'małe zycie' czy 'wielki świat'? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-23, 11:33   #91
niut80
Zadomowienie

Dot.: 'małe zycie' czy 'wielki świat'?

Cytat:
Napisane przez cacajuate Pokaż wiadomość
Moze sie wypowiem, bo chyba jestem w tym "wielkim swiecie". To juz moj trzeci kontynent i kolena praca w zawodzie, powiedzmy, ewidentnie niezmywakowym ;-) i wymagajacym wyksztalcenia, takze specjalistycznego.

Nie wiem, czemu ludziom sie wydaje, ze "wielki swiat" to kurcze jest jak z Dynastii - "jesli to nie zmywak" to z automatu wieeelki dom, trzy samochody, w tym Rols z szoferem i Ferrari oraz ciuchy od Diora. Ludzie! To jest, mniej wiecej, takie samo zycie jak gdzie indziej. Jesli sie ma wyksztalenie sensowne to juz zalezy tylko od tego, jakie. Lekarz w Polsce zarabia sporo (bo znam lakrzy, nikt mi nie wmowi, ze malo zarabiaja) i moze sobie pozwolic na wiele, tak samo za granica. Ktos ma swietne wyksztalcenie inzynierskie, to ma dobra prace inzyniera i tak samo ma tu jak tam. Tak naprawde niewiele jest osob, poza klasa robotnicza, ktore maja szokujaco inny stadart zycia za granica w porownaniu z Polska. Ci wszyscy wyksztalceni w zawodzie pracujacy tak samo maja srednie mieszkanie/dom, srednie auto itd. Roznica jest faktycznie "na zmywaku" gdzie w wielu krajach zachodu mozna sobie pozwolic z takiej pracy na duzo wiecej, niz w Polsce. Natomiast jak tak pomysle, na co ja moge sobie pozwolic tu, a na co moge sobie pozwolic robiac te sama prace w Kuala Lumpur czy Kanadzie, to w Polsce szokujacej roznicy nie ma, no moze poza tym, ze ceny mieszkan sa kosmiczne jednak. Powiem szczerze, ze odnosze takie wrazenie takze patrzac po znajomych, ktorzy nie robili studiow za granica i nie pracowali za granica, jak ja, ale sensownie powybierali zawody w Polsce i tez maja calkiem fajne zycie.

Fajnie, że Ci się udało. Masz rację z ta "Dynastią". Ja z mojego otoczenia znam przypadki, gdzie np. się Państwo chwalą, że za granicą mają świetnie prosperującą firmę, buduja się itd. a przyjeżdżają potem inni znajomi i się okazuje że żadna firma, żaden dom, Pan pracuje w przetwórni ryb przy patroszeniu a Pani sprząta domy. A mieszkają w jednym pokoju w tzw. komunie, wstydzą się przyznać. I o takich osobach pisałam w tamtym poście. Bo znam tez kilka osób, które są w zbliżonej sytuacji do Ciebie - maja dobry zawód, dobre zarobki są cenieni na rynku pracy i dobrze im się powodzi. Pewnie że można, ale wiedza, umiejętności i przygotowanie to podstawa. Wszędzie.
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 13:05   #92
leniwca
Zakorzenienie

Eos zbanowany??

W którym wątku przegiął?
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 16:16   #93
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niut80 Pokaż wiadomość
Fajnie, że Ci się udało. Masz rację z ta "Dynastią". Ja z mojego otoczenia znam przypadki, gdzie np. się Państwo chwalą, że za granicą mają świetnie prosperującą firmę, buduja się itd. a przyjeżdżają potem inni znajomi i się okazuje że żadna firma, żaden dom, Pan pracuje w przetwórni ryb przy patroszeniu a Pani sprząta domy. A mieszkają w jednym pokoju w tzw. komunie, wstydzą się przyznać. I o takich osobach pisałam w tamtym poście. Bo znam tez kilka osób, które są w zbliżonej sytuacji do Ciebie - maja dobry zawód, dobre zarobki są cenieni na rynku pracy i dobrze im się powodzi. Pewnie że można, ale wiedza, umiejętności i przygotowanie to podstawa. Wszędzie.
Dziekuje
Dla mnie syndrom Dynastii to syndrom "piekne kobiety nie sra***". Przeciez tak samo na tym "welkym zachodzie" musimy sie uzerac z urzednikami, stac w korkach, gotowac, martwic sie o czynsze/kredyty, chodzic do supermarketu itd. Taka prawda, przeciez zycie jest w gruncie rzeczy podobne. Roznice robia niuanse w sumie. Np. wole mieszkac tu, gdzie mieszkam, bo... jest lepsze jedzenie i nie ma zimy, z czym wiaza sie inne plusy. Ale sa tez minusy, na przyklad jak bede miec wypadek to moge sapomniec o ambulansie, a ciuchy sa baardzo drogie. I tak mozna w kolko. Nawet jak mieszkalam w jednym z najbogatszych miejsc swiata, to byly minusy, na przyklad mega smog oraz trudnosc utrzymania zycia towarzyskiego. Mysle, ze jesli ktos nie lubi Polski z powodow POZA podstawowymi, to moze szukac gdzie indziej, jasne, znajdzie lepsza pogode, czy wieksze mieszkania. Natomiast jesli oczekuje, ze nagle bedzie mial El Dorado, to sie gorzko rozczaruje. Kolejki w urzedzie beda :P

Meksyk i bieganie na fejsie TUTAJ
cacajuate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 23:41   #94
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Eos zbanowany??

