![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co was irytuje w książkach - fabule, wydaniach itd.?
Odpada druk, składowanie, dystrybucja, ale zapominacie, że VAT na książki to 7%, a na ebooki 23% - bo ebook według UE jest usługą elektroniczną i nie zanosi się na to, aby to się zmieniło.
I tak naprawdę w dużej mierze to własnie o to rozbijają się wydawcy i czytelnicy. No cóż. Jeżeli mam płacić za książkę w formie elektronicznej i jeszcze według przepisów jej nie posiadać w pełni [bo w praktyce to wygląda tak jakby nam wydawnictwo książkę pożyczało - często są problemy z pożyczaniem danych ebooków zanjomym, a do tego prawo nie do końca radzi sobie z kwestią ewentualnej odsprzedaży ebooka, co w wypadku książki papierowej było dużo prostsze], to wolę dołożyć kilka złotych i kupić tradycyjne wydanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Racja ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Mam czytnik i nawet nie łudziłam się kupując go, że będę kupować oryginalne ebooki.
Potrzebny mi jest do czytania mang i do wyjazdów, kiedy wrzucam na niego elektronicznej odpowiedniki tego co papierowo mam na półce. Ewentualnie do przejrzenia i przeczytania kilku rozdziałów książek, co do których nie jestem pewna, czy na pewno chcę je przeczytać - tu bardzo sobie cenię to, że niektóre wydawnictwa udostępniają fragmenty książek w formie elektronicznej. Tak naprawdę na co dzień mojego czytnika używa TŻet i jest w tym bardziej 'prawy' ode mnie ![]() Osobiście do ebooków nic mnie tak bardzo nie zniechęca jak ceny. Część książek, takich na raz, na dwa, prawdopodobnie bym chętnie kupiła, ale mi się odechciewa, gdy widzę, że jako ebook kosztują np. 30 złotych, a w taniej książce 15 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Ooo widzę, że ktoś też lubi mangi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja pożądam pewnych siebie, przebojowych bohaterek, które WIEDZĄ, że są za☠☠☠iste, a nie niby ciekawych mamejek niepewnych siebie -.- |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio najbardziej irytują mnie kiepskie tłumaczenia, które wyglądają, jakby tłumacz nie znał ani języka obcego, ani ojczystego.
Poza tym, kolor włosów, jako "rozpoznawalnik" bohatera. Ostatnio myślałam, że jak jeszcze raz przeczytam "brunetka coś tam ", "brązowowłosa powiedziała", to wyjdę z siebie i stanę obok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
A mnie ostatnio we "wstrząsie" Cook'a zdenerwowało zakończenie -.- było tak do bólu otwarte i nic nie mówiące o głównych bohaterkach, że aż boli.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.