Podejście do Kościoła - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-18, 20:49   #91
Kretka666
Zakorzenienie

Dot.: Podejście do Kościoła

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Twoje niedoświadczenie nie jest rzekome, tylko jest faktem. Jesteś dziewicą. A co do teorii to też u ciebie leży i kwiczy.
Poza tym.. teoria to jedno, praktyka to drugie.
Mogę tak dla przykładu podać, że jako nieródka nie wypowiadam się w temacie porodu, że jaki on bolesny, nieprzyjemny czy jeszcze jakiś, bo choć oglądałam filmy z porodów, choć znam relacje osób, które przez niego przeszły i wiedzę teoretyczną mam - nie przeżyłam go, nie doświadczyłam, więc g*wno mogę powiedzieć. Tak samo jest z seksem, skrywan_fantazjo.
Jako osoba głęboko wierząca możesz nie być pozytywnie nastawiona na antykoncepcję, ale sama jeszcze nie wiesz jak Ci będzie z NPR, więc pozostawmy tą rozmowę na inne czasy, kiedy już będziesz sama, a nie z książek, dobrze wiedziała o czym mówisz
Stary 2013-04-18, 20:55   #92
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Mogę tak dla przykładu podać, że jako nieródka nie wypowiadam się w temacie porodu, że jaki on bolesny, nieprzyjemny czy jeszcze jakiś, bo choć oglądałam filmy z porodów, choć znam relacje osób, które przez niego przeszły i wiedzę teoretyczną mam - nie przeżyłam go, nie doświadczyłam, więc g*wno mogę powiedzieć. Tak samo jest z seksem, skrywan_fantazjo.
Jako osoba głęboko wierząca możesz nie być pozytywnie nastawiona na antykoncepcję, ale sama jeszcze nie wiesz jak Ci będzie z NPR, więc pozostawmy tą rozmowę na inne czasy, kiedy już będziesz sama, a nie z książek, dobrze wiedziała o czym mówisz
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 20:55   #93
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Dalej mnie nie rozumiesz. Twój facet cię podnieca, ale nie jesteś gotowa/unikasz seksu ze względów religijnych, nie wnikam. Ale patrzysz na niego i co? Nie zastanawiasz się jakby to było gdybyście współżyli?

Co chwilę przewija się u ciebie sformułowanie "mechaniczny stosunek". Nie wiem dlaczego, bo nikt tu nie twierdzi, że nawet przy codziennych stosunkach, muszą ode spowszednieć i być mechanicznym aktem. Więc górnolotne brednie o tym, że jak się może kiedy się chce to wtedy seks jest mechaniczny, bez uczuć, jest po prostu głupie.

Twoje niedoświadczenie nie jest rzekome, tylko jest faktem. Jesteś dziewicą. A co do teorii to też u ciebie leży i kwiczy.
Poza tym.. teoria to jedno, praktyka to drugie.

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Tabletki na libido? A przed chwilą grzmiałaś na tabletki anty, że chemia. A teraz proponujesz jakieś tabletki na podwyższenie libido, zeby uniknąć antykoncepcji i kochać się w dni niepłodne?

Chociaż sama sobie nie zaprzeczaj.
Zastanawiam się, ale nie.

Tabletki na libido nie są przed KK zabronione, a antykoncepcja tak.

Całkiem zielona w sprawach seksu nie jestem, jakies tam pieszczoty mi sie zdażyło kiedyś uprawiać, wiem, że jak się za długo pieści to człowiekowi zaczyna się nudzić nawet jak ma silną ochotę, jakbym dzień w dzień seks uprawiała to też by mi się pewnie znudził
Niby jest duzo pomysłow, technik, pozycji, ale i tak sądzę, że każda para ma tylko kilka swoich ulubionych.

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2013-04-18 o 20:57
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 21:05   #94
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość
Zastanawiam się, ale nie.

Tabletki na libido nie są przed KK zabronione, a antykoncepcja tak.

Całkiem zielona w sprawach seksu nie jestem, jakies tam pieszczoty mi sie zdażyło kiedyś uprawiać, wiem, że jak się za długo pieści to człowiekowi zaczyna się nudzić nawet jak ma silną ochotę, jakbym dzień w dzień seks uprawiała to też by mi się pewnie znudził
Niby jest duzo pomysłow, technik, pozycji, ale i tak sądzę, że każda para ma tylko kilka swoich ulubionych.
Ale nie każdy jest gorliwym katolikiem. Mówilaś, że tabletki antykoncepcyjne to chemia, a teraz zalecasz zainwestować w jakiś preparat na zwiększenie libido. Jest to chore.

