![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Piotruś Pan?
No i to jest też problem. Kończy nam się umowa najmu. Musimy się wynieść i teraz nie wiem czy wynająć mam sama czy z nim. Jak z nim to zaraz trzeba bedzie znów się przenosić? Nie wiem totalnie co robić...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
sdsd
Edytowane przez aga.fisia Czas edycji: 2012-11-18 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
decyzja na pewno dla Ciebie trudna, ale wydaje mi się, że właściwa. Nie mozna cały czas żyć od pierwszego do pierwszego, na najniższym z mozliwych poziomów, żeby jaśnie pan miał to co chce. Ja rozumiem pasję itp, sama sporo pieniędzy na własną wydaję, ale jakoś tak mnie nauczono, że najpierw obowiązki, a później przyjemności. Jeśli stać mnie na normalne życie i coś mi kasy zostanie, to mogę sobie wydać na co chcę, a nie na zasadzie zadłużania się, bo MUSZĘ mieć coś, co mi akurat do normalnego życia i funkcjonowania nie jest potrzebne.
I ostrożnie podeszłabym do tych przemyśleń, bo za 2 dni może Ci powiedzieć, że ok zrezygnuje z wyjazdów, a za 2 miesiące, że jednak nie wytrzyma i właśnie był załatwić kredyt... A tak w ogóle, może skoro problemem jest brak kasy, to zamiast kredytu niech poszuka lepiej płatnej pracy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
dsssd
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
po drugiej stronie szafy
|
Mnie też.
![]() |
#97 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
po drugiej stronie szafy
|
Ja to generalnie tak sobie myślę, jak to niektórzy rozgraniczają - jak przy braku pieniędzy chce wyjeżdżać, to nieodpowiedzialny bałwan. Ale jak przy tym samym braku pieniędzy się planuje ślub, dziecko, to już racjonalnie planująca osoba
![]()
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
sdsd
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
No ale na kredyt na ślub to już się zgodziłaś.
I zdecydowałabyś się na dziecko w złej sytuacji materialnej. W sumie do siebie oboje pasujecie tylko priorytety macie inne, ale podejście do pieniędzy to samo. A to kredycik, a to rodzice wspomogą. Ja bym nie skazywała dziecka na życie w takich warunkach już lepiej podróżować i mieć ewentualne problemy tylko na swojej głowie a nie jeszcze kombinować skąd pieniądze na pieluszki, ubranka, wózek, zabawki... chyba, że na to też kredyt planowaliście, albo wsparcie rodziców ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
dssd
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Źle się dobraliście. Natomiast ani Ty ani on nie macie monopolu na dobre życie, bo dla każdego to coś innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Ale oczywiscie. Nie mówie, że to jego wina w 100% że się rozstaliśmy. Wspólna. Każdy ma inne priorytety. Ja mam ich trochę mniej, on wszystko...ale ok. Ja jestem racjonalistką, on ryzykantem. I dlatego to nie ma szans.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
I dlatego myślę, że to dobra decyzja, bo czasem takie różnice nie powodują większej fascynacji, a po prostu uniemożliwiają wspólne życie, bo każdy chce iść w inną stronę. Trzymam kciuki, żebyś za te 2 dni wiedziała jaka decyzja jest najlepsza.
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
sdsd
Edytowane przez aga.fisia Czas edycji: 2012-11-18 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
saas
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam cały wątek i myślę ze podjęłaś dobrą decyzję. Pewnie postąpiłabym tak samo gdybym była na twoim miejscu. Problemem jest że nie czujesz się przy nim bezpiecznie, pewnie boisz się ze wynikną jakieś problemy z którymi sobie nie poradzicie bo nie czujesz w nim oparcia nie czujesz że możesz na niego liczyć.. I nie dziwię ci się bo dla mnie facet ma nierealne podejście do życia. Boisz się że ci wywinie jakiś numer i będzie jeszcze większy problem.
