Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie… - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-13, 22:58   #91
tiramisu_
Wtajemniczenie

Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
Facet z natury jest zdobywcą, tak więc wychodzi z domu by zarabiać (zdobywać) pieniądze, aby utrzymać rodzinę, a kobieta powinna opiekować się domem [tak wiem prehistoryczne podejście, ALE chcę tylko przedstawić problem]. Zaburzenie tego systemu po całej linii może powodować frustrację, spadek testosteronu, zdrady i inne cuda niewidy.
Co za bzdury Ty tak na serio? Nie ma to jak sobie wmawiać, że trzeba być służąca wielmożnego pana, bo a nuż mu się nie spodoba i poleci do innej
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 23:17   #92
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Co za bzdury Ty tak na serio? Nie ma to jak sobie wmawiać, że trzeba być służąca wielmożnego pana, bo a nuż mu się nie spodoba i poleci do innej
wiedziałam że tu jakaś feministka się ukaże która nie przeczytała textu ze zrozumieniem

to może wskaże :
Facet z natury jest zdobywcą, tak więc wychodzi z domu by zarabiać (zdobywać) pieniądze, aby utrzymać rodzinę, a kobieta powinna opiekować się domem [tak wiem prehistoryczne podejście, ALE chcę tylko przedstawić problem]. Zaburzenie tego systemu po całej linii może powodować frustrację, spadek testosteronu, zdrady i inne cuda niewidy.

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2013-06-13 o 23:19
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-13, 23:30   #93
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
wiedziałam że tu jakaś feministka się ukaże która nie przeczytała textu ze zrozumieniem

to może wskaże :
Feministka? Nie-służaca.
Rozumiem tekst czytany, nie martw się. Odnoszę się do przedstawianego przez Ciebie problemu, który wg mnie jest śmieszny. Ja też jestem zdobywcą i co
Stary 2013-06-13, 23:37   #94
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Feministka? Nie-służaca.
Rozumiem tekst czytany, nie martw się. Odnoszę się do przedstawianego przez Ciebie problemu, który wg mnie jest śmieszny. Ja też jestem zdobywcą i co
Myślę że nadal nie rozumiesz. Nigdzie nie napisałam że kobieta nie może być zdobywcą [najlepiej z kuszą polować na dziki taka ironia..]
Spróbuj faceta posadzić do domowych obowiązków przez kilka lat - tylko siedzenie w domu; gotowanie, pranie, sprzątanie, przewijanie dziecka żadnej pracy zawodowej. Zobaczymy czy jego testosteron nie zmaleje i dalej będzie super męskim zdobywcą.

Poza tym: widzę że dla Ciebie "ugotuję obiad dla męża; potrafię posprzątać/lub sprzątam częściej niż mój facet" to usługiwanie.

Czas edycji: 2013-06-13 o 23:41
Stary 2013-06-13, 23:40   #95
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę że nadal nie rozumiesz. Nigdzie nie napisałam że kobieta nie może być zdobywcą [najlepiej z kuszą polować na dziki taka ironia..]
Spróbuj faceta posadzić do domowych obowiązków przez kilka lat - tylko siedzenie w domu; gotowanie, pranie, sprzątanie, przewijanie dziecka żadnej pracy zawodowej. Zobaczymy czy jego testosteron nie zmaleje i dalej będzie super męskim zdobywcą.
A czy musi być?
Stary 2013-06-13, 23:42   #96
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
A czy musi być?
myślę że taka biologia.
Nie wiem jak inne kobiety, ale ja wolałabym męskiego faceta, a nie kluchę
Stary 2013-06-13, 23:45   #97
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
myślę że taka biologia.
Nie wiem jak inne kobiety, ale ja wolałabym męskiego faceta, a nie kluchę
A Ty jesteś maszyną do rodzenia dzieci? Taka biologia.
Poza tym między postawą super męskiego zdobywcy z przerostem testosteronu a ciapowatą kluchą jest jeszcze mnóstwo przestrzeni. Ona także powinna być brana pod uwagę.
Żyjemy w trochę innych czasach, gdzie gotujący, sprzątający mężczyzna nie powinien zadziwiać, podobnie jak pracująca kobieta.

