Chcę rodzić w domu! LUBLIN - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-15, 12:54   #91
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Chcę rodzić w domu! LUBLIN

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
heh, to podobnie jak magia karmienia - nie kazde jest takie magiczne

offtop troche
a ja tam nie wiem,po co ludzie szukają w tym magi

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 13:03   #92
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
a ja tam nie wiem,po co ludzie szukają w tym magi
chyba że teraz to co naturalne to magiczne

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 13:13   #93
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
chyba że teraz to co naturalne to magiczne
nie mam pojęcia magii ani w porodzie ani w karmieniu nie szukałam,ale ja z tych,co to trzeźwo patrzą na świat

z resztą pisałam już -przy porodzie jednorożców nie było,tęczy i brokatu tez nie a było fajnie ,mam bardzo dużo pozytywnych wpomnień z tego momentu i to nie jakichś 'magicznych' ,ale dla mnie bardzo istotnych

Stary 2013-02-15, 13:39   #94
83monia
Zakorzenienie

a ja mialam gwiazdy bo mi sie w głowie kręciło

Stary 2013-02-15, 14:02   #95
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
a ja mialam gwiazdy bo mi sie w głowie kręciło
a tam kręciło Ci sie,przyznaj się co brałaś wcześniej

Stary 2013-02-15, 15:03   #96
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
a tam kręciło Ci sie,przyznaj się co brałaś wcześniej
czysta adrenaline i naturalna oksytocyne

Stary 2013-02-15, 17:19   #97
*kaalinaa*
Zadomowienie

Powodzenia

Edytowane przez *kaalinaa*
Czas edycji: 2013-02-16 o 13:12
*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-15, 17:34   #98
mela14kosmo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ja aguus Pokaż wiadomość
Ja z pierwszym dzieckiem też miałam takie "marzenie" żeby urodzić w domu a później darłam się w szpitalu jak opętana i ani w głowie był mi strach wstyd ze koszula krótka i piersi prawie na wierzchu ani że co chwilę mnie ktoś bada. Pierwsze dziecko rodziłam długo i ciężko ale bez komplikacji ( i tu może rzeczywiście atmosfera domowa pomogłaby mi sie odprężyć i urodzić z mniejszym bólem - chociaz nie jestem pewna).
Natomiast z drugim dzieckiem wszystko super bóle słabe ale przecież drugi poród. Nie śpieszyło mi się do szpitala, obiad jeszcze zrobiłam poszłam się położyć...a tu wody odeszły Pojechalismy do szpitala i tez nikt mnie nie raczył wczesniej powiadomić tylko położna cały czas przypominała oddychać oddychać i przypieli mnie do ktg ze już nie mogłam leżeć chciałam chodzić bo przy pierwszym wręcz kazali. Wioęc jak już powiedziałam że nie chcę już tak leżeć powiedziała ze zawoła jeszcze lekarza żeby mnie zbadał a on stwierdził że trzeba ciąc. przy mnie dzwoni po anestezjologa a on przy operacji drugiego na dyzurze nie ma i do tego winda zepsuta a schody na operacyja o ho ho. Skończyło się tym ze ze strachu zaczełam krzyczes że już rodzę lekarz spojrzał i stwierdził ze rzeczywiście zbiegło sie pól połonictwa męza wygonili i zaczeło się : lekarz naciskał brzuch Położna wręcz mnie rozdzierała zeby dzieck wyciągnąć a druga pomagała mi przec bo nawet nie kazali mi czekjać na parte tylko przeć bez skurczów. Anestezjolog przyjechał jak było po wszystkim. Okazało się ze dziecko bylo owiniete pępowiną a pępowina była krótka i jednoczesnie łożysko się oddzielało i w ten sposób dziecko nie otrzymywało tlenu.

Piszę to wszystko bo tak tu komentujecie. Ja nie mam zdania. Mimo wszystko kolejny raz rodziłabym w szpitalu bo w domu moje dziecko by umarło. Chociaz tak zawalili że nie było anestezjologa aszpital mało przystosowany to jednak zawsze są tam ludzie którzy uczyli jak sobie poradzić z takimi sytuacjami. ja tez czytałam o magii porodu ale jak zaczełam rodzić to bańka mydlana o magii pękła

bravo
mela14kosmo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 19:03   #99
kaczuszka69
potworkowa

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39235219]A pisanie, że "większość problemów z porodem, jakichś komplikacji podczas całego spektaklu w szpitalu spowodowana jest właśnie tym, że poród odbywa się w szpitalu....."

to dla mnie jakiś kosmos w ogóle jaka położna to powiedziała, bo dla mnie to nieodpowiedzialność skrajna, tak pacjentkę nastawić...[/QUOTE]
dokładnie

mi jak odeszły wody, to chyba wszyscy wokół panikowali, ja byłam spokojna, w szpitalu nic się nie zmieniło i jak na pierworódkę poszło mi ekspresem, bo parte trwały 5 minut

