Anglia :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-11-26, 20:01   #91
Sylwiasta
Zadomowienie

Dot.: Anglia :)

Cytat:
Napisane przez aga111
A co do opinii polskich lasek to wszyscy moi znajomi uważają, że polskie dziewczyny są silne, inteligentne, wiedzą czego chcą i wcale nie łatwo je poderwać. Trzymajcie się emigrantki, jesteśmy super.
Tez sie spotkalam TYLKO z takimi opiniami
Sylwiasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-27, 13:48   #92
Megaan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Megaan
Dziewczyny a jak to jest ze sklapami wegeteriańskimi w Anglii? Duzo ich jest? Jakie sa w nich ceny? Boje sie, ze bede miala problem z jedzeniem w Anglii, bo odzywiam sie makrobiotycznie
Ponawiam pytanie. Moze jednak ktoras z was orientuje sie w temacie zdrowego jedzonka...

16.06.2012 moje 53 cm szczęścia

Megaan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-27, 16:37   #93
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Cytat:
Napisane przez Megaan
Ponawiam pytanie. Moze jednak ktoras z was orientuje sie w temacie zdrowego jedzonka...
Nie powinno byc zle. Mam szefowa ktora ma chorego syna i on stosuje diete makrobiotyczna. Ale nie znam za duzo szczegolow.

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-27, 17:31   #94
klamerka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Golajda
Podziwiam bardzo Was dziewczyny ze zostawiacie chlopakow i jedziecie tu same,ja bez mojego chyba bym sie nie ruszyla,rozlaka to nic dobrego,moze go tu sciagnij,zycze powodzenia!
heh...o ironio!!rozlaka jest bardzo zla...ja wlasnie wczoraj rozstalam sie z moim chlopakiem , wiec niestety juz Go do Anglii nie sciagne...no i jakos to, ze za 3 tygodnie wroce do Polski przestalo mnie cieszyc(napewno w jakims stopniu cieszy, ale juz nie tak jak wczesniej).
klamerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-27, 17:55   #95
Sylwiasta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ejva
Nie powinno byc zle. Mam szefowa ktora ma chorego syna i on stosuje diete makrobiotyczna. Ale nie znam za duzo szczegolow.
Nawet Tesco maja specjalne dzialy z jedzeniem "organic", jest sporo sklepow prowadzonych przed ludzi np z Indii, Chin etc gdzie mozesz kupic przyprawy, skladniki i inne.
Niestety nawet w Tesco to "zdrowsze" jedzenie jest dosc drogie nie wspominajac juz o wyspecjalizowanych restauracjach.
Stary 2005-11-27, 18:05   #96
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

hmmm, ja osobiscie w to jedzenie 'organic' z Tesco czy Sainsburego nie wierze I nie jestem pewna czy dieta makrobiotyczna opiera sie tylko na takich organicznych produktach? Musze podpytac ta moja szefowa. Jedno wiem - ze ona swojego syna wysylala do Polski na leczenie

SAwoja droga kobietki jak sobie radzicie tutaj z tym malo ciekawym zarciem?

Edytowane przez Ejva
Czas edycji: 2005-11-27 o 20:46
Stary 2005-11-27, 18:56   #97
Megaan
Zakorzenienie

Tak w skrocie. Makrobiotyka to sposob odzywiania zgodny z natura. 50 - 80 % mojego dzienniego posilku to zboza (zyto, przenica, czrny i brazowy ryz, rozne kasze itp), 25 - 30 % to warzywa, reszta to dodatki (orzechy, suszone owoce, glony morskie). I zastanwiam sie czy w Anglii dostane zyto, jeczmien, przenice, owies itp?
Jesli chodzi o jedzenie typu Organic, to staram sie go unikac. Nie kupuje raczej nic gotowego. Staram sie wszystko sama robic (nawet make ).
Wiem, ze bedac w Anglii nie bede mogla tak jesc, dlatego probuje sie juz teraz zorientowac czy sa tam chociaz sklepy wegetarianskie. Bo napewno z zwyklych supermarketach kupowac zarcia nie bede

Edytowane przez Megaan
Czas edycji: 2005-11-27 o 18:57 Powód: literowka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-27, 20:28   #98
aga111
Przyczajenie