Jakies tam pieszczoty.. proszę cię. Poza tym to też chyba jest zabronione, nie sądzisz?

"Pewnie by ci się znudził, sądzisz że.." zrozum wreszcie, mówisz o czymś czego nigdy w zyciu nie przeżyłaś. Poza tym zauważ, że my mówimy o seksie jako o zbliżeniu z drugą osobą a ty wyjeżdzasz z nudą i pozycjami. I kto tu twierdzi, że to mechaniczny akt?

Nie jestem dziewicą już parę lat i jakoś mi się nic nie znudziło. I nawet te pieszczoty w zyciu mi się nie znudzą.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

I skoro zastanawiasz się jakby to było, to znaczy że cię ciągnie do nieznanego. Więc nie gadaj o tym, że wystarczy ci czułość. Myślisz, że niedziewice już czułości nie lubią? Nie lubią być głaskane podczas oglądania filmu? przytulane?

Chyba masz spaczony obraz rzeczywistości.
Stary 2013-04-18, 21:09   #95
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:

Jakies tam pieszczoty.. proszę cię. Poza tym to też chyba jest zabronione, nie sądzisz?
Wiedziałam, ze się do tego doczepisz. Myślisz pewnie, ze zawsze byłam zwiazana z KK. Otóż nie. W pewnym momencie swojego młodego życia nawróciłam się.

Poza tym w KK pieszczoty są teoretycznie dozwolone, ale tylko takie które okazują czułość, a nie w celu satysfakcji seksualnej. Czyli można pocałować partnera tu i tam jesli jest to pocałunek nie wynikający z pożądania i nie budzący pożądania, ale oczywiście w praktyce jest to raczej niemożliwe, bo ludzie z prawidłowym popędem seksualnym niesamowicie się od tych pieszczot podniecają i wyobraźnia pracuje, trudno jest się wtedy hamować więc praktycznie jest to niedozwolone, ale ksiądz mi kiedyś powiedział, że granicy pieszczot odgórnej nie ma. Każda para indywidualnie je sobie powinna ustalić w oparciu o swoje reakcje.
Tak samo w małżeństwie - pieszczoty służą albo okazywaniu czułości tudzież przyjemność nie jest seksualna, ale przede wszystkim wynikająca z czułości, albo przygotowaniu do stosunku. Nie można dążyć do całkowitego spełnienia poprzez pieszczoty.

Czas edycji: 2013-04-18 o 21:12
Stary 2013-04-18, 21:11   #96
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wiedziałam, ze się do tego doczepisz. Myślisz pewnie, ze zawsze byłam zwiazana z KK. Otóż nie. W pewnym momencie swojego młodego życia nawróciłam się.

Poza tym w KK pieszczoty są teoretycznie dozwolone, ale tylko takie które okazują czułość, a nie w celu satysfakcji seksualnej. Czyli można pocałować partnera tu i tam jesli jest to pocałunek nie wynikający z pożądania i nie budzący pożądania, ale oczywiście w praktyce jest to raczej niemożliwe, bo ludzie z prawidłowym popędem seksualnym niesamowicie się od tych pieszczot podniecają i wyobraźnia pracuje, trudno jest się wtedy hamować więc praktycznie jest to niedozwolone, ale ksiądz mi kiedyś powiedział, że granicy pieszczot odgórnej nie ma. Każda para indywidualnie je sobie powinna ustalić w oparciu o swoje reakcje.
Ja się nie czepiam, tylko szukam konsekwencji w twoich wypowiedziach. Przy okazji sama sobie odpowiedzialaś jak to jest z teorią i praktyką.
Stary 2013-04-18, 21:19   #97
Kretka666
Zakorzenienie

Wciąż się przewijają te określenia "sądzę", z wyczytanych, wysłuchanych historyjek można sobie tworzysz pewne wyobrażenie, ale nie jest skonfrontowane z rzeczywistością. Także nie ma konkretnej wartości. Jak pisałaś o prezerwatywach, że co za przyjemność z nią uprawiać seks - a jest przyjemność. Skąd możesz wiedzieć, że nie ma?

Cytat:
"Pewnie by ci się znudził, sądzisz że.." zrozum wreszcie, mówisz o czymś czego nigdy w zyciu nie przeżyłaś. Poza tym zauważ, że my mówimy o seksie jako o zbliżeniu z drugą osobą a ty wyjeżdzasz z nudą i pozycjami. I kto tu twierdzi, że to mechaniczny akt?

Nie jestem dziewicą już parę lat i jakoś mi się nic nie znudziło. I nawet te pieszczoty w zyciu mi się nie znudzą.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

I skoro zastanawiasz się jakby to było, to znaczy że cię ciągnie do nieznanego. Więc nie gadaj o tym, że wystarczy ci czułość. Myślisz, że niedziewice już czułości nie lubią? Nie lubią być głaskane podczas oglądania filmu? przytulane?

Chyba masz spaczony obraz rzeczywistości.
Zgodzę się z tym, że nie nudzi się Powiedziałabym, że im dalej tym jest lepiej, no ale ja nie znam się, nie naczytałam się mądrych książek na temat współżycia

A to nie wiesz, że niedziewice to już tylko mogą liczyć na "wsadzanie narządu w narząd"?

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:

Tak samo w małżeństwie - pieszczoty służą albo okazywaniu czułości tudzież przyjemność nie jest seksualna, ale przede wszystkim wynikająca z czułości, albo przygotowaniu do stosunku. Nie można dążyć do całkowitego spełnienia poprzez pieszczoty.
Jak dobrze, że nie jestem wierząca

Widzisz ile ma wspólnego teoria z praktyką już na przykładzie "nie można pieszczot, ale się robi"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-18, 21:19   #98
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wciąż się przewijają te określenia "sądzę", z wyczytanych, wysłuchanych historyjek można sobie tworzysz pewne wyobrażenie, ale nie jest skonfrontowane z rzeczywistością. Także nie ma konkretnej wartości. Jak pisałaś o prezerwatywach, że co za przyjemność z nią uprawiać seks - a jest przyjemność. Skąd możesz wiedzieć, że nie ma?

Zgodzę się z tym, że nie nudzi się Powiedziałabym, że im dalej tym jest lepiej, no ale ja nie znam się, nie naczytałam się mądrych książek na temat współżycia

A to nie wiesz, że niedziewice to już tylko mogą liczyć na "wsadzanie narządu w narząd"?
No bo my się nie znamy, bo my niedouczone takie

Wstyd mi, że liczyłam na jakieś głaskanie, mizianie.. zostało mi tylko wsadzanie nuuuda!
Stary 2013-04-18, 21:22   #99
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Nie stosuję, nie współżyję, bo nie mam jeszcze męża, ale interesuję się tą tematyką, bo i tak prędzej czy później raczej będę stosować NPR ze względu na wiarę.
O spadłaś mi z nieba ponieważ mam takie pytanie do osoby wierzącej, interesującej się tematem antykoncepcji.

A więc.
Jest sobie małżeństwo, stosują metody antykoncepcji zalecane przez kościół. Ale nagle pani idzie do lekarza okazuje się, że jest chora (problemy hormonalne) i że na te dolegliwości musi brać tabletki anty. Tak, one nie tylko są antykoncepcją ale czasami leczą.

I co wtedy?
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 21:24   #100
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak pisałaś o prezerwatywach, że co za przyjemność z nią uprawiać seks - a jest przyjemność. Skąd możesz wiedzieć, że nie ma?

Na pewno jakaś tam jest inaczej ludzie by ich nie używali i nikt by w prezerwatywie nie szczytował. Ale moim zdaniem w gumce to nie jest pełne zjednoczenie, to jak w rękawiczce. Sama przyznałaś, ze pigułki sa lepsze od gumki...
Ja bym nie chciała żeby facet co trochę zerkał na gumkę podczas seksu, nie chciałabym świadomości, ze nie czuję jego skóry w całości tylko gumkę. Chciałabym czuć w sobie wytrysk. Jak już decyduję się na seks to chcę full wypas, a nie całe lata na gumach
Co innego czasami w gumce (mowię tu w perspektywie ludzi niezwiązanych z KK)
Jasne, nie wiem jak to jest, ale prawie każdy twierdzi, ze bez prezerwatywy jest przyjemniej, więc to chyba o czyms świadczy.

Czas edycji: 2013-04-18 o 21:26
Stary 2013-04-18, 21:30   #101
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
pieszczoty służą albo okazywaniu czułości tudzież przyjemność nie jest seksualna, ale przede wszystkim wynikająca z czułości, albo przygotowaniu do stosunku. Nie można dążyć do całkowitego spełnienia poprzez pieszczoty.
a to przepraszam, bo ja myślałam, że pieszczoty w grze wstępnej mają za zadanie rozgrzać atmosferę i przygotowac do stosunku. No ale to stosunek seksualny ---> przyjemność seksualna. Widocznie podczas seksu powinno się czytać ksiązki, wtedy bylyby orgazmy intelektualne.

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
Na pewno jakaś tam jest inaczej ludzie by ich nie używali i nikt by w prezerwatywie nie szczytował. Ale moim zdaniem w gumce to nie jest pełne zjednoczenie, to jak w rękawiczce. Sama przyznałaś, ze pigułki sa lepsze od gumki...
Ja bym nie chciała żeby facet co trochę zerkał na gumkę podczas seksu, nie chciałabym świadomości, ze nie czuję jego skóry w całości tylko gumkę. Chciałabym czuć w sobie wytrysk. Jak już decyduję się na seks to chcę full wypas, a nie całe lata na gumach
Co innego czasami w gumce (mowię tu w perspektywie ludzi niezwiązanych z KK)
Jasne, nie wiem jak to jest, ale prawie każdy twierdzi, ze bez prezerwatywy jest przyjemniej, więc to chyba o czyms świadczy.
Ale co ma piernik do wiatraka? Jedni stosują hormony, inni prezerwatywi, jeszcze inni spiralę albo NPR. To jest indywidualny wybór. Ale błagam cię, skoncz te "wszyscy mówią", "sądzę", "wydaje mi się".

Gdybym mogla wybierać, to bym brala pigulki i cieszyła się seksem na całego. Ale ja wiem jak to jest. Ty nie. Więc nie rzucaj tekstów w stylu "Bo ciocia Kasi, co chodzila z Gosią do podstawówki mówiła.. "

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-18, 21:33   #102
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość

A więc.
Jest sobie małżeństwo, stosują metody antykoncepcji zalecane przez kościół. Ale nagle pani idzie do lekarza okazuje się, że jest chora (problemy hormonalne) i że na te dolegliwości musi brać tabletki anty. Tak, one nie tylko są antykoncepcją ale czasami leczą.

I co wtedy?
Wtedy może brać, bo w intencjach leczniczych kościół nie uważa hormonów za grzech, chyba juz pisałam o tym wcześniej.
Stary 2013-04-18, 21:33   #103
MoniaS93
Rozeznanie

Cytat:
O spadłaś mi z nieba ponieważ mam takie pytanie do osoby wierzącej, interesującej się tematem antykoncepcji.

A więc.

I co wtedy?
W takim przypadku oczywiście może, a nawet musi je brać skoro jest chora.

Natomiast co do kościoła i antykoncepcji... ja jako praktykująca katoliczka sama mam w tej kwestii wątpliwości. Mianowicie chodzi o prezerwatywy. Nie uważam ich za zło, jest to dla mnie trudna kwestia

Edytowane przez MoniaS93
Czas edycji: 2013-04-18 o 21:34
MoniaS93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 21:35   #104
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Ciekawi mnie skrywana_fantazjo co wiesz na temat npr, bo z twoich wypowiedzi wnioskuję, że nic. Pobolewanie brzucha wyznacza ci "dni seksu" ?
Stary 2013-04-18, 21:41   #105
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MoniaS93 Pokaż wiadomość

Natomiast co do kościoła i antykoncepcji... ja jako praktykująca katoliczka sama mam w tej kwestii wątpliwości. Mianowicie chodzi o prezerwatywy. Nie uważam ich za zło, jest to dla mnie trudna kwestia
Każdy ma jakies wątpliwości. Najważniejsze to zrozumieć dlaczego Kościół ma takie a nie inne zadanie na poszczególne kwestie
Mnie też czasem dopadają
Stary 2013-04-18, 21:41   #106
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Cytat:
Ciekawi mnie skrywana_fantazjo co wiesz na temat npr, bo z twoich wypowiedzi wnioskuję, że nic. Pobolewanie brzucha wyznacza ci "dni seksu" ?
Bóg wskazuje i daje sygnały kiedy można, a kiedy nie można
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 21:43   #107
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Wtedy może brać, bo w intencjach leczniczych kościół nie uważa hormonów za grzech, chyba juz pisałam o tym wcześniej.

No trudno, żeby kościół odmawiał kobiecie leczenia

Chodzi mi o kwestie techniczne. Bo skoro kobieta jest ubezpłodniona czasowo poprzez tabletki to hulaj dusza piekła nie ma? Czy ma się stosować do rytmu kalendarzyka i udawać, że ma dni płodne i nie?
Stary 2013-04-18, 21:44   #108
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Przecież wyraźnie napisałam, że ten objaw + mierzenie temp i obserwacja śluzu, a nie samo pobolewanie.
Poza tym chyba nie sądzisz, ze kobietę którą boli brzuch na okres i w środku wszystko ,,szykuje" się już do wypłynięcia może zajść w ciążę? Przecież w macicy nie ma już żywego jajeczka i w najbliższym czasie się ono nie pojawi, bo wystąpi krwawienie.
Stary 2013-04-18, 21:45   #109
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;4037981 6]Bóg wskazuje i daje sygnały kiedy można, a kiedy nie można [/QUOTE]

Ciekawe czy są wtedy jakieś błyskawice albo grzmoty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-18, 21:45   #110
MoniaS93
Rozeznanie

Cytat:
Każdy ma jakies wątpliwości. Najważniejsze to zrozumieć dlaczego Kościół ma takie a nie inne zadanie na poszczególne kwestie
Mnie też czasem dopadają
Po prostu do mnie nie przemawia zdanie KK na temat prezerwatyw. Co do tabletek antykoncepcyjnych - jestem w stanie to zrozumieć, zresztą nie jestem zainteresowana stosowaniem ich. Ale prezerwatywy? Spotkałam się nawet z opiniami, że to kwestia indywidualna małżeństwa w rozmowie ze spowiednikiem. KK dorabia do aktu seksualnego całą ideologię, do mnie to nie do końca przemawia. Uważam, że: seks przed ślubem jest grzechem, antykoncepcja hormonalna jest grzechem, ok. Natomiast co do stosowania prezerwatyw w małżeństwie - nie zgadzam się z opinią KK i uważam, że jest naciągana.
Stary 2013-04-18, 21:46   #111
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
No trudno, żeby kościół odmawiał kobiecie leczenia

Chodzi mi o kwestie techniczne. Bo skoro kobieta jest ubezpłodniona czasowo poprzez tabletki to hulaj dusza piekła nie ma? Czy ma się stosować do rytmu kalendarzyka i udawać, że ma dni płodne i nie?
Też mnie do ciekawi...
Stary 2013-04-18, 21:46   #112
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież wyraźnie napisałam, że ten objaw + mierzenie temp i obserwacja śluzu, a nie samo pobolewanie.
Poza tym chyba nie sądzisz, ze kobietę którą boli brzuch na okres i w środku wszystko ,,szykuje" się już do wypłynięcia może zajść w ciążę? Przecież w macicy nie ma już żywego jajeczka i w najbliższym czasie się ono nie pojawi, bo wystąpi krwawienie.
of kors! Jaka ja głupia, wystarczy uprawiać seks podczas okresu i ciąży nie będzie!
Stary 2013-04-18, 21:47   #113
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:

Tutaj przyznam, ze do końca nie wiem. Musiałabym zapytać się księdza.
Wiem, natomiast, ze kobieta w ciąży nie może doprowadzać swojego męza do wytrysku poza jej organizmem mimo, że teoretycznie plemniki się nie ,,marnują", bo i tak nie może dojść do ponownego zapłodnienia. Ale tu nie o to chodzi, jest to zabronione ze względu na tzw samogwałt małżeński czego do końca nie rozumiem, ale wszystko jeszcze przede mną.
Idąc ta logiką pewnie nie może ,,hulaj dusza piekła nie ma", to byłoby dziwne.
Stary 2013-04-18, 21:50   #114
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Cytat:
Wiem, natomiast, ze kobieta w ciąży nie może doprowadzać swojego męza do wytrysku poza jej organizmem mimo, że teoretycznie plemniki się nie ,,marnują", bo i tak nie może dojść do ponownego zapłodnienia. Ale tu nie o to chodzi, jest to zabronione ze względu na tzw samogwałt małżeński czego do końca nie rozumiem, ale wszystko jeszcze przede mną.
No jak to czytam to aż mi się włos jeży na głowie
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 21:51   #115
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:

Szczerze mówiąc dla mnie kościół strasznie mąci. Co do seksu czyli by nie było strefy intymnej ma strasznie dużo wytycznych. Niemalże z linijką i cyrklem ten seks trzeba uprawiać.
I to wszystko jest przekazywane przez ludzi, którzy (teoretycznie!) seksu nie uprawiają...
Stary 2013-04-18, 21:51   #116
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
of kors! Jaka ja głupia, wystarczy uprawiać seks podczas okresu i ciąży nie będzie!
Myślisz, ze nie wiem, ze seks podczas okresu grozi zakażeniem ?
Mówiłam o seksie przed okresem.
Stary 2013-04-18, 21:51   #117
MoniaS93
Rozeznanie

Co do sytuacji gdy kobieta bierze tabletki hormonalne czasowo zdrowotnie - nie dajmy się zwariować. Po co o wszystko pytać księdza? Dlaczego nie współżyć wtedy? W końcu mowa o małżeństwie....

Są sprawy oczywiste dla osób wierzących ale są też kwestie delikatne i intymne, między małżonkami i nie wyobrażam sobie we wszystkim jeśli chodzi o seks małżeński słuchać się księdza. Wiesz skrywana fantazjo, że ile księży tyle zdań?

Edytowane przez MoniaS93
Czas edycji: 2013-04-18 o 21:53
MoniaS93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-18, 21:52   #118
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MoniaS93 Pokaż wiadomość
Po prostu do mnie nie przemawia zdanie KK na temat prezerwatyw. Co do tabletek antykoncepcyjnych - jestem w stanie to zrozumieć, zresztą nie jestem zainteresowana stosowaniem ich. Ale prezerwatywy? Spotkałam się nawet z opiniami, że to kwestia indywidualna małżeństwa w rozmowie ze spowiednikiem. KK dorabia do aktu seksualnego całą ideologię, do mnie to nie do końca przemawia. Uważam, że: seks przed ślubem jest grzechem, antykoncepcja hormonalna jest grzechem, ok. Natomiast co do stosowania prezerwatyw w małżeństwie - nie zgadzam się z opinią KK i uważam, że jest naciągana.
A jaka jest różnica między tabletkami hormonalnymi a prezerwatywami? Pytam najzupełniej serio jako jednostka niezwiązana z KK. Wydawało mi się, że to raczej gumki będą "bardziej" (jak to w ogóle można wartościować?!) zakazane niż tabsy, które często są używane także przez dziewice, choćby ze względu na występującą konieczność uregulowania cykli. Prezerwatywy nie mają żadnego innego celu niż zabezpieczanie podczas seksu (przed ciążą i nie tylko).
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 21:52   #119
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Myślisz, ze nie wiem, ze seks podczas okresu grozi zakażeniem ?
Mówiłam o seksie przed okresem.
Jakim kurna zakażeniem?
Stary 2013-04-18, 21:55   #120
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Szczerze mówiąc dla mnie kościół strasznie mąci. Co do seksu czyli by nie było strefy intymnej ma strasznie dużo wytycznych. Niemalże z linijką i cyrklem ten seks trzeba uprawiać.
I to wszystko jest przekazywane przez ludzi, którzy (teoretycznie!) seksu nie uprawiają...
Niby tak, czasem też mnie to zastanawia, a jak jeszcze mąż ,,katolik tylko na mszy w niedzielę" to sprawa się trochę komplikuje, bo on chce tak i tak, taką metodą anty, a NPR niekoniecznie mu odpowiada i musi się dostosować.
Póki co moim postanowieniem jest dotrwać do ślubu, resztą się bedę przejmować jak się hajtnę czyli przy dobrych wiatrach za parę lat
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości