|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Modeling XXL
Cytat:
Nie raz w życiu usłyszałam w zwykłej rozmowie z pozoru kulturalną osobą 'a Ty w ogóle coś jesz??' przy ogólnej uciesze słuchających, i co najlepsze - zerowej reakcji na to, że jestem obrażana. Gdybym powiedziała do otyłej kobiety 'Czy Ty w ogóle przestajesz jeść??' zostałabym zlinczowana. |
|
|
|
|
|
#92 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli ktoś tu chce zrobić dramat z tego, że ma lansowaną od lat sylwetkę, to mu się nie udaje. |
||
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#95 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko zależy,czy osoba szczupła ma na tym polu kompleks ,czy przeszkadza jej ta krytyka. oczywiście dobór słów również zależy od osób ,z którymi się kontaktujemy i to od nas zależy,czy utrzymujemy nimi kontakt. będąc nastolatką byłam chuda i nie przeszkadzały mi komentarze o tym,czy można mnie dokarmiać,ale wstydziłam się z powodu małego biustu.to nie waga była moim kompleksem,ale piersi i to ich krytykę źle znosiłam. ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#96 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko niestety NIKT nie lubi być workiem treningowym dla zakompleksionego z tego czy innego powodu otoczenia. Nigdy nie atakowałam słownie grubszych czy chudszych ludzi, bo nie jestem w ich skórze i nie znam przyczyny takiego stanu rzeczy, ale nie mam zamiaru pokulać ogonka i chwalić coś, co mi się nie podoba. Moda na normalną, zdrową sylwetkę - w porządku, promowanie różnych skrajności - nie. Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2013-05-07 o 10:52 |
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Na prawde nie widzisz różnicy, pomiędzy wyrażaniem opinii, że chorobliwej otyłości czy chudości nie powinno się promować, a powiedzeniem osobie w twarz tłusta świnio/kościotrupie?
|
|
|
|
|
#100 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Ja się cieszę z mojej sylwetki, podobnie jak wiele osób w rozmiarze 42 cieszy się ze swojej. Ale są tacy, którzy się nie cieszą. Być może nigdy nie spotkałaś się z osobami, które każdy Twój posiłek komentują "ooo, wreszcie coś zjadłaś!", zwracają się do Twoich rodziców z pytaniem czy aby nie jesteś chora i powtarzają Ci przy każdym spotkaniu, że mizernie wyglądasz. I naprawdę jest różnica pomiędzy tym, że ktoś powie Ci "wow, ale jesteś chuda", a tym, gdy rzuca przy każdej okazji "Boże, wyglądasz jak dziecko z Auschwitz". Będąc grubszą nie chciałabym być nazywaną "wielorybem wyrzuconym na brzeg", nawet gdybym kochała swoje ciało. Teraz swoje bardzo lubię, ale czuję się źle, gdy ktoś daje sobie przyzwolenie na używanie określeń typu "szkieletor" albo to wspomniane "dziecko z Auschwitz". Naprawdę uważasz, że to na miejscu i że ktokolwiek może to odbierać za komplement? Ja tu widzę dawanie przyzwolenia na obrażanie innych tylko dlatego, że mają "pożądany" typ sylwetki. I nie mówię o tekstach rzucanych przez drechów siedzących na ławce z piwem, bo oni mówią cokolwiek, nie zważając na to że kogoś obrażają. Ja mówię o społecznym przyzwoleniu i tekstach, które można usłyszeć w grupie niby kulturalnych ludzi. Wybacz, ale u cioci na imieninach nikt nie powie "Boże, ale jesteś tłusta", bo to nietaktowne. Ale o szkieletach i dokarmianiu mogą mówić bez końca, bo według Was "muszą sobie odbić".
