![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jezyk polski a dlugi pobyt za granica
Desti,może teraz coś się zmieniło,ja powiedziałam,że nie mam tu dowodu i nie pamiętam nr Pesel ,ale moze teraz jest obowiązkowo
![]() ![]() ![]()
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie urodzilam sie w Polsce ale skonczylam tam szkole podstawowa i studia.Do Polski przyjechalam majac 8 lat i od tego czasu zylam pomiedzy dwoma krajami.Moi rodzice nigdy nie rozmawiali po ang u mnie w domu zawsze byl polski (wyjatkiem kiedy goscie nie mowili po polsku).Nie zapominam ani polskiego bo dla mnie to niemozliwe.Mysle zawsze po polsku i tego nie mam zamiaru zmieniac.Moj maz nie jest Plakiem ale umie po polsku wiec z nim rozmawiam po polsku.Polski to jezyk moich rodzicow i nigdy go niezapomne ,to jezyk w ktorym wypowiedzialam swoje pierwsze slowa.A drugim moim jezykiem to ang.W Anglii idzie sie do szkoly jak sie ma 3 latka wiec chodzilam do szkoly tu.Umiem angielski bardzo dobrze i mimo tego ze zylam przez kilka lat pomiedzy dwoma krajami to nie zapomnialam zadnego z nich i nigdy nie mieszam jezykow to podstawa i kiedy zwracam sie do dziecka zawsze mowie po polsku, ang nauczy sie w szkole...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Ja czasami mam problemy, ze zapominam pewnych slow albo mieszam najczesciej gdo rozmawiam po polsku to zapominam roznych slow po polsku a znam te slowa po angielsku lub arabski.Mieszkam juz w Dubaju oklo 17 lat, co roku na wakcje weyezdzam w Polsce. Nigdy nie chodzilam w normalnej szkolej polskiej w Polsce tylko uczylam polskiego w szkolej polskiej w Dubaju co czwartek mialam zajecie od 9 rano do 15 po poludniu,i mamy normalny przedmioty tak jak matematyka, jezyk polski, historia, WOS i geografia. dwa tygodnie temu mielysmy w szkolej polski zakonczenie roku szkolnego, ofcaurse ze mielismy swiadectwa z Warszawy, dostalam 5-tki a 4 od jezyka polskiego i to byl moj ostatni rok uczenia sie w szkolej polski. Wszyscy w Polsce chwala ze ja i moje bracie rozmawiamy po polsku lepiej niz some z uczniow w Polsce
![]() ![]() ![]() Mamy w domu Cyfry plus, ogladam prawie wszytkie seriale w roznych kanalach ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez maryam87 Czas edycji: 2006-06-19 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Hej kobietki!
Ja jeszcze raz w sprawie paszportu. Do Desti i innych , w przyszlosci zainteresowanych osobek : Desti, wymienialam niedawno paszport - gdyz jak ty zmienilam nazwisko, na nazwisko meza. ![]() ![]() Jak to wyglada z 10letnim - jeszcze nie wiem, ale mysle , ze podobnie, tylko za kilka miesiecy ![]() Nie wyglada to tak zle , a zaden urzad teoretycznie nie powinien pozbawiac nas dokumentow na dluzej .Hi hi...jak chca, moga, bedziemy "nieuchwytne; -tni") ![]() Acha, dodam, ze problemem jest umiejscowienie aktu malzenstwa zawartego w Niemczech, bo wniosek w niektorych stanach cywilnych w Polsce powinien byc osobiscie zlozony (to zalezy od urzedu niestety). Moja mama mi to zalatwiala troche "pokretnymi" drogami i sie udalo. No i ten odpis aktu urodzenia (lepiej skrocony, bo tanszy, a tez moze byc) trzeba z Polski przytransportowac. Powiem wam, ze mnie bardziej irytuja urzedy w Polsce, niz tutaj - wszedzie trzeba sie o wszystko prosic. I tacy niemili ludzie czesto ![]() ![]() Zartowalam ostatnio do mojego mezusia, ze jakbym wiedziala, ze takie to wszystko drogie, nie wychodzilabym za niego, hahahaha...(paszport, prawo jazdy i takie tam inne formalnosci ,wszystko trzeba na dwa kraje oplacac ). Pozdrawiam WAS WSZYSTKIE ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
W USC mozna sprawe zalatwic przez kogos z rodziny, nalezy tyko wyslac podpisany dokument "upowaznienie" wydawane wlasnie w tym urzedzie.
Przynajmniej tak jest w Malopolsce. Potem trza jeszcze wyslac odpis orginalny z aktu slubu + tlumaczenie przez przysieglego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Ja tez z Malopolski
![]() Niestety lezy to w gestii urzedu i niekoniecznie musza sie zgodzic "umiejscowic" w Polsce niemiecki (czy jakikolwiek) akt malzenstwa, bez osobistego zlozenia wniosku.Staszna paranoja moim zdaniem. Ja przeslalam mojej mamie takie upowaznienie - na co sie nie chcieli zgodzic, "gdyz wniosek trzeba zlozyc osobiscie", zauwazyla pani z urzedu i zasugerowala, ze byc moze to upowaznienie podpisal ktos inny z rodziny, a nie ja. Rece czasem opadaja, jak pomysle, ze musialabym jezdzic jak szalona tam i z powrotem, zeby wszystko zalatwic. Ale obylo sie na szczecie bez podrozowania. Pani z USC laskawie sie zgodzila. Mowie wam, urwanie glowy z ta nielogika niektorych urzedow. Nie wiem, moze pracownicy USC sa niedoinformowani i stwarzaja takie problemy, albo faktycznie taka polityka. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
ja mam zgloszone w USC w Polsce, ze malzenstwo zawarlam za granica
![]() ![]() ale jak juz w koncu dojade do Monachium (w sumie tylko 130 km... czyli rzut beretem ![]() ![]() ![]() wnioski i zdjecia juz mam... tylko jakos mi tam ciagle nie po drodze... ale chwilowo nigdzie sie samolotem nie wybieram wiec dalej bede funkcjonowac na starym paszporcie... ![]()
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
To rzeczywiscie paranoja bo moj tata zalatwil mi wszystko sam i niekt w USC nawet nie mruknal.
Dziewczyny a czy u was tez tak jest ze nie wydadza wam dokumentow na nowe nazwisko w krajach w ktorych zyjecie dopoki nie przedstawicie polskiego paszportu ze zmienionym nazwiskiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Tanzanit hmmm... ja jak robilam prawo jazdy to wystawili mi bez problemu na nowe... mimo, ze paszport mieli ze starym... Sozialversicherungsauswei s tez mam na nowe... wiec chyba problemow z tym nie ma...
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
No to jestem wkurzona bo Szwajc tak ma. Nie wystawia mi pozwolenia na nowe nazwisko bez nowego paszportu. A nie majac pozwolenia z nowym nazwiskiem nie powymieniam innych papierow bo to podstawa aby wogole cos zaczac.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak... Szwajcaria jezeli chodzi o papiery jest cudakiem straszliwym...
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Ja rowniez zauwazylam, ze mi sie jezki mieszaja, albo jak mowie w jednym ,to nagle mozg przypomni sobie slowo w innym jezyku.. dziwne to!
np. z mom facetem na torebke zawsze mowimy "borsa" z wloskiego, bo tak mi jakos przypasilo.nie BAG, nie torba, a borsa.. i raz, w pracy, powiedzialam to pacjentki (mieszkam w londynie): u can hang your BORSA on the hanger there.. ale mi sie smiac chcialo... najgorzej jest jak sie miesza jezyki..ja, w pracy musze gadac po angielsku, w domu gadam po wlosku, a na skajpie co drugi dzien po polsku z rodzicami...w sumie to dobrze, bo sie nie zapomina, ale czasami mozg nie wie , co wybrac.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
ostatnio jak bylam wPolsce, to zauwazylam, ze nawet w kraju polacy "zangliszczaja" sobie slowka. na lotnisku bylo najlepsze : "prosze isc do GEJTA nr...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Z jezykiem polskim i w nim rozmowa stykam sie kiedy dzwonie do domu lub jestem w Polsce - moj maz nie jest Polakiem i nie umie polskiego (no moze oprocz kilku slowek i prostych zdan), w pracy/domu/zyciu codziennym posluguje sie angielskim a znajomych Polakow w UK nie mam.
Moja roznice w mowieniu zauwazyla rodzina a takze ludzie w sklepach w moim miescie - powiedziano mi ze jak mowie to slychac ze nie mieszkam w Polsce. Czasami lapie sie, ze nie wiem jak dane slowo powiedziec w polskim lub jak poprawnie gramatycznie sklecic zdanie. Kilka razy bezwiednie do rozmowy z, np. Bratem, wtracilam angielskie slowo zamiast polskiego.
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przebywam w niemczech mam tu rodzinke tez, ale rozmawiamy po niemiecku poniewaz ich partnerzy nie rozumieja slowa po polsku... na poczatku bylo meczace no ale teraz...lepiej mi sie z wszystkimi po niemiecku znajomych z Polski mam moze trzech a reszta z roznych stron swiata
![]() |
![]() |
#107 |
BAN stały
|
czasami zapominam sie na chwilke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
A ja uważam że nie można zapomnieć swojego ojczystego języka. Owsze zdarzają mi się wpadki, wtrącam jakieś angielskie słówko albo zaczynam mówić po angielsku do kogos ale to tylko dla tego że pracuję zarówno z Polakami jak i Anglikami i czasem muszę przejść z jednego na drugi. Ale mój akcent pozostaje taki sam. Nic się nie zmieniło, a przecież caly czas mam styczność z angielskim, w pracy większość po angielsku (czasami się zdarza po polsku bo nie będę przecież rozmawiać po angielsku z koleżankmi), chociaż od tygodnia pracuję na drugiej zmianie a tam iestety sami Anglicy, w domu też tylko po angielsku, bo mój TZ ni w ząb z polskim oprócz podstawowych słów. myślę że bardzo dużo zależy od nas samych, jeśli ktoś nie chce zapomnieć i zmienić akcentu to tego nie zrobi. Przecież nie ocinacie się całkowicie od polskiego, macie znajomych, rodziny internet... W przeciwieństwie do większości to mi częściej zdarza się mówić po polsku do anglika, szczególnie rano jak się obudzę zaczynam rozmawiać z moim TZ po polsku, uwielbiam wtedy jego minę, patrzy sie na mnie tak dziwnie i czeka aż sobie uświadomię że znowu to robię. wiem tylko jedno, ze nigdy nie zapomnę polskiego i nie zamierzam zmieniać akcentu, bo nie chcę.
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak bylam dzieckiem mieszkala niedaleko nas Polka ,ktora przyjechala do Anglii w czasie wojny i tak juz zostala. Pamietam jak mowila ,ze Polacy ktorzy teraz przyjezdzaja (teraz tz na tamte czasy ,lata 80) zapominaja swoj jezyk w ciagu kilku miesiecy.Ona zawzse sie nad tym zastanawiala jak to mozliwe ,ze dorosli ludzie ktorzy dotychczas mieszkali w Polsce tam skonczyli szkoly tutaj zaledwie po kilku miesiacach czy latach zapominaja.A ta kobieta do Anglii przyjechala jako dziecko. Mialam wujka mieszkal przez 40 lat w stanach do konca zycia mowil po polsku pieknie bezblednie a od czasu swego wyjazdu w Polsce nie byl ani razu ,zona amerykanka , ludzie ktorzy go otaczali to tez amerykanie ,polski tylko czasem przez telefon i czasem jak ktos go odwiedzil z rodziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Smieszne jest to ze nie uczylam sie ancentu ani na sile go nie zmienialam - sam sie po tych latach troche zmienil. Moze faktycznie wynika to z tego ze troche tego chcialam. Sila sugestii? ![]() Cytat:
Czy sama troche sie odcinam sie - byc moze. Dlaczego tak jest - nie umiem odpowiedziec.
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Ja wiem tylko jedno jeśli nie chcemy to nie zapomnimy i nie ,,przywłaszczymy'' sobie cudzego akcentu. Nie potrafię zrozumieć dlaczego ktoś to może zrobić. Jeszcze z tym akcentem to nie jest tak źle, bo możliwe że to się dzieje mimo woli, ale dla mnie kompletnie idiotyczne jest to że ktos po kilku miesiącach tutaj rozmawiając z Polakami zaczyna wtrącać niesamowicie mnóstwo angielskich słówek. Owszem jak rozmawiam w pracy z Polkami to czasami musze to zrobic ale to dla tego że chodzi głównie o nazwy i nie potrafię znaleść ich odpowiedników, bo są to nazwy urządzeń albo jakiś przedmiotów których używamy. gdzieś w którymś forum (chyba co sądzą o Polakach..) była wypowiedź typu ,,z naszych tax''. Po pierwsze jak już używać to przynajmniej należy je dobrze odmieniać, bo jak dla mnie to powinno być taxów, a po drugie rozmawiamy tu po polsku więc odpowiedniej było by użyc jakże bardzo prostego słowa podatków. Naprawdę bardzo mnie to śmieszy. Zauważyłam również że bardzo często to się zdarzaludziom których angielski pozotawia wiele do życzenia. I jeszce jedno dlaczego odcinacie się od innych Polaków?Tego też nigdy nie zrozumiem.
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu sie z Toba zgodze mnie tez to denerwuje... to jest dobre pytanie... ja moze dlatego ze jestem zagranica w celu nauczenia sie jezyka i niespecialnie mi zalezy na znajomych z Polski, mam tu moze dwie Polskie kolezanki, mnie to wystarczy ach no i rodzine ale rozmawiamy ze soba po niemiecku zeby tak jak napisala nea200pl aby niemieccy czlonkowie rodziny mogli nas rozumiec wybaczcie ze pisze bez ogonkow ale nie posiadam polskiej klawiatury
![]() |
![]() |
#114 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Po pierwsze ze zbyt zlej strony ich tutaj poznalam. Wiem ze nie nalezy wrzucac wszystkich do jednego worka ale po poznaniu ilus-tam ludzi w moim prywatnym zyciu na przestrzeni lat, ktorzy mieli mi za zle od dobrej pracy po zadawanie sie z ludzmi czarnoskorymi i muzulmanami, glupie docinki dotyczace mojego wygladu, fryzury...mialam dosc - nie mieszkam w UK krotko i przyzwyczailam sie do innego traktowania a co najwazniejsze nigdy nie oceniam ludzi jak wygladaja, skad pochadza lub w co wierza. Po drugie przyjechalam tutaj poniewaz mi sie podoba i chcialam poznac cos nowego, roznych ludzi i ich kultury, sposob zycia, itd. - zamierzam tutaj zyc na stale i w tej chwili ten kraj traktuje jako dom, pozniej bedzie to Ghana. Dla mnie lekko dziwne jest przyjezdzanie do obcego kraju i...zakupy tylko w polskim sklepie, imprezy tylko z Polakami w polskich klubach/restauracjach gdzie przyjdziesz nie z Polakiem to sie dziwnie na ciebie patrza, przyjaciele tylko Polscy i tak dalej - niestety wiele krajan tak sie zachowuje, sa typowo zamknietym kolkiem wzajemnej adoracji. Jezeli bylaby to grupa obcokrajowcow tak zachowujacych sie w Polsce zaraz bylyby kometarze ze nie chca sie zaklimatyzowac i maja w tylku kulture naszego kraju i ich obywateli, itd. Mocne slowa ale tak to widze i tak sie czuje. ![]() Nie przejmuj sie - ja tez takowej nie posiadam i tez tak pisze.
Edytowane przez nea200pl Czas edycji: 2007-11-07 o 11:14 Powód: Zbyt mocne slowa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Ja nie robię zakupów w polskim sklepie, nie chodzę na polskie imprezy, zawsze wychodzę z Anglikiem, bo to mój chłopak i mam mnóstwo polskich i angielskich znajomych. Moje polskie koleżanki są świetne. Owszem znam kilku Polaków dokładnie takich jakich opisałaś wyżej i mogę tylko powiedzieć że jest mi ich szkoda że są tacy nierozgarnięci. Nigdy nie zrozumiem jak można sie uważać za kogoś lepszego od innych,zamykać się we własnym świecie smiesznych wartości i jeszcze jedno nie cierpię rasistów. W końcu przyjechliśmy do cudzego kraju i powinniśmy sie zachowywać tak jak należy. powinniśmy szanować ich a juz napewno własnych krajanów. Na jakimś forum czytałam o tym jak można poznać Polaka w Anglii i niektóre wypowiedzi są śmiesznę. Najorsze jest to że to pisali Polacy! skoro uważają że każda Polka ma pasemka, różowe buty i okropną cerę a każdy Polak jest łysy i barkuje mu zębów znaczy tylko że muszą sami tak wyglądać.
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
kurde fajny watek
zawsze bede Polska kocham nasz kraj ale na emigracji jestem od dobrych paru lat Polakow znajomych nie mam wiec kontakt z jezykiem mam niemal sporadyczny i co i czuje sie strasznie zaklopotana jak bezwiednie wtrace angielskie slowko w rozmowie z rodzinka ech..jakos w glowie widze angielskie slowko pierwsze... pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Re: Jezyk polski a dlugi pobyt za granica
![]() ![]() Smiesza mnie wypowiedzi ludzi ktorzy jako dorosli wyjechali z Polski i po kilku latach nagle zaczynaja narzekac na to, jak im sie jezyki mieszaja. Bawi mnie to szczegolnie jak mysle o tym ze prawie kazdy dorosly imigrant ma meza (lub zone) Polaka, slucha Polskie radio, czyta Polskie gazety, i rozmawia z rodzina w Polsce w kazdy weekend. Wyjechalam z Polski majac 7 lat, niedawno mialam 31 uriodziny. Mimo tego ze skonczylam jedna klase w Polsce i nie mam (w Polskim) slownictwa erudyty, nie myle slow Polskich z angielskimi i gdy jestem u rodziny w Polsce nie wrzucam slowek angielskich do rozmowy, tak niby mimo woli. ![]() Podczas ostatniego urlopu w Polsce pare osob mi powiedzialo, ze ja tak ladnie po Polsku mowie ![]() ![]() I nie chodzi tutaj o patriotyzm: ja nie obracam sie wsrod poloni, wlasciwie nie mam polskich znajomych. Nie ogladam polskiej tv and nie slucham radia. Z polskosci mam tylko rodzicow, krewnych w polsce, geny, i wizaz. ![]() Nie wstydze sie pochodzenia i nie odrzucam go, ale (biorac pod uwage czas spedzony tutaj) czuje sie bardziej amerykanka niz polka. Mimo tego nie udaje wielkiej kosmopolitanki ktora musi delikatnie ![]()
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem wtracania obcych slowek do jezyka Polskiego
Jestem 15 lat w Austrii i nie mam tego problemu podobnie jak moje znajome ktore sa tu dluzej nawet kolega urodzony tu i chowany przez mieszane malzenstwo mowi czysto po polsku lub czato po niemiecku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
A ja rozumiem, bo sama czesto uzywam, czasem nawet o tym nie myslac. mowisz mam part-time'a albo ide na holidaya, na breaka itd. Pewna pani profesor napisala na ten temat swoja prace, mowiac, ze jezyk, rozumiany jako komunikcja miedzyludzka zmienia sie kazdego roku i ma na celu przekazanie pewnych informacji w sposob prosty i zrozumialy..., wiec jak mowie ide na breaka rozumia mnie i Polacy i Anglicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.