![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Informatyka - studia
Cytat:
Matma w LO nie ma nic wspólnego z matmą na studiach. Chcesz mieć prościej? Powtórz to co wypisałem, a najlepiej to zrób sobie kursy z eTrapezu ( najważniejsze - macierze i liczby zespolone pod algebrę, oraz granice i pochodne pod analizę matematyczną ), zajmie Ci ze 3 tygodnie, a będziesz wiedzieć więcej niż wszyscy z rozszerzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz po trzech latach od matury musiałam sobie przypomnieć kombinatorykę, żeby zaliczyć matematykę dyskretną na drugim kierunku i na pierwszy ogień poszło właśnie stare repetytorium. Macierze, zespolone, granice i pochodne są od zera na studiach, nie ma sensu przerabiać tego wcześniej. Edytowane przez parodia Czas edycji: 2013-09-17 o 19:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
parodia, a jakie repetytorium polecasz?
![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Ja używałam najtańszego Grega sprzed trzech lat.
Najlepiej porównaj zakres materiału z matury rozszerzonej i z karty przedmiotów na pierwszym roku i zobacz, czego będziesz potrzebować. Na pewno właśnie ta kombinatoryka (chociaż u mnie m.dyskretna była dopiero na drugim semestrze) i funkcje wielomianowe, które są tłuczone na polibudzie na wiele sposobów. Przy okazji równania logarytmiczne, wykładnicze, itd ![]() Szczerze mówiąc już nie pamiętam co więcej było na rozszerzeniu niż na podstawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Najlepiej żadnego - nie ma to większego sensu.
Cytat:
![]() Zresztą nie wiem po co brać repetytorium do samej kombinatoryki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby zacząć uczyć się dyskretnej potrzebowałam wiedzy z liceum sprzed kilku lat, proste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Ja od siebie mogę polecić repetytorium Kiełbasy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Dot.: informatyka studia
Cytat:
Znam podstawy html, nieco grafiki komputerowej liznęłam w swoim życiu. Nie wiem co już musiałabym umieć i wiedzieć by nie ośmieszyć się na samym początku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Studia informatyczne?
Moje drogie Wizażanki :D
Jestem z wami od dłuższego czasu, ale dopiero kwestia studiów zmusiła mnie do założenia konta :3 Albowiem wpadłam na szalony pomysł wybrania się na studia informatyczne po trzech latach liceum na profilu pol-ang (mój "musk" jest nietypowym przykładem humanisty-ścisłowca, jednak niestety na początku obrałam drogę humanisty, a teraz chcę to zmienić). Moje maturalne wyniki to: Polski podst 63% Pol rozsz 63% (nie, to nie jest błąd XD) Matematyka podst 86% Mat. rozsz 44% Geografia podst 56% Angielski podst. 92% Tutaj pojawia się pytanie do was: Czy osoba z praktycznie zerowym kontaktem z przedmiotami ścisłymi jest w stanie dostać się oraz poradzić sobie na takowych studiach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
BAN stały
|
Dot.: Studia informatyczne?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Może warto pomyśleć o jakiejś informatyce stosowanej? Z pewnością informatyka to przyszłościowy kierunek, ale musisz się liczyć z tym, że pierwszy rok, 2 lata to głównie matematyka i to niezależnie od uczelni.
To, czy sobie poradzisz jest rzeczą nieprzewidywalną i może się okazać, że będzie Ci szło świetnie. Mój chłopak studiuje informatykę stosowaną na Uniwersytecie Ekonomicznym a jest po klasie humanistycznej i jedyne przedmioty z jakimi ma problem to właśnie przedmioty matematyczne. Informatyka prowadzona jest od podstaw, więc tego spokojnie można się nauczyć! ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-09-11 o 15:12 Powód: przywrócenie treści |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
BAN stały
|
Cytat:
Matematyka jest na 1 roku i to nie jest ciężka matma, bez przesady ![]() ale Twój chłopak na pewno pewne rzeczy już wiedział, np. rozkładał pc w swoim życiu, chociażby. A ktoś kto nie miał wcale styczności z informatyką dopadnie po pierwszym semestrze. ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- poza tym nie ma różnicy między informatyką a informatyką stosowaną, na jednej jest więcej matmy a cała reszta zależy od wydziału i uczelni. no i zależy czy są to studia inżynierskie, ja jestem na inż. i nie wyobrażam sobie licencjatu, tam to sobie dopiero lecą w kuli, przynajmniej u mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-09-11 o 15:12 Powód: przywrócenie treści |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem próbować nigdy nie zaszkodzi. Przygotuj się po prostu na dużą ilość nauki i pracuj systematycznie od samego początku.
Zresztą sama znam dziewczynę po filologii polskiej, której bardzo dobrze idzie teraz na informatyce. Z drugiej strony mam kolegę po technikum, który pracował wcześniej w serwisie i nawet jednego kolokwium nie mógł zaliczyć, czy to z programowania, architektury czy matmy - wszystko było ponad jego możliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
W takim razie może orientuje się ktoś co do krakowskich uczelni i ich wymagań? :3 Czy startować jedynie na UEK (który jak słyszałam informatykę ma tylko w nazwie, ale przynajmniej mam jakieś szanse) czy może przy moim mocnym wkładzie własnym poradzę sobie także na jakiejś innej uczelni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
jeśli chodzi o informatykę odradzam. będziesz się uczyć wielu ekonomicznych rzeczy, które może Tobie się kiedyś przydadzą, kto wie, ale informatykowi potrzebne nie są. to tak, jakbyś miała przy okazji nauczyć się szycia na drutach - może Ci się przyda, ale nie w informatyce. w porównaniu z absolwentami informatyki z uczelni technicznych czy ogólnych uniwersytetów, będziesz w tyle.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Zapominacie tutaj o najważniejszym - informatyk (programista) aby być dobry w tym, co robi musi uczyć się sam. Aby dostać dobrze płatną pracę w tym zawodzie nie trzeba mieć nawet studiów, wystarczy obszerna wiedza na dany temat, znajomość języków programowania. Byłam w kwietniu na warsztatach Rails Girls i poznałam chłopaka, który ma w tej chwili 20 lat, jest na pierwszym roku i studiuje informatykę ale zaczął pracować w dużej firmie programistycznej zaraz po ukończeniu liceum. Da się? Da się, wystarczy się przyłożyć. Była też dziewczyna po amerykanistyce która obecnie jest programistką iOS. Więc nie jest to dziedzina zarezerwowana wyłącznie dla typowych 'ścisłowców'.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-09-11 o 15:13 Powód: przywrócenie treści |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie wierzę, że ktoś po humanie by takie coś wiedział, ale spoko. Poza tym uczyć się można samemu ale żeby to miało efekty i tak czy siak w większości postawią na studenta/absolwenta informatyki, z tego co zauważyłam podczas szukania pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Ale wszystko co piszesz nie dotyczy autorki wątku.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No i zależy na czym autorka się zamierza skupić, bo jak chce programować to budowę komputera może sobie odłożyć "na potem". Zresztą nam kiedyś powiedziano, że nie po to kończy się informatykę, żeby pracować np. w helpdesku i to jest praca dla absolwentów techników, bo studia skupiają się na innych rzeczach. Autorko przejrzyj sobie plan pierwszego roku, zobacz czy materiały ze studiów Ci "leżą". Przerób sobie jakiś kurs internetowy wybranego języka (zacznij od tego co jest na studiach, będziesz mieć łatwiej na początku). Możesz też przerobić popularny ostatnio Ruby, codeacademy.com ma fajny interaktywny kurs. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Przyczajenie
|
Powiem tak: z TI z liceum nie wyniosłam absolutnie nic poza tym, że moja nauczycielka miała mniej więcej taki sam poziom wiedzy jak ja i w sumie to uczyła historii, a na TI dorabiała. Wkładem własnym ogarnęłam trochę matematyki ze studiów (głównie algebra, trochę analizy), liznęłam linuxa, może jeszcze poszerzę moją wiedzę, a kolega mi poradził obeznać się z LaTeXem, chciałabym także nauczyć się jeszcze chociażby c++ przed tymi studiami, bo głównie by mnie interesowało programowanie (może webmaster, może coś innego), a jeśli nie to ewentualnie grafika komputerowa.
Powiem tylko, że informatyka to chyba jedyny kierunek jaki biorę pod uwagę i nie tylko temu, że jest on przyszłościowy, ale temu, że fascynacja komputerami zawsze gdzieś tam ze mną była, jednak jej nie rozwijałam ![]() Edytowane przez zuczekmine Czas edycji: 2014-06-12 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-09-11 o 15:14 Powód: przywrócenie treści |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Miałam podobne wyniki (tylko zdawałam mniej przedmiotów), byłam na profilu mat-geo-ang. Teraz jestem już po inżynierze na politechnice, problemy miałam tylko na pierwszym roku, ale to dlatego, że nie lubię matematyki. Na 2 roku miałam na tyle dobrą średnią, że brałam dwa stypendia, później zaczęłam drugi kierunek. Obecnie pracuję jako programistka i ciągnę magisterkę. Nie ma się czego obawiać, jeśli tylko czuje się jakiś pociąg do tych tematów
![]() Edytowane przez Ruwi Czas edycji: 2014-06-12 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-09-11 o 15:14 Powód: przywrócenie treści |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Hej Foster, jeśli Cię to interesuje możesz napisać na priv, wolałabym nie podawać na forum publicznych takich informacji jak moja miejscowość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ba, nawet pracuję w zawodzie, więc proszę tak nie generalizować. Przetrwałam wielu kolegów po technikach, także nie ma takiej zasady, że LO to sobie nie poradzisz. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() a byłam w takiej jednej większej firmie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
Ja teraz pracuję w jednej bardzo dużej firmie i właśnie nadszedł czas przedłużania umów, dla tych, którzy się sprawdzili, no i dostałam propozycję, ale właśnie chcieli ode mnie 4/5 etatu a na I stopniu studiów to nie za bardzo dałoby radę, a na zaoczne też się nie chciałam przenosić :/ Ale jak bym została to bym była chyba aktualnie najmłodszym pracownikiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:36.