|
|
|
|
#101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie widzę nic złego w tym, jeśli ktoś mówi podoba mi się/nie podoba mi się, uważam, że to jest ładne/ nie jest ładne. Nie podobają mi się hasła o kościotrupach i wielorybach w żadnym kontekście. |
|
|
|
|
|
#102 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że promowanie skrajności jest złe, bo ani dziewczyna ważąca 40kg przy 180cm wzrostu, ani dziewczyna, ważąca 120kg nie są i nie będą wzorem zdrowia i właściwego podejścia do swego ciała.Cytat:
|
||
|
|
|
|
#103 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale kto decyduje? |
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama też takie uwagi rzucałam, a z ręką na sercu ci piszę, że to były uwagi - teraz widzę jak nieporadne, odnoszące odwrotny skutek i w sumie nie na miejscu - które były formą komplementu. Dzięki temu i innym watkom, gdzie dziewczyny piszą takie rzeczy to i sama zastanowiłam się nad tym co mówiłam, bo - szczerze to piszę - nie odgadłabym, że to może komuś przykrość sprawić. A tymczasem, jak się takie posty przeczyta -to nagle staje się jasne, że faktycznie mogą sprawić przykrość, bo jak ktoś to w kółko słucha jak zdartej płyty, to może mieć tego dość, po dziurki w nosie, albo przez ilość wysłuchiwanych uwag może to spowodować kompleks w drugą stronę - że jest się za chudym. Bo wygląda to tak teraz: całe legiony kobit mają problem w drugą stronę: nie akceptują swojej za dużej wagi. Kiedy powiesz o problemie "ważę za dużo" to nawet się nie obrócisz, a znajdziesz kobitę z takim problemem. Nie ma co się oszukiwać, że ten problem jest mniejszy czy jest równoważny z problemem "ważę za mało". Bo ten z kolei jest poruszany tylko wtenczas jak jest mowa o anoreksji i bulimii, czyli przy skrajnościach. A problem "za gruba jestem" zaczyna się już od rozmiaru 36 plus I dlatego jak ty czy inna mówisz "po chudych to sobie można jeździć jak po łysej kobyle, a grubych się nie rusza - gdzie tu sprawiedliwość" to człowiek to czyta i z początku nie wie, o co chodzi. "Gdzie, jaki problem - ty masz się z czego cieszyć, bo mało ważysz, gruba nie jesteś, a narzekasz". Dopiero dzięki temu, co napisała Nuova (jakie ją chamstwo spotykało) to człowiek łapie, o co chodzi. Jak to przeczytałam to załapałam o co biega, bo nigdy bym się nie spodziewała,że do takiego czegoś to dochodzi. Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-05-07 o 11:29 |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Konto usunięte
|
Po raz kolejny uważam, że zanim się coś skrytykuje, to warto wiedzieć, co. I tak, w realnym świecie są jak najbardziej prawdziwe kobiety, które mają krągłości. Niektóre wręcz szalenie seksowne i piękne. I nadal nie wiem, w czym to ma być dowodem na to, że ja nie jestem kobieca. Sami autorzy strony tak w żadnym punkcie nie uważają. Po latach wychwalania moich kształtów przez reklamę, czasopisma itd jakoś przeżyję, że dla odmiany ktoś zachwyca się innymi.
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chcę wyjaśnić, jaki jest powód powstawania takich grup: ponieważ mainstream ciągnie w drugą stronę: że kobieta ma być chuda w gazetach - dziewczyny chude, w tv prezenterki - chude, wszędzie jest nacisk na chudość. A tymczasem jest milion takich, co nie jest chuda, do wymaganego rozmiaru 36 nie schudnie - i one walczą w ten sposób o to, by same między sobą powodować akceptację siebie akceptację swojego wyglądu! Te grupy nie są wymierzone przeciw chudym konkretnym, czyli w ciebie czy w kogokolwiek pojedynczego - tylko w mainstream, który na to kładzie nacisk, by mieć rozmiar 36, nie mieć tłuszczu. Mainstream, w którym kobieta z tłuszczykiem jest poza marginesem. Przykładem pierwszym zbrzegu jest Mucha: śmiech, jak pokazała tłuste plecy, a zachwyt, jak schudła ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Dlatego nie jest dobrze,jak bierzecie te teksty o "kobietach z krągłościami" do siebie. Bo one nie są przeciw wam, tylko mają na celu propagowanie akceptacji siebie u dziewczyn 36 plus. Nie uczestniczę w takich grupach, a jednak cel im przyświecający jest dla mnie jasny. Nie zgadłabym, że ktoś to może odebrać jako krucjatę przeciw chudym konkretnym.To jest uderzenie w kanon, który nakazuje nie mieć tłuszczu. To są dwier óżne rzeczy! Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-05-07 o 11:36 |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#110 | |
|
sissy that walk
|
Jane, tylko widzisz - jeśli taki jest sens, to twórcy źle się za to zabrali. Nigdy w życiu nie odebrałabym hasła "prawdziwe kobiety mają krągłości" jako "każdy powinien akceptować siebie takim, jaki jest". Analogicznie nie odebrałabym tak hasła "piękni ludzie mają kości na wierzchu" albo "prawdziwi macho mają wielkiego penisa". Po prostu to brzmi źle, i bez względu na to jakie było zamierzenie twórców hasła, ludzie to odbierają w prosty sposób - prawdziwa kobieta ma krągłości, ta bez krągłych kształtów nie jest kobietą, jest niegodna tego miana. Może się czepiam, ale ludziom naprawdę trzeba jak krowie na rowie, bo doświadczenie pokazuje że jednak wiele osób odbiera to niezgodnie z założeniami twórców.
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie ma na celu wzbudzenie kompleksów u ciebie, tylko akceptację siebie u grubszych dziewczyn to, że dziewczyny chude tak to odbierają, to jest coś jakby rykoszet, niezamierzony efekt |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ktoś wyżej napisał, że najbardziej powinna być promowana zdrowa sylwetka. Nie wychudzona, nie z oponkami - po prostu zdrowa. Ale do tego chyba nigdy nie dojdzie, a szkoda. |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak to piszesz, to wydaje sie to być całkowicie zrozumiałe - ale pewnie dla tych dziewczyn tworzących grupy takie tez byłoby takim zaskoczeniem że robią coś i niezamierzenie obrażają innych dopiero jak sie takie posty czyta, to człowiek widzi drugą stronę medalu Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-05-07 o 11:48 |
|
|
|
|
|
#114 | |||
|
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-05-07 o 11:53 |
|||
|
|
|
|
#115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ten problem zaczyna się zaraz krok za rozmiarem 36, na pewno mylyon razy słyszałaś, jak i dziewczyny bez zarzutu psioczą,że ważą za dużo |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
To, że ktoś czuje się lepszy z powodu swojej figury (czy to pełnej, czy szczupłej), to już jego problem. Znam wiele osób, które się wywyższają z powodu szczupłej sylwetki i tak szczerze, to trochę mi ich żal, ale to ich sprawa. Jak przeginają i zaczynają obrażać innych, to reaguję jak w każdym innym przypadku, nie obwiniam o to projektantów mody, Anję Rubik czy kogokolwiek innego, tylko zwracam uwagę konkretnej osobie.
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja to stwierdzenie, że mają krągłości odbieram tak, że mają np biust, biodra, talię, ładne uda itd... a nie, że mają nadwagę 15 kg a niestety moja koleżanka, która typowo z obżarstwa wygląda jak wygląda wkręciła sobie, że jest taka kobieca (wygląda jak prostokąt tłuszczu). No może to w sumie i lepiej, ale to i tak jej kompleksów nie zwyciężyło. Przeciwnie teraz częściej ogląda się w lustrze i tak naprawdę nie lubi swojego ciała, ale na fb np pisze, że jest ekstra. Sądzę, że tak jest z większośćią:P |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W taki sposób pierwotny sens tego hasła został wypaczony, ale zdaniem większości społeczeństwa wszystko jest ok. I z tym się nie zgadzam ![]() I żeby było jasne - ja już nie mam kompleksów, związanych z wagą i wyglądem, ale miałam je praktycznie od końca podstawówki, do początku studiów (byłam szczupła, wysoka i z niewielkim biustem i żadnej z tych cech nie uważałam za atut, głównie dzięki cholernie "tolerancyjnemu" i "kulturalnemu" otoczeniu). Nie wylewam tu żali, tylko próbuję przybliżyć inny punkt widzenia, no ale może nie robię tego zbyt zgrabnie. |
|
|
|
|
|
#120 | |
|
sissy that walk
|
Pewnie, że słyszałam. Po prostu nie popieram podnoszenia sobie samooceny czyimś kosztem i uważam, że nie powinno to być podsycane dwuznacznymi hasłami oficjalnych inicjatyw. Ale że tak jest - mam na to niewielki wpływ, ale jakiś mam, więc staram się pewne rzeczy uświadamiać. Nie chcę być traktowana jak chłopiec do bicia tylko dlatego, że rzesza grubszych od modelek dziewczyn musi sobie odbić lata patrzenia na kanon, który im nie odpowiada.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.

.

Ja się cieszę z mojej sylwetki, podobnie jak wiele osób w rozmiarze 42 cieszy się ze swojej. Ale są tacy, którzy się nie cieszą. Być może nigdy nie spotkałaś się z osobami, które każdy Twój posiłek komentują "ooo, wreszcie coś zjadłaś!", zwracają się do Twoich rodziców z pytaniem czy aby nie jesteś chora i powtarzają Ci przy każdym spotkaniu, że mizernie wyglądasz. I naprawdę jest różnica pomiędzy tym, że ktoś powie Ci "wow, ale jesteś chuda", a tym, gdy rzuca przy każdej okazji "Boże, wyglądasz jak dziecko z Auschwitz". Będąc grubszą nie chciałabym być nazywaną "wielorybem wyrzuconym na brzeg", nawet gdybym kochała swoje ciało. Teraz swoje bardzo lubię, ale czuję się źle, gdy ktoś daje sobie przyzwolenie na używanie określeń typu "szkieletor" albo to wspomniane "dziecko z Auschwitz". Naprawdę uważasz, że to na miejscu i że ktokolwiek może to odbierać za komplement? Ja tu widzę dawanie przyzwolenia na obrażanie innych tylko dlatego, że mają "pożądany" typ sylwetki. I nie mówię o tekstach rzucanych przez drechów siedzących na ławce z piwem, bo oni mówią cokolwiek, nie zważając na to że kogoś obrażają. Ja mówię o społecznym przyzwoleniu i tekstach, które można usłyszeć w grupie niby kulturalnych ludzi. Wybacz, ale u cioci na imieninach nikt nie powie "Boże, ale jesteś tłusta", bo to nietaktowne. Ale o szkieletach i dokarmianiu mogą mówić bez końca, bo według Was "muszą sobie odbić".