![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Australia :)
Lide, masz racje, nie potrafie sie tu zaklimatyzowac...
Jest tu pieknie, przepieknie... Cudowna pogoda, przyroda, ocean do ktorego mam 10 min spacerkiem... Ale... Przez prawie 30 lat przywyklam do innego stylu zycia... Mieszkalam kilka lat w Dubaju... Mysle, ze kiedy bede w wieku emerytalnym, to wtedy Australia bedzie marzeniem... Ale jeszcze nie teraz... Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Nesca77 Czas edycji: 2008-06-05 o 09:51 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() Planuję w niedalekiej przyszłości wyjazd do Australii. Poważnie myślę nad emigracją na stałe w to miejsce - taki obrałam sobie cel. ![]() Chętnie dowiem się innych szczegółów ![]()
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
Hej! witam, rowniez z zainteresowaniem przeczytałam cały wątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Witam Dziewczyny,
mam pytanko do Was. Chciałabym wyjechać do Australii na rok, ze znajomymi. Jesteśmy tuż po studiach. Chcemy się powłóczyć po Au, pracować na miejscu (w barach, restauracjach, itp.) i generalnie wesoło przeżyć rok. Angielski mamy komunikatywny ![]() Sprawę komplikuje wiza. Z turystyczną nie można pracować przecież, a musimy coś zjeść od czasu do czasu... Czy możecie nam poradzić jak rozwiązać wizową sytuację? Dziękuję ![]()
talkin' 'bout the young style and we don't care about the old folks talkin' 'bout the old style too and we don't care about their own faults talkin' 'bout our own style all we care 'bout is talking talking only me and you |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jezeli chodzi o inne (nie prwane) pytania - pytaj - na pewno dziewczyny ci odpisza
![]() |
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
i ja mysle o wyjezdzie do australii, z przyjacielem chcielibysmy na wakacje pojechac i troche zarobic. duzo czytalam i podobno tak na krotki okres czasu mozna jechac z wiza studencka, ale wtedy trzeba zapisywac sie na jakis kurs jezykowy a to oczywiscie kolejne koszty
![]() mozecie polecic jakies rozwiazanie albo sprawdzone firmy, ktore nie zedra z nas az takiej kasy i naprawde nie bedzie problemu ze znalezieniem pracy. no i zeby ten kurs jezykowy nie byl az tak absorbujacy, jak najmniej godzin, glownie chodzi o prace... dodam jeszcze ze interesuje nas sydney, lipiec-sierpien i ewentualnie wrzesien... ![]()
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Mnie również marzy się wyjazd do dalekiej Australii. Ale jeszcze trochę czasu musi upłynąć ponieważ najpierw mam zamiar skończyć studia.
I właśnie mam takie pytanko.. Studiuję fizykę techniczną. Orientuje się może któraś z mieszkanek Australii jak tam jest z pracą w branży inżynieryjnej, bo jednak chciałabym pracować w swoim zawodzie ![]() Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
La Moderatoiure
|
Co się tyczy pracy, proponuję poszukać swojego zawodu na liście SOL , czy jest pożądany i ile się dostaje za niego punktów -> http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf
A poza tym to polecam stronę australialink, wpisać w google. Na ich forum można się bardzo dużo dowiedzieć o AU. Pozdrawiam zakochanych w Australii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
dziewczyny jakie mam szanse na wyjazd i w miarę dobry start będąc zaraz po szkole fryzjerskiej i mając ok.10 tys. złotych na początek (chociaż spora część pewnie poszłaby na bilet) ? na liście SOL za ten zawód przyznają 60 punktów... muszę koniecznie mieć już jakieś doświadczenie? o jaką wizę powinnam się starać? są jakieś szanse na przyznanie od razu pobytu stałego? bardzo chciałabym wyjechać, interesuje mnie przede wszystkim Darwin, tylko nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, od czego zacząć... dodam tylko że angielski znam bardzo dobrze, będę wdzięczna za jakieś info
...Necesita más amigos con alas... Edytowane przez Illyasviel Czas edycji: 2009-08-30 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Mam dosc glupiutkie pytanko czy stan cywiliny moze wplynac na wydanie wizy. Razem z TZ planujemy wyjechac w przyszlym roku do Australii albo Nowej Zelandii. Zastanawiamy sie czy nie przyspieszyc naszego slubu.Jak malzenstwo mamy wieksze szanse na dostanie jej? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Malzenstwo nie ma zadnego wplywu na wize. Ich nei obchodzi,czy macie slub,czy jestescie tej samej plci, Musicie udowodnic,ze jestescie trwalym zwiazkiem od jakiegos czasu (bodajze rok). Trzeba przedstawic kwity tj wspolne oplaty za mieszkanie, prad, gaz. Najlepiej miec od roku wspolne konto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Dziewczynki, a jest tu ktoś z Hobart?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
Chciałabym odnowić wątek
![]() ![]()
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
No to i ja odświeżę wątek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Fairy, jak się masz? Jak Ci się podoba w Melbourne? ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja to się tylko tu udzielam, z czystej pasji podróżniczej ![]() Super, że Ci się Melbourne podoba - wydaje się być chyba ładniejsze niż oblegane Sydney ![]() ![]() Ale klimat faktycznie najcudowniejszy - cały rok lato ![]() Czytałam, gdzieś indziej na forum, że masz męża Australijczyka - hoho ![]()
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Ooo
![]() ![]() No tak, jestem żoną dla Australijczyka ![]() Moim zdaniem Sydney jest przepiękne, robi ogromne wrażenie, ale za to Melbourne wydaje się bardziej przyjazne, ludzie są bardziej otwarci ![]() ![]() Oj to składaj papiery, Perth jest znane ze swoich przepięknych plaż ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A z resztą, ja tylko tak pójdę, jakby mi dali stypendium, jak nie, to tutaj kończę - tyle że nie wiem jeszcze co ![]() ![]() Taaak, Sydney [ze zdjęć] naprawdę cudowne ![]() ![]() Zazdroszczę TZta ![]()
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No biurowce w porównaniu z naszymi polskimi miastami to rzeczywiście dość często i gęsto tam występują, ale tak jest we wszystkich miastach w centrum, poza tym można się przyzwyczaić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O Canberrze nie wiem nic, poza tym, że jest nudna ![]() Ja dziś za to odwiedziłam urząd imigracyjny, godzinę czekaliśmy w kolejce, by złożyć papiery wizowe, co zajęło nam jakieś 5 minut po dostaniu się do stanowiska ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cóż: każde miasto ma swój urok, nawet takie Sydney, ale słyszałam, że Bondi Beach jest strasznie tłoczne ![]() ![]() Canberra nudna, bo nie jest jako jedyna na wybrzeżu ![]() A co myślisz o Australijczykach generalnie? Są przyjaźnie nastawieni? Naczytałam się, że tak, ale lepsze informacje są z pierwszej ręki ![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Fajnie, że odświeżyłyście ten wątek. Ja się właśnie dostałam na wymianę studencką do Sydney na jeden rok, od lipca do czerwca. Niedługo składam podanie o wizę elektroniczną i zaczynam się rozeznawać w cenach i okolicach mieszkań, itp. Mam kilka pytań - jak to jest z tymi rekinami, to prawda, ze plaże są ogrodzone przed nimi? (mam na myśli wodę ![]() Czy w 2-3 miesiące wakacji można objechać najważniejsze miasta i miejsca do zwiedzania? Jakieś miejsca poza Australią, które są niedaleko, a warto je zwiedzić? Np. Bali albo Nowa Zelandia? Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Bloou, Bondi rzeczywiście nie jest wybitnie piękne ani nic, ale to między innymi dlatego, że jest właśnie w mieście. Tak samo jest w Melbourne, dużo ludzi, piasek nie taki czysty, woda też nie tak piękna... za to poza miastem bajka
![]() ![]() A Australijczycy są przesympatyczni, bardzo otwarci, pomocni. Jak powiesz, że jesteś z Polski to może i jakimś polskim słowem Cię zaskoczą ![]() ![]() Sadia, super, gratuluję ![]() ![]() ![]() 2-3 miesiące wakacji powinno wystarczyć na zwiedzanie, tym bardziej że w okolicach Sydney też masz kilka ślicznych miejsc, które możesz zwiedzić w weekend np. Blue Mountains i Jenolan Caves (przepiękne, cudowne, zdecydowanie warto zobaczyć). I jeszcze taka cenna rada ![]() ![]() ![]() Poza Australią, to chyba tylko Nowa Zelandia, bo Bali czy Fiji to już tak bardziej wczasowo, no ale zależy co kto lubi ![]()
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
@Naughty Fairy: Dziękuję za rady
![]() ![]()
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Fakt, że jest tu jeszcze garstka ludzi oznacza, że nie jest aż tak źle
![]()
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Witam!
Dziewczyny, marzy mi się Australia ale jak osobie pracującej. Mój zawód jest na liście, jednak muszę ostro podszkolić angielski... Możecie powiedzieć, ile czasu uczyłyście się języka, czy egzamin jest bardzo trudny, itp? Wiem o co w tym chodzi, ale chciałabym usłyszeć opinie osób, które mają to już za sobą...
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
ja mam pytanie: w jaki sposob mozna ubiegac sie o prace w Australii, bedac jeszcze w Polsce- czy przez polskiego posrednika, czy juz tam na miejscu? Ja zamierzam wyjechac po skonczeniu studiow medycznych i nie bardzo wiem jak sie do tego wszytskiego zabrac... A w Australii nie mam zadnych znajomych ani rodziny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Niestety nie pomogę Wam w sprawach "zawodowych", jestem tu na zupełnie innej wizie i nie musiałam zdawać żadnych egzaminów językowych. Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej uczyć się języka w praktyce, więc skoro idą wakacje, to może spróbujecie jakichś kursów za granicą. Jeśli chodzi o pośredników, to wiem, że jest Bridge Agency i z tego co pamiętam, to mają niezłe opinie, nie musicie korzystać z ich usług, można po prostu ich podpytać jak zacząć, jaka wiza będzie Wam potrzebna itp. Byłam tam raz na spotkaniu z immigration agent, chyba organizują je co jakiś czas, można tam się wszystkiego dowiedzieć z pierwszej ręki.
Co do zawodów takich jak lekarz, to dobrze, żebyś już teraz zorientowała się co tu jest wymagane. Mama mojego męża uczy angielskiego obcokrajowców i uczyła polskie małżeństwo, prawniczkę i lekarza, to było w czasach naszego stanu wojennego... z powodu braku odpowiednich dokumentów i pewnie jakichś dodatkowych egzaminów musieli zaczynać studia od nowa tutaj ![]() Przy innych zawodach wiem, że można dostać wizę od pracodawcy tutaj, ale nie wiem, jak szukać takich firm, które byłyby skłonne załatwić i zapłacić za taką wizę.
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Odświeżam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.