![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!
byłam w lekkim szoku, dlatego, że tak sławna/piękna aktorka na to się zdecydowała.
Owszem, będzie miała nowe piękne piersi,ale będą sztuczne. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z 2 str nie dziwi mnie, że wlaśnie ona zdecydowała się upublicznić taką wiadomość, zawsze kojarzyłam ją z jakąś chęcią robienia na przekór. ![]() Czy dobrze zrobiła czy nie, trudno chyba oceniać, ale zakładam, że nie jest/nie była to zwykła kosmetyczna fanaberia. Na pewno wyszła z tego świetna kampania społeczna trudnego tematu. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;40802288]Christina Applegate kilka lat temu poddala sie podwojnej mastektomii. Dziwne, ze wtedy nikt tej wiesci tak nie glosil. [/QUOTE]może dlatego, że Christine np. kojarzę z 2 ról, z czego 1 w serialu, a jednak Angelina to Angelina. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
I może dlatego, że Christina usunęła piersi z powodu zachorowania na raka (i tu wszyscy wiedzą, że tak można) a Angelina zrobiła to z powodu ryzyka zachorowania na raka (i tu następuje u wielu osób zonk).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwi mnie, że kogos dziwi szeroko pojęta profilaktyka a nie dziwią operacje plastyczne mające na celu powiększenia posladków czy biustu- to jest dziwactwo w imię dobrze leżących spodni czy bluzki ![]() Czytam neta i ludzie takie bzdury wypisują, że aż boli "niech sobie zęby wyrwie aby uniknąć próchnicy" - no trudno z takim argumentem dyskutować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
Napiszę tu to samo co w innym wątku
Taki mały fragment: Cytat:
Naprawdę nie porównujmy tu decyzji Jolie a kobiet podobnych do nas, bo to całkiem inna kategoria. No może uświadomiła niektóre panie, że mogą się przebadać a czasem wręcz muszą, ale szczerze to raczej kobiety w moim wieku tym się interesują i taka wiadomość, ze profilaktyczne usunięcie piersi jest możliwe nie jest żadną nowiną. Tutaj ciekawy artykuł 2 cytaty Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
[1=51e83afea3b91707dbf3887 d008ce6a0f5de39ea_626dbf7 23f6b2;40808387]Mastektomia prewencyjna nie jest refundowana przez NFZ. Koszt mastektomii prewencyjnej obustronnej to ok. 10 tys. zł. W Polsce amputuje się tylko piersi już zaatakowane. No chyba że prywatnie właśnie.[/QUOTE]
No to hello coffee? Gdzie się podziałaś? Chyba szok uzasadniony? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
ellish - ciężko mi sobie wyobrazić przez co musisz przechodzic. z całego serca życzę sił i oby raczysko się wycofało Cytat:
Cytat:
tak, z powodu zastoju limfy ręka puchnie, mama własnie też to ma, ręka ledwo mieści się w rękawie, nawet minimalny wysiłek szkodzi ta sytuacja z Angeliną przypomina mi to co działo się u nas przez chwilę, jak Dodzina nawoływała do oddania szpiku dla ówczesnego kochanka Darskiego -zyskały na tym banki szpiku i os. potrzebujące mam nadzieję,że teraz dzięki Jolie więcej kobiet zwróci uwagę na zdrowie swoich piersi |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ponadto, nie trzeba mieć mutacji, żeby zachorować na raka, a z drugiej strony, osoba posiadająca mutację może nigdy nie zachorować. Edytowane przez Majowa Rosa Czas edycji: 2013-05-14 o 17:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
moja ciotka zmarła w wieku trzydziestu kilku lat. powód? kilka lat wcześniej dowiedziała się, że musi mieć amputowaną pierś- nie zgodziła się, gdyż jej mąż stwierdził, że baby bez cycka to on nie chce. i moja ciocia zostawiła sobie tę chorą pierś, kilka lat pózniej zmarła.
zatem tak- uważam, że to super, że Angie powiedziała o tym całemu światu. bo to nie chodzi o żadne warunki, że ona ma lepsze i phi, co to za odwaga, chodzi właśnie o to, że można to zrobić bez zbędnego wstydu i upokorzenia.
![]() |
#99 |
Marszałkini II RP
|
Współczuję Twojej cioci, nie wiem czy bardziej choroby czy takiego chama za męża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
and cigarettes
|
Hm? To mnie nie szokuje, bom już wcześniej pisała, że wydaje mi się, że NFZ za prewencyjne odjęcie piersi nie płaci.
To, że coś jest drogie wyjaśnia brak nawet najmniejszego wspominania o takim rozwiązaniu czy właściwie czemu mnie wołasz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tu naprawdę chodzi o warunki. Jolie zrobiła wszytsko w trzy miesiące i znowu ma piersi. Tak naprawdę ona nie przeżyła wstydu i upokorzenia jakie mogłaby przeżyć Twoja ciocia tylko dlatego, że ma pieniądze. Twoja ciocia tego nie zrobiła, bo wiedziała, że mogłyby bez piersi być parę lat a nie trzy miesiące spędzone w luksusowej klinice. Kto wie czy jeśli mogłaby się zdecydować na coś takiego jak Jolie to by tego nie zrobiła. Naprawdę podziwiam kobiety, zwykłe kobiety jak my wszystkie tutaj, że się decydują na usunięcie piersi. One czekają na badanie, potem na operację, potem na rekonstrukcje piersi, wiedzą, że muszą to przeżyć, patrzą miesiącami na miejsce gdzie kiedyś były ich piersi. To są prawdziwe bohaterki.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wystarczyło poczytać coś więcej poza usunęla piersi i nie będzie ich mieć. A piszą o tym nawet i plotkowe gazety. Usunęła bo ma 80 ( do 90 parę procent ryzyka że zachoruję na raka piersi) Dla co niektórych ważniejsze jest ŻYĆ niż mieć naturalny biust. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Swoją drogą, na raka piersi zapada ok. 10 tys. Polek rocznie. Z tego połowa umiera. Nie za ciekawa perspektywa. Pytanie brzmi czy te, które zachorowały wcześniej wykonywały samobadanie czy przeszły kiedyś mammografię lub usg piersi bądź były badane palpacyjnie przez lekarza. Czy po prostu pewnego dnia guzek był na tyle duży, że nie dało sie go nie wyczuć? Albo były inne objawy?
Edytowane przez bentkuff Czas edycji: 2013-05-14 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Badania to profilaktyka II fazy czyli nie zmniejsza zachorowalności ale umieralność w populacji. A do lekarza przychodzą kobiety z kilkumilmetrowym guzkiem (mammografia) czy centymetrowym- badania jak i z wrzodziejącą rana na pół klatki piersiowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
Chyba kompletnie mnie coffee nie zrozumiałaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
BAN stały
|
Cytat:
2. Nie oceniam, czy mastektomia zdrowych piersi jako działanie profilaktyczne to dobry zamysł czy nie, bo nie wiem, jak te zabiegi będą oceniane np. za 10 czy 20 lat z perspektywy (już) postępu medycyny. Btw, bardzo się egzaltujesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Wielki szacunek dla Angie. Bardzo odważne i świadome posunięcie. Mam nadzieję, że ten problem będzie coraz bardziej nagłaśniany bo niestety niewiele osób jest świadomych raka.
A wiecie co mnie najbardziej śmieszy? Że niektórzy chyba mają pustkę zamiast mózgu i wolą pisać komentarze typu "głupia baba", "wariatka", "zrobiła sobie nowe bo stare były obwisłe" (to wszystko cytaty z pudelka) zamiast zastanowić się nad problemem.
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Według mnie bardzo dobrze robiła i zrobiłabym tak samo, bo w obliczu tak dużego ryzyka choroby chęć przeżycia byłaby dla mnie ważniejsza niż piersi. Ot, normalne, instynkt przetrwania. A jak napisano, może też sobie zrobić implanty, jak będzie jej przeszkadzać. No, ale ryzyko miała duże, teraz na pewno albo całkiem się zredukuje albo zminimalizuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jej decyzja jest pewnie taka jak ona, kobieta z jajami, logicznie myśląca a nie płacząca po kątach i zostawiająca chora pierś dla męża. Jest silna i mądra. Ja bez szlafroka od gucciego też bym podjęła taką decyzję chociaz na rekonstrukcję musiałabym wziąć kredyt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
no jak społeczeństwo wytwarza taki, a nie inny obraz idealnej kobiety, to trudno się dziwić, że słabsze jednostki ulegają i tym samym robią poważne głupoty.
niestety, kobiety boją się, że bez piersi będą niekobiece, niekompletne, wybrakowane. no i właśnie tutaj Angelina zrobiła coś dobrego, bo pokazała, że można podjąć taką decyzję, by uratować swoje życie. ja to tak widzę.
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Co do samej Angeliny - tak jak już bodajże Luba napisała - to wybór między niemalże pewnym rakiem a operacją i rekonwalescencją w komfortowych warunakch, pod opieką najlepszych specjalistów. I za pieniądze dla niejednej szarej Kowalskiej prawdopodobnie niewyobrażalne. Więc Bogiem a prawdą, podziwiać tak za bardzo nie ma czego
![]() Ale bardzo dobrze, że sprawa zyskała taki rozgłos. Na pewno dzięki temu choć kilkadziesiąt kobiet więcej zainteresuje się tematem, pójdzie wcześniej na badania, będzie mieć większe szanse na wyleczenie. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ktoś sobie pomyśli - no tak, 3 miesiące zniknęła z życia, ale wszystko odbyło się w komfortowych warunkach. Mimo wszystko mastektomia to poważne okaleczenie, ale nie w aspekcie estetycznym - tylko fizycznym, nawet ta prewencyjna. Dla mnie jednak argument w stylu: Jolie miała super opiekę, full kasy itp. jest śmieszny. W momencie, kiedy mam się zastanawiać, czy w tym zakichanym systemie NFZ chcę umierać w męczarniach na raka czy działać prewencyjnie - wybieram to drugie. Szokuje mnie jednak fakt, że czas oczekiwania na taką operację jest dosyć długi. Czy aż tak dużo kobiet się na to decyduje? Wątpię. Byłabym przeszczęśliwa, gdyby udało się kiedyś odkryć warunki dziedziczenia innych nowotworów. Rak sutka, rak jajnika - tutaj mamy genetyczne uzasadnienie występowania w wielu przypadkach. W przypadku innych nowotworów złośliwych też można domniemywać dziedziczenie genu, czy może nawet jakiejś "fizjologicznej predyspozycji" (budowy, wady itd.), jednak to temat nieporuszany (bo brak badań, środków itd.). I nie myślę tutaj o dziedziczeniu raka płuc (choć może też są genetyczne uwarunkowania, dotychczas nieodkryte). I takich ludzi pozostawia się samych sobie. Tak więc, mimo dramatu całej sytuacji, bardzo cieszy mnie fakt, że kobiety mogą wiedzieć wcześniej - i się odpowiednio przygotować, zastanowić, co jest najlepsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
wiecie, część problemów z rakiem piersi wynika z niewiedzy. ja się dopiero u ginekologa dowiedziałam, że tak na dobrą sprawę, usg piersi powinno się robić od momentu ich wzrostu, czyli od ok. 12 roku życia. podobno to daje bardzo dobry materiał porównawczy i dzięki temu wiadomo jak się piersi rozwijały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
nie wiem jakbym zareagowala jeszcze kilka miesiecy temu, ale teraz wiem, ze nawet jakbym miala 40%szansy zachorowania na raka, obcielabym sobie piersi, wycielabym sobie narzady rodne. Wiem jak wyglada leczenie w nowotworze, wiec za wszelka cene chcialabym tego uniknac.
U mnie babcia chorowala na raka szyjki macicny, dzieki Bogu to nie jest dziedziczne, ale i tak mam lekka obawe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym też podjęła taką decyzję jak ona, bo tak Bogiem a prawdą to nad czym się zastanawiać. Nad ręką czy nogą to bym się głebiej zastanowiła ale nad cyckami? Nie ma za czym płakać. A z pewnością moja decyzja byłaby jakoś trudniejsza z tego powodu, że ja wiedziałabym że nie czeka na mnie od razu "nowa pierś", że nie spędzę czasu choroby w super klinice i że przez trzy miesiączki mąż nie będzie siedział przy mnie i nie będzie trzymał mnie za łapkę. Cała otoczka, że tka to nazwę, techniczna, byłaby dla mnie bardzo trudna, przejście badań, operacji, czekanie na ewentualną rekonstrukcję. Długi czas, pieniądze i "wydzieranie" wszystkiego od kasy chorych. Naprawdę uważam to co ona zrobiła za "łatwiznę" w porównaniu z tym co musiałabym zrobić i co przeżyć ja (chociaż jak mówię nad piersiami to ja bym się nie zastanawiała), Ty czy Twoja sąsiadka. Cytat:
Tak, zgadzam się, pokazała, może niektórym uświadomiła, że takie prewencyjne operacje można zrobić. Ale nic poza tym. Gdyby ona pól roku pochodziła po swiecie bez piersi, to pierwsza krzyknęłabym, że tak, pokazała kobietom że bez piesi można żyć, byc piękną i że życie nie traci sensu bez tych mało kobiecie potrzebnych atrybutów (poza okresem karmienia). Byłaby dla mnie, uzyję nawet mocnego słowa, bohaterką. Jak najbardziej. Obecnie uznaję jedynie, że mogła co poniektórym uświadomić możliwość operacji, nic więcej. Kobiety wczesniej bojące się takiej operacji ze względów estetycznych, nadal będą ryzykowały swoim życiem, bo będą wiedziały, że nie będa mogły w trymiga odzyskać piersi tak jak Jolie. Tutaj nic się nie zmieni. Jeśli ktoś usłyszy od męza, że ten nie chce kobiety bez piersi lub jeśli któraś kobieta sama dla siebie będzie bez piersi niekompletna, to przykład Jolie nic jej nie da. Bo sytuacja aktorki ma się nijak do sytuacji zwykłej kobiety zmuszonej do zastanawiania się nad odjęciem sobie piersi.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-05-15 o 07:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mogę ci zagwarantować, że ochota do śmichów przeszłaby ci raz dwa, gdyby przyszło ci czekać na taką operację w naszym systemie opieki zdrowotnej, nie mając, podejrzewam, full kasy. Cytat:
Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2013-05-15 o 07:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Co wy mówicie dziewczyny?
Po co i dlaczego porównujecie sytuację Angeliny do sytuacji tzw. przeciętnej kobiety? Co to ma na celu? To zwykły pryszcz na nosie staje się problemem. Cienie pod oczami stają się życiowym kompleksem. Fatalna fryzura czy kolor zafundowany przez fryzjerkę doprowadza do łez. Rutynowe wycięcie wyrostka, ba! wyrwanie zęba wzbudza strach. A TAKA operacja dla tej kobiety jest "niczym wielkim", bo była przeprowadzona w luksusowych warunkach? Jej nie boli, bo jest bogata? Czytałyście historię Steve Jobsa? Albo Michaela Douglasa? Nie wolno porównywać skali cierpień, bo każdy przeżywa to indywidualnie, a pieniądze i luksusowe warunki nie chronią ani przed bólem, ani przed śmiercią... Ja podziwiam Angelinę za to, że świadomie upubliczniła tę informację. Bo naraziła się na masowe ataki, porównania, stała się przedmiotem rozmów, co nie jest łatwe w sytuacji tak delikatnej. Gdyby nie powiedziała nic, to by to dla niej nic nie zmieniło. Ale ona zrobiła to rozmyślnie po to, żeby zmienić decyzje i być może życie innych kobiet. I za to szacun. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.