Rozumiem że można mieć pasję. Ale to albo ma pasje i realizuje ją całym swoim życiem odpowiadając tylko za siebie i nie krzywdząc drugiej osoby albo żyje się z drugą osobą razem kompromisami. Trzymaj się kochana! Może teraz jak kończy ci się umowa uda ci się znaleźć lepsze lokum - np wynajmując pokój w mieszkaniu z innymi i będzie taniej dla ciebie może nie będziesz musiała brać od rodziców kasy albo uda ci się coś odłożyć jak będą ci dalej pomagać. Dla mnie podobnie jak dla ciebie to jego "muszę" zabrzmiało jak uzależnienie... Uważam że zrobiłaś wszystko co możesz, zdecydowałaś się na maksymalny kompromis jaki się da, nie zabroniłaś mu podróżować szukałaś wszelkich rozwiązań jakich się da. Tylko ty potrzebujesz takiego faceta dla którego będziesz na pierwszym miejscu a tu jest to chyba nie możliwe... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
asdasd
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
sissy that walk
|
aga.fisia skoro wiesz, że robisz dobrze, to pozostaje tylko czekać aż rany same się zagoją. Fajnie, że nie przerzucasz tępo winy na chłopaka - podjęłaś dojrzałą decyzję z myślą o własnej przyszłości i to jest najważniejsze, a on niech spełnia marzenia na własną rękę. Życzę Ci powodzenia
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
pisałam już wcześniej, ale powtórzę, że na serio dobrze robisz. Ładnie wszystko wygląda na papierze, te kredyty i spłaty, tylko życie to weryfikuje, jak sama piszesz, kwestia pracy jest niepewna, a branie kredytu na wyjazdy, nie mając pewności, że będą pieniądze np na opłacenie mieszkania, jest raczej nieodpowiedzialne. Co do wcześniejszej sugestii, odnośnie intercyzy, no tak, fajnie rozwiązanie, żeby jej nikt na pensję nie wszedł, ale co w sytuacji, jak facetem zainsteresuje się np komornik, trzeba będzie zapłacić za coś i mąż powie 'sorry, ale musiałem dac na ratę kredytu'. Formalnie dziewczyna nie będzie pociągnięta do spłaty, faktycznie będzie musiała z własnej kieszeni utrzymać cały dom, bo facet nie będzie miał się z czego dołożyć...
Rozumiem pasję, i ludzi, którzy wszystko dla niej poświęcają, np wspomniany Cejrowski, który zabierał żonę, tylko że jej takie życie odpowiadało, a autorce wątku nie bardzo. Nie ma tu złej ani dobrej osoby, po prostu macie inne priorytety, których nie da się pogodzić, Dobrze, że wyszło to teraz a nie po ślubie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
sdad
Edytowane przez aga.fisia Czas edycji: 2012-11-18 o 22:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wyjazdy to ROZRYWKA do czego dziecka i ślubu raczej zaliczyć nie można.. Dziwię się,że to Twój post.. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
Jeżeli nie ma innej drogi.. daj sobie czas i juz!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
czas na oswojenie z samotnością? czy czas na przemyślenie sprawy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
piszesz ze byliscie 8 miesiecy i ty juz caly czas planujesz przyszlosc i w paru postach gadasz o dziecku. pomijam oczywista niedojrzalosc twojego faceta ale wydaje mi sie ze przesadzasz dosc mocno...
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
asda
Edytowane przez aga.fisia Czas edycji: 2012-11-18 o 22:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Wszystkie plany życiowe weryfikuje rzeczywistość. Wolałabym żeby mi weryfikowała lekkomyślność co do rozrywek, niż w temacie założenia rodziny. Nie dziw się że to mój post, ja dość lekką ręką wydaję kasę na jednorazowe przyjemności, natomiast na wieloletnie zobowiązania finansowe muszę być gotowa.
![]() |
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli on jest takim podróżnikiem i pasjonatem, to niech na razie jeździ na wyjazdy low-budget z plecakiem pod namiot np. do Rumunii czy na Słowację... albo poszuka biletów w promocji za kilkaset złotych w obie strony, a nie jeździ na wyjazdy za kilka tysięcy... albo zarobi na tych wyjazdach, np. pisząc artykuły i relacje z podróży do gazet. Ale z tego, co autorka pisze, facet nie jest podróżnikiem, tylko koniecznie chce mieć drogie wakacje, jak małe dziecko, które nie rozumie, że finansowo to jest na razie niemożliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.