Odnośnie diety, to moja kumpela jest wegetarianką i w Angli była zadowolona z zaopatrzenia w sklepach, na powrót do domu zabrała całą torbę tego jedzenia bo w Polsce jest ponoć droższe i trudno dostępne, bo sklepy ze zdrową żywnością są trendy więc ceny też. Jeśli chodzi o tradycyjne jedzenie angielskie to najpierw go nie znosiłam, a później pokochałam. Na początku był to szok dla mojego organizmu i przytyłam, ale po czasie się przyzwyczaiłam i waga spadła nawet poniżej początkowej. Teraz uwielbiam na śniadanko fasolkę na toście, jeszcze rok temu bym w to nie uwierzyła.
aga111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-27, 20:51   #99
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

megaan - sklepy ze zdrowa zywnoscia sa, - sa siecie jak Holland & Barret itp. Moge Ci we wtorek zerknac jak bede czy sprzedaja tam zyto i pszenice. Albo zapytam mojej szefowej.

Zywnosc 'organic' to nie jest gotowe zarcie To sa produkty ktore teoretycznie sa uprawiane/hodowane bez zadnych modyfikatorow, sztucznych dodatkow, chemii itd - ale jakos ciezko mi w to uwierzyc i obawiam sie ze takie 'tescowe' kurczaki organic nie roznia sie ozd zwyklych niczym poza cena

Stary 2005-11-27, 21:35   #100
Megaan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejva
megaan - sklepy ze zdrowa zywnoscia sa, - sa siecie jak Holland & Barret itp. Moge Ci we wtorek zerknac jak bede czy sprzedaja tam zyto i pszenice. Albo zapytam mojej szefowej.
Jesli by Ci to nie sprawilo problemu, to bylabym bardzo wdzieczna.

Cytat:
Napisane przez Ejva
Zywnosc 'organic' to nie jest gotowe zarcie To sa produkty ktore teoretycznie sa uprawiane/hodowane bez zadnych modyfikatorow, sztucznych dodatkow, chemii itd - ale jakos ciezko mi w to uwierzyc i obawiam sie ze takie 'tescowe' kurczaki organic nie roznia sie ozd zwyklych niczym poza cena
Skojarzylo mi sie to z gotowymi produktami

Stary 2005-11-27, 22:02   #101
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

o rany a ja to nigdy nie zapomne smaku Marmite-u

I jak na poczatku myslalam ze to jest slodkie - cos jak nutella
I sprobowalam cala lyzeczka prosta ze sloiczka..... pfuj, brrrrrr

Slynny sloiczek do dzis stoi w lodowce

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-27, 22:38   #102
Kbaga
Raczkowanie

Witam, znam dwa sklepy ze zdrową żywnością to Holland & Barret oraz Fresh&Wild a poza tym kazdy Sainsbury prowadzi dział dla wegetarian.
Pozdrawiam
Kbaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-28, 00:41   #103
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ejva
Nie wiem jak w UK, ale w US nie mozna sobie beztrosko dac na opakowanie napisu organic, bo jego uzycie jest prawnie regulowane przez federalne agencje, ktore wyznaczaja strandardy naturalnej (organic) produkcji zywnosci. Jesli cos nie jest w 100% organic, to na opakowaniu musi widniec informacja o % naturalnych skladnikow, ale certyfikatu nie bedzie.
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-28, 20:56   #104
Basiula
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Basiula

Zgadzam sie z opinia,ze Anglia moze znudzic,zmulic.Na pewno w mniejszym stopniu te osoby ktore tu przyjechaly z przyjaciolmi,kims z rodziny-razem zawsze weselej Jednak my jako au pairki wbrew pozorom naprawde nie mamy za ciekawie -siedzimy przez wiekszosc czasu same(jeszcze gdy sie mieszka w malym miasteczku gorsza nuda ) i tez kasa nie za ciekawa.A chcialam zarobic na studia i teraz cienko to widze.Tak wiec nie powiem-chcialabym sie przeniesc do Londynu-wynajac z kims mieszkanie lub pokoj i zyc na wlasna reke-latwo nie jest ale zawsze jakos inaczej...Nie wiem zupelnie jak sie za to zabrac...
Basiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-28, 21:14   #105
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Cytat:
Napisane przez Basiula
Tak wiec nie powiem-chcialabym sie przeniesc do Londynu-wynajac z kims mieszkanie lub pokoj i zyc na wlasna reke-latwo nie jest ale zawsze jakos inaczej...Nie wiem zupelnie jak sie za to zabrac...
Moze zacznij od tego ze zastanow sie co bys mogla innego robic jesli nie bycie au-pair, na ile dobrze Ci idzie komunikacja? Potem poszukaj ogloszen o taka prace - moze na poczatek na inrternecie. Masz znajomych w Londynie? Jak daleko od Londynu obecnie mieszkasz? Czy jestes w stanie przyjechac w dowolnym czasie na rozmowe? Czy mas zkogos z kim mozesz wynajac mieszkanie? - zacznij od odpowiedzi na te pytania I powodzenia bedziemy Cie z pewnoscia wspierac

Megaan:
z tego co sie dowiedzialam nie ma tu typowych sklepow dla makrobiotykow, ale jest duzo dobrych sieci sklepow ze zdrowa zywnoscia, gdzie mozesz kupic wszelkiej masci owsy, ziarna, ryze itp. Sa tez oczywiscie sklepiki chinskie, aczkolwiek jak ktoras z kolezanek zauwazyla - taka zywnosc jest drozsza.....

magda z US
pewnie tez nie mozna sobie dowolnie nadawac etykietek z napisem organic, ale za duzo przekretow juz widzialam :-(
ale moze macie racje.... moze powinnam sie przestawic na organic

Stary 2005-11-28, 22:09   #106
Sylwiasta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ejva
hmmm, ja osobiscie w to jedzenie 'organic' z Tesco czy Sainsburego nie wierze
Moja tesciowa bije sie w piersi, ze to co kupuje w Tesco, jest zawsze i tylko organic! Pewnie sa na to jakies certyfikaty, w kazdym razie, mozna poznac pod cenie
Stary 2005-11-28, 22:26   #107
Megaan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejva
Megaan:
z tego co sie dowiedzialam nie ma tu typowych sklepow dla makrobiotykow, ale jest duzo dobrych sieci sklepow ze zdrowa zywnoscia, gdzie mozesz kupic wszelkiej masci owsy, ziarna, ryze itp. Sa tez oczywiscie sklepiki chinskie, aczkolwiek jak ktoras z kolezanek zauwazyla - taka zywnosc jest drozsza.....
Dziekuje bardzo za informacje

Stary 2005-11-28, 22:38   #108
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Cytat:
Napisane przez Sylwiasta
Moja tesciowa bije sie w piersi, ze to co kupuje w Tesco, jest zawsze i tylko organic! Pewnie sa na to jakies certyfikaty, w kazdym razie, mozna poznac pod cenie
no, no...
tesciowa ma zawsze racje
a jak nie ma racji to patrz wyej

Sama juz nie wiem jak to jest z tym organic - wierzyc czy nie? Cala ta anglia jakas taka sztuczna i naszprycowana chemia

Stary 2005-11-29, 09:27   #109
Basiula
Raczkowanie

"Moze zacznij od tego ze zastanow sie co bys mogla innego robic jesli nie bycie au-pair, na ile dobrze Ci idzie komunikacja? Potem poszukaj ogloszen o taka prace - moze na poczatek na inrternecie. Masz znajomych w Londynie? Jak daleko od Londynu obecnie mieszkasz? Czy jestes w stanie przyjechac w dowolnym czasie na rozmowe? Czy mas zkogos z kim mozesz wynajac mieszkanie? - zacznij od odpowiedzi na te pytania I powodzenia bedziemy Cie z pewnoscia wspierac "

Ejva uwazam ze moj angielski jest komunikatywny-moze nie na poziomie FCI ale porozumiec sie umiem.No mieszkam bardzo niedaleko Londynu-okolo 15 minut pociagiem w St Albans.Wlasnie nie mam zadnych znajomych w Londynie i to jest moj problem bo super by bylo wspolnie z inna osoba wynajac pokoj a ja tak sama uwazam ze troche za ciezko bedzie ;/ Uwazam ze moglabym np pracowac gdzies w restauracji czy jako kelnerka np.Naprawde ciezki orzech do zgryzienia-ciekawi mnie np srednio ile jest sie w stanie zaoszczedzic zyjac na wlasna reke ale z tym bywa roznie prawda????

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-29, 12:27   #110
martynaa
Raczkowanie

powiedzcie .. ile pieniędzy potrzeba na przeżycie miesiąca w anglii? łącznie z mieszkaniem ...
martynaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-29, 12:31   #111
Basiula
Raczkowanie

Smile Dot.: Anglia :)

Zalezy gdzie bedziesz mieszkac-w Londynie czy w mniejszym miescie -wydaje mi sie ze oplata za tydzien za wynajecie przypuscmy pokoju wynosi od 60-85£ .Dalej jedzenie -zalezy czy liczymy skromne odzywianie czy nie okolo 35-50 £ na tydzien no i inne wydatki typu proszek etc .Moze jestem w bledzie-jesli tak wybaczcie i poprawcie
Stary 2005-11-29, 13:13   #112
martynaa
Raczkowanie

jade do Manchester...
Stary 2005-11-29, 14:05   #113
Golajda
Przyczajenie

Londyn z tego co wiem jest najdrozszy,mieszkania i zywnosc,zarobki jednak takie same(np>5.05) tego co wiem bilety tez>duzo wiecej pokusProwincja to chyba typowe miejsce gdzie mozna kase odkladac(sila rzeczy bo nie ma gdzie za bardzo wydac)jednak Londyn sam w sobie jest bardzo ladny..mimo ze moje Birmingham tez

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-29, 18:12   #114
aga111
Przyczajenie

Żeby zaoszczędzić najlepiej znaleźć pracę + live in. Taki pracowniczy pokój jest najtańszy ok 30-40 funtów. Jest to świetne rozwiązanie szczególnie na krótką metę, aby coś odłożyć, a później wynająć coś normalnego. Zazwyczaj taką opcję oferują hotele. Często też oferują posiłki więc kupowanie jedzenia praktycznie odpada. Ja tak pracuję podczas wakacji. Jestem kelnerką i mieszkam obok hotelu w domu dla pracowników. Może nie jest tam jak w bajce, ale blisko do pracy i tanio. Zgadzam się, że najlepiej oszczędza się na prowincji gdzie nie ma wielu rozrywek. Dłużej niż kilka miesięcy się jednak tak nie da żyć. Zaczyna być nudno. Pozdrowionka i życzę optymizmu w trudnych początkach.
aga111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-29, 21:05   #115
zalika
Rozeznanie

Mam małe pytanko: muszę sobie walizkę kupić, zastawiam się tylko jak dużą, bo naprawdę nie mam pojęcia jaką kupić, będę brała jedną jako bagaż główny, wiem że to głupie pytanie, ale ja naprawdę nie wiem jak duża ta walizka powinna być żebym się mogła zabrać ze wszystkim? Jak to Wam wychodziło przy pakowaniu?
zalika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-29, 21:49   #116
martynaa
Raczkowanie

duuuuża....
Stary 2005-11-29, 21:53   #117
Sylwiasta
Zadomowienie

I do tego na kolkach

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-01, 16:52   #118
zalika
Rozeznanie

Jeszcze jedno pytanko: ile wynosi różnica czasu?
Stary 2005-12-01, 23:14   #119
Sylwiasta
Zadomowienie

1 godzine, Polska jest te godzine do przodu, czyli jak u nas jest 24, to w UK 23
Trzeba o tym pamietac, np lapiac samolot
Stary 2005-12-03, 13:31   #120
zalika
Rozeznanie

Dziś stwierdziłam, że czas zastanowić się co muszę kupić i zrobić przegląd szafy. Próbowałam podzielić ubrania na kategorie: zabieram, nie zabieram i może zabieram jak mi starczy miejsca, ale się przy okazji załamałam, bo w tej pierwszej kategorii jest tak dużo rzeczy, a nie wspomne ile kosmetyków musze zabrać... Prawdziwy horror, ja nie wiem jak ja to wszystko opanuję.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości