|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Cytat:
Pisane tu informacje o endo wymagały sprostowania.
![]() |
![]() |
#92 | ||
luckygirl
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Właśnie ja tylko opis usg dostałam po II fazie, więc nic więcej nie wiem. Co do miesiączek to kurcze, ale przy tabletkach właśnie twała 3 dni, no i wiadomo że była idealnie ![]() Mam nadzieję, że to może jednak nie będzie PCOS, bo już si,ę naczytałam i nakręciłam, jak to mam w zwyczaju niestety :/ Cytat:
![]() Odstawiłam na miesiąc. Wystąpiło mi pierwsze plamienie zaraz po odstawieniu, ale dopiero przy drugim zadzwoniłam do mojej lekarki i po dwóch dniach już byłam na oddziale. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
No własnie dziewczyny nie dajmy się zwariować z tą endometriozą ,nasiałam troche paniki ,ale sama do tego już podchodze z przymrużeniem oka,wszyscy piszą 'nie bagatelizujcie tego" "idzice tam" "zrobcie to i tamto badanie' no niestety nic na to nie poradzimy,że lekarze są jacy są,mało zainteresowani, robią niezbędne minimum niestety.. myślę,że skoro chodzimy do nich i się badamy,robimy co tylko możemy ..nasze sumienie powinno czuć sie usprawiedliwione jeżeli wyjdzie,że jednak to nie to,a coś innego,nie zrobimy nic ponad swoje siły. Trzeba się słuchac lekarza do którego się chodzi i miec choć trochę zaufania,bo inaczej zwariujemy
![]() Ja bym tylko chętnie poszła do takiego szpitala na badania ![]() ![]()
![]() |
#95 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Tak mój endokrynolog pracuje w szpitalu
![]() ![]() Ogólnie rzecz biorąc czytałam dziś artykuł w którym pisało o niedoczynności tarczycy i by robic wszystkie inne badania hormonalne dopiero po wyrównaniu poziomu hormonów tarczycy,bo przy podwyższonych lub zaniżonych wynikach,wszystko się kićkoli ![]()
![]() |
#97 |
luckygirl
|
nie ma sprawy
![]() co do szpitala, w którym ja byłam, to były tam dziewczyny z całej Polski. Ja z racji tego, że poszłam prywatnie do lekarki, która jest także lekarzem w szpitalu na położenie na oddziale czekałam miesiąc (do miesiączki kolejnej), natomiast z tego co słyszałam to dziewczyny, które chodzą państwowo do lekarza czekały nawet i rok czasu, niestety... hm to dziwne, że Twój endo nie chce Cię położyć do szpitala, żeby wykonać wszystkie badania. Przecież jest to wówczas o wiele szybsze.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Hej,
cieszę się że powstał taki wątek , może wy mi dziewczyny doradzicie coś sensownego bo ja już nie wiem co mam ze sobą robić. Od zawsze mam problem z tłusta cerą , bardzo szybko przetłuszczającymi się włosami , w czerwcu tego roku doszedł do tego trądzik na plecach i nadmierne owłosienie . Miałam również guzki w piersi , jestem po drugiej operacji i nie wiem czy nie będą rosnąć nowe. Przez dwa miesiące chodziłam do różnych lekarzy endokrynologów , oczywiście prywatnie ![]() Moje wyniki to tsh - 1,75 ; ft3 - 3,30 ( norma 4-8,3) ft4 - 17,15 ( norma 10,6-19,4 ) testosteron w górnej granicy normy , dheas lekko powyżej normy , estradiol i progesteron w dolnych granicach normy , prolaktyna w normie, prolaktyna po obciążeniu znacznie powyżej normy , ciągłe mam lekką anemia .. Zastanawiam się czy lekarka ma racje , nie wiem czy powinnam brać te leki , czy sobie jeszcze bardziej nie zaszkodzę , jak myślicie ? Spotkałyście się może z przypadkiem brania tabletek anty na guzki w piersi ? Nie chciałabym żeby wyrosły mi po tym nowe ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
BAN stały
|
moja ciotka miala ogromny (ale niezłosliwy) guzek w piersi, ponoc wchłonal sie jej całkowicie po braniu diany35 - ale wiem to od ciotki, nie od lekarza, chociaz nie wiem, po co mialaby kłamac.
martwi mnie ta Twoja prolaktyna, jak znacznie wzrosla po obciazeniu, wiecej niz powiedzmy 10x? dziwie sie ze tym sie nie zajmuja.. a jajniki na usg sa ok ? ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- podwyzszony dheas i testosteron wystepuja czesto przy PCOS, to samo tradzik (tez mam masakryczny na plecach wlasnie..) i przetluszczanie wlosow.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=kasiastrunin;383426 72]moja ciotka miala ogromny (ale niezłosliwy) guzek w piersi, ponoc wchłonal sie jej całkowicie po braniu diany35 - ale wiem to od ciotki, nie od lekarza, chociaz nie wiem, po co mialaby kłamac.
martwi mnie ta Twoja prolaktyna, jak znacznie wzrosla po obciazeniu, wiecej niz powiedzmy 10x? dziwie sie ze tym sie nie zajmuja.. a jajniki na usg sa ok ? dzięki za odpowiedz ![]() prolaktyna wzrosła ok 16x , doktorka twierdzi że to przez niedoczynność tarczycy i tego się nie leczy . Chociaż dla mnie to bardziej przez nerwy , jestem osobą która się wszystkim przejmuje i stresuje a prolaktyna podobno może od tego rosnąć.. nie miałam usg jajników , mam regularne miesiączki , stosunek lh do fsh z tego co wiem to tez mam dobry , więc lekarka chyba stwierdziła że nie potrzeba robic usg ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Cytat:
Ja robiłam prywatnie , a zasugerował mi to badanie onkolog ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
pewnie dlatego ze to pomaga niemalże w 100% wykluczyc (lub tez nie..) ewentualnego guza przysadki mózgowej.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Coś koło 50 zł ( 20 zł zwykła prolaktyna + 20 prl po teście + 5 zł za pobór krwi) - pytałam nie dawno. Najprościej zadzwonić do najbliższego laboratorium i zapytać o ceną, bo mogą się różnić w zależności od regionu...Ja akurat załapałam się na badanie na NFZ.
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
BAN stały
|
a czy któraś z Was sie orientuje jak zrobic test na 17 - oh progesteron z obciazeniem ACTH bez pobytu w szpitalu? nie moge sobie pozwolic na kolejny ;( myslicie ze jest szansa zrobic prywatnie? albo w szpitalu ale isc tylko na kilka godzin?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny
![]() ale się rozpisałyście ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() USG tarczycy tez miałam,bez żadnych zmian... więc może to nic groźnego ![]() Poza tym powoli kończy mi sie okres na szczęscie ![]() ![]() A Wy jak spędzacie sylwestra ? ![]() szukam jakiejś fajnej fryzury na bok ,która ma mi jutro wyczarować fryzjer,macie jakieś pomysły ![]()
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2012-12-30 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miłej zabawy jutro ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W domu ? no coś Ty ! to ja zapraszam do katowic na bal ! wypijemy szampana z pęcherzykami ,to może nam znikną z jajników ![]()
![]() |
![]() |
#111 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
haha gwiazdko
![]() ![]()
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2012-12-30 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
ja też jestem nerwuskiem ![]() ![]() a co do stosunku lh do fsh to ja miałam chyba 1:1 ale to był 8 dzień cyklu tak że nie wiem na ile to wiarygodne;p ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
też ostatnio się nad tym zastanawiałam..tylko trochę bałabym się co mi wyjdzie.. ![]() a tak wogóle to życzę Wam, żeby rok 2013 przyniósł dużo szczęścia a mało problemów (tych to najlepiej wcale ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, co myślicie o zostawieniu pcos samym sobie? Mam na myśli to, że lakarz nie przepisał mi żadnych leków ( brałam bromergon, teraz już prolaktynę mam idealną i luteinę). Kazał tylko trzymać dietę i dużo się ruszać, także zgubienie paru kilo może mieć pozytywny skutek, no i co jakiś czas kontrolowac jajniki na usg. Nie wiem tylko, czy to wystczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
I jak tam po sylwestrze ?!
U mnie byla swietna zabawa,rano ledwo mogłam mowić od spiewania ,wszystko boli od tanczenia ![]() Jeżeli chodzi o leczenie PCOS to ja nie leczę na chwilę obecną, leczę tylko niedoczynność tarczycy i czekam co bedzie sie dalej ze mną działo,jezeli na usg za jakis czas pęcherzow bedzie wiecej pomimo leczonej niedoczynnosci,to zacznę leczenie PCOS.. No i tak poza tym to mam pytanie do dziewczyn które leczą niedoczynność,czy podczas pierwszego miesiaca z euthyroxem bolały Was piersi? zawsze mnie bolą przed miesiączka,ale po jej zakończeniu już nigdy nie odczuwam bólu,a tym razem okres się skończył,a piersi nadal bolą ![]() ![]() Tak w ogole to jestem przerażona bo zaczyna bolec mnie ząb,a wizytę u dentyty mam dopiero 7-ego stycznia..mam nadzieje,że dotrwam do tego czasu ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
BAN stały
|
U mnie Sylwester udany
![]() Szczęśliwego Nowego Roku dziewczyny ![]() Aha, czy któraś z Was miała tak, że po zakończeniu @ jajniki bolały Was tak jak przed nia/w trakcie? Bo dostałam @ w 32dc (mega szybko jak na mnie), skonczyla sie 3 dnia (tak ze juz tylko wkladki rano potrzebowałam), ale pobolewanie jak przed @ i w trakcie w dole brzucha zostalo, tyle ze o wiele mniejsze, choc momentami naprawde bolesne.. 6dc nagle mi krew poleciala dosc mocno ale tylko raz. Dzis jest 8 dc a mnie nadal pobolewa (czasem dosc mocniej) jak w trakcie @.. Powinnam sie martwic? Gino-endo mam umowionego dopiero na 22.1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie świętowania nie było, bo i atmosfera wokół nie sprzyjała. Niedziela poprzedzająca sylwester była najgorszym dniem mojego życia, krok od tragedii. Oby ten rok był lepszy. Cytat:
Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale mnie piersi bolą od 2 tyg. ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak, ja mam bardzo często bóle podbrzusza. W listopadzie byłam z tym u gin., bo myślałam, że może coś jest nie tak po kilku razach dosłownie zwijania się z bólu (najczęściej było to właśnie przez kilka dni po zakończeniu mies.) i gin. stwierdziła, że USG prawidłowe, na tym się skończyło. Odpukać jakoś od 1,5 mies. dużo rzadziej mnie podbrzusze pobolewa. W ostatnim tyg. się nasiliło, ale to przez tabletki ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Oh booże gwiazdko! a co sie stalo w ta niedziele?!
Właśnie siedziałam u fryzjera w poniedzialek i też słyszałam niemiłą historię o jakimś kliencie tamtejszego zakladu,który zmarł akurat w dzień sylwestra ![]() Jeżeli chodzi o ten euthyrox ,to ja już sama nie wiem,cycki bolą po bokach i nie chcą przestać ![]() Nie wiem czy te bóle od leków,nerwobóle,czy może ząb zaczyna toczyć walkę i daje takie dziwne objawy..bo póki co boli mnie tylko gdy "macam" dziąsło obok niego. Niestety ja dentystów też nie znosze,wstyd się przyznać ale nie byłam kupe lat u dentysty,ze względu na złe wspomnienia z kiedyś ![]() Poza tym ciągle boli mnie gardło i za cholerkę nie chce przestać ![]() kasiu niestety chyba nie pomogę przy tych bólach.. ja mam bóle w tamtej okolicy tylko przez 2dni miesiączki i przed miesiączką,ale to w sumie jakby ból hmm szyjki macicy,albo tak bardziej w środku,niż jajnikow. Co do plamień w trakcie cyklu,to mam regularnie 14 dnia cyklu,owulacyjne i niekiedy zdarza mi się kilka plamić trochę później,myślę że to może niedomoga lutealna ![]()
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2013-01-01 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:45.