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 19:26   #100
LadyBeatta
Zadomowienie

u mnie na watku dziewczyna miala super bezproblemowa ciaze, porod ok, i... zaraz po urodzeniu pekla jej macica- krwotok, przetaczanie krwi. lekarz jej powiedzial, ze wlasnie dlatego lepiej nie rodzic w domu- karetka by do niej nie zdazyla... bezpieczniej w szpitalu. tez nie chcialo mi sie lezec w szpitalu ale teraz wspominam porod i pobyt po urodzeniu mlodego dobrze.
Stary 2013-02-15, 19:27   #101
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja tam spokojnie w szpitalu leżałam - pierwsze dni, gdy mogłam myślec o sobie i dziecku, obiad pod nos, nie trzeba prać, ogarniać mieszkania, no raj
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-15, 19:34   #102
LadyBeatta
Zadomowienie

o wlasnie nakarmisz, przewiniesz, jesc dadza i mozesz odgniatac dupsko w wyrku
Stary 2013-02-15, 19:37   #103
zaaaabcia
Zakorzenienie

kudlaczka - ze tak zapytam ... To Twoje pierwsze dziecko?

Jesli tak , nie mam wiecej pytan

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 19:38   #104
kudlaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *kaalinaa* Pokaż wiadomość
Hej

Ja rodziłam w domu, wysłałam Ci priva na ten temat.

Powodzenia
SUPER! Na pewno się odezwę! Pozdrawiam.

Edytowane przez kudlaczka
Czas edycji: 2013-02-16 o 15:36
kudlaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 08:41   #105
Glodomorek
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39258880]A ja tam spokojnie w szpitalu leżałam - pierwsze dni, gdy mogłam myślec o sobie i dziecku, obiad pod nos, nie trzeba prać, ogarniać mieszkania, no raj [/QUOTE]
Ciągłe trzaskanie drzwiami, darcie mordy przez salowe 5, walka o wywietrzenie sali (bo dzieci poumierają od świeżego powietrza), wiecznie zapalone światło przy którym trudno zasnąć, niedobry obiad, za wysokie łóżko z którego nie mogłam zejść i daleko łazienka wprost wymarzone warunki do odpoczywania.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 08:45   #106
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Trzeba było lepszy szpital wybrać
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 14:00   #107
panna mati_
Zakorzenienie

Są przecież szpitale, gdzie opłaca się osobną salę. Wtedy są tylko te najbliższe osoby. A w ogóle to teraz warunki w szpitalu nie takie złe. To nie komuna no i cały bałagan tam zostaje.

Edytowane przez panna mati_
Czas edycji: 2013-02-16 o 14:02
panna mati_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 14:04   #108
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Są przecież szpitale, gdzie opłaca się osobną salę. Wtedy są tylko te najbliższe osoby. A w ogóle to teraz warunki w szpitalu nie takie złe. To nie komuna no i cały bałagan tam zostaje.
Sa. Mimo to, dla niektorych osob porod w domu nadal wydaje sie lepszym rozwiazaniem.
Stary 2013-02-16, 19:47   #109
ja aguus
Raczkowanie

Ja za osobną salę nic nie płaciłam. mąż był cały czas ze mną , rodzina zresztą też. Personel miły. Mimo że porody ciężkie to szpital wspominam dobrze. Może jest taka tęsknota za domem (szczególnie przy drugim dziecku - bo ciągle myśli się co z tym pierwszym) ale ogólnie to tylko nasze wyobrażenia jak tam będzie są takie straszne. Może nie warto tyle słuchać i czytać żeby samej siebie nie straszyć! Ja pierwsze dziecko długo rodziłam i się trochę namęczyłam ale za rok już drugie rodziłamwięc nie nie taki diabeł straszny jak go malują.
ja aguus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 20:00   #110
kudlaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ja aguus Pokaż wiadomość
Ja za osobną salę nic nie płaciłam. mąż był cały czas ze mną , rodzina zresztą też. Personel miły. Mimo że porody ciężkie to szpital wspominam dobrze. Może jest taka tęsknota za domem (szczególnie przy drugim dziecku - bo ciągle myśli się co z tym pierwszym) ale ogólnie to tylko nasze wyobrażenia jak tam będzie są takie straszne. Może nie warto tyle słuchać i czytać żeby samej siebie nie straszyć! Ja pierwsze dziecko długo rodziłam i się trochę namęczyłam ale za rok już drugie rodziłamwięc nie nie taki diabeł straszny jak go malują.
A gdzie taki fajny szpital? Napisz jeśli możesz. Dzięki za głos w dyskusji.
Stary 2013-02-16, 20:03   #111
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ciągłe trzaskanie drzwiami, darcie mordy przez salowe 5, walka o wywietrzenie sali (bo dzieci poumierają od świeżego powietrza), wiecznie zapalone światło przy którym trudno zasnąć, niedobry obiad, za wysokie łóżko z którego nie mogłam zejść i daleko łazienka wprost wymarzone warunki do odpoczywania.

To gdzie Ty rodziłaś że takie staroswieckie poglady tam panują? Szczerze? aż cięzko mi w to uwierzyc, chyba troche ubarwiłaś.
Ja np jak rodziłam w Kaliszu 1,5 roku temu i 5,5 roku temu, to nie było czegos takiego. Kazda rodzaca miał swoja sale do rodzenia, z wlasna łazienka, po urodzeniu dziecka tez sale były nie duze bo jedno lub dwie osobowe. Wieksze sale były dla mam których dzieci niestety nie mogły leżec z mamami. Lazienka przypadała na jedna salę, lub byla łączona pomiedzy dwoma pokojami. Nie było problemu z zadnym swiatlem, a raczej nawet kazano gazic ze względów ekonomicznych. Połozne kazały otwierac okna, a nawet same otwierały. Łóżka szpitalne mozna regulować. Kobiety po prodach niestety maja diety pooperacyjne lub dla mam karmiacych i cudów nie mozna wymagać. Szpital czysciutki, ładny.

A teraz jest nowa porodowka, drugi szpital, i podobno te warunki które były w szpitalu w/w są duuuzo gorsze niż w nowym, nie wiem bo nie sprawdzałam. Ale skoro nowy budenek pod szpital to i wymagania na pewno ostrzejsze.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-16 o 20:21
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 07:06   #112
83monia
Zakorzenienie

rodzilam w koszalinie przec i po remoncie szpitala. Kilka lat a zmiana masakrtczna. Przed: sale 4-7os, porodowka na 4os tylko z lozkami i parawanami, dwie lazienki na oddzial, brak przewijaka, kapiele dzieci na innym oddziale i trzeba bylo podejsc i czekac stojac na swoja kolej... Po: sale1-3os kazda z lazienka, miejscem do kapieli i przewijana dziecka, ladnie i kilorowo. Tylko personel ten sam - wg mnie super!

Stary 2013-02-17, 08:52   #113
czarny flamaster
Zadomowienie

Co do porodu w domu, to każdy lubi co innego i każdy będzie uważał, że jego racja jest większa. Cóż, zdecydowałam się, że urodzę w szpitalu. Widziałam porodówkę i wcale nie uważam by odbierała mi poczucie bezpieczeństwa czy była w jakiś sposób szkodliwa dla mnie czy dla dziecka. Wręcz przeciwnie! Cały trakt porodowy wydał mi się bardzo intymny i komfortowy, a szpital, który wybrałam jest najzwyklejszy i po prostu "jest blisko". Czy kieruje mną strach? Na pewno troska o dziecko, czym nie neguję faktu, że kobieta rodząca w domu o dziecko się nie troszczy. Życie jednak różnie się toczy i chociaż moja ciąża przebiega naprawdę wzorowo i książkowo, to nie mogę być w 100% pewna czy podczas porodu też tak będzie. Nie martwię się o siebie, ale bardziej o dziecko. Może być okręcone pępowiną, może źle się ustawić do kanału rodnego, może zacząć spadać mu tętno i będzie potrzebne cc. Jest wiele możliwości. A czy poród na sali szpitalnej bardziej go stresuje? Będę szczera i brutalna, ale dziecko i tak nie będzie tego pamiętać. Moja mama rodziła mnie w szpitalu i jakoś nie czuję się tym faktem gorsza.

Jeśli ktoś uważa, że chce rodzić w domu, jest tego pewny w 100%, a i przekona położną, że do tego się nadaje, to niech rodzi. Za włosy rodzącej z mieszkania wyciągać siłą nikt nie będzie. Nic tylko życzyć powodzenia i trzymać kciuki by nic się nie stało. Ja zaś urodzę w szpitalu, bo chcę być pewna, że w razie czego moje dziecko dostanie najlepszą opiekę i nie będę sobie pluła w brodę, że coś zrobiłam źle.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 09:54   #114
kudlaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Co do porodu w domu, to każdy lubi co innego i każdy będzie uważał, że jego racja jest większa. Cóż, zdecydowałam się, że urodzę w szpitalu.

Jeśli ktoś uważa, że chce rodzić w domu, jest tego pewny w 100%, a i przekona położną, że do tego się nadaje, to niech rodzi. Za włosy rodzącej z mieszkania wyciągać siłą nikt nie będzie. Nic tylko życzyć powodzenia i trzymać kciuki by nic się nie stało. Ja zaś urodzę w szpitalu, bo chcę być pewna, że w razie czego moje dziecko dostanie najlepszą opiekę i nie będę sobie pluła w brodę, że coś zrobiłam źle.
Dziękuję za Twój głos! Życzę powodzenia!
Stary 2013-02-17, 19:02   #115
Glodomorek
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39264433]Trzeba było lepszy szpital wybrać [/QUOTE]
Teoretycznie tak chociaż wtedy o tym tak nie myślałam, poszłam do szpitala do którego kazał mi iść ginekolog a wcale nie miałam zamiaru tam rodzić. No a jak mnie dopadli to już nie wypuścili.
Chociaż jak wybierasz szpital to nie pytasz czy personel trzaska drzwiami o 5 rano ani czy inne pacjentki pozwalają okno otworzyć. Bo co z tego że ja otworzyłam okno jak zaraz ktoś je zamykał. A z tego co widziałam szpitalne łóżka są mniej więcej jednakowe czyli za wysokie dla mnie i zejście z niego po cc to był ogromny wysiłek i ból. Wątpię, żeby w innym szpitalu ktoś mi podest podstawił
Szpital we Wrocławiu który to podam na pw jak ktoś bardzo zainteresowany. Niestety nie ubarwiłam, bo wiele mam które tam rodziło wspominają to podobnie. A te, które wspominają lepiej były tam bardzo krótko, czyli urodziły i wyszły w ciągu 2 dni.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 19:53   #116
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
czy inne pacjentki pozwalają okno otworzyć.
tego raczej nigdy nie przewidzisz. mozesz rodzic w domu i polozna zamknie ci okno

poza tym chyba nowa zmiana w szpitalu jest o 6 wiec to normalne ze tak od 5 ktos ciagle bedzie wchodzil i wychodzil.

mam znajoma ktora rodzila miesiac po mnie i narzekala na ciagle wizyty a to namierzenie temperatury,a to na szczepienie dziecka itd. ja rodzilam w tym samym szpitalu i jakos nie przeszkadzalo mi to. ot, zwyczajnie polozne pracowaly. jednym przeszkadza ilosc ludzi przy porodzie (np. studenci) inni maja to gdzies byle urodzic. kwestia czlowieka.

Stary 2013-02-17, 20:42   #117
zaaaabcia
Zakorzenienie

Ja porod wspominal cudnie! I tak rodziłam w szpitalu Tam gdzie niby widok lekarza sprawia ze kobieta bardziej się deneruje ...
Mialam pojedyncza sale z lazienka. Maz był caly czas przy porodzie. Zostal również ze mna i z naszym synkiem 2 doby w szpitalu. Nikt go nie wypraszal , nie robil dziwnych min ze jest przy nas ... Mogl spokojnie korzystać z łazienki ( w czasie porodu dostal tez jedzenie ) Ja miałam możliwości wybierania tego co chce zjeść na drugi dzien. Dzien przed wyjściem dostaliśmy od szpitala w ramach gratulacji uroczysta kolacje z winem Nic tylko rodzic!

A i taka ciekawostka. U nas w szpitalu zaraz po tym jak narodzi się dziecko ( tato , lub ktoś z rodziny ) przyciska na porodówce melodyje która slychac na caly szpital ... Taki mily znac ze urodzilo się nowe zycie.

Olivia 2.07.2014

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-17, 23:13   #118
kudlaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Ja porod wspominal cudnie!

A i taka ciekawostka. U nas w szpitalu zaraz po tym jak narodzi się dziecko ( tato , lub ktoś z rodziny ) przyciska na porodówce melodyje która slychac na caly szpital ... Taki mily znac ze urodzilo się nowe zycie.
Mahopac NY?? Wstydu nie masz kobieto! Pozazdrościć po całości.
Stary 2013-02-18, 00:49   #119
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kudlaczka Pokaż wiadomość
Ale ze co??? To ze nie mieszkam w Polsce to juz nie mam prawa glosu??
Wstydzic to Ty sie powinnas ... Ze nie potrafisz przyjac slow krytyki ...

Olivia 2.07.2014

Edytowane przez zaaaabcia
Czas edycji: 2013-02-18 o 00:51
Stary 2013-02-18, 01:49   #120
shirmus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Ale ze co??? To ze nie mieszkam w Polsce to juz nie mam prawa glosu??
Wstydzic to Ty sie powinnas ... Ze nie potrafisz przyjac slow krytyki ...
ależ spokojnie komentarz kudlaczka
Cytat:
Napisane przez ;
miał być "chyba" żartobliwy cóż nie wyszło
shirmus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości