|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak określić porowatość włosów?
Cytat:
|
|
|
#92 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moje włosy są z natury proste- jeśli nic z nimi nie robię, wyglądają, jak po użyciu prostownicy, a w bad hair day jednak powywijają się końce. A falowanych raczej nie ma mowy- niestety- są po prostu niezwykle podatne na różne sposoby zakręcenia ich bez użycia ciepła. Takie fale po całej nocy w dobieranym warkoczu zazwyczaj trzymają 3/4 dnia, wieczorem, przed myciem (robię to codziennie) skręt się rozluźnia, ale nie są do końca proste. Hm, i właściwie to nie powinnam pisać o tej prostownicy- prostowałam, kiedy sięgały łopatek, potem ścięłam na boba (chęć zmiany A jeśli chodzi o silikony, to na długość raczej unikam, używam tylko w postaci serum na końce. Chociaż, prawdopodobnie w moich kosmetykach jakieś się czają, a ja nawet o tym nie wiem Ostatnio jednak używam do mycia tylko zwykłego szamponu z SLS (takie delikatne tylko mi obciążały i nie domywały włosów) więc jakiekolwiek silikony są zmywane. I dzięki za odpowiedź A co do fal, w najbliższym czasie mam zamiar trochę pomęczyć włosy żelem z siemienia lnianego
'You know, in all my world travels, the one spell that I've never found is how to break somebody from loving too much...' Edytowane przez little_dhampir Czas edycji: 2013-04-01 o 21:56 |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
1. Jak długo schną Twoje włosy?
Nie mam pojęcia, suszę je ![]() Ale są krótkie, więc pewnie szybko schną ![]() 2. Czy trudno je zmoczyć? Nie wiem, odkręcam kran i się moczą... Ale za to ciężko je pokryć olejem/farbą, na krótkie włosy zużywam prawie całą farbę, mimo, że nie są jakieś specjalnie gęste. 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Zostanie albo powoli wróci, w zależności od tego jakie pasemko. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Kilka godzin po umyciu. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Nie 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Mam krótkie włosy, nie wiem. Kiedyś dawno temu były strasznie słabo podatne (wałki trzymane całą noc, a efekt loków pryskał po godzinie). 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Raz tak, raz tak - zależy (nie wiem od czego). 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Nie da się spiąć krótkich włosów xD 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Może trochę. 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Są szorstkie, kojarzą mi się z włosami mojego psa ![]() 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Farbuję, suszę - nie prostuję. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie. Domywają się bez problemu nawet samą odżywką. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Nie mam pojęcia. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Nie pielęgnuję ich jakoś specjalnie, poza wcieraniem Khadi na porost. Chyba nie pomagam w ocenie, co?
|
|
#94 |
|
Przyczajenie
|
1. Jak długo schną Twoje włosy? BARDZO długo. Myślę, że około pięciu godzin bez suszarki; z suszarką nie wiem, bo nie używam. Dodam, że włosy mam dość gęste (obwód kucyka 10 cm), co też może pewnie pogarszać sprawę.
2. Czy trudno je zmoczyć? Nie, nie mam z tym większych problemów. 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Powoli wraca. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Myję głowę co drugi dzień, wieczorem - rano wyglądają średnio, ale drugiego ranka są idealne. Pod wieczór widać już, że są nieświeże. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Ostatnio udaje mi się to osiągnąć, lecz nie często i dopiero od bardzo niedawna. 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Po warkoczu też, ale naturalnie również Nigdy nie próbowałam ich kręcić, a podatne na prostowanie nie są - odrobina wilgoci i cały trud na marne.7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Nabierają, ale w paskudny napuszony sposób. Dlatego stosuję się do rad CG i nie rozczesuję włosów na sucho. 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Nie lubię ani ciasnych upięć, ani tego jak rozpuszczone włosy muskają mnie po twarzy, karku itd. Dlatego najbardziej lubię albo luuuźny warkocz, albo swobodny węzełek nisko nad karkiem (choć bywa, że ten ostatni również sprawia mi dyskomfort). 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Mam tam bardzo mocne oświetlenie, więc tak ![]() 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z pędzlem do malowania plakatówkami, takim z naturalnego włosia (?) - dość szorstkie, mimo iż niedawno ścięte i bardzo o nie dbam. 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Nigdy nie farbowałam, prostowanie na całej długości góra dwa razy w roku, suszenie to samo. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie, nie mam. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Wciąż nie jestem zachwycona olejowaniem (oliwą z oliwek, olejem z pestek winogron, naftą kosmetyczną, Himalaya Herbals. Próbowałam na sucho i na mokro, zwykle na parę godzin - nigdy na noc.) Może nie spuszyło mi włosów ani nawet ich nie obciążyło, ale po prostu nie dało kompletnie nic. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Od pierwszego stycznia - takie postanowienie noworoczne ![]() Nie bardzo wiem, co to znaczy zdjęcie w dobrym oświetleniu Dzienne czy z fleszem...?Nie wiem, może to ważne - mam niedoczynność tarczycy i patrząc na chronologię zdarzeń ( ) to ją obwiniam za koszmarny stan moich włosów, z którym próbuję walczyć od dwóch lat, a z sensem robię to dopiero od trzech miesięcy.Będę bardzo wdzięczna za diagnozę
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Rafineria, Twój post nie chce mi się zacytować ![]() Masz raczej średnią porowatość, ale być może wraz z pielęgnacją spadnie
|
|
|
#96 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
Ja w sumie na 80% wiem, jaką mam porowatość, ale warto się upewnić
![]() 1. Jak długo schną Twoje włosy? 2-10 godzin, w zależności od tego, jak bardzo je nawilżę i zacementuję emolientmi oraz jaka jest aktualna wilgotność powietrza 2. Czy trudno je zmoczyć? Trudno 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Powoli wróci. O przesunięciu przedziałka mogę sobie tylko pomarzyć Włosy zawsze wracają do pierwotnego stanu4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Najlepiej wyglądają kilka godzin po myciu, chociaż właściwie nie zauważam dużej różnicy. Przez 3 kolejne dni po myciu wyglądają właściwie tak samo 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Błyszczą 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Są dosyć podatne. Falki utrzymują się przez kilka godzin. 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Jak każde kręcone po rozczesaniu - tak nabierają objętości, że nadają się tylko do mycia lub związania ![]() 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Zdecydowanie czuję ulgę 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Jeszcze jak! 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z pędzlem do makijażu? Są miękkie i delikatne, ale nie lejące i rozmiękczone. 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Farbuję henną, podsuszam chłodnym nawiewem, nie prostuję 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie mam takich problemów. Bardzo łatwo się domywają. Problem miałam tylko raz - kiedy próbowałam zmywać parafinę odżywką ![]() 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Olejek Alterra Brzoza i Pomarańcza - jedyny olej, który spuszył mi włosy. Bazowy, jest olej sojowy (ale z kolei inny wielonienasycony słonecznikowy czy z kiełków pszenicy robią bardzo dobrze) i jojoba (może to on jest winowajcą?) Z jajcem się za bardzo nie lubią (są po nim sztywne), ale hydrolizowane proteiny i owszem, w dużych ilościach. Włosy trudno dociążyć, lubią fruwać. Sprawdza się pielęgnacja na bogato. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Od roku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję
![]() Jest dokładnie tak, jak myślałam
|
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuje
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
1. Jak długo schną Twoje włosy?
1,5-2 h 2. Czy trudno je zmoczyć? nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostanie 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? kilka godzin po umyciu, na drugi dzień już wyglądają nieświeżo 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? nie 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? są podatne, falki po warkoczu utrzymują się spokojnie cały dzień 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nabierają objętości 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? czuję ulgę, zdecydowanie wolę chodzić w rozpuszczonych włosach 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. ze starym pędzlem, są suche 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbuję henną, od ok.1.5 roku nie suszę i od ok. 8miesięcy nie prostuję 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie mam problemu 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). kokos spuszył, rycyna wysuszyła, keratyna lekko przesuszyła 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Od roku używam bezsilikonowych szamponów i zwracam uwagę na składy, intensywnie pielęgnuję od ok 7 miesięcy
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#103 |
|
Przyczajenie
|
też bym chciala wiedzieć, bo nie mam pojecia :/
1. Jak długo schną Twoje włosy? obecnie dobre 2,5 godz, latem krocej 2. Czy trudno je zmoczyć? nie, normalnie chłoną wodę;p 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? powoli wróci na swoją stronę. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? kilka godzin po umyciu (najlepiej na drugi dzień, po umyciu końcówki są jak piórkaa) 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? nie;/ 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak, odrobina wilgoci i już mam fale;p 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? tracą, sa strasznie płaskie. 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? zdecydowanie wolę mieć rozpuszczone ![]() 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? po umyciu są ładne, ale tak po 2 dniach bardziej matowe;/ 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. jak pędzel.. nie są mocno sztywne, ale miękkie na pewno nie;/ 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Farbuję co 3 miesiące (kiedyś częśćiej) nie prostuje, nie szuszę. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? raczej nie zauważyłam 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). obciążają mi szampony Nivea, z Avonu. nie służą im też drogeryjne odżywki mam wrażenie że nic nie dają (z wyjątkiem timotei) 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od grudnia (jantar, wax, siemie lniane, olejowanie)
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
Kascysko - rozjaśniałam bardzo długo do bardzo jasnego blondu, potem chwilę nie rozjaśniałam, a teraz ostatnio znowu potraktowałam włochale podwójnym rozjaśniaczem, jako że schodziłam z brązu do czerwieni
![]() Wiem, nie kocham swoich włosów :P Zrobiłam dzisiaj test ile schną i jestem w szoku - tył, boki i grzywka (wycieniowane) po godzinie były praktycznie suche, ale czubek głowy schnął bite 2 godziny.
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Czy moge prosić o ocenę?
1. Jak długo schną Twoje włosy? 1 h- przy twarzy i na końcach, czubek glowy 2-2,5 h 2. Czy trudno je zmoczyć? łatwo 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Zostaje 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? kilka godzin po umyciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? raczej nie 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak, "połamane fale", utrzymują się takie przez jakiś czas 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nabierają 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? zazwyczaj związuję, nie lubie rozpuszczonych, bo źle wyglądają jeśli nie są wyprostowane 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? czasami 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. niektóre gładkie i miłe, ale większość szortstka, kojarzy sie z wełną 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbuje i czasem susze 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami?wszystko sie domywa 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). oliwa z oliwek, olej winogronowy, lekkie odzywki typu Schauma lekkosc i pielęgnacja - wlosy suche i sztywne 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy?od roku, bardziej intensywnie od 2 miesiecy Pozdrawiam
Edytowane przez nicole89 Czas edycji: 2013-04-03 o 09:58 |
|
|
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
1. Jak długo schną Twoje włosy? 3 godziny
2. Czy trudno je zmoczyć? nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostanie 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? od razu po umyciu i kilka godzin po, nie różnią się znacząco 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nabierają objętości 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? nie czuję ulgi, lubię chodzić i w spiętych i rozpuszczonych 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. hmmm trudno powiedzieć ![]() 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? nie 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? zdarza się to bardzo rzadko gdy nałożę zbyt duzo oleju i zmyję go babydreamem 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? moje włosy reagują obciązeniem na zbyt dużo oleju, przetrzymywanie masek 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od roku |
|
|
|
|
#109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#110 |
|
Rozeznanie
|
Ja też chcę! Nie wiem jak interpretować większość pytań, więc-pomóżcie!
![]() 1. Jak długo schną Twoje włosy? 2-2,5 h 2. Czy trudno je zmoczyć? łatwo 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? powoli wraca 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? 2-3 h po umyciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? raczej nie 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak, ale szybko się rozprostowują 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nabierają 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? raczej tak. Nie boli mnie jakoś bardzo skóra głowy, bo chodzę w luźnych koczkach, najczęściej spinam klamerką. 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Ostatnio jest dużo lepiej, ścięłam dużo poniszczonych, teraz są jak taki mega delikatny pędzelek. Są gładkie ale nie takie "grube" 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? nie (planuję w razie jakiegoś wyjścia używać suszarki z zimnym nawiewem), ale ponad rok temu położyłam farbę wellaton piankę koloryzującą w prawie identycznym kolorze co mój naturalny. Nie używałam rozjaśniacza (nie wiem czy to ma wpływ )12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Czasami nie domywam skalpu szamponami bez SLS (tak na "czubku" głowy) ale zazwyczaj nie ryzykuję i myję dwa razy 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Chyba nie lubię isany kakaowej i miodu (chyba, że używam z dużą ilością emolientów, olejów), niektóre proteiny-keratyna najprawdopodobniej, nie pasuje mi NaturVital, Bingo Shea (te dwie maski nic złego mi nie zrobiły, ale włosy są po nich matowe i trochę tępe), obojętne: Scandic bananowy, Kallos Latte, odżywka Alterra i Granat, bardzo lubią: Oleo, balsam babuszki na kwiatowym propiolisie, Dobrze też wyglądają jak końcówki zabezpieczę jedwabiem Green Pharmacy; Dużą poprawę zauważyłam po olejowaniu, zwłaszcza końcówek. Zrobiły się bardziej sypkie. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od 3 miesięcy Edytowane przez blondynaaa_91 Czas edycji: 2013-04-03 o 11:21 |
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
Tak też przypuszczałam, dziekuję
|
|
|
#112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Tutaj było mi najtrudniej odpowiedzieć. Wydaje mi się, że średnio. Nie robiłam szczególnych testów, ale z racji tego, że mam cienkie i podatne włosy to większych problemów z tym nie mam. 3. Powoli wróci na swoją stronę. 4. Moje włosy najlepiej wyglądają kilka godzin po wstaniu z rana, gdy w poprzedni dzień wieczorem były myte. Zaraz po wyschnięciu potrafią się trochę puszyć, a na następny dzień już praktycznie wcale i też się rozprostowują. 5. Nie błyszczą się. Jest to bardzo denerwujące, widzieć takie matowe włosy. 6. Są podatne. Potrafią się szybko pokręcić, ale bardzo nietrwale i szybko się rozprostowują. 7. Po rozczesaniu dosłownie na chwilę nabiorą trochę więcej objętości, ale za niedługo znów oklapną. 8. Czuję ulgę, gdy włosy miałam związane wysoko. Gdy mam upięte klamrą po środku głowy lub niżej to jest w porządku. Dlatego nie lubię spać w koku na noc bo z rana skóra głowy boli. 9. Zależy w jakim świetle. W dziennym, bladym się nie błyszczą, w mocniejszym bardziej, a w sztucznym ale umiejscowionym gdzieś niedaleko głowy bardzo się błyszczą. Tak naprawdę trudno stwierdzić, czy się błyszczą. 10. Kojarzą się z delikatnym pędzelkiem o średnio zbitym włosiu(pewnie przez cieniowanie), takim bardziej do blendowania, lub oprószania. Ogólnie końcówki mam zdrowe. 11. Nie farbuje, nie prostuję, suszę rzadko chłodnym nawiewem. 12. Facelle dość dobrze myje, ale delikatnie i szybko się po nim przetłuszczają. Podobnie balsam do kąpieli Babydream Fur Mama. Jednak z niego zrezygnowałam bo miałam wrażenie, że pozostawia dziwną powłokę. Najgorzej jest z myciem odzywką, w ogóle sie to u mnie nie sprawdza, włosy są niedomyte i oklapnięte. Szampony z SLeS najlepiej sobie radzą. 13. Garnier Awokado i Karite kompletnie nic nie zrobił z włosami, gdy zaczynałam o nie dbać miałam po nim puch. Nie wiem jak by teraz było, ale na razie nie chcę do niej wracać. Obciąża maska Stapitz Sleek Line Repair, ale i tak ją lubię. I teraz wielkie rozczarowanie: maska nawilżająca Bioetika Crema di Essenza tak wychwalana u mnie powoduje puch i szopę. 14. Od pół roku. Może w końcu dowiem się czegoś konkretniejszego o moich włosach.
Edytowane przez Aredhel125 Czas edycji: 2013-04-04 o 00:03 |
|
|
|
|
|
#113 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało jeszcze określić stan moich włosów, bo prawdę mówiąc dopiero wchodzę w etap świadomej pielęgnacji i odżywiania włosów i może mi się ta wiedz przydać .1. Jak długo schną Twoje włosy? Ok 1,5 (długość tak za zapięcie stanika) 2. Czy trudno je zmoczyć? Chyba łatwo ( gdy myję głowę to nie są one mokre od razu po pierwszym polaniu wodą, jak nie wiem, jakiś materiał - ale tak po kilku sekundach polewania stają się mokre) 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę?Zostaje 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?Od razu po umyciu i wyschnięciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Nie, są raczej matowe 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki?Tak, ale nie utrzymują się długo 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Nabierają 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Chodzę w rozpuszczonych tylko gdy są już trochę przetłuszczone (3 dnia po umyciu), bo nie lubię siebie w związanych. Czuję ulgę po rozpuszczeniu. 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Jeśli zastosuję olejowanie + maskę tak, po samym szamponie nie (choć po Gliss Kurze, do włosów brązowych którego używa moja mama tak). 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z pędzlem do pudru 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Mam włosy farbowane, ostatnio przez jakąś falę głupoty totalnej silnym rozjaśniaczem na blond + fryzjerka namówiła mnie, żeby nie malować całości tylko górę, plus pojedyncze pasma spod spodu, co sprawiło, że z wierzchu są całkiem, całkiem (choć koleżanka powiedziała mi, że kolor wygląda jak po dekoloryzacji), a przy związanych wyglądam jakbym miała nieudolnie zrobiony balejaż. Próbowałam potem to doprowadzić do porządku farbą w piance, którą używałam wcześniej, ale włosy niepomalowane przez fryzjerkę oczywiście i tak nie załapały koloru takiego jak te pomalowane, więc nic to nie pomogło. Obecnie nie mam pomysłu co z tym zrobic, żeby ich nie dobić do końca. Prostuję mega rzadko, ale tak z rok temu przestałam dopiero, wczesniej na potęgę. Suszę ostatnio częściej, bo olejuję na noc i rano myję i nie mam już czasu żeby dać im wyschnąć. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie zauważyłam 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Nie przypominam sobie czegoś, co by mnie bardzo zraziło. Wiem, że od szamponu pokrzywowego były mega sztywne, druciaste wręcz i nie do rozczesania. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Od 2 miesięcy, wcześniej tylko szampon + odżywka Uch, mam nadzieję, że ktoś mi to zanalizuje + byłabym wdzięczna za radę co zrobić z tym fantem dot. mojej nieszczęsnej blondo koloryzacji ( dodam, że naturalnie jestem ciemną blondynką, malowałam piankami też na blond, ale nie był on tak jasny jak ten z utleniaczem, choć nadal nie jest to żadna platyna, taki bardziej ciemniejszy jasny blond )
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
To i ja poprosze o odpowiedź
![]() 1. Jak długo schną Twoje włosy? 2, 3 godziny, a bez odżywki czy maski do godziny 2. Czy trudno je zmoczyć? Nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? To zależy z krórej strony wezmę pasemko, ale najczęściej powoli wróci na swoją stronę, ale zdarza sę też że spływa mega szybko( zawsze świeżo umyte) 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?Kilka godzin po umyciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Oj tak! 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Nabierają objętości 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Czuję mega ulgę jak je rozpuszcze po całym dniu, np.w kucyku 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą?Tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z rzemykami Są gładkie, ale takie jakby nawilżone ( chociaz są zniszczone- narazie nie używam żadnego zabezpieczacza na końce)11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Miałam pare razy w życiu pasemka robione rozjaśniaczem, kiedyś także dziennie prostowałam i suszyłam, od roku nic z tych rzeczy, "regeneruję je" ![]() 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami?Nie mam takowych problemów, nawet po oleju. Fakt myję delikatnie włosy wtedy 3 razy, chociaż już po drugim czuję, że oleje są zmytę, ale wolę 100%-owo dobrze domyć 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.)- Te z silikonami i inną chemią 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? - Od pełnego roku i naprawdze widzę ogromną poprawę! Zdjęcie 1 i 2 jeszcze rok temu, a 3 i 4 aktualne ![]() P.S. Swoją drogą oceńcie jaki mam kolor włosów? Fryzjerki mówia, że ciemny blond, niektórzy znajomi, że jestem brunetką
Edytowane przez NAasia91 Czas edycji: 2013-04-04 o 11:21 |
|
|
|
|
#115 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Być może końcówki mają wyższą porowatość i temu wychodzi coś "granicznego".Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
Dla mnie to jest jasny blond - sama mam na głowie ciemny i jest dużo ciemniejszy od Twojego.Wysoka porowatość i poszukaj zabezpieczenia na końce. Po zdjęciach widać też mocny puch - nie przesadzasz przypadkiem z proteinami lub nie masz za mało emolientów we włosowej diecie? Włosy pewnie wraz z pielęgnacją i pozbywaniem się prostowanej części zmienią się we włosy niżej porowate
|
|
|
#116 |
|
Konto usunięte
|
Cześć
Jestem prawie w 100% pewna, że mam wysoki por, choć łudzę się, że odrost będzie średni No i mam nadzieję, że pielęgnacja trochę pomoże na całe włosy...Do dzieła: 1. Jak długo schną Twoje włosy? Zwykle suszę suszarką, bo jeśli schną w naturalny sposób, jest przyklap (najczęściej). Jeśli już, to średnio 1.5-2 godz., jedynie końce (jakieś 3 cm, te pozostałości po degażowaniu) praktycznie od razu są suche: są jaśniejsze i przerzedzone po degażowaniu, ale wciąż nie mogę ich ściąć 2. Czy trudno je zmoczyć? Nie, włosy tuż przy skórze łatwo, ale końców prawie się nie da, bo od razu odparowują wodę i stają się suche 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę?Jeśli włosy są czyste, to bardzo powoli wróci; jeśli tłuste - zostaje 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?Jeśli suszę suszarką wieczorem, to najlepiej wyglądają z rana: są miękkie i sypkie; jeśli schną naturalnie, to godzinę po wyschnięciu. po 2 dniach już są tłuste 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu?Nie, tylko odrosty 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki?Mam na chwilę, szybko znikają, ale nawet gdy miałam naturalne włosy (niefarbowane), nie pomagały żadne lokówki, włosy proste jak druty 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą?Nabierają 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych?Rzadko spinam, bo boli mnie od tego skóra głowy, choć włosy nie są ciężkie 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą?Jak mówiłam, tylko odrosty, chyba że dam silikony na całą długość 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku.Szorstkie, suche jak miotła, bo były wydegażowane 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Suszę (tu uwaga: gdy miałam włosy niefarbowane, też suszyłam i nie miało to wpływu na kondycję); farbowałam dużo razy, plus 2-3 rozjaśniania, obecnie nie farbuję od miesiąca, jeśli już, to płukanka albo balsam koloryzujący (nie szamponetka); włosów nie prostuję 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami?w sumie to prawie każdy szampon jest ok, jedynie te naturalne i bez ostrych środków myjących powodują szopę 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.).Nie dla mnie: laminowanie żelatyną, proteiny - mam straszny puch! Kokos też odpada, z tej samej przyczyny. Rycyna obciążała. Maski i odżywki z proteinami - puch; odżywki bez spłukiwania (te z proteinami i silikonami) przeciążają 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy?Od miesiąca Przedtem był tylko szampon i czasem maska. Obecnie: łykam witaminy na włosy, skórę i paznokcie, piję pokrzywę, skrzyp, stosuję wcierki, oleje, zabezpieczam końce silikonami.
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz ja
![]() 1. Jak długo schną Twoje włosy? 2-2,5h 2. Czy trudno je zmoczyć? Nie, normalnie chłoną wodę. 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Zostaje, ale są krotsze kosmyki, to chyba nowe wlosy ktore zostaja na miejscu, grzywka tak samo, jak zaloze opaske i zdejme to grzywa sterczy mi do gory i musze na morko zaczesac ja na dol inaczej nie da rady ![]() 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Cały dzien po umyciu, po nocy nie co gorzej, ale wyglądają dalej dobrze.Myje co dwa dni. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Błyszczą się 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Podatne, zostaja mi brzydkie powykrzywiane falki, tak samo slad po gumce do wlosow 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? nie zauwazylam 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Chodze w rozpuszczonych, tak wolę. Kitka tylko w domu dla wygody. W sumie czuje ulgę po rozpuszczeniu ale nie wiem czy to nie sa tylko względy estetyczne. Ciezko mi to okreslic, w kitce w sumie nie jest mie zle czy niewygodnie. 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Błyszczą się. 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Sa suche i szorstkie. 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Nie farbuje, nie susze ale sa wyjatki, zdarza sie od 1-2 razy w miesiacu. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Raczej nie, ale zdarzało mi sie po olejku rycynowym miec obciazone wlosy. Teraz jak zwracam uwage i dobrze myje nawet dwukrotnie problemu nie ma. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). szczerze to naturalne ziolowe szampony, plączą mi włosy np. szampony alterra, babydream dla dzieci, GP, zastanawiam sie czy nie wrocic do silikonow bo po nich wlosy sa ladniejsze i sie nie placzą az tak mocno, bede wybierac te zmywalne. Koncowki dalej mi sie rozdwajają, a uzywam na nie rycyny, pryskam gliss kurem ![]() 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? 2 miesiace, olejuje, maskuje zoltkiem, pije pokrzywe Dodam ze mam zniszczone, kruszace sie wlosy ![]()
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2013-04-04 o 13:04 |
|
|
|
|
#118 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyznam szczerze, że kiedyś to rzeczywicie miałam puch, a teraz mam go dalej ale naprawdę o wiele mniejszy. Ciągle dążę, ze całkiem się go pozbyć, ale nie wiem jak. Od połowy włosy mam jeszcze zniszczone i to ona są takie puchawe, odrosty wydają się gładkie i ok. Moja pielęgnacja to szampon Johnsons'baby a lawendą( od paru dni, wcześniej rumiankowy), odżywka garnier avocado, olej KTC kokosowy, maska biovax do zniszczonych i suchych, odżywka na skalpe i troche na włosy Jantar. Moje serum będę miała w przyszłym tyg., właśnie na nie czekam. Piję skrzypokrzywe i łykam CP. I szczotkuję szczotką z naturalnego włosia. Nie wiem co mogłabym i na co zmienić ![]() A i raz na miesiąc lub 2 razy robię laminowanie( ale od niedawna- może to mój błąd). Edytowane przez NAasia91 Czas edycji: 2013-04-04 o 13:42 |
|
|
|
|
|
#119 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamierzasz porzucić agresywniejsze farbowanie? Cytat:
Wysokoporowate, ale czas pielęgnacji krótki - może się pozmieniać. Cytat:
). Nie będę tutaj zaciemniać wątku, który tak szybko się rozrasta
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.

Ostatnio jednak używam do mycia tylko zwykłego szamponu z SLS (takie delikatne tylko mi obciążały i nie domywały włosów) więc jakiekolwiek silikony są zmywane.

No i mam nadzieję, że pielęgnacja trochę pomoże na całe włosy...