|  2012-11-20, 18:27 | #91 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-03 Lokalizacja: wlkp 
				 | 

Dot.: Niefrasobliwość ciężarnych

dla mnie fakt, że kobieta pali nie oznacza, że nie chce dziecka, to wg mnie jest dziwna nadinterpretacja

__________________ | 
|     |   | 
|  2012-11-20, 18:55 | #92 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

Dubel, miałam jakąś awarię forum :/

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-11-20 o 19:14 | 
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:11 | #93 | |
				 | 

Cytat: 
 O kobiecie, która paliła co 30 minut będąc pacjentką patologii ciąży pisała Natala84, a o kobiecie, która nie chciała dziecka, denerwowało ją to, że kopie - Stokrotka. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-11-20 o 19:15 | |
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:14 | #94 | 
				 | 

[1=ecd9a68db8379fc22aec146  35aa2645aca7c721b_6070dc9  9c9f91;37726633]Chyba Ci się pomyliły posty.  O kobiecie, która paliła co 30 minut będąc pacjentką patologii ciąży pisała Natala84, a o kobiecie, która nie chciała dziecka, denerwowało ją to, że kopie - Stokrotka.[/QUOTE] Nic mi się nie pomyliło. O kobiecie palącej w wydźwięku, że jej dziecko mniej się należy niż innej pisała natala i ty, ja zacytowałam natala i napisałam, że nie rozumiem takiego myślenia. A wtedy stokrotka zacytowała mnie i napisała, że ona w przeciwieństwie do mnie rozumie to, pisząc potem nie wiem czemu o kobiecie, która nie chce dziecka. Zresztą to jak ktoś ma dosyć czasami kopania czy pobytu w szpitalu to też dla mnie nie oznacza, że nie chce dziecka. Coś jeszcze chcesz mi zarzucić? 
				__________________ Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-11-20 o 19:17 | 
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:18 | #95 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-10 
				 | 

Cytat: 

__________________ kocham i jestem kochana  najszczęśliwsza   Anulka 2.02.2013  | |
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:18 | #96 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  ale.....upraszczając -jeśli czegoś chce to się o to staram/dbam ,a jeśli nie dbam....? Ogólnie -nie dziwię się żalowi kobiet po stracie, (szczególnie wyczekane,wystaranej ciąży) kierowanym we wszytskie strony,często irracjonalnie - bo to są momenty,ze człowiek nie tyle płacze,co wyje. Czasem bez łez. I moze dlatego,że sama to przeszłam patrzę bardziej wyrozumiale na te gorzkie słowa rzucane w stronę ciężarnych mających w nosie zdrowie swoje i dziecka. 
				__________________ ...i jest  Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.  POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684   | |
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:22 | #97 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-10 
				 | 

Cytat: 

__________________ kocham i jestem kochana  najszczęśliwsza   Anulka 2.02.2013  | |
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:22 | #98 | |
				 | 

Cytat: 
 Natala pisała, że ją to dotknęło, że tamta wychodzi na fajkę, a ona na siebie chuchała i dmuchała i nic to nie pomogło, bo i tak straciła ciążę. A ja bardzo wyraźnie zaznaczyłam, że nigdy nie powiedziałabym, że komuś mniej należy się dziecko. A to, jak ktoś o to dziecko dba, to już inna sprawa. Więc akurat z mojego punktu widzenia to Ty mocno nadinterpretujesz, a ja nie mam zamiaru się babrać w takich osądach, że moja wypowiedź ma taki a nie inny wydźwięk. Potępiam palenie w ciąży, potępiam mówienie o dziecku, które kopie, że jest bachorem - tak, potępiam i uważam akurat, że kobieta z opowiadania Stokrotki, której imprezy przelatywały pod nosem nie chciała dziecka. Ale nigdzie nie napisałam, że komuś się dziecko mniej należy. | |
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:24 | #99 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 A palenie w ciaży -no cóż-wedlug mnie przejaw głupoty i nieodpowiedzialności,ale za to nikt do wiezienia nie zamyka ani dzieci nie zabiera. O ile rozumiem,ze komus moze być trudno walczyć z nałogiem,to nie ogaraniam ciężarnych beztrosko palących jak smoki. Jasne,ze narzekanie na kopniaki,czy pobyt w szpitalu nie jest równoznaczne z tym,ze kobieta dziecka nie chce ,mało precyzyjnie wczesniej napisałam. Ta konkretna kobieta o której pisałam dziecka nie chciała i przy okazji na wszytsko narzekała. 
				__________________ ...i jest  Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.  POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684   | |
|     |   | 
|  2012-11-20, 19:25 | #100 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2012-11-20, 20:32 | #101 | ||
				 | 

Cytat: 
  Cytat: 
 wiem, już to pisałaś, to może i ja powtórzę, że ja się dziwie 
				__________________ | ||
|     |   | 
|  2012-11-20, 21:04 | #102 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  nie wiem czy sama sobie bym przydzieliła  Taki przykład : załózmy,ze bardzo chcesz mieć długie,zdrowe paznokcie ,stajesz na rzęsach,uzywasz najdroższych i najlepszych odżywek,bardzo na nie uważasz a i tak łamią się jeden po drugim,a Twoja koleżanka paznokcie olewa,drapie nimi przypalone gary,niczym nie odżywia,trkatuje byle jak i ma piękne... nie czujesz nutki żalu? nie do niej,ale ot tak? 
|     |   | 
|  2012-11-21, 00:50 | #103 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-12 
				 | 

BlackSantrum,vixen co za historie   Ja leżałam na sali po porodzie z dziewczyną,która też chodziła co jakiś czas na papierosa.   Dzisiaj na jakimś portalu,nie pamiętam którym,jak znajde to wkleje linka.Na zdjęciu była kobieta w ciąży,która paliła   | 
|     |   | 
|  2012-11-21, 06:19 | #104 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-09 
				 | 

Cytat: 
 Dziecko to niczyja własnośc, nawet rodziców, tylko ogromna odpowiedzialność i normalna dobra matka chce dla dziecka jak najlepiej. Kobieta paląca w ciąży dla mnie dobrą matką nie będzie z prostego powodu - jej egoizm jest ponad zdrowie dziecka. A uważam, ze każde dziecko właśnie na dobrą matkę zasługuje. | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 07:48 | #105 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Łódź 
				 | 

wiesz Izabello, mogę się mylić, ale prawdopodobnie nigdy ciąży nie straciłaś i obyś nigdy tego nie doświadczyła, bo dla mnie to było najtrudniejsze życiowe doświadczenie, tym bardziej że nie poroniłam samoistnie tylko musiałam mieć zabieg a cała szpitalna procedura z tym związana jest czymś strasznym....  siedząc samemu na ciemnym pustym korytarzu czekając na podanie leków poronnych ma się przeróżne myśli, może nawet zarzuty do samej siebie, bo może jednak czegoś nie dopilnowałam, może jednak coś zrobiłam nie tak... i przy tej bolesnej burzy mózgów mija Cię dziewczyna w zaawansowanej ciąży idąca na faję... mija Cię raz, drugi, trzeci, z uśmiechem na twarzy, bez żadnego skrępowania czy zażenowania.... i to pacjentka patologii ciąży, czyli pacjentka, z ciążą której dzieje się coś niedobrego, pacjentka oddziału na którym wszyscy starają się by ciąża zakończyła się szczęśliwie, by dziecko urodziło się zdrowe. A ona pali jak smok... niefrasobliwość to mało powiedziane, to czysta głupota, hipokryzja i egoizm.... Ja się nie bawię w Boga, ja nie twierdzę że ona tego dziecka mieć nie powinna - tym razem to Ty znadinterpretowałaś, ja tylko napisałam że to strasznie boli gdy traci się ciążę której się bardzo chciało i gdy widzisz wciąż jak ktoś nie szanuje tego życia które ma w sobie. I chyba zawsze wtedy pojawia się w głowie pytanie, dlaczego ja... Napisałaś Cytat: 
 Edytowane przez Natala84 Czas edycji: 2012-11-21 o 09:03 | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 08:00 | #106 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-09 
				 | 

Natala84, zgadzam się z każdym Twoim słowem.

| 
|     |   | 
|  2012-11-21, 09:40 | #107 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Toruń 
				 |  Dot.: Niefrasobliwość ciężarnych 

straszne rzeczy piszecie   Ja zmieniłam lekarza w pierwszej ciąży  najlepsza decyzja w życiu  poziom edukacji społeczeństwa jest marny ja myślę, że ludzie nie chcą rad słuchać i tyle na wizażu wiele razy też to zauważyłam ... 
				__________________  Apolonia rośnie poza brzuchem od 03.09.2007' Bruno dołączył do nas 28.02.2011' | 
|     |   | 
|  2012-11-21, 09:42 | #108 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

Mnie dobija jeszcze prośba o radę/diagnozę połączona z tekstem: ale nie każcie mi iść do lekarza (bo się wstydzę).

| 
|     |   | 
|  2012-11-21, 09:46 | #109 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-10 
				 | 

szajajaba - czego się spodziewać po takich ciężarnych? zaczynają często od wpisów - po pierwszym razie spóźnia mi się okres, co to może znaczyć???? cóż, niefrasobliwość to zbyt łagodne słowo....

| 
|     |   | 
|  2012-11-21, 09:55 | #110 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Toruń 
				 | 

jak juz o dobijaniu (niewyspana jestem i zła) a mnie dobija całkowita nieumiejętność korzystania z niesamowitego narzędzia jakim jest Internet   wyszukiwanie nie po co - zakładam milionowy wątek "co zrobić": krwawię, spóźnia mi się okres itp  co do wstydu rekord w przychodni: babeczka mówi taka jestem skrępowana 15 lat nie byłam u ginekologa  kuźwa koleś ogląda waginy codziennie na 100% uzna, że jej jest odrażająca lub wyjątkowa   
				__________________  Apolonia rośnie poza brzuchem od 03.09.2007' Bruno dołączył do nas 28.02.2011' | 
|     |   | 
|  2012-11-21, 10:11 | #111 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-07 Lokalizacja: Lemoorland 
				 | 

Któraś z Was tu napisała,że dopóki kobieta jest w ciązy to utożsamia się z dzieckiem, a potem następuje zwrot o 180 stopni- dziecko wróg. Tak też zachowują sie ojcowie- słodko pierdzą dopóki dziecko w brzuchu...A potem " Niech ryczy", " zes... się", "znowu żre". Znam takiego tatusia, aż mnie czasami jęzor swędzi, ale skoro jego żona siedzi cicho to co się mam wtrącać. Palenie: - moja teściowa dymiłą, nawet się tym nie raz chwaliła, podkreśle chwaliła! dwa przypadki z patologi- jeden koło 20 tc wypuścili ją tak jak mnie bo chyba swteirdzili po co sobie robić problemy w szpitalu jak zaczęły ginac rzeczy  drugi- leżala ze mną i czekała na porod- latałą jak głupia palić faje i " w krzaki" ze swoim chłopem, chwaliłą się,że nie pamietała kiedy miałą okre si zaszłą i że chce cesarke by się nie "pird****". Urodziłą naturalnie - jak ją przywieźli z porodowki wstałą i poszła na faje- daleko nie doszła, pielegniarki miały czuwanie nad nią cała noc, bo zaczełą krwawić, a dziecka nie chciała nawet do reki wziac... | 
|     |   | 
|  2012-11-21, 10:33 | #112 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-06 
				 | 

Cytat: 
   Znam dwie kobiety które poroniły przy rzucaniu papierosów po zajściu w ciąże ( ciąże nie planowane) . Będzie wiedział ten kto rzucał palenie - straszny stres, nerwy i ciąże się nie utrzymały . Jasne ze papieroch to jest zło , jasne ze nie powinno się palić w ciąży , karmiąc piersią czy przy dzieciach / niemowlakach etc . Powinno się rzucić papierosy przed planowaną ciąża dobre kilka miesięcy i tyle. Moja koleżanka zaszła w ciąże paląc ( ciąża również nie planowana),od lekarza usłyszała ze ma nie rzucać w żadnym wypadku papierosów od razu bo za duży szok dla organizmu - ograniczać , powoli schodzi do coraz mniejszej ilości papierosów i jak się uda rzucić , nic na siłę☠bo można bardziej zaszkodzić☠. Nie pisze tu oczywiście o lokomotywach co to jarają bo jarają aż dym uszami leci  i nawet nie ograniczają żeby starać się jak najmniej szkodzić. 
				__________________ "Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.."   | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 10:55 | #113 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-05 Lokalizacja: Warmia. :) 
				 | 

Cytat: 
  Dobry lekarz powie, że NIE WOLNO! palić, pić, jak tylko się dowiesz o ciąży. Zdarzają się jednak lekarze, którzy mówią, że kieliszek wina nie zaszkodzi. Ja bym natychmiast zmieniła takiego lekarza na innego, zamiast się sugerować jego słowami, nie są to w końcu ludzie nieomylni.  Jak wielokrotnie było to już pisane, jeśli kobieta kocha dziecko, to będzie dla niej ważniejsze, niż głupi dymek - chyba ma na tyle rozumu, by pojąć taką rzecz, że taka fajka może zaszkodzić dziecku? I nie wierzę w poronienie z powodu rzucenia palenia.   | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 10:56 | #114 | |
				 | 

Cytat: 
 Ale strasznie się cieszę że i Ty i Stokrotka doczekałyście się swojego szczęścia  Ja miałam wywoływany poród. Poród, na koniec którego nie ma nagrody w postaci płaczu dziecka... Jest tylko nieustanny płacz rodziców   W każdym razie to doświadczenie zmienia patrzenie na świat o 180 stopni. | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 11:38 | #115 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 13:29 | #116 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 
				 | 

Rany dziewczyny jak was czytam to chyba macie jakiś problem z kobietami palącymi w ciąży.  Tak szczerze - co was to obchodzi? Oczywiście, że to szkodzi dziecku, ale w końcu nie waszemu, tylko cudzemu. Z dziećmi jedzącymi za zgodą i przyzwoleniem rodzica landrynki i mającymi próchnicę też macie takie problemy? Bo trochę was nie rozumiem... Generalnie mnie nie obchodzi co inne ciężarne robią, mnie obchodzi co ja robię. Oczywiście, że pewne zachowania potępiam, ale żebym miała to przeżywać nie wiadomo jak...  Moja sąsiadka paliła sobie całą ciążę, ja nie - ona ma zdrowego syna, a moja córka jest alergiczką, ot taki pech. Trudno. 
				__________________ Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki  | 
|     |   | 
|  2012-11-21, 14:19 | #117 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

Cytat: 
  Potraktuj drugą część z przymrużeniem oka. | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 14:22 | #118 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2012-11-21, 14:47 | #119 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Łódź 
				 | 

Klarisso, bo chyba wszystko rozbija się o to jak traktujemy dziecko - czy jako niezależną jednostkę czasowo niezdolną do samodzielnego życia (której opiekunowie mają obowiązek zapewnić mu bezpieczeństwo i zdrowe warunki do życia i rozwoju) czy jako własność rodzica. Ja traktuje wg tej pierwszej opcji, i to zarówno swoje jak i czyjeś dzieci. I w związku z tym: Cytat: 
  tak samo jak reaguje gdy ktoś dziecko poniża, bije, daje się napić piwa 4 miesięczniakowi (a i takie akcje widziałam) itd... | |
|     |   | 
|  2012-11-21, 14:58 | #120 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-10 Lokalizacja: koniec świata 
				 | 

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d  e9b0ed84c369ef137_632f8bf  2adc0b;37679442]Nazbierało się we mnie, ale może czasem któraś to przeczyta i zacznie myśleć. Od jakiegoś czasu na forum czytam różne dziwne pytania, wątki. A dzisiaj trafiłam na "perełkę" - od tygodnia ruchów nie czuję, czy to coś poważnego  Inne? Najczęstsze, mam wrażenie: (przykładowo) jestem w 10 tygodniu, krew mi leci, czy muszę jechać do szpitala? WYskoczyła mi jakaś dziwna wysypka, ale wizyta dopiero za 20 dni, czy muszę wcześniej? Czy mogę się napić wina? Przecież to kieliszek tylko... I tak dalej. Powinnam w nosie to mieć, nie moja ciąża, nie moja broszka. Ale nie da się przejść obok czegoś takiego normalnie. Jeszcze bym, powiedzmy, rozumiała, gdyby ciąża nie była chciana, na zasadzie "może poronię" - ale najczęściej takie zachowania to czytam od kobiet chcących dziecka  Czy naprawdę w momencie zajścia w ciążę kobieta traci rozum? A z drugiej strony zawsze przy takich pytaniach pojawia się grupa kobiet (mam najczęściej już), które są wielce wyrozumiałe dla pytającej. A mnie się zdaje, że trzeba by obuchem w łeb taką pytającą rąbnąć, by coś dotarło, zamiast wszech obecnego głaskania po główce i łągodnego tłumaczenia ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) [/QUOTE] Niestety taki to już u nas przekrój społeczeństwa, od iście mądrych i inteligentnych aż po idiotów, debili i margines społeczny (a takich niestety jest więcej niż tych pierwszych)! A każdy ma prawo być idiotą i o tym nie możemy zapominać (no chyba że wprowadzimy cenzurę  ), każdy ma prawo do głupich zachowań, do niemyślenia, do niszczenia sobie życia (wytłumacz np. alkoholikowi żeby nie pił tyle bo marskości wątroby dostanie, albo narkomanowi że rychło umrze...) Niestety nic nie poradzimy na to, że niektóre dziewczyny są idiotkami, nie myślą, być może nigdy nie myślały, a będąc w ciąży tym bardziej nam rzuca się to w oczy, bo nam takie bezmyślne zachowania nie przyszłyby do głowy nawet! Nic na to nie poradzimy, że takie dziewczyny niszczą nie tylko siebie ale i swoje dziecko, tym bardziej jeżeli niejedną z nas tak dużo kosztuje lub kosztowało samo "zaciążenie"! Mnie samą też razi skrajna głupota i bezmyślność a niestety mam tę nieprzyjemność pracować z kilkoma takimi osobami. Ja sobie z takimi radzę ostro i bez srupulów, w inteligentny sposób komunikuję to jakimi idiotami są lub jak idiotycznie postępują, często jednak nie są w stanie zrozumieć ironii  My możemy mieć jedynie żal do losu (Boga czy jak tam kto woli) o to, że jednym z łatwością przychodzą pewne rzeczy (i o nie nie dbają) a nam sprawia to taką trudność, być może innym ludziom też przeszkadza to jak lekko postępujemy ze sprawami, które nam przychodzą lekko a im sprawiają trudność (np. myślenie  , wysławianie się itp.) Podsumowując kobiety w ciąży nie tracą rozumu, bardziej nas razi to ile "głupich" kobiet w ten sposób się ujawnia... | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Być rodzicem | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.