|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na tytuł XX części wątku wybieram: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku |
|
0 | 0% |
| Wrzesień się rozpakowuje, a październik wyczekuje |
|
8 | 15,69% |
| Czop i skurczyk nas nękają, dzieci na świat przybywają |
|
0 | 0% |
| Jęczące ciężarówki wyczekują ciąż końcówki |
|
1 | 1,96% |
| Jedne męczą bułę stale, inne liczą dni wytrwale |
|
7 | 13,73% |
| Każda już by rodzić chciała, taka cała obolała |
|
0 | 0% |
| Jedne tulą już maluchy, inne wciąż dźwigają brzuchy |
|
29 | 56,86% |
| Ciężko dychać, leżeć, chodzić, już tak bardzo chcę urodzić |
|
6 | 11,76% |
| Każda już się rozsypuje, niech ten maluch się wykluje |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 2013, c
No mój też,ale to taki pomysł na wypędzanie Mikiego
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 2013, c
Cytat:
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pociesza mnie tylko ze jem malo i jest cienka i nie tłusta i prawie nie ma sera
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 20
Jaka kruszynka
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ehh dzwoniłam do MOPSu i bez wizyty w ZUSie i US sie nie obedzie do becikowego ![]() Jest ktoś tu ubezpieczony w KRUSie albo TZ, bo tam fajne becikowe za urodzenie płaca
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#97 |
|
Wtajemniczenie
|
ja zbankrutuje
Ciągle coś na allegro domawiam, bo czegoś brakuje
Edytowane przez agusiamaskota Czas edycji: 2013-08-30 o 13:49 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
witam się w nowym wątku
i idę ogarnąć chatę, bo dziś mają nas odwiedzić znajomi z ciuszkami dla Kubusia ![]() pozbyłam się paskudnych odrostów i widzę, że Ladan jeszcze nie urodziła
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Jak ktoś nie jest zainteresowany opisem porodówki na jaczewskiego to proszę nie czytać
![]() wjazd na parking pobiera się kartę i szuka miejsca parkingowego wejście jest przez Ginekologiczną Izbę Przyjęć która jest, patrząc na szpital, po lewej stronie od wejscia głównego(tego ze schodami itd) wchodzi się przez szklane drzwi tak jakby połączone z bramą do wjazdu karetek:P dalej po lewej stronie drzwi z napisem izba przyjęć i tam się zagaduje do lekarza czy położnej mówi się co tam jak tam i podłączają do ktg na jakies pół godziny później w innym pokoju lekarz bierze na samolot i sprawdza rozwarcie robi mini wywiad no i jeśli kładą na oddział to zaczyna się papierologia podpisuje się zgode na zabiegi i cc w razie konieczności(podejrzewam że jeśli ma się wskazanie do cięcia to też można wtedy dać) jeśli się tam nie było to zapisują wszelkie dane jak zamieszkania, zameldowania itd proszą o adres i telefon osób upoważnionych...wszystkie duperele do bazy danych i zakładają opaskę na łapkę i każą się przebrać (tu przydaje się osoba towarzysząca która zabierze okrycie wierzchnie i buty) no i prowadzą na trakt który znajduje się naprzeciwko izby przyjęć i dzwoni się tam domofonem, wejść może tylko osoba towarzysząca przy porodzie (jeśli rzeczywiście poród już sie zaczął) no i sama zainteresowana przechodzi się przez korytarz gdzie znajdują się pokoje lekarzy i położnych później wc i sala wieloosobowa taka jak w zwykłym szpitalu (niestety do końca nie wiem dlaczego ta sala jest i kto tam leży) później jest pokoik gospodarczy i kuchnia(malutka i jak można to chodzi się do niej samemu chociaż przy porodzie to nie wydaje mi się żeby była okazja tam zajrzeć nawet) na końcu korytarza są po dwóch stronach sale porodowe z samolotami itd i wejście do takiego biura położnych i tam siada się i kolejna papierologia wtedy już daje się kartę ciąży wynik grupy kwri z przeciwciałami jak najbardziej aktualny(jeśli matka ma rh -) ogólnie zajmuje to wieki i pytają sie nawet czy w trakcie ciąży odwiedzało się fryzjera czy kosmetyczkę całe biuro położnych jest względnie oszklone, bo po obu stronach jest wejście do dwóch sal dwuosobowych każda z tych sal jest przedzielona ścianką murowaną taką nie dochodząca do sufitu i ta ścianka tworzy takie dwa...boxy w boxach są łóżka takie wielofunkcyjne że jak coś to można spać ale rodzić tez jak najbardziej przy partych położna jest już non stop i daje rady co i jak robić ogólnie słuchając z boku wrażenia miałam pozytywne bo i mówiła żeby przeć wtedy czy wtedy oddychać tak czy inaczej i stara się chronić krocze tak przynajmniej argumentowała polecenia jeśli miałam wątpliwości czy chce rodzić z mężem czy bez to ich już nie mam bo samo to że on głośniej wypowie zdanie żony to jedno, ale w czasie porodu dziewczyny wariowały i nie słuchały poleceń, a jednak jak mąż powie to jemu się ufa...może to głupie ale myślę że łatwiej jest nie zwariować no i po porodzie co mi się najbardziej spodobało dostaje się dziecko dla siebie skóra do skóry i jeśli nie ma zastrzeżeń co do zdrowia malucha to nie zabierają go przez ok 2 godziny rodzi się łożysko przychodzi lekarz i ocenia stan łożyska obmywają szyją(tylko jedna dziewczyna miała szew i to taki w środku więc chyba w porzadku z tą techniką położnej:P) i później przenoszą na wygodniejsze łóżko do sali obok na karmienie tam położna sprawdza jak macica się obkurcza i czy krwawienie jest duże(na podstawie zużytych wkładek, które wydaje mi się że zapewnia szpital ) no i po karmieniu zabierają z traktu na oddział i moja wiedza do tego momentu się kończy
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
i kolejny wątek to która w tym urodzi sądzę że teraz będzie wysyp bo już co niektóre przekroczyły 40 oj rodzić rodzić !! :P ![]() agusia ja też dzisiaj zrobiłam kolejne zakupy dzieciowe i 220 zł nie moje stwierdziłam ze to raczej ostatnie ciuchowe bo może nie mam tego za wiele, ale znając moją rodzinkę to troszkę ciuszków dostaniemy jak malutka się urodzi więc wtedy zobaczę co ewentualnie trzeba dokupić a jak na razie wole reszte pieniążków odłożyć no i jeszcze też przedwczoraj zrobiłam zakupy apteczne jeszcze jednak coś drobnego jest do kupienia ale to przy okazji już na miejscu kupie i robie sobie szlaban na zakupy internetowe:P i mysle ze od przyszłego tygodnia zabieram się za prańsko dzieciowych ubranek żeby mieć już wszystko poprane ładnie i poprasowane i niech czeka sobie na Lenkę właśnie była u mnie położna ciśnienie zmierzyła 120/70 jak co tydzień czemu tylko u gin nie mogę mieć takiego ładnego :p tam na prawde za dużo stresu mnie kosztuje wizyta malutka teraz świruje nie dała też posłuchać za bardzo serduszka bo tak uciekała tak tego nie lubi no ale cóz... ważne że coś tam było słychać i jest wszystko ok
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ciekawe czy coś dostanie skoro ja tutaj urodzę a nie w PL ? Karolson a jakie tam dokumenty potrzebne wiesz może ??
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() narazie 33tc a jest +8kg
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Idę sprzątać
![]()
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#105 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak zwykle smaka robicie![]() nic się nie martw jak nie żywisz się TYLKO pizzą to nic wam nie będzie, najwyżej doopa ci urośnie ![]() Ja doszłam do wniosku, że jak nie teraz to kiedy? do 20kg pewnie już nie dobiję więc nie stresuję się już wagą, potem karmienie to wiadomo, a bez ciąży to w sumie na wiecznej diecie jestem, muszę się teraz nażreć ale co tam
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
|
#108 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja dalej materacyka nie mam, bo się zdecydować nie mogę
|
|
#109 |
|
Zadomowienie
|
hej wam
![]() Troche mnie nie bylo;p cale dnie siedze i dziergam.. (mama mi fuche przyniosla zeby dorobic) no to dorabiam ![]() Skurczy nie mam i nic mnie nie boli - gin przepisal i spasmoline Wczoraj bylam w Mopsie (bo znajoma powiedziala mi ze moge starac sie o zasilek od teraz do ukonczenia 3 mies dziecka w wysokosci ok 200 zl [2 stowki droga nie chodza]) ale odpuscilam sobie po tym jak to Najpierw chciala mnie zmusic zebym podpisala wniosek do sadu na Tz zeby scigali go o alimenty na mnie do czasu porodu, chciala umiescic mnie w osrodku dla samotnych matek :sciana:, i rozwalilo mnie:" jak pani sobie wyobraza kontynuacje nauki z takim malym dzieckiem na glowie..." byla wielce zdziwiona ze jakos do tej pory utrzymywalam sie z oszczednosci i nigdy nie pobieralam zadnych swiadczen i tekst typu : "to ile pani zarabiala zeby az tyle czasu sie z tego urzymywac" to jej odpowiedzialam "wystarczajaco duzo jak widac :Brzydal:" jednym slowem jak nie wyglada sie jak menelowa i patologia nie trabi od ciebie gownem i alkoholem to nic nie dostaniesz chociaz ci sie nalezy... niech sobie te 200 zl w dupe wsadza... az mi sie cisnienei podnioslo
|
|
#110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z innej beczki: moja znajoma akurat jak była na wakacje w PL dowiedziała się o ciąży i miała wizytę przed 10 tyg ciąży i wydębiła z gminy 1tyś becikowego pomimo że w PL nie mieszka teraz to nie wiem bo biorą dochody pod uwagę ale wcześniej wiem że niektórzy tak robili.Osobiście to ja bym się za to nawet nie zabierała, bo ja bez tego tysiaka z głodu nie umrę a i nie szczególnie dużo tutaj za to kupię dla dziecka... A w mopsie wiele osób liczy na taką kasę... to nie byłoby fair. Tym bardziej że tutaj dostanę na dzieciaka.
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pierwsze- to ktore dostaje kazdy. a drugie jesli starasz sie o rodzinne i ci przynaja je to wtedy otrzymujesz kolejny tysiac na dzieciaka
|
|
|
#112 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja jakoś nie umiem liczyć na to że ktoś coś przyniesie ze sobą w odwiedziny i sama wolę sobie wszystko kupić.. Cytat:
a powiedz mi torbę z rzeczami mąż od razu bierze idąc ze mną na tą izbę przyjęć a potem na trakt? czy tam sie nie bierze jeszcze gratów czy co się z tą torbą czyni
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wiem, że fajnie Ci w mym brzuszku,ale czas na świat maluszku, mamy IX-X 2013, cz
witam soe w nowym watku
pierwszy raz od dawna nie na pierwszej stronie jestem w pracy, zaraz prowadze mega ekscytujace szkolenie i oglaszam ze od nowego tygodnia NIE PRACUJE Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#114 |
|
Wtajemniczenie
|
to jest polski wynalazek
takie regionalne żarcie biwakowe![]() oryginalnie robi się to na ognisku w kociołku żeliwnym, ale da się tż w garnku normalnie. Robisz warstwy: na dole tłuszcz (smalec najlepiej, może być margaryna), na to ziemniaki, sól, pieprz, marchewka, cebula, burak, kiełbasa, boczek (wszystko w plasterki) i znowu ziemniaki itd. Kończysz na samej górze ziemniakami, solą pieprzem i znowu tłuszczem. Przykrywasz i na małym ogniu ok godziny. Zapach na całą okolicę Na wigilię nawet u mnie w domu się to je tylko w wersji bez mięsa i smalcu
|
|
|
#115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Ale już tak ostatecznie?
![]() Mała odżyła po obiadku, teraz ma czkawkę Fakt,że kopie mnie mniej niż normalnie,ale może taki ma dzień. W każdym razie bacznie ją obserwuję, bo mój mąż to już zaczął panikować i kazał mi dzwonić do gin.Oglądnęłam PLL, bardzo zaskakujący odcinek. Aczkolwiek...co do jednego osobnika, który pojawił się w pewnym pokoju na końcu odcinka miałam już podejrzenia,że w jakiś sposób jest w to zamieszany
|
#117 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na zaświadczeniu z US nie miałabym żadnych dochodów za zeszły rok, mój mąż też nie wiecie że naprawdę ludzie tak robią... dobra kończę bo jeszcze komuś pomysł podsunę
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiem, że z Krusu jako rolnik może dostać koło 3-4 tysi, a to już niezła sumka. Jak mi się nie chce ogarniać tego syfu. ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- taaak, do Polski
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem są takie dni U mnie za to młody się leni, poszturchałam go trochę, to łaskawie stuknął raz Tak w ogóle to siedzi cały wysoko, bo dół brzucha mam normalnie pusty, miękki. Co do PLL to ja oglądam dopiero trzeci odcinek drugiej serii i tak się zastanawiam, co może być ciekawego w piątej, czy która tam teraz leci?
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.

...macie jakies dania co jecie co chwile??

Ciągle coś na allegro domawiam, bo czegoś brakuje
wejście jest przez Ginekologiczną Izbę Przyjęć która jest, patrząc na szpital, po lewej stronie od wejscia głównego(tego ze schodami itd) wchodzi się przez szklane drzwi tak jakby połączone z bramą do wjazdu karetek:P dalej po lewej stronie drzwi z napisem izba przyjęć i tam się zagaduje do lekarza czy położnej mówi się co tam jak tam
przy partych położna jest już non stop i daje rady co i jak robić ogólnie słuchając z boku wrażenia miałam pozytywne bo i mówiła żeby przeć wtedy czy wtedy oddychać tak czy inaczej i stara się chronić krocze tak przynajmniej argumentowała polecenia
) no i po karmieniu zabierają z traktu na oddział i moja wiedza do tego momentu się kończy
sądzę że teraz będzie wysyp bo już co niektóre przekroczyły 40 

Julek 18.09.2013