leży mi na sercu ich los. Tylko, że sarny, jeże, ryby w stawach nie trafiają do schronisk, po tym jak ktoś je katował, głodził albo zostawił na drodze, bo okazały się nietrafionym prezentem gwiazdkowym. Jeśli chodzi chodzi o kury i krowy, to tu mnie masz. Jestem hipokrytką, bo najczęściej widuję je na talerzu. ![]() Bezpańskie psy i koty powinno się sterylizować, to wiadomo. Tylko, że to nie jest takie proste. Zresztą, nie chodzi tylko o bezpańskie zwierzęta, ale również o te żyjące na wsi, których właściciele nie sterylizują, bo uważają to za zbędny wydatek. Przepraszam, za kolejny offtop ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pobyt zwierzaka w schronisku to nie tylko koszt jego karmy, to przede wszystkim utrzymanie tej instytucji, aby mogła pomagać zwierzakom. Schronisko przecież nie generuje zadnych zysków, nie ma dochodu, a musi utrzymać budynek schroniska, pracowników, opłacić opłaty takie jak woda, prąd, może jakaś dzierżawa, pokryć wizyty weterynarza i koszt leczenia zwierząt itp. Koszt miesięczny dziecka w domu dziecka to chyba ponad 3000zł, ale tylko z niewielkiej części tej kwoty(dosłownie kilkaset złotych) dziecko realnie korzysta. Edytowane przez britnay Czas edycji: 2012-10-29 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak można stawiać wyżej zwierzę niż człowieka-trochę to szokujące...
Mam kota i bardzo go lubię,ale z pożaru(jeśli już ktoś przytoczył ten jakże piękny przykład:/) ratowałabym przede wszystkim człowieka,myślałam,że to normalne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=DariaKom;37312775][QUOTE=britnay;37312648]tylko utrzymanie psa w schronisku, kosztuje miesięczne 2000zł, a utrzymanie królika w lesie jest darmowe.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja nie rozumiem, jak można uważać, że skoro pies nic nie robi tylko szczeka albo macha ogonem, to nie zasługuje na pomoc. Możemy się tak licytować cały dzień, tylko w sumie po co... A kogo bym ratowała z pożaru, nie jestem w stanie powiedzieć. Nie wiem, co bym zrobiła, w tak stresującym momencie. Na pewno ratowałabym przede wszystkim siebie. ![]()
![]() |
![]() |
#111 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Do porównania domu dziecka, domu starców i schroniska dla psów się nie odniosę, bo to jest żenujące. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
a ja rozumiem
![]() bo....1336992505_by_TamikoMiyoshi_600.jpg i naprawde nie ma sie co licytowac świat został tak skonstruowany, ze człowiek powinien z natura wspólgrac a, że potem człowiek to niszczy to juz inna bajka i taka prawda powinien byc wybor na co płacimy podatki, bo kłotnie nic nie dadza, zawsze było i bedzie, ze jedni wola ludzi, drudzy zwierzeta, bo moze im tylko w życiu zostały, tylko one były wszytskim i nie ma co takiemu komus przygadywac i niestety to człowiek wyrzadza to zło zwierzakom, w tym psom, one najczesciej na świat sie nie prosza, a jaki maja potem los dzieciaczkow tez szkoda, bo one sa tak samo bezbronne jak psiaki, tylko jest taka roznica, ze mały czlowiek dorosnie i jakos sobie rade da, a pies bez człowieka, szczegolnie przychylnego jemu nie da juz sobie rady, bo nawet jak sie sam wałesa i jest niczyj, to co trafi w koncu za kratki , za co, za to że sie urodzil psem.... wiec i jestem za becikowym dla psa i dziecka, z tym, ze moze w jakiejs innej formie, przede wszytskim nakazala bym wszytskim czipowac zwierzaki, zeby bylo wiadomo kto jest wlascicielm i kto odpowiada za niego, a nie, ze problem byl i go nie ma, bo psa przywiaze do drzewa i olal i przede wszytskim kastracja ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2012-10-29 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a i chyba najlepsze jest, ze jestem frajerem, bo frajer to ten co chce przez zycie isc ze swoimi zasadami, a nie tanczyc jak mu zagraja, wiec zgadzam sie jestem frajerem, a moze lepiej brzmi frajerka ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale dziecko drosnie, a pies nie moze byc bezpanski, wiec hycle łapia i jedzie za kratki i co nie ma nikogo, to ktos tu podsunal, nadwyzke uspic ![]() dzikie psy to juz nie u nas ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
O jezu, znowu wątek wypłynał "a kogo byś ratował z pożaru"
No wiec sa ludzie, którzy by ratowali przede wszystkim swoje dzieci, sa tacy, którzy dzieci nieposiadajac ratowaliby swoje zwierzeta a są i tacy, którzy przede wszytskim ratowaliby swoje wartosciowe przedmioty, kichając na dzieci sąsiadki. a czasem i na własne. Każdy ratuje przede wszystkim siebie i to, co mu najblizsze. Natomiast na forum widze samych bohaterów we własnym domu, co to machnąwszy reka na swój wlasny dobytek ratowaliby przede wszystkim cudze dzieci, tacy są prawi i sprawiedliwi. A prawda jest taka, że czlowiek nie wie jakby sie zachował w obliczu tragedii tego typu, od ratowania innych są odpowiednie służby, a instykt przetrwania zawsze podpowiada - ratuj własną dupe. wiec ci, co załamują rece nad np moim brakiem moralnosci, bo dla mnie moje koty sa wazniejsze niz domniemani sąsiedzi i ich dzieci - coz, gratuluje braku wiekszych zyciowych problemów.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wierze w niebo, tak bo mi latwiej, jak juz od 10 lat nie mam mamy, ze gdzies tam przy mnie jest, nazywam to miejsce niebem, i wierze, ze zwierzaki ida za TM i mam nadzieje, ze jest psie niebo i jest tam miejsce dla niektorych ludzi, bo do ludzkiego bym nie chciala trafic i tym zdaniem wlasnie dalas odpowiedź : dlaczego niektorzy ludzie stawiaja psa wyzej nad czlowiekiem ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- a tak poza tym ciekawa jestem tych okreslen innych.... ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja powiedziałam o usypianiu, podtrzymuję. ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
lepiej byc infantylna i wierzyc w jednorozce nie
![]() i to przez cale zycie, czy majac 10 czy 40 lat ![]() lepiej wierzyc, ze ludzie jednak sa spoko, nie maja nic złego na mysli nie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.