![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oto moje robótki na drutach :)
Cytat:
![]() Przerabasz oczka tak jak schodzą z drutu - obracasz robótkę i nad lewymi oczkami przerabiasz na lewo, nad prawymi na prawo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo za wyprowadzenie z błędu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
No stwierdzenie fajne, ale jak się robi taki namiot zamiast swetra to już niefajnie
![]() ![]() Olusia: tak, Lucille ma rację, przerabiasz oczka tak jak schodzą z drutu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Hej !
A ja znów z małym pytankiem - chodzi mi o sweterek nr 4. Chciałam się ciebie podpytać z jakiej włóczki najlepiej jest zrobić takie cudo (jaki skład i grubość włóczki) i jakimi drutami. Chcę sobie taki wydziergać z jakiejś grubszej włóczki, na drutach np. nr 5 ale nie wiem czy dobrze wtedy wypadnie ten motyw liścia. No i teraz w sklepach jest taki wybór, że głowa boli ![]() Proszę o podpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Brandia, po dotyku to poznaję, że to jest wełna i akryl, ale jaki skład procentowy to nie wiem, myślę, że gdy weźmiesz włóczkę o składzie 50%akryl i 50%wełna to będzie dobrze, ale jak będzie skład 30% na 70% to też będzie ok i wytrzyma długo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Dzięki za poradę. Troszkę bałam się, że jak za dużo wełny w składzie to może być gryzący, ale 70 do 30 to już chyba nie będzie takiego problemu. No to w takim razie wyruszam na zakupy, a potem siadam do dziergania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
![]()
jak-zwykle-niewinna, mam wielką prośbę dot. sweterka z reglanem, czy mogłabyś podać mi przepis na takie wykończenie rękawa, przodu i tyłu sweterka? Robie na drutach od lat, ale z reglanem mam zawsze problem. Twój reglan jest cudowny, będę wdzięczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Żeby rękaw nie był za wąski i nie ciągnął całości w reglanie najlepiej w rękawku dodać sporo oczek tuż przed paszką (np. w ostatnich 10 rzędach co drugi rząd po 2 oczka) a potem gdy już przerabiasz reglan w rękawku odejmuj oczka rzadziej niż w przodzie i tyle... Hm, chyba jasno wytłumaczyłam?
![]() Tzn. jeśli w przodzie i tyle robótki ujmujesz w co 2 rzędzie po 2 oczka, to w rękawach ujmuj np. co 4 rząd po 2 oczka - rękaw będzie szerszy i nie będzie ciągnął całego swetra ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
jak zwyke niewinna... a mogłabyś rzucić okiem na ten wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=83179
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
![]()
Jak-zwykle-niewinna dziękuję bardzo za pomoc. Zrobię mężowi cieplutki golfik i zabieram się za swetrek dla siebie z reglanowym rękawem. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Bardzo ładne! (moim faworytem jest golf na zdjęciu nr. 4)
![]()
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Piękne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Wtajemniczenie
|
mam pytanie do jak-zwykle niewinnej:::::
czy sweterek nr 1 (z dekoltem w serek) nie powinien miec czasem wzoru: 2 prawe, 1 lewe, 1 prawe, 1 lewe , 2 prawe..?? bo napisalas,ze "prawe,lewe,prawe,lewe,pr awe"... ale ze zdj. wynika inaczej... ![]() prosz o odpowiedz.... i dziekuje ![]()
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Ja mam może pytanko prymitywne, ale ... tak na prawdę dopiero zaczynam!
Z jakiego sciegu zrobiona jest torebeczka 1-sza, a z jakiego 2-ga? I jaki ścieg jest użyty w wykonczeniu ich? Z góry wielkie dzięki za informacje! Pozdrawiam!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
robótki sa boski
czy moglby mi ktos powiedziec jak sie robi ścieg angielski albo gdzie znalesc jakis opis albo cos w tym stylu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
Sweterki piękne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Torebki REWELACJA!!!! Dlaczego nikt mnie nie nauczył robić na drutach
![]()
http://gallery.michalmech.pl/main.php http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070714290117.png http://abcslubu.pl/suwak/07_27_2007_14_7_2007_39.png 14 lipiec 2007 - Nie umrzemy nigdy...umiera tylko czas...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
możesz mi napisać jak zrobiłaś ten pierwszy sweterek ? jakis schemat albo opis.. pilne !!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
![]()
ale pięknie sweterki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Przyczajenie
|
Hej! Bardzo Mi Się Podobają Te Torebeczki,chciałabym Też Coś Takiego Dla Siebie Zrobić,lecz Nie Wiem Jak Zacząć.
Prosiłabym Cię O Podanie Wskazówek Przydatnych (krok Po Kroku) Do Robienia Na Drutach. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Cześć jestem zachwycona torebeczkami no i sweterkami też oczywiście. Jakbyś miała ochotę podzielić się "przepisikiem " na torebeczki była bym wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Wowww
![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Wow
![]() ![]() Ja na drutach robić potrafię, ale zawsze brakuje mi samozaparcia, żeby dokończyć daną rzecz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
ale piękne!! Aż trudno uwierzyć , że można coś tak ładnego zrobic samemu! Jakie śliczne torebeczki! Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
O rany, długo mnie tu nie było i się pogubię w odpowiedziach, jak komuś nie odpowiem to krzyczeć
![]() Wiolka36: tak jak pisałam, tak robię od początku, nie odejmuję więcej na początku tylko cały czas lecę tak samo ![]() tekla_x: tak, masz rację, robimy oczka tak: prawe, lewe, prawe, lewe, prawe* prawe, lewe, prawe, lewe, prawe*prawe lewe, prawe, lewe, prawe* czyli powtarzamy raport i w ten sposób co drugie oczka prawe się stykają i są dwa obok siebie. Czyli nic nie pomyliłam ![]() Dziewczyny nie proście mnie o wzór na torebki, dostaję dużo próśb tego typu, ale sprzedałam jedną na allegro - zagwarantowałam mojej kontrahentce, że jest ona unikatowa, jedyna, niepowtarzalna, że nikt nie ma takiego egzemplarza, dlatego nie mogę bo byłoby to nie fair, zrozumcie ![]() Wzory na sweterki już podawałam - jaki był wykorzystany wzór itd. więc poszukajcie dokładnie w temacie ![]() I błagam, nie proście, żebym napisała ile oczek nabieram na rękawy, na przód itd. Po pierwsze dlatego, że to jest sprawa indywidualna - wystarczy że robicie na grubszych drutach i z grubszej włóczki i już wam sweter wyjdzie większy, po drugie dlatego, że nawet jak zrobicie z takiej samej grubości to kto będzie siedział i to liczył?? ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie czytelniczki i "podziwiaczki" moich prac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
Super!!!!Siedzę i zazdroszczę!!!!Jeżeli sama wpadłaś na takie wzory to powinnaś otworzyć małą galerię "cudodrutów".Nikt nie chce mi pomóc jak zrobić małą falbankę na drutach,a może Ty wiesz jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Penie wiem tylko musisz mi dokładniej opisać o co chodzi (gdzie ona ma być) albo zilustrować jakimś foto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.