![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
to może wskaże : Facet z natury jest zdobywcą, tak więc wychodzi z domu by zarabiać (zdobywać) pieniądze, aby utrzymać rodzinę, a kobieta powinna opiekować się domem [tak wiem prehistoryczne podejście, ALE chcę tylko przedstawić problem]. Zaburzenie tego systemu po całej linii może powodować frustrację, spadek testosteronu, zdrady i inne cuda niewidy. Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2013-06-13 o 23:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rozumiem tekst czytany, nie martw się. Odnoszę się do przedstawianego przez Ciebie problemu, który wg mnie jest śmieszny. Ja też jestem zdobywcą i co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Spróbuj faceta posadzić do domowych obowiązków przez kilka lat - tylko siedzenie w domu; gotowanie, pranie, sprzątanie, przewijanie dziecka żadnej pracy zawodowej. Zobaczymy czy jego testosteron nie zmaleje i dalej będzie super męskim zdobywcą. Poza tym: widzę że dla Ciebie "ugotuję obiad dla męża; potrafię posprzątać/lub sprzątam częściej niż mój facet" to usługiwanie. ![]() Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2013-06-13 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym między postawą super męskiego zdobywcy z przerostem testosteronu a ciapowatą kluchą jest jeszcze mnóstwo przestrzeni. Ona także powinna być brana pod uwagę. Żyjemy w trochę innych czasach, gdzie gotujący, sprzątający mężczyzna nie powinien zadziwiać, podobnie jak pracująca kobieta.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2013-06-13 o 23:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | ||
Konto usunięte
|
![]() dzieci rodzi się ok. kilka godzin (ew.minut- zależy) także wiele czasu nie zajmuje czynność "urodzenia" dziecka ![]() Cytat:
Cytat:
Chodzi mi o zamianę ról. Czyli pozbawienie faceta cechy zdobywcy i usidlenie go w domu. Myślę że to nie wróżyłoby dobrze dla związku, CHOĆ na pewno są związki które się w takim układzie odnajdują, ale zdaje mi się, że to nieliczne przypadki. I jeszcze dla ścisłości: uważam że mężczyzna jak i kobieta może robić karierę, mężczyzna jak i kobieta może się zajmować domem, jednakże uważam że kobieta powinna mieć świadomość że wypadałoby umieć coś ugotować, wiedzieć czym posprzątać np. wannę. Myślę że goniąc za równouprawnieniem kobiety chcą wręcz zamiany ról (jeśli już o jakichś tam rolach rozmawiamy). Myślą że przyjdą po pracy, wyciągną nogi, walną ręką w stół z okrzykiem "gdzie obiad!?" Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2013-06-14 o 00:08 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Cytat:
A cyzmdla ciebie jest ta męskość? ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie tam "kurujący" facet nie przeszkadza, nie ujmuje mu to w żaden sposób męskości. Tak jak facet zajmujący się dzieckiem (jeśli to wchodzi w termin "kurowania" ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-06-14 o 00:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
Mamy znajomą, która pracuje min. do 17, jej mąż na zmiany, ma też więcej wolnego i czasem cały dzień jest w domu i ani palcem nie kiwnie, tylko gra ciągle w gry na ps albo kompie. Nawet kiedy ma wolne to ich dzieckiem się nie zajmię, robi to jego mamusia do której to owa znajoma musi sama przed pracą dziecko zawieźć, bo tatuś dziecka nie dotyka w ogóle
![]() ![]() Nam jest bardzo jej żal i ja bym ani jednego dnia z takim leniem nie wytrzymała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Widzę że doszło już do tego że Ty uważasz że ja uważam, że sprzątanie jest niemęskie ![]() Talerz odniesie to mu się testosteron zmniejszy? Pomyśl zanim napiszesz, bo to już jest hiper-nadinterpretacja Cytat:
![]() ![]() Facet jako kura domowa (dla mnie) to taki, który nie ma pracy zawodowej (i pasji), a cały swój czas poświęca gospodarstwu i dzieciom przez kilka lat. A i napiszę jeszcze, żeby nie było nadinterpretacji - nie, nie uważam że facet który zajmuje się dzieckiem jest mało męski Cytat:
Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2013-06-14 o 00:21 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
Cytat:
Nie, sa ludzie ktorzy naprawde tak mysla i ja staram sie pokazac jak bardzo idiotyczne jest to. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
"Zaburzenie tego systemu po całej linii może powodować frustrację, spadek testosteronu, zdrady i inne cuda niewidy." oraz "tylko siedzenie w domu; gotowanie, pranie, sprzątanie, przewijanie dziecka żadnej pracy zawodowej. Zobaczymy czy jego testosteron nie zmaleje i dalej będzie super męskim zdobywcą. " Gdzie napisałam że facet jest niemęski bo zajmuje się domem? ![]() Oznacza to iż może powodować spadek testosteronu, a nie "uważam że facet jest niemęski" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
kurczę, bez przesady.
u mnie jest liberalnie. ja mam rączki, on ma rączki ALE są rzeczy, które ja lubię robić lub robię lepiej, to samo z drugiej strony. i tak, ja gotuję (on baardzo lubi moje wegetariańskie żarcie), on zmywa ja odkurzam i myję podłogi, on pierze i prasuje okna myjemy razem wiadomo, jak jedno pracuje, a drugie ma więcej czasu, to przejmuje więcej obowiązków jakoś jaj mu to nie ucina
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2013-06-14 o 01:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
![]() I rozumiem, ze skoro uzylas slow "moze" i "zobaczymy" to tego nie powiedzialas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
jestę wieszczę
|
XXI wiek, a niektórzy nadal myślą, że posiadanie macicy determinuje powstanie w mózgu zakładki "gotowanie" i "wiem, czym posprzątać wannę".
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
Wybacz, ale nie będę z Tobą już dalej polemizować, bo masz jakiś problem z rozumieniem tego co ja piszę. Przekręcasz moje zdania ile się da. "Spadek testosteronu podczas sprzątania" no tego jeszcze nie było Banalnalama: No XXI wiek to rozumiem że kobiety po pracy powinny walnąć ręką w stół i krzyknąć "gdzie mój obiad?!" A po zjedzeniu: "podaj piwo". Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2013-06-14 o 06:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
jestę wieszczę
|
Nie rozumiem dlaczego dla tylu osób kobieta powinna umieć zająć się domem. Ja się w ogóle nie czuję kobieco, gdy muszę coś ugotować czy posprzątać. Ani się nie czuję jak matka-karmicielka, ani mi trzeci cycek przy tym nie rośnie
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
jestę wieszczę
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pran
Cytat:
A teraz wyglada to tak jakbys sie chciala wymigac od tego, co sama napisalas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to, że mężczyzna jest zdobywcą i taka jego biologia - jak pisałam, trochę inne czasy mamy. Najwyraźniej biologia powoli nie ma dużo do powiedzenia, albo nigdy nie miała, a ludzie sobie nadinterpretują ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas ja robię śniadania i II śniadania, on obiady, oboje zwykle kolacje. Każdy robi to co lubi ![]() Ja sprzątam kibel, wycieram kurze i myję podłogi, on sprząta wannę i umywalkę, odkurza i sprząta kuchnię. Ja zmywam sztućce i kubki, on talerze, miski i gary. Niedługo będzie zmywała zmywarka, w końcu ![]() Podział jest, wyszedł naturalnie, bo każdy robi to co lubi / czego druga osoba nienawidzi. Proste. Jednak każde z nas potrafi zrobić wszystko samo, w końcu po dwie rączki mamy i mamusie nas nauczyły dbania o siebie.
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
U nas w domu to ja piorę, sprzątam i gotuję. Robię mu kanapki do pracy. Pakuję mu też obiad do pracy (jest cukrzykiem i musi jeść regularnie i obiad jedzony w domu to już za późno cukry mu wariują). Obiad robię poprzedniego dnia a np jak jest jakieś mięsko i trzeba do tego ziemniaki, kaszę lub inny dodatek to robię to rano , bo wczorajsze ziemniaki są okropne. To samo z surówkami, żeby było świeże.
W domu rodzinnym też tak jest to mama zajmuje się domem a tata utrzymaniem rodziny. Jest to dla mnie naturalne i lubię to robić. Nie mam z tym żadnego problemu. Studiuje zaocznie i co drugi weekend to on gotuje. Jeżeli powiem, mu żeby poodkurzał to to zrobi, bez dyskusji. Kwestia charakteru, dbanie o TŻ i dom , leży w mojej naturze i nie widzę w tym nic złego. Kwestia organizacji czasu, nie czuję, że to mnie obciąża. Wiem, że on to docenia. Wiele rzeczy robię lepiej i nawet nie pozwalam mu się dotknąć do prania, bo mogą być starty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Zaznaczam, ze nie czytałam komentarzy.
Uwazam, ze podzial obowiazków w domu powinien byc przede wszystkim sprawiedliwy i uzgodniony. Co to znaczy? Ano tyle ze ja moge sie zajac calym domem (dosłownie domem)( czyli pranie sprzatnie, gotowanie) pod warunkiem, ze mezczyzna bierze na siebie obowiazki techniczne i sie nie leni: naprai kran, sprawdzi co popsulo sie w pralce i dokupi czesc, naprawi auto albo chociaz zorientuje sie co padlo - i nie da się oszukac mechanikowi, dopilnuje piec i kotłownię, przyniesie wegiel ze schowka czy potnie drewno na zimę albo łopata o 5 rano odśnieży schody i wyjazd z bramy itp. Inaczej to wygląda w miescie: tu prac meskich jest mniej, wiec mysle ze tym sprzatniem w domu można go troche obciążyc ![]() Trzecia sytuacja to taka, kiedy facet naprawde duzo zarabia np. z 10.000 zł. Wtedy nie musi znac się na niczym - po prostu bierze fachowców i im płaci. Najgorszy scenariusz kiedy facet zarabia srednia krajową, w domu nie umie niczego naprawic i zada obiadu na stole;P. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że to byłby jednak nieco niesprawiedliwy podział.
Ugotować, posprzątać, wyprać, wyprasować trzeba codziennie (nie wszystko na raz, ale którąś z tych czynności). Kran/auto nie psuje się codziennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
u nas w domu robie WSZYSTKO ja.
Gotuje, sprzatam, prasuje, myje kibel, sprzatam w biurze TZ, chodze po chleb rano, wyrzucam smieci. Tylko na zakupy wieksze chodzimy razem. Ale dlatego tak jest, ze ja to UWIELBIAM. Ale jesli jest taka potrzeba, to TZ posprzata, ugotuje itp. Ale to naprawde rzadkosc. Nie lubie jak ktos mi odbiera przyjemnosc. O dziwo w domu rodzicow nic nie robilam. Mama uwazala, ze kuchnia to jej krolestwo i jedynie co, to moglam sobie wode zagotowac i kanapki zrobic. Sprzatanie- to tylko odkurzalam. Dopiero po wyprowadzce nauczylam sie gotowac, dbac o dom. I do dzisiaj ( 12 lat to juz trwa) bardzo mi sie to podoba i uwielbiam biegac po domu ze szmata, pronto, wiadrem itp. Dzisiaj jest piatek - czyli wielkie sprzatanie. Az mi sie morda cieszy ![]() Zaluje, ze nie mam ogrodka, bo bym jeszcze poplewila ![]() Uwazam, ze nie powinno byc podzialu obowiazkow. Kobieta czy mezczyzna powinni i gotowac i sprzatac itp. Zalezy od potrzeb itp. Jestem za rownoscia. W moim domu niestety moja mama sprzata, gotuje itp, a tata czyta gazete i czeka az mu sie poda obiad a pozniej czeka az mu ktos zaniesie do kuchni :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Auta naprawiać nie musi (mówię o poważniejszych usterkach), nie każdy jest domowym mechanikiem i wtedy auto jest przekazywane w odpowiednie, przygotowane do tego ręce. Czasem lepiej nie kombinować, bo można tylko więcej zepsuć, a sądzę, że auto nie jest tego warte ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.