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2013-06-13 o 23:51
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-13, 23:54   #98
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
A Ty jesteś maszyną do rodzenia dzieci? Taka biologia.

dzieci rodzi się ok. kilka godzin (ew.minut- zależy) także wiele czasu nie zajmuje czynność "urodzenia" dziecka
Cytat:
Poza tym od super męskiego zdobywcy z przerostem testosteronu po ciapowatą kluchę jest jeszcze mnóstwo przestrzeni. Ona także powinna być brana pod uwagę.
Nie znam żadnego faceta, który po kilku latach kurowania jest męski

Cytat:
Żyjemy w trochę innych czasach, gdzie gotujący, sprzątający mężczyzna nie powinien zadziwiać, podobnie jak pracująca kobieta.
Ale mnie to nie zadziwia. Gwoli wyjaśnienia nigdzie też nie napisałam, że nie zgadzam się z "takimi czasami". Wiele wizażanek (nie odnoszę się tutaj do Ciebie) tak bardzo chce bronić swoich racji, że nie widzi co kto napisał i wkrada się nadinterpretacja.
Chodzi mi o zamianę ról. Czyli pozbawienie faceta cechy zdobywcy i usidlenie go w domu. Myślę że to nie wróżyłoby dobrze dla związku, CHOĆ na pewno są związki które się w takim układzie odnajdują, ale zdaje mi się, że to nieliczne przypadki.

I jeszcze dla ścisłości: uważam że mężczyzna jak i kobieta może robić karierę, mężczyzna jak i kobieta może się zajmować domem, jednakże uważam że kobieta powinna mieć świadomość że wypadałoby umieć coś ugotować, wiedzieć czym posprzątać np. wannę.
Myślę że goniąc za równouprawnieniem kobiety chcą wręcz zamiany ról (jeśli już o jakichś tam rolach rozmawiamy). Myślą że przyjdą po pracy, wyciągną nogi, walną ręką w stół z okrzykiem "gdzie obiad!?"

Czas edycji: 2013-06-14 o 00:08 Powód: dopisek
Stary 2013-06-13, 23:57   #99
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:

Poza tym: widzę że dla Ciebie "ugotuję obiad dla męża; potrafię posprzątać/lub sprzątam częściej niż mój facet" to usługiwanie.
Testosteron na pewno mu nie zmaleje Naprawdę nie kumam dlaczego byloby to nieodpowiednie dla faceta. Mój pewnie by z chęcią siedział w domu, jeśli bym zarabiała tyle, że moglibyśmy sobie na to pozwolić. A jako, że pracujemy w podobnych godzinach (ja nawet więcej, bo często zabieram pracę do domu na wiczory i weekendy) i zarabiamy podobnie to i domem zajmujemy się po połowie. Nie jest dla mnie usługiwaniem gotowanie obiadu, czy sprzątanie. Usługiwaniem jest dla mnie to, jeśli kobieta pomimo tego, że też pracuje to CODZIENNIE gotuje i sama zawsze wszystko sprząta a mężuś co najwyżej talerz do zlewu odniesie, bo a nuż mu się testosteron obniży. Naprawdę sprzątanie jest niemęskie

---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ----------

Cytat:

dzieci rodzi się ok. kilka godzin (ew.minut- zależy) także wiele czasu nie zajmuje czynność "urodzenia" dziecka
I inkubuje się płód 9 miesięcy a potem non stop nosi na rękach albo wozi i jest się dawcą pokarmu. Urocze - takie kobiece, aż mi poziom progesteronu się podwyższa jak o tym pomyślę.
Cytat:
A cyzmdla ciebie jest ta męskość? Za to baby-kury domowe są mega kobiece pewnie
Stary 2013-06-13, 23:59   #100
laisla
Zakorzenienie

Cytat:

Myślę, że chodziło nie tylko o proces porodu, a ciążę, ewentualne w niej kłopoty i związane z tym problemy w pracy, no i kilka pierwszych lat życia dziecka, gdy wymaga intensywnej uwagi Ach, i karmienie piersią także weźmy pod uwagę i ewentualne kolejne dziecko i wszystko od początku..Z kilku godzin, które wzięłaś pod uwagę może zrobić się kilka do kilkunastu lat

Mnie tam "kurujący" facet nie przeszkadza, nie ujmuje mu to w żaden sposób męskości. Tak jak facet zajmujący się dzieckiem (jeśli to wchodzi w termin "kurowania" )

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2013-06-14 o 00:15
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 00:07   #101
tiramisu_
Wtajemniczenie

Mamy znajomą, która pracuje min. do 17, jej mąż na zmiany, ma też więcej wolnego i czasem cały dzień jest w domu i ani palcem nie kiwnie, tylko gra ciągle w gry na ps albo kompie. Nawet kiedy ma wolne to ich dzieckiem się nie zajmię, robi to jego mamusia do której to owa znajoma musi sama przed pracą dziecko zawieźć, bo tatuś dziecka nie dotyka w ogóle Po pracy musi jechać dziecko oczywiście odebrać (dziennie zalicza 3 miasta), bo mężuś ma WOLNE i kupuje jedzenie w KFC, bo ugotować już nie ma kiedy a mąż głodny przed komputerkiem czeka. No achhh jaki on męski musi być w takim razie
Nam jest bardzo jej żal i ja bym ani jednego dnia z takim leniem nie wytrzymała.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-14, 00:19   #102
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Testosteron na pewno mu nie zmaleje Naprawdę nie kumam dlaczego byloby to nieodpowiednie dla faceta. Mój pewnie by z chęcią siedział w domu, jeśli bym zarabiała tyle, że moglibyśmy sobie na to pozwolić. A jako, że pracujemy w podobnych godzinach (ja nawet więcej, bo często zabieram pracę do domu na wiczory i weekendy) i zarabiamy podobnie to i domem zajmujemy się po połowie. Nie jest dla mnie usługiwaniem gotowanie obiadu, czy sprzątanie. Usługiwaniem jest dla mnie to, jeśli kobieta pomimo tego, że też pracuje to CODZIENNIE gotuje i sama zawsze wszystko sprząta a mężuś co najwyżej talerz do zlewu odniesie, bo a nuż mu się testosteron obniży. Naprawdę sprzątanie jest niemęskie

---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ----------

I inkubuje się płód 9 miesięcy a potem non stop nosi na rękach albo wozi i jest się dawcą pokarmu. Urocze - takie kobiece, aż mi poziom progesteronu się podwyższa jak o tym pomyślę.

A cyzmdla ciebie jest ta męskość? Za to baby-kury domowe są mega kobiece pewnie
Nadinterpretujesz, znowu.
Widzę że doszło już do tego że Ty uważasz że ja uważam, że sprzątanie jest niemęskie
Talerz odniesie to mu się testosteron zmniejszy? Pomyśl zanim napiszesz, bo to już jest hiper-nadinterpretacja

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Myślę, że chodziło nie tylko o proces porodu, a ciążę, ewentualne w niej kłopoty i związane z tym problemy w pracy, no i kilka pierwszych lat życia dziecka, gdy wymaga intensywnej uwagi

Mnie tam "kurujący" facet nie przeszkadza, nie ujmuje mu to w żaden sposób męskości. Tak jak facet zajmujący się dzieckiem (jeśli to wchodzi w termin "kurowania" )
ja wiem tak sobie zażartowałam sytuacyjnie z tym rodzeniem
Facet jako kura domowa (dla mnie) to taki, który nie ma pracy zawodowej (i pasji), a cały swój czas poświęca gospodarstwu i dzieciom przez kilka lat.
A i napiszę jeszcze, żeby nie było nadinterpretacji - nie, nie uważam że facet który zajmuje się dzieckiem jest mało męski

Cytat:
Mamy znajomą, która pracuje min. do 17, jej mąż na zmiany, ma też więcej wolnego i czasem cały dzień jest w domu i ani palcem nie kiwnie, tylko gra ciągle w gry na ps albo kompie. Nawet kiedy ma wolne to ich dzieckiem się nie zajmię, robi to jego mamusia do której to owa znajoma musi sama przed pracą dziecko zawieźć, bo tatuś dziecka nie dotyka w ogóle Po pracy musi jechać dziecko oczywiście odebrać (dziennie zalicza 3 miasta), bo mężuś ma WOLNE i kupuje jedzenie w KFC, bo ugotować już nie ma kiedy a mąż głodny przed komputerkiem czeka. No achhh jaki on męski musi być w takim razie
Nam jest bardzo jej żal i ja bym ani jednego dnia z takim leniem nie wytrzymała.
Myślę, że masz jakiś problem. Ty naprawdę tak lubisz wyolbrzymiać, lepiej się czujesz wtedy, czy o co chodzi?

Czas edycji: 2013-06-14 o 00:21
Stary 2013-06-14, 00:36   #103
tiramisu_
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…

Cytat:
Nadinterpretujesz, znowu.
Widzę że doszło już do tego że Ty uważasz że ja uważam, że sprzątanie jest niemęskie
Talerz odniesie to mu się testosteron zmniejszy? Pomyśl zanim napiszesz, bo to już jest
Ekhm, to ty zaczelas walic tekstami o testosteronie, nie ja. To ty pisalas o niemeskich facetach, ktorzy zajmuja sie domem.

Cytat:
Napisane przez aanneett
Facet jako kura domowa (dla mnie) to taki, który nie ma pracy zawodowej (i pasji), a cały swój czas poświęca gospodarstwu i dzieciom przez kilka lat.
No wiec to samo mozna powiedziec o kobiecie, ktora nie pracuje i tylko zajmuje sie domem.

Cytat:
Myślę, że masz jakiś problem. Ty naprawdę tak lubisz wyolbrzymiać, lepiej się czujesz wtedy, czy o co
Nie, sa ludzie ktorzy naprawde tak mysla i ja staram sie pokazac jak bardzo idiotyczne jest to.
Stary 2013-06-14, 00:42   #104
201804100943
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…

Cytat:
Ekhm, to ty zaczelas walic tekstami o testosteronie, nie ja. To ty pisalas o niemeskich facetach, ktorzy zajmuja sie domem.
Nie czytałaś ze zrozumieniem.
"Zaburzenie tego systemu po całej linii może powodować frustrację, spadek testosteronu, zdrady i inne cuda niewidy."
oraz
"tylko siedzenie w domu; gotowanie, pranie, sprzątanie, przewijanie dziecka żadnej pracy zawodowej. Zobaczymy czy jego testosteron nie zmaleje i dalej będzie super męskim zdobywcą. "
Gdzie napisałam że facet jest niemęski bo zajmuje się domem?

Oznacza to iż może powodować spadek testosteronu, a nie "uważam że facet jest niemęski"
Stary 2013-06-14, 01:33   #105
kiciakasia
Zakorzenienie

kurczę, bez przesady.
u mnie jest liberalnie.
ja mam rączki, on ma rączki
ALE
są rzeczy, które ja lubię robić lub robię lepiej, to samo z drugiej strony.
i tak, ja gotuję (on baardzo lubi moje wegetariańskie żarcie), on zmywa
ja odkurzam i myję podłogi, on pierze i prasuje
okna myjemy razem

wiadomo, jak jedno pracuje, a drugie ma więcej czasu, to przejmuje więcej obowiązków

jakoś jaj mu to nie ucina

Edytowane przez kiciakasia
Czas edycji: 2013-06-14 o 01:37
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 06:25   #106
tiramisu_
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…

Cytat:
Nie czytałaś ze zrozumieniem.
"Zaburzenie tego systemu po całej linii może powodować frustrację, spadek testosteronu, zdrady i inne cuda niewidy."
oraz
"tylko siedzenie w domu; gotowanie, pranie, sprzątanie, przewijanie dziecka żadnej pracy zawodowej. Zobaczymy czy jego testosteron nie zmaleje i dalej będzie super męskim zdobywcą. "
Gdzie napisałam że facet jest niemęski bo zajmuje się domem?

Oznacza to iż może powodować spadek testosteronu, a nie "uważam że facet jest niemęski"
Aha, to gdzies to wyczytala? Podaj mi publikacje. Bo wiesz, jestem biologiem i pierwsze slysze o mozliwosci spadku testosteronu podczas sprzatania

I rozumiem, ze skoro uzylas slow "moze" i "zobaczymy" to tego nie powiedzialas
Stary 2013-06-14, 06:45   #107
Bananalama
jestę wieszczę

XXI wiek, a niektórzy nadal myślą, że posiadanie macicy determinuje powstanie w mózgu zakładki "gotowanie" i "wiem, czym posprzątać wannę".

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 06:49   #108
201804100943
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…

Cytat:
Aha, to gdzies to wyczytala? Podaj mi publikacje. Bo wiesz, jestem biologiem i pierwsze slysze o mozliwosci spadku testosteronu podczas sprzatania

I rozumiem, ze skoro uzylas slow "moze" i "zobaczymy" to tego nie powiedzialas
I nadal swoje. Jaki spadek testosteronu podczas sprzątania ? !
Wybacz, ale nie będę z Tobą już dalej polemizować, bo masz jakiś problem z rozumieniem tego co ja piszę. Przekręcasz moje zdania ile się da.
"Spadek testosteronu podczas sprzątania" no tego jeszcze nie było

Banalnalama:
No XXI wiek to rozumiem że kobiety po pracy powinny walnąć ręką w stół i krzyknąć "gdzie mój obiad?!" A po zjedzeniu: "podaj piwo".

Czas edycji: 2013-06-14 o 06:54
Stary 2013-06-14, 06:54   #109
Bananalama
jestę wieszczę

Nie rozumiem dlaczego dla tylu osób kobieta powinna umieć zająć się domem. Ja się w ogóle nie czuję kobieco, gdy muszę coś ugotować czy posprzątać. Ani się nie czuję jak matka-karmicielka, ani mi trzeci cycek przy tym nie rośnie

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-14, 06:55   #110
201804100943
Konto usunięte

Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Nie rozumiem dlaczego dla tylu osób kobieta powinna umieć zająć się domem. Ja się w ogóle nie czuję kobieco, gdy muszę coś ugotować czy posprzątać. Ani się nie czuję jak matka-karmicielka, ani mi trzeci cycek przy tym nie rośnie
No ok. Każdy żyje jak chce
Stary 2013-06-14, 06:57   #111
Bananalama
jestę wieszczę

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…

Cytat:
Banalnalama:
No XXI wiek to rozumiem że kobiety po pracy powinny walnąć ręką w stół i krzyknąć "gdzie mój obiad?!" A po zjedzeniu: "podaj piwo".
Czy to przypadkiem nie Ty zwracałaś komuś uwagę na nadinterpretację?

Stary 2013-06-14, 06:59   #112
tiramisu_
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pran

Cytat:
I nadal swoje. Jaki spadek testosteronu podczas sprzątania ? !
Wybacz, ale nie będę z Tobą już dalej polemizować, bo masz jakiś problem z rozumienm tego co ja piszę. Przekręcasz moje zdania ile się da.
"Spadek testosteronu podczas sprzątania" no tego jeszcze nie było
Pisalas o spadku testosteronu podczas dlugotrwalego zajmowania sie domem przez niepracujscego faceta. Wiec podaj mi prosze pubkikacje na ten temat.
A teraz wyglada to tak jakbys sie chciala wymigac od tego, co sama napisalas
Stary 2013-06-14, 07:06   #113
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:

Ale mnie to nie zadziwia. Gwoli wyjaśnienia nigdzie też nie napisałam, że nie zgadzam się z "takimi czasami". Wiele wizażanek (nie odnoszę się tutaj do Ciebie) tak bardzo chce bronić swoich racji, że nie widzi co kto napisał i wkrada się nadinterpretacja.
Chodzi mi o zamianę ról. Czyli pozbawienie faceta cechy zdobywcy i usidlenie go w domu. Myślę że to nie wróżyłoby dobrze dla związku, CHOĆ na pewno są związki które się w takim układzie odnajdują, ale zdaje mi się, że to nieliczne przypadki.

I jeszcze dla ścisłości: uważam że mężczyzna jak i kobieta może robić karierę, mężczyzna jak i kobieta może się zajmować domem, jednakże uważam że kobieta powinna mieć świadomość że wypadałoby umieć coś ugotować, wiedzieć czym posprzątać np. wannę.
Myślę że goniąc za równouprawnieniem kobiety chcą wręcz zamiany ról (jeśli już o jakichś tam rolach rozmawiamy). Myślą że przyjdą po pracy, wyciągną nogi, walną ręką w stół z okrzykiem "gdzie obiad!?"
Co to w ogóle dla Ciebie jest "męski"? Prawdopodobnie każda z nas ma inne wyobrażenie na ten temat. Dla mnie "męskie" nie jest testosteronowym macho, który pragnie zdobywać, jest myśliwym i lata z dzidą dookoła jaskini. Dla mnie to coś innego, mniej pierwotnego Sądzę, że powinniśmy powoli kończyć z tą pierowtnością i odnoszeniem się do jaskiniowców przy opisywaniu schematu rodziny, bo mamy XXI wiek i każdy może odgrywać taką rolę (płeć kulturową) na jaką ma ochotę, nie musi się ona pokrywać z płcią biologiczną ani z taką wyznaczoną przed stu laty. Teraz dla mnie nie ma miejsca na facetów zdobywców i kobiety do rodzenia dzieci i mycia zlewu, dążymy ku uniwersalizmowi. Mężczyzna może tak samo dobrze sprawdzać się (jednocześnie) w roli kobiecej, co męskiej, tak samo kobieta. Nie chodzi o ODWRÓCENIE ról, a spełnianie się w obu naraz, nie przypisywaniu konkretnych cech jednej tylko i wyłącznie płci.

I to, że mężczyzna jest zdobywcą i taka jego biologia - jak pisałam, trochę inne czasy mamy. Najwyraźniej biologia powoli nie ma dużo do powiedzenia, albo nigdy nie miała, a ludzie sobie nadinterpretują To nie jest genetycznie uwarunkowane, nie każdy jest typem zdobywcy, to jest charakter człowieka. Kiedyś po prostu facet MUSIAŁ być tym zdobywcą, bo taka była jego rola jako osoby mającej prawa i mogącej rządzić. Teraz w końcu nie musi.

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Myślę, że chodziło nie tylko o proces porodu, a ciążę, ewentualne w niej kłopoty i związane z tym problemy w pracy, no i kilka pierwszych lat życia dziecka, gdy wymaga intensywnej uwagi Ach, i karmienie piersią także weźmy pod uwagę i ewentualne kolejne dziecko i wszystko od początku..Z kilku godzin, które wzięłaś pod uwagę może zrobić się kilka do kilkunastu lat
I nie każdy chce czegoś takiego.

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
kurczę, bez przesady.
u mnie jest liberalnie.
ja mam rączki, on ma rączki
ALE
są rzeczy, które ja lubię robić lub robię lepiej, to samo z drugiej strony.
i tak, ja gotuję (on baardzo lubi moje wegetariańskie żarcie), on zmywa
ja odkurzam i myję podłogi, on pierze i prasuje
okna myjemy razem

wiadomo, jak jedno pracuje, a drugie ma więcej czasu, to przejmuje więcej obowiązków

jakoś jaj mu to nie ucina
No właśnie!
U nas ja robię śniadania i II śniadania, on obiady, oboje zwykle kolacje. Każdy robi to co lubi
Ja sprzątam kibel, wycieram kurze i myję podłogi, on sprząta wannę i umywalkę, odkurza i sprząta kuchnię.
Ja zmywam sztućce i kubki, on talerze, miski i gary. Niedługo będzie zmywała zmywarka, w końcu
Podział jest, wyszedł naturalnie, bo każdy robi to co lubi / czego druga osoba nienawidzi. Proste. Jednak każde z nas potrafi zrobić wszystko samo, w końcu po dwie rączki mamy i mamusie nas nauczyły dbania o siebie.
Stary 2013-06-14, 07:06   #114
anusiak85
Rozeznanie

U nas w domu to ja piorę, sprzątam i gotuję. Robię mu kanapki do pracy. Pakuję mu też obiad do pracy (jest cukrzykiem i musi jeść regularnie i obiad jedzony w domu to już za późno cukry mu wariują). Obiad robię poprzedniego dnia a np jak jest jakieś mięsko i trzeba do tego ziemniaki, kaszę lub inny dodatek to robię to rano , bo wczorajsze ziemniaki są okropne. To samo z surówkami, żeby było świeże.
W domu rodzinnym też tak jest to mama zajmuje się domem a tata utrzymaniem rodziny. Jest to dla mnie naturalne i lubię to robić.
Nie mam z tym żadnego problemu. Studiuje zaocznie i co drugi weekend to on gotuje. Jeżeli powiem, mu żeby poodkurzał to to zrobi, bez dyskusji.
Kwestia charakteru, dbanie o TŻ i dom , leży w mojej naturze i nie widzę w tym nic złego. Kwestia organizacji czasu, nie czuję, że to mnie obciąża.
Wiem, że on to docenia. Wiele rzeczy robię lepiej i nawet nie pozwalam mu się dotknąć do prania, bo mogą być starty
anusiak85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 07:14   #115
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
XXI wiek, a niektórzy nadal myślą, że posiadanie macicy determinuje powstanie w mózgu zakładki "gotowanie" i "wiem, czym posprzątać wannę".
A posiadanie nasieniowodów zanikanie tej zakładki I powstanie nowej "jak nie wychodzę do pracy i nie "poluję" to maleją mi jądra, a rosną cycki".

Cytat:
Ja też nie, dla mnie to zupełnie, jakby to powiedzieć, bezpłciowe zajęcia, nieprzypisane do uczucia kobiecości czy męskości. Albo też po prostu wyrażające uniwersalne uczucia. Człowiek gotujący drugiemu człowiekowi czuje się lepiej jak tej drugiej osobie smakuje, może też czuć się potrzebny, może to robić "z miłości", może mu to sprawiać przyjemność. W miejsca człowiek wstawiamy mężczyzna i kobieta w różnych kombinacjach i mamy jak to wygląda w praktyce
Stary 2013-06-14, 07:17   #116
greenlemon
Rozeznanie

Zaznaczam, ze nie czytałam komentarzy.

Uwazam, ze podzial obowiazków w domu powinien byc przede wszystkim sprawiedliwy i uzgodniony.

Co to znaczy? Ano tyle ze ja moge sie zajac calym domem (dosłownie domem)( czyli pranie sprzatnie, gotowanie) pod warunkiem, ze mezczyzna bierze na siebie obowiazki techniczne i sie nie leni: naprai kran, sprawdzi co popsulo sie w pralce i dokupi czesc, naprawi auto albo chociaz zorientuje sie co padlo - i nie da się oszukac mechanikowi, dopilnuje piec i kotłownię, przyniesie wegiel ze schowka czy potnie drewno na zimę albo łopata o 5 rano odśnieży schody i wyjazd z bramy itp.

Inaczej to wygląda w miescie: tu prac meskich jest mniej, wiec mysle ze tym sprzatniem w domu można go troche obciążyc ale powiedzmy 30%, niech reszte sil rezerwuje np. na remonty mieszkania czy naprawianie auta.

Trzecia sytuacja to taka, kiedy facet naprawde duzo zarabia np. z 10.000 zł. Wtedy nie musi znac się na niczym - po prostu bierze fachowców i im płaci.

Najgorszy scenariusz kiedy facet zarabia srednia krajową, w domu nie umie niczego naprawic i zada obiadu na stole;P.
greenlemon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 07:22   #117
Dotka90
Zakorzenienie

Ja uważam, że to byłby jednak nieco niesprawiedliwy podział.
Ugotować, posprzątać, wyprać, wyprasować trzeba codziennie (nie wszystko na raz, ale którąś z tych czynności). Kran/auto nie psuje się codziennie Poza zimą, kiedy trzeba odśnieżać mamy też lato, kiedy trzeba skosić trawę, ale też nie codziennie.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 07:24   #118
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja uważam, że to byłby jednak nieco niesprawiedliwy podział.
Ugotować, posprzątać, wyprać, wyprasować trzeba codziennie (nie wszystko na raz, ale którąś z tych czynności). Kran/auto nie psuje się codziennie Poza zimą, kiedy trzeba odśnieżać mamy też lato, kiedy trzeba skosić trawę, ale też nie codziennie.
No i ilu facetów to potrafi tak naprawdę? .

Stary 2013-06-14, 07:26   #119
ellish
Zakorzenienie

u nas w domu robie WSZYSTKO ja.
Gotuje, sprzatam, prasuje, myje kibel, sprzatam w biurze TZ, chodze po chleb rano, wyrzucam smieci. Tylko na zakupy wieksze chodzimy razem.
Ale dlatego tak jest, ze ja to UWIELBIAM.

Ale jesli jest taka potrzeba, to TZ posprzata, ugotuje itp. Ale to naprawde rzadkosc. Nie lubie jak ktos mi odbiera przyjemnosc.
O dziwo w domu rodzicow nic nie robilam. Mama uwazala, ze kuchnia to jej krolestwo i jedynie co, to moglam sobie wode zagotowac i kanapki zrobic.
Sprzatanie- to tylko odkurzalam.
Dopiero po wyprowadzce nauczylam sie gotowac, dbac o dom. I do dzisiaj ( 12 lat to juz trwa) bardzo mi sie to podoba i uwielbiam biegac po domu ze szmata, pronto, wiadrem itp.
Dzisiaj jest piatek - czyli wielkie sprzatanie. Az mi sie morda cieszy
Zaluje, ze nie mam ogrodka, bo bym jeszcze poplewila

Uwazam, ze nie powinno byc podzialu obowiazkow. Kobieta czy mezczyzna powinni i gotowac i sprzatac itp. Zalezy od potrzeb itp. Jestem za rownoscia.

W moim domu niestety moja mama sprzata, gotuje itp, a tata czyta gazete i czeka az mu sie poda obiad a pozniej czeka az mu ktos zaniesie do kuchni :/
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 07:29   #120
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez greenlemon Pokaż wiadomość
Inaczej to wygląda w miescie: tu prac meskich jest mniej, wiec mysle ze tym sprzatniem w domu można go troche obciążyc ale powiedzmy 30%, niech reszte sil rezerwuje np. na remonty mieszkania czy naprawianie auta.

Trzecia sytuacja to taka, kiedy facet naprawde duzo zarabia np. z 10.000 zł. Wtedy nie musi znac się na niczym - po prostu bierze fachowców i im płaci.

Najgorszy scenariusz kiedy facet zarabia srednia krajową, w domu nie umie niczego naprawic i zada obiadu na stole;P.
Remont to można zrobić razem, jest nie dość, że raźniej, to szbciej. Już nie róbmy z kobiety takiego kwiatuszka, co ścian nie pomaluje Choć od razu zaznaczę, ze ja generalnie takich prac remontowych unikam, bo męczy mnie to cholernie i pomagam na tyle, na ile mogę po prostu. Czasem jest to zwyczajne nie przeszkadzanie , czasem jakieś drobne prace, a mój TŻ uwielbia babrać się w chałupie i frajdy mu siłą nie zabieram.
Auta naprawiać nie musi (mówię o poważniejszych usterkach), nie każdy jest domowym mechanikiem i wtedy auto jest przekazywane w odpowiednie, przygotowane do tego ręce. Czasem lepiej nie kombinować, bo można tylko więcej zepsuć, a sądzę, że auto nie jest tego warte Taki facet też jest facetem, co potrafi przyznać się, że w czymś dobry nie jest i zostawi to fachowcom.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości