![]() |
#91 | |||
Konto usunięte
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2
Dziewczyny nie obrażajcie się na Domi, że nie zostałyście wpisane na listę. Ja się nie dziwię, w poprzednim wątku był trochę chaos z tym, a poza tym było multum osób, które odezwały się po raz-dwa i więcej nic nie napisały i tak naprawdę z tej listy udzielających się trzeba by zrobić niezły przesiew. Plus dane oczywiście. Więc to logiczne, że trzeba się samemu upomnieć o obecność na liście.
Ale widzę, że to już wszystko jest wyjaśnione, ja tylko apeluję o trochę zrozumienia, bo ogarnięcie takiej ilości osób nie jest łatwe. Cytat:
![]() Cytat:
Co do nacięcia, nawet w moim szpitalu na peryferiach (serio, taki jest....) nie nacinają rutynowo, więc wydaje mi się, że to się zmienia. Słodziak ![]() Cytat:
Co do CC - ja się zwyczajnie boję, że później ta rana na macicy może jakoś źle wpłynąć na kolejną ciążę. Jednak macica powiększa się wielokrotnie w czasie ciąży, a ta rana z nią... Jednak jeszcze raz powtarzam, że jeśli jest taka konieczność, to oczywiście bym się zdecydowała bez wahania, jednak na życzenie - w życiu. Wszystko da się przetrwać, czasami człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, jaki jest silny. A już zwłaszcza kobieta. A poza tym gdybym tak miała porównać, to dla mnie gorszy jest migrenowy ból głowy czy ból zęba, bo to jest ból ciągły i tępy, a przy porodzie boli bardzo, może bardziej intensywnie, ale potem przychodzi moment, w którym nie czuje się już nic, zero bólu. Totalna ulga, jak już się macica obkurcza. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Co do szpitala-mój lekarz w nim nie pracuje.Ja trafiłam na niego przypadkiem po tym jak ,,olana" przez lekarza szpitalnego poszłam na prywatna wizyte z usg.... Czasem kobiety chodza do lekarza który pracuje w szpitalu w którym będą rodzić.Zawsze jest nadzieja ze bedą lepiej traktowane,ze na oddziale spojrzy sie na nie łaskawszym okiem bo to pacjentka doktora X....Jakis czas temu tez tak myślałam.Ale teraz chodzę do lekarza spoza szpitala .Idąc rodzić mam prawo i chcę być traktowana na równi z innymi pacjentkami.Jednym słowem chcę ,,rodzić po ludzku",bez wzgledu na to jaki lekarz mnie prowadzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Ja raczej nie będę rodzić w szpitalu, w którym pracuje moja gin. Mam złe wspomnienia stamtąd i nie chcę.
Ale chcę iść do szkoły rodzenia i wówczas, jak będę dobrze przygotowana do porodu, to mam nadzieję, że urodzę w obojętnie jakim szpitalu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Kurcze domciątko, fajnie tam macie, komfort niesamowity, przynajmniej, jeżeli chodzi o poród. Też chciałabym rodzić w wygodnej dla SIEBIE pozycji, ale cóż
![]() U mnie już serniczek w piekarniku dogorywa, jeszcze tylko orzechowiec i tyle ze mnie ![]() ![]()
#95 |
Wtajemniczenie
|
Przeciez nikt tutaj do nikogo nie ma pretensji
![]() ![]() ![]()
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cóż wchodzę na wątek i widzę parę postów ze słowami urażona, oburzona... Może faktycznie zbyt dosłownie odczytałam, ale myślę, że warto zachować miłą atmosferę wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
ja nie mam zamiaru jej psuć i chyba nikt tego nie chcial .. trzeba miec dystans do pewnych spraw ale rozumiem same kobiety w ciazy ..
![]()
![]() |
#98 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co do terminu wizyty, to ja nie mam ustalonej następnej. Muszę przedzwonić do gin i się umówić. Ale chciałabym chyba na 03.01. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
a co stoi u Ciebie na przeszkodzie?
Plany porodu, sale jedno lub dwu osobowe, pozycje wertykalne to rzeczy w wielu szpitalach, które są na porządku dziennym. Na pewno w mniejszych miejscowościach trudniej o znalezienie takiego szpitala, z tym się zgadzam. ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Gdyby to zawsze było takie łatwe, to byłoby pięknie. Niestety rzeczywistość czasami jest inna i żeby być GODNIE traktowanym czasem trzeba zapłacić. Oczywiście, nie wszędzie i nie zawsze.
#100 |
Konto usunięte
|
Jest taka fundacja i strona internetowa Rodzić Po Ludzku.
Tak są wypisane różne szpitale i informacje o porodach w nich. Wprawdzie ja nie umiałam znaleźć zbyt wiele o moim szpitalu, ale może któraś z Was znajdzie tam coś, co Was interesuje. Pamiętam, że był tam opisany odsetek cc, nacięć, itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Wtajemniczenie
|
Uff posprzątałam, na szczęście Tż mi pomógł - poodkurzał i pomył podłogi
![]() ![]() Ja będę chciała rodzić w szpitalu w Kielcach, pracuje tam moja obecna ginka. Jest szkoła rodzenia, pisze się plan porodu (z tego co czytałam). Ale zobaczymy. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
A ja uważam, że wszystko, ale to wszystko zależy od człowieka.
I to już niezależnie od miejsca, zawodu - wszędzie tak jest. Ja byłam pacjentką jednego z lekarzy w moim szpitalu. W szpitalu potraktowano mnie w porządku, ordynator bardzo się przejął całą sprawą, położne były miłe i pomocne. Ale był też jeden lekarz, który potraktował mnie z buta, był bardzo niemiły, a jego komentarze strasznie chamskie i prostackie. Do dziś wspominam spotkania z tym lekarzem jako koszmar. Dlatego sądzę, że w każdym szpitalu można trafić na pomocnych ludzi, którzy za wszelką cenę ułatwią ci poród, a i w każdym na takich, o których nie będziesz chciała pamiętać. |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38264769]
Dlatego sądzę, że w każdym szpitalu można trafić na pomocnych ludzi, którzy za wszelką cenę ułatwią ci poród, a i w każdym na takich, o których nie będziesz chciała pamiętać.[/QUOTE] Dlatego część kobiet m.in z tych powodów ma opłaconą położną, lekarza (np ordynatora)-po to by za cenę pieniądza nie mieć takich wspomnień.
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja raczej nie będę opłacała położnej jednak. Tak jak pisałam - chcę iść na SR i mam nadzieję, że się tam dużo dowiem, poza tym chcę, żeby mój TŻ był ze mną przy porodzie, on również już wcześniej wyraził taką wolę, więc mam nadzieję, że w razie czego mi pomoże. Poza tym mam naprawdę wielką nadzieję, że nie będzie tak źle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38264634]Nikt jej nie psuje, ale niektóre słowa są wg mnie zbyt mocne jak na taką sprawę
![]() ja nie pisalam ze jestem obrazona a jak ktos pisal to pewnie z przymruzeniem oka wiec tez tak powinnas to odebrac i juz !! ![]() a ja sie stresuje moja wizyta w styczniu bo moje objawy ciazy "zniknely" nie bola piersi, niema wymiotow czuje sie swietnie .. oby tak zostalo ale martwie sie bo gin ostatnio nie znalazla dziecka a dalej pecherzyk i mam nadzieje ze wszystko ok ..
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mnie piersi w ogóle nie bolały, ani w tamtej ani w tej ciąży, tylko są takie nabrzmiałe, jak przed @. Mdłości już nie mam (i dobrze, bo na święta to by mi było żal:P), wymiotów tak samo. Te objawy tak naprawdę niewiele znaczą. Wg mnie przejmować się warto, gdy oprócz zaniku objawów jest np. plamienie czy mocne bóle brzucha. A tak - czekać na wizytę bez stresu ![]() Moja ginka mi opowiadała o lasce, która była zapracowana i okres jej się spóźniał, ale z tego zapracowania nawet nie wiedziała ile. Jak się okazało, jest w 20 tygodniu..... ![]() Jak widać są ciąże, które się przechodzi nie wiedząc, że się w nich jest ![]() A swoją drogą to jej zazdroszczę, połowa ciąży za sobą... Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-12-23 o 14:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze i maja fajna opieke tu w szpitalach i w okresie porodowym, ale do 12 tygodnia nie robia skanow wcale. i nie chroni sie zycia poczetego tak bardzo jak w polsce. wiec cos za cos. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38264999]
Moja ginka mi opowiadała o lasce, która była zapracowana i okres jej się spóźniał, ale z tego zapracowania nawet nie wiedziała ile. Jak się okazało, jest w 20 tygodniu..... ![]() Jak widać są ciąże, które się przechodzi nie wiedząc, że się w nich jest ![]() A swoją drogą to jej zazdroszczę, połowa ciąży za sobą...[/QUOTE] Mojego Tż siostra miała krwawienia w czasie ciąży które brała za @, i tym oto sposobem dowiedziała się o ciąży w 15 tc kiedy to myślała, że ma problemy z pęcherzem bo często siusiała, poszła do lekarza rodzinnego a ta od razu ją skierowała do gina ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
ja tez znam dziewczyne co sie dowiedziala o poodzie 8 tygodni przed terminem.
a wczesniej myslala ze przytyla. ![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- wiecie co przegladam czasami watki mamus grudniowych, i tam co troche takie emocje, jedna pisze ze szpitala, ze ma skurcze, jedna ze nie ma rozwarcia, normalnie wszystko na zywo!! |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
No my też sobie na końcówce podamy numery telefonów i będziemy relacjonować na żywo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Ale jestem wykończona. Ledwo co siedzę. Zrobiłam karpia w galarecie, teraz ciasto wjechało do piekarnika, jutro będę smażyła karpie no i mak z łazankami. Ale ledwo się ruszam mimo, że wiele nie zrobiłam. No obiad jeszcze walnęłam, a i sałatkę warzywną.
#113 |
Zakorzenienie
|
a ja zrobilam farsze na pierogi i uszka, i przygotowalam sledzie matijasy oraz bigos dochodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Az sie chyba skusze i zajrze na grudniowy wątek ![]() ![]() U nas zacznie sie robić gorąco już w czerwcu i to niekoniecznie przez upały :P ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
i oczywiście przesoliłam farsz do uszek
a bigos troche za kwasny mi wyszedl |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- taka wada nie powinna być niebezpieczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
lilith a jaka wade ty masz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Wy już dziewczyny o porodach myślicie a ja to myślami jestm na kolejnej wizycie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Zajrzałam na grudzień i rzeczywiście gorrąco tam
![]() Ja az tak o porodzie nie mysle-bardziej o tym zeby u nas wszystko było ok. W czwartek zaczęliśmy 12 tc.I od wczoraj ze dwa,trzy razy w ciągu dnia czułam drobny ból brzucha/Czy któraś z kobitek tez taki odczuwa?niby jesli nie jest to ból ciągły i intensywny to nie ma sie co martwic bo podobno takie sporadyczne pobolewania są normalne-wszystko się w środku rozciąga itp. ale dla mnie kazdy nawet najmniejszy ból to powód do strachu.I wsłuchuje sie w organizm. W czwartek mam usg z nfz-u-to na które czekam od listopada i mam nadzieje ze sie po nim uspokoje........A samą wizytke mam 4 stycznia i do tego prenatalne .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.