W którym wątku przegiął?
Też nad tym myślałam

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 23:51   #95
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Znam osoby, które już w tej chwili (czyli w wieku 20 + ) wyjeżdżając na oliwki do Hiszpanii czują się lepsze, bo 'robią zagraniczne kariery' i plany spokojnego życia ścinają słowami 'wiesz, u nas w Hiszpanii...' Znam osoby, które już na studiach wykazują się wyjątkowym zaangażowaniem w karierę, akcje społeczne, wzbogacają CV i planują dalszą oszałamiającą karierę. Ale znam też, głównie kobiety, którym marzy się właśnie takie małe, ciche spokojne życie, bez wielkich karier, taka typowa książkowa sielanka. A Wy, którymi z nich jesteście?
Chyba to co pogrubiłam.
Tyle, że chciałabym mieć też domek, najlepiej gdzieś na wsi - a na to potrzeba pieniędzy.
I czasem się zastanawiam, czy jak wybiorę takie życie, to nie będę czegoś żałowała. Ale tylko czasem.

P. S. jestem w szoku, że eos dostał bana
Pozytywnym oczywiście.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2013-01-24 o 00:44
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 11:47   #96
niut80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Eos zbanowany??

W którym wątku przegiął?
Z tego co zrozumiałam z półsłówek na innych wątkach to chyba Tacytę mizoandryniczką ogłosił. No i się pałka przegła.
Stary 2013-01-24, 12:40   #97
tacyta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niut80 Pokaż wiadomość
Z tego co zrozumiałam z półsłówek na innych wątkach to chyba Tacytę mizoandryniczką ogłosił. No i się pałka przegła.
Pałka się przegięła, bo to recydywista, który wcześniej trollował w innych wcieleniach. Ostatnio na zbyt wiele pozwalał. Poza zwyzywaniem mnie od wściekłych mizoandryczek obraził także mojego faceta, który nie był stroną ani przedmiotem tamtej dyskusji.
Stary 2013-01-24, 12:53   #98
niut80
Zadomowienie

No to mamy relację z pierwszej ręki. Wsio jasne. Dziękuję.
Stary 2013-01-24, 15:44   #99
coccinelle7
Zadomowienie

młodość- wielki świat, później małe życie
Stary 2013-01-24, 16:16   #100
201803080934
Konto usunięte

ja dopiero niedawno zdałam sobie sprawę jak to ze mną jest. robienie wielkiej kariery nigdy nie było moim celem, a na domek, męża, dziecko i psa jestem jeszcze dużo za młoda.
cały czas nie wiem jakie studia bym chciała skończyć i czy w ogóle jakieś, nie wiem co bym chciała robić w życiu zawodowo. wiem, że teraz chcę się bawić, żyć intensywnie. ale do tego potrzebna jest kasa, więc siłą rzeczy pracuję.

i mam takie szczęście, że urodziłam się w dużym mieście, i mam możliwość tu mieszkać i podoba mi się to. na razie nie wiem czego będę chciała później, na razie wiem, że tak mi fajnie. odkładam jakiekolwiek plany do momentu aż nie będę pewna czego chcę w życiu.

warszawa, warszawa, piękna warszawa
tu piwo niesmaczne i droga jest trawa
dziewczyny puszczalskie, a chłopcy to geje
tu tak naprawdę nic się nie dzieje

201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 17:29   #101
201803300917
Konto usunięte

Jejku Grin jak ja się bardzo z tobą zgadzam także z miastem
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 21:01   #102
Moulino
Raczkowanie

Zdecydowanie "wielki świat". Zawsze mnie do tego ciągnęło, do kariery zawodowej i wysokiego stanowiska. Pnę się, choć wiem, że mogę kiedyś gorzko tego pożałować, ponieważ jest to mój priorytet.

Nie wiem, może teraz, póki nie mm chłopaka, a może zerwanie z poprzednim na to wpłynęło? Generalnie ponad 1,5 roku temu, po rozstaniu, wystartowałam jak strzała w karierę i nic innego mnie nie interesowało.

Ostatnio usłyszałam, że "mąż mnie wyrzuci z domu"

Co nie znaczy, że nie lubię raz na jakiś czas spędzić weekendu u babci na wsi w zaciszu, nic nie robiąc

Kwestia priorytetów, moim zdaniem.

Edytowane przez Moulino
Czas edycji: 2013-01-24 o 21:04
Moulino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości