![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko dos
Pracuje w księgarni...
No stawka jest powalająca, ale ja potrzebuje jakiejkolwiek pracy - nie mogę sobie pozwolić na nie zarabianie... Ale szukam już czegoś innego ![]() No i umowa zlecenie, niestety...
![]() |
#92 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko dos
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Sama widziałam po swojej szkole jaki problem, babki z emerytury ściągali bo inżynierów niet ![]() ![]() Ja taki pogięty tylko ostatni rok miałam. No i jak Ministerstwo się miesza to głowa mała, powoli tam się robił dom wariatów ![]() Cytat:
![]() Wybacz, umknęło mi ![]() Szczerze mówiąc myślałam, ze to spoko praca ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
to teraz jeszcze coś lepszego - pracuje ze mną dziewczyna, po polonistyce... ukończonej.
I ma tyle samo co ja na taką samą umowę.
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętajcie jednak, że minimalna krajowa to wynagrodzenie za pełny etat. jeśli ktoś pracuje na 3/4 czy 1/2 to automatycznie mu wychodzi mniej. A stanowiska opłacane to prawie wszystkie stanowiska w urzędzie miasta, w szkołach państwowych, w służbach mundurowych, opiece społecznej itd.. Coraz częściej brak pośród nich takich etatów jak sprzątaczki itd., bo UMy ze względu na oszczędności też tnie etaty i podpisuje z firmami-podwykonawcami umowy. Wychodzi im podobno taniej. Edytowane przez Aimee_J Czas edycji: 2013-03-17 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka zarabia słownie ok 1200 zł (a ma na utrzymaniu jeszcze synka) ---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- pensja minimalna wynosi przecież 1181 przeliczając to sobie na godziny (budżetówka nie płaci za nadgodziny a często trzeba było zostawać dużo dłużej) wychodzi niewiele.
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wiecie może jaka jest stawka w kfc?
Bo jaka jest w McDonaldzie to wiem..
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że czujesz się już lepiej i przynajmniej ze zdrowiem się lepiej układa? ![]() Co do pensji minimalnej: to nawet 1181 netto [brutto to bodajże 1500] nie daje 5.5 zł za godzinę. Przynajmniej na przykładzie chociażby tego miesiąca ![]() ![]() Kiedy pracowałam w szkole jako sekretarka za nadgodziny też mi nikt nie płacił, co bolało tym bardziej, że nauczyciele, za których wykonywałam połowę roboty, nadgodziny mieli i rzadko kiedy się wysilali na nich - przynajmniej znaczna część z nich, bo przyznaję, że byli tacy, którzy faktycznie pracowali. Moja Mama pracując w szkolę borykała się z tym samym problemem. Pamiętam, ze wolała wziąć robotę do domu i robić to w domu, skoro za siedzenie w szkole nikt jej dodatkowo nie płacił. Swoją drogą raził mnie zawsze ten podział na równych i równiejszych. Nadgodziny dla nauczycieli tak, dla administracji już nie :/ W aktualnej 'firmie' państwowej mam nadgodziny, ale nikt mi za nie nie płaci. Za to mogę sobie je odebrać kiedy chcę i wyjść wcześniej lub wziąć wolny dzień. Generalnie jednak w budżetówce nie jest tak źle jeśli przyjrzy się dokładniej. Tutak nawet jeśli masz minimalną krajową, to masz jeszcze trzynastkę, dodatki socjalne itd. W firmach prywatnych często masz gołą pensję i nic. Zawsze to jest coś ponad. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Ale ja nie mam minimalnej krajowej - niestety na umowę zlecenie można dać ludziom jeszcze niższą stawkę... Bo umowa podlega pod prawo cywilne, a nie kodeks pracy.. No, coś w tym stylu ;/
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
witam mam 22 lata i od maja zeszłego roku nie pracuje... a gdzie fanfary?
![]() mieszkam na zadupiu o prace ciężko mam mozliwosc wyjazdu za granice ale w maju mam miec powtórke z rozrywki czyli kolejne podejscie do matury, ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
no ja czasami siedziałam w pracy od 7 do 19, zdechłego dziękuję nie usłyszałam. Wkurzało mnie, że ja zapie***alam z papierkami a inni sobie ciapią w strzelanki na kompie i zarabiają 3razy więcej ode mnie (pracowałam w policji
![]() ![]() Teraz niestety praca w policji świeci w moim cv i niekoniecznie pracodawcy chcą mieć takiego pracownika (często jestem spławiana przez to wprost), niestety nie mogę sobie wymazać 1,5 roku doświadczenia z cv bo mam w nim poza tą pracą tylko jakieś umowy-zlecenia. Dół naprawdę dół. Marazm i w ogóle. A nie pracuję od stycznia zeszłego roku czyli już ponad rok.
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo patrzyłam na techniczne ale albo sie nie dostane albo przewodni to fizyka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
ostatnio aż usiadłam i sobie przeliczyłam i wyszło mi 7 zeta na reke za godzine więc żadne 12 czy 15, a nie miałam wcale najmniej moja koleżanka miała 200 miesięcznie mniej. Policja/Prokuratura/Urząd Skarbowy tak mało płacą
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- a jeszcze jak się pododaje wszystkie nadgodziny to wyjdzie i mniej ![]()
![]() |
#105 |
potworkowa
|
jestem po urlopie dziekańskim, na razie nie wiem, czy będę mieć tok indywidualny, ale na uczelnię nie chodzę. bo mam prawie 7miesięczną córkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
no mi tez kolezanka mowi, ze nie ma tyle na godzine, ale z pitu tak wychodzi, wiec ja nie wiem skad takie liczenie
co znam urzednika, to mniej niz 2 tysiaki na reke nie ma wiec stad moje pytanie gdzie tak mało placa ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
na policji żaden z urzędników na naszym rewirze to jest (2 oddziały komendy powiatowej + 5 komisariatów policji) nikt nie miał 2000, jedna osoba miała 1900, jedna 1600 pozostałe mniej niż 1400 i głównie (największa ilość) 1181. W prokuraturze różnie się to rozkładało bo tam większe możliwości awansów i bardziej kierownicze stanowiska ale też głównie mniej niż 1500. Może to tylko w mazowieckim taka posucha
![]()
![]() |
#108 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeszcze logistyka jest wg mnie fajnym kierunkiem ![]() Cytat:
![]() A na temat firm podwykonawczych to nawet mi się gadać nie chce, kurde chcesz zanieść cvkę osobiście na miejsce pracy, które Cię interesuje i dupa, odsyłają do tych firm zasranych ![]() ![]() Cytat:
![]() Tak w ogóle to znów myślę nad studiami ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
my mamy w rodzinie policjanta, to kase mial niezla, do tego mundurowe, moze oni nie licza dodatkow, tylko łyse pensje
ale tez z drugiej strony za 15 lat emerytura to nieraz cos za cos i tak maja 100% płatnej, do tego na ostatni miesiac daja im maksimum, bo z tego licza , wiec źle chyba nie maja, jak sie tam duzo osob pchało poki byly dobre warunki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() z rysunku jestem okropna. Pamiętam technikę w gimnazjum kiedy jeden milimetr źle było i mnie coś trafiało ![]() moim zdaniem jak chcesz na coś iść to idź ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
co innego pracownik mundurowy co innego cywilny w policji to raz
dwa nie w każdej jednostce można szybko awansować i wcale nie każdy policjant ma tak kolorowo zwłaszcza, że teraz pozmieniali i pozabierali im część przywilejów. Fajnie mieli Ci starsi (obecni 40-45latkowie) Ci nowi już tak fajnie nie będą mieli a pensje też różnie. Taki początkujący krawężnik ma ze wszystkim ok 1900 zł.
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
od czegos trzeba zaczac, teraz sa miliony osob pracujace ciezko po 200h miesiecznie i zarabiajace niecale 1500 zl na reke
![]() tez jak prace zaczynalam 17 lat temu na etat, to malusio bylo , ale za jakis czas coraz lepiej ![]() a teraz to niestety stoi i maleje nieraz w prywatnych chociazby
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
"Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma..."
1900 zł ze wszystkim to mało? Dla mnie nieosiągalny kosmos...
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
1900 dla osoby, która musi utrzymać rodzinę to mało. Zobaczcie ile wychodzą miesięcznie rachunki ile idzie na jedzenie a jeszcze do tego dodać dziecko to już kosmos wydatkowy.
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Ale ja nie mówię, że to dużo na utrzymanie.
Ale ludzie mają mniej, znacznie mniej i nawet to 1900 zł wydaje im się majątkiem - tak jak mnie...
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
no i najczesciej rodzine 2 osoby utrzymuja, wiec tyle to duzo ludzi by chcialo, bo jedne moze miec wiecej drugi mniej
a na jedna osobe 1900 to tez musi u nas starczyc, renty ludzie maja polowe mniejsze i takie samem wydatki nieraz , nawet wieksze , bo leki i jakos zyja
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
dzisiaj jest 20% bezrobocie więc w wielu rodzinach zarabia tylko jedna osoba, mimo, że chciałyby dwie. Na to też trzeba spojrzeć. Ja od roku pracy nie mam, szans na kredyt i mieszkanie też nie, utrzymują mnie rodzice - mimo, że to nie jest mój wybór. Nawet do głupiej pracy w sklepie mnie przyjąć nie chcą bo "mam za wysokie wykształcenie i pewnie będę szukała lepszej pracy, czego mi życzą bo jestem fajną i mądrą osobą" - nawet dzięki takim komplementom to ja daleko nie zajadę. Więc nadal na tyle ile trzeba wydać na rachunki/jedzenie/potrzebne rzeczy 1900 dla faceta (zwłaszcza dla faceta) to bardzo mało.
---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- zwłaszcza za pracę w terenie (mówię o typowych krawężnikach, którzy mają najmniej), pracę na nocki czy w weekendy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
no mało, ale lepiej to mało niż nic....
i tak ludzie zyja i daja rade
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
wiele z takich rodzin żyje na pożyczonym, a jak długo tak się zajedzie? 3 kredyty nabrane, żeby spłacić ten pierwszy itd. A starszym osobom często pomaga rodzina albo biorą "pożyczki" z czarnej ręki i potem nie ma z czego spłacać i rodzina zostaje z długami - jeszcze ofc zależy jakie miasto bo w jednym jest łatwiej w innym gorzej. Ile razy w sklepie widzę babcię, której zostało 2 złote i nawet na chleb ją potem nie stać i grzebie w śmietniku. I nawet nie ma jak pomóc bo samemu się nie ma.
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() To haj fakf w kwestii rysunków ![]() ![]() ![]() ![]() Taaa, tylko u mnie jest jeden problem - koty. Bo jakbym już szła na studia dzienne to na pewno nie w Bydgoszczy, noł łej ![]() ![]() ![]() Z koteczka jeszcze jo, bo domowa na 100% choc i tak własciciel musiałby być kociarzem bo dzikuje jak głupia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.