Jaki macie stosunek do Niemców? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-02, 19:27   #91
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Jaki macie stosunek do Niemców?

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Tylko Niemcy byli nazistami?
Spora ilość Amerykanów twierdzi, że naziści byli Polakami

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 20:55   #92
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wykopowicz Pokaż wiadomość
Niemcy to spoko goście, próbowali zrobić coś z wielkonosym problemem, niestety im nie wyszło - cierpi dziś na tym każdy Polak, który nie ma żydowskiego pochodzenia. Niestety powiedzenie o "Wandzie co nie chciała Niemca" jest już mocno nieaktualne, bo teraz Wanda parzy się w pozycji doggystyle z Mudżynami, Kurdami, Hindusami, Pakistańczykami ,Albańczykami i generalnie wszystkim, co podchodzi pod heban.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Gdyby cię Mudżyn za cyce łapał, to nie miałabyś nic przeciwko. Jesteś rasistką i tyle.
znowu ty
Stary 2013-09-02, 20:58   #93
Wykopowicz
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
skąd ta miłość do niemieckiego w polskich szkołach? )
Lepiej żeby uczono hebrajskiego i jidysz?

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
znowu ty
Biegam se z maczetą.

Edytowane przez Wykopowicz
Czas edycji: 2013-09-02 o 21:21
Wykopowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:05   #94
madzia0007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Masz źródło tych statystyk? Chętnie bym poczytała.

PS Raczej albo "statystyczny", albo "zwłaszcza osoby starsze".
Wiedzialam ze ktos sie do tego przyczepi. Powiem inaczej - ogolnie raczej wiadomo ze Polacy i Niemcy nie palaja do siebie sympatia? Wizaz nie jest miarodajnym zrodlem wiedzy o stosunkach Polakow w stosunku do Niemcow bo jest to forum nadzwyczaj tolerancyjne czego nie mozna powiedziec o innych srodowiskach. Spytaj ludzi w swoim otoczeniu co sadza o Niemcach, swoich rodzicow, dziadkow, znajomych (zwlaszcza facetow). Tak nawiasem mowiac to w Holandii do Niemcow rowniez raczej nie pala sie sympatia.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:08   #95
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Tak nawiasem mowiac to w Holandii do Niemcow rowniez raczej nie pala sie sympatia.
Jakieś ogólnospołeczne powody?
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:15   #96
Kathareo
Raczkowanie

Dziś w pracy zapytałam współpracowników (tak z ciekawości), co sądzą o Niemcach. Na 12 Szwedów, 12 nie lubi Niemców. Uważają ich za ludzi zarozumiałych i hałaśliwych .
Stary 2013-09-02, 21:20   #97
Wykopowicz
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kathareo Pokaż wiadomość
Dziś w pracy zapytałam współpracowników (tak z ciekawości), co sądzą o Niemcach. Na 12 Szwedów, 12 nie lubi Niemców. Uważają ich za ludzi zarozumiałych i hałaśliwych .
To ty Szwedom w pracy urządzasz sondy na temat Niemców? Może masz aszkenazyjską urodę, dlatego na odczepnego powiedzieli, że nie lubią Helmutów, żeby ci przykrości nie robić.
Stary 2013-09-02, 21:25   #98
JanePanzram
Zakorzenienie

devo_nod daj na wstrzymanie, bo przykro na taką tępotę patrzeć

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2013-09-02 o 21:28
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:26   #99
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Wiedzialam ze ktos sie do tego przyczepi. Powiem inaczej - ogolnie raczej wiadomo ze Polacy i Niemcy nie palaja do siebie sympatia? Wizaz nie jest miarodajnym zrodlem wiedzy o stosunkach Polakow w stosunku do Niemcow bo jest to forum nadzwyczaj tolerancyjne czego nie mozna powiedziec o innych srodowiskach. Spytaj ludzi w swoim otoczeniu co sadza o Niemcach, swoich rodzicow, dziadkow, znajomych (zwlaszcza facetow). Tak nawiasem mowiac to w Holandii do Niemcow rowniez raczej nie pala sie sympatia.
Trudno się dziwić, skoro powołujesz się na statystyki, które nie istnieją

Znam opinię mojego otoczenia nt. Niemców - jest całkowicie neutralna, w kierunku pozytywnej. Jedna kobieta z mojej rodziny pracuje w Niemczech i jest zakochana w ludziach u których się zatrudnia, oni też ją kochają strasznie. Ja spędziłam tam ostatni czas i też mam bardzo pozytywne doświadczenia, nie spotkało mnie nigdy nic niemiłego ze strony Niemców. Jak będę miała okazję to aż zrobię szczegółowy wywiad po rodzinie, póki co spytałam mamę i wiem tyle, że cała rodzina z jej strony ma ich za pracowitych, uporządkowanych ludzi.

No ale ja jestem ze wschodu, może na zachodzie się Niemców nie lubi. U nas się nie lubi Rosjan

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-09-02 o 21:29
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:28   #100
Wykopowicz
BAN stały

Cytat:
Napisane przez JanePanzram Pokaż wiadomość
devo_nod daj na wstrzymanie, bo przykro na taką tępotę patrzeć jest
Lucy, zadałem Ci niezmiernie ważne pytania na temat tego, co sądzisz o bukkake i statystycznym fakcie, że w Azji przeciętny penis rzadko kiedy przekracza długość 9 cm. No i miałaś mi powiedzieć czy to prawda, że w Japonii dziewczyny godzą się na to, żeby je obcy facet obmacywał w środkach komunikacji miejskiej.
Stary 2013-09-02, 21:30   #101
JanePanzram
Zakorzenienie

-albo nic, po co w bezsens brnąć-

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2013-09-02 o 21:37
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:35   #102
Wykopowicz
BAN stały

Cytat:
Napisane przez JanePanzram Pokaż wiadomość
jesteś doskonałym wręcz przykładem jak czytanie netu może ostro paść na bańkę
Lucy, to nie czytanie netu tylko organoleptyczny experience. Ty żyłaś kiedyś w krajach, gdzie negry i Polki występują w dużych ilościach? Pojedź sobie do Chicago, zobaczysz całe tłumy białych polskich matek z ciemnymi dziećmi w wózkach. To jest jakaś epidemia, jakaś nowa moda, trend - Polki to w chwili obecnej największe na świecie promotorki racemixingu z negrami, który kończy się prokreacją. O UK nie będę się rozpisywał, bo to już w ogóle totalne rassenschande. Ciekawe jakby się czuli twoi azjatyccy faceci, gdyby Azjatki masowo rodziły dzieci negroidom.
Stary 2013-09-02, 21:36   #103
madzia0007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Jakieś ogólnospołeczne powody?
Raczej tez maja uraz z II wojny swiatowej np. Niemcy zniszczyli Rotterdam, Holendrzy byli terrorem zmuszani do wspolpracy w wykrywaniu zydow itp. Poza tym uwazani sa za ludzi troche asocjalnych i bez poczucia humoru. Na co dzien raczej tego nie widac ale np. moj Tz nie daje sie przekonac zeby jechac do Niemiec np na zakupy czy na jakakowiek wycieczke. Albo kiedy do pewnego naszego znajomego przyjechala kolezanka Niemka wiele osob niby to zartem ale bardzo jej dokuczalo, az mi bylo jej zal
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 21:37   #104
Wykopowicz
BAN stały

Cytat:
Albo kiedy do pewnego naszego znajomego przyjechala kolezanka Niemka wiele osob niby to zartem ale bardzo jej dokuczalo, az mi bylo jej zal
Ta antypatia działa w obydwie strony, bo Holendrzy to jedna z najmniej lubianych nacji w BRD.

Cytat:
Holendrzy byli terrorem zmuszani do wspolpracy w wykrywaniu zydow

Edytowane przez Wykopowicz
Czas edycji: 2013-09-02 o 21:42
Stary 2013-09-02, 22:03   #105
Enfant Terrible
Raczkowanie

Cytat:
Zieew. Odnieś to proszę do własnej osoby.

Poprawność polityczna sięgająca absurdu. - to podaj mi proszę Jedynie Słuszną Prawdę Niepoprawną Politycznie Alleluja, bo bardzo jestem jej ciekawa Wyrażam nadzieję, że nie mam do czynienia z kolejnym dąsalskim wiem ale nie powiem!
Nie ziewaj tylko myśl logicznie i czytaj ze zrozumieniem a nie projektuj jakiś chorych wizji o mojej rzekomej niechęci do Niemców.

Jesli nie rozumiesz mojego prześmiewczego wpisu o Nazistach tym gorzej dla Ciebie ( w sumie i tak się zbłaźniłas wiec wszystko jedno)
Enfant Terrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 22:13   #106
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enfant Terrible Pokaż wiadomość
Jesli nie rozumiesz mojego prześmiewczego wpisu o Nazistach tym gorzej dla Ciebie ( w sumie i tak się zbłaźniłas wiec wszystko jedno)
Zapytałam o poprawność polityczną sięgającą absurdu, najwidoczniej wciąż nie odpowiadasz za użyte własnoręcznie sformułowania, skoro wzbraniasz się przez ich omówieniem. Widzę, że pierwszy człon nicka nie jest bezpodstawny, niestety nie w pozytywnym sensie.
Stary 2013-09-02, 22:47   #107
Imperialista
BAN stały

II wojnę nie wywołali naziści, tylko Niemcy! III Rzesza była przez nich rządzona, a Niemcy szli za Adim od Atlantyku po Wołgę, od norweskich fiordów do greckich wysp.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 22:52   #108
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
II wojnę nie wywołali naziści, tylko Niemcy! III Rzesza była przez nich rządzona, a Niemcy szli za Adim od Atlantyku po Wołgę, od norweskich fiordów do greckich wysp.
Nie wszyscy Niemcy byli wszak nazistami. A zwykły żołnierz idący do greckich półwyspów miał mniej więcej tyle do gadania, co w ZSRR. Pod tym względem zresztą armie nie różniły się od siebie, niezależnie od kraju.
Stary 2013-09-02, 23:15   #109
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Nie wszyscy Niemcy byli wszak nazistami.
No ba
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1371407290_a7hr0y_600.jpg (51,5 KB, 49 załadowań)

Edytowane przez 201710120930
Czas edycji: 2013-09-02 o 23:19
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 23:25   #110
Enfant Terrible
Raczkowanie

Cytat:
Zapytałam o poprawność polityczną sięgającą absurdu, najwidoczniej wciąż nie odpowiadasz za użyte własnoręcznie sformułowania, skoro wzbraniasz się przez ich omówieniem. Widzę, że pierwszy człon nicka nie jest bezpodstawny, niestety nie w pozytywnym sensie.

Nie rozumiesz zwrotu "poprawność polityczna" czy nie rozumiesz tego co napisałam o nazistach ( wszak jedno wynika z drugiego w moim poście )?
Jesteś tak niezwykle lotna w wysnuwaniu mega hiper daleko idących wniosków,wiec nie powinnaś miec problemu z załapaniem o co mi chodziło ( w sumie to lepiej to wiesz niż ja ).

Imputujesz mi jakieś niezdrowe ustosunkowania na podstawie z dupy wziętych wniosków ( o tym już nie raczysz wspomniec ?), a ponad to, Twoje pierwsze pytanie nie tyczyło owej " poprawności politycznej " , której czepiłaś się jak rzep psiego ogona , ale zupełnie czegoś innego ( o tym też cisza, c'nie?)
I tak, pograżaj się bardziej i baw się w personalne wycieczki.. merytorycznie stoisz słabo to nawet do nicka na forum się przyczepisz...:b rzydal:

Bez odbioru , orlico intelektu
Enfant Terrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 23:32   #111
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Nie wszyscy Niemcy byli wszak nazistami. A zwykły żołnierz idący do greckich półwyspów miał mniej więcej tyle do gadania, co w ZSRR. Pod tym względem zresztą armie nie różniły się od siebie, niezależnie od kraju.
Większość Niemców była wtedy nazistami, polityka Hitlera cieszyła się wielkim poparciem (jak Niemcy radośnie świętowali w 1939 roku odzyskanie Pomorza czy Górnego Śląska).
Stary 2013-09-03, 11:26   #112
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Większość Niemców była wtedy nazistami, polityka Hitlera cieszyła się wielkim poparciem (jak Niemcy radośnie świętowali w 1939 roku odzyskanie Pomorza czy Górnego Śląska).
To tak. Ale też skupiano się głównie na tym, że AH podźwignął jednak Niemcy z głębokiego kryzysu, a rasistowsko - oszołomską otoczkę zlewano. Mimo wszystko stawianie znaku równości między Niemcem a nazistą jest imo błędne - wystarczy przypomnieć sobie Weiße Rose. Oni też padli ofiarą nazistów - właśnie za swoje ludzkie przekonania.

Cytat:
Napisane przez Enfant Terrible Pokaż wiadomość
Nie rozumiesz zwrotu "poprawność polityczna" czy nie rozumiesz tego co napisałam o nazistach ( wszak jedno wynika z drugiego w moim poście )?
Jesteś tak niezwykle lotna w wysnuwaniu mega hiper daleko idących wniosków,wiec nie powinnaś miec problemu z załapaniem o co mi chodziło ( w sumie to lepiej to wiesz niż ja ).(...)
Słaby troll z ciebie, chłopczyku. Używasz wyuczonych pewnie na zmanipulowanych portalach internetowych zwrotów, których nie rozumiesz, więc owszem, czepiam się. Ale pisz jak najwięcej, bo poziom twoich pościków tylko o tobie świadczy. No i jeszcze o rodzicach.

Dostęp do internetu stanowczo powinien być dawkowany w zależności od wieku i/lub poziomu intelektu.

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
No ba
Jak rozumiem, zdjęcie przedstawia kilkadziesiąt milionów osób.

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2013-09-03 o 11:28
Stary 2013-09-03, 13:12   #113
Imperialista
BAN stały

Cytat:
To tak. Ale też skupiano się głównie na tym, że AH podźwignął jednak Niemcy z głębokiego kryzysu, a rasistowsko - oszołomską otoczkę zlewano. Mimo wszystko stawianie znaku równości między Niemcem a nazistą jest imo błędne - wystarczy przypomnieć sobie Weiße Rose. Oni też padli ofiarą nazistów - właśnie za swoje ludzkie przekonania.
Jednak w podręcznikach historii powinno być zdanie: "Niemcy napadły na Polskę w 1939 roku", a nie "Naziści/Hitlerowcy napadły na Polskę w 1939 roku".

Weisse Rose było organizacją kanapową. Na tle Żołnierzy Wyklętych czy Solidarności w Polsce, to ona w Niemczech stanowiła zerową siłę. Rozwieszanie ulotek nie jest tym samym co opór zbrojny czy strajki.
Stary 2013-09-03, 13:27   #114
mloda_fanatyczka
Raczkowanie

Ja osobiście Niemców bardzo lubię, są to ludzie życzliwi i otwarci w większości. Często podróżuje stopem, kilka razy jechałam przez terytorium naszych zachodnich sąsiadów i doświadczyłam naprawdę wielkiej sympatii, o wiele większej niż od bliższych nam Czechów na przykład.

Jednak jak ktoś już trafnie zauważył, Niemcy to jest kraj imperialny, widać to na przykładzie ich polityki od czasów Bismarcka. Od I WŚ, przez II WŚ, aż do obecnych czasów Unii Europejskiej próbują sobie podporządkować Europę. Tylko, że aktualnie zmieniły się środki z militarnych na ekonomiczne.

Na potwierdzenie, jak kogoś to interesuje, polecam przyjrzeć się systemowi głosowania w Radzie Unii Europejskiej, gdzie już za niedługo Niemcy będą dzielić rządzić.
Stary 2013-09-03, 13:35   #115
201605161006
Konto usunięte

Co do języka to się zgadzam, jest bardzo nieprzyjemny dla ucha i w ogóle okropny. Uczylam sie niemieckiego (w szkole) 6 lat i praktycznie nic z niego nie umiem i zauwazylam ze tak ma jakies (na oko) 90% osób, jak dla mnie to kasa na uczenie dzieciakow tego języka idzie w bloto.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 13:37   #116
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Jednak w podręcznikach historii powinno być zdanie: "Niemcy napadły na Polskę w 1939 roku", a nie "Naziści/Hitlerowcy napadły na Polskę w 1939 roku".
Napadły, owszem. Napadło państwo niemieckie, Niemcy hitlerowskie, napadła III Rzesza. Ale nie Niemcy napadli.

Co do WR i ulotek - tam wchodził w grę opór przeciw swojej władzy, nie obcej, jak w Polsce. No i my jako naród mamy jednak bogate doświadczenie w buntach przeciw rządzącym.
Stary 2013-09-03, 14:16   #117
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Co do języka to się zgadzam, jest bardzo nieprzyjemny dla ucha i w ogóle okropny. Uczylam sie niemieckiego (w szkole) 6 lat i praktycznie nic z niego nie umiem i zauwazylam ze tak ma jakies (na oko) 90% osób, jak dla mnie to kasa na uczenie dzieciakow tego języka idzie w bloto.
Problem jest między innymi w tym, że w polskich szkołach podejście do nauki języków jest złe (wykuj X słówek i Y zagadnień na sprawdzian, zaliczone, do widzenia - no sorry, tak to się można i 50 lat uczyć bez sukcesu). Ale to temat rzeka

Ja akurat lubię języki germańskie, żałuję, że przy dobrej znajomości niemieckiego nie kontynuowałam nauki, bo jak widzę teraz ile fajnych ofert pracy z tym językiem jest
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 17:06   #118
mary_poppins
sissy that walk

Co do tego, że nieprzyjemny dla ucha - według mnie podobnie jak polski, zależy w czyich ustach. To samo słowo można powiedzieć twardo i miękko, więc zależy to od intonacji - w polskim też mamy mnóstwo twardych lub świszczących głosek i niektórzy mówią przyjemnie a niektórzy tak, że uszy odpadają Ale potwierdzam, że w szkole ciężko się czegoś nauczyć - uczyłam się 8 lat i nie pamiętam prawie nic.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 17:40   #119
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ja uczyłem się od przedszkola do liceum (12-13 lat!) i do tej pory niewiele umiem. Jednak to nie dlatego, że sobie olałem, bo prawie wszyscy mieli podobną sytuację, że mimo długoletniej nauce niemieckiego woleli zdawać maturę z angielskiego.

Cytat:
Napadły, owszem. Napadło państwo niemieckie, Niemcy hitlerowskie, napadła III Rzesza. Ale nie Niemcy napadli.

Co do WR i ulotek - tam wchodził w grę opór przeciw swojej władzy, nie obcej, jak w Polsce. No i my jako naród mamy jednak bogate doświadczenie w buntach przeciw rządzącym.
Napadli na nas Niemcy - i w sensie państwa, i w sensie narodu. Wystąpiła przeciwko nam mniejszość niemiecka (na przykład w Bydgoszczy), która była często najbardziej okrutna dla Polaków. Niech nikt mi nie wmawia, że to wina nazistów. Niemcy sami sobie taki rządy wybrali.

Mówię o skali działania WR. Gdyby Niemcy potrafili się postawić choćby jak podziemie zbrojne od razu po wojnie u nas, to Pan Adolf nigdy nie byłby w stanie wywołać wojny.

Zresztą korzystnie byłoby dla Polski, gdyby w Niemczech wybuchła wojna domowa w latach 30. w stylu czarni vs. czerwoni. Niestety Niemcy to naród zdyscyplinowani i zawsze idzie za swoją władzą, choćby była czerwona czy czarna.
Stary 2013-09-03, 18:30   #120
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Niech nikt mi nie wmawia, że to wina nazistów. Niemcy sami sobie taki rządy wybrali.
może nie tyle że sami sobie taki rząd wybrali, lecz to Niemcy piszczeli na widok Adolfa, to oni słuchali go jak Boga, to byli Niemcy a nie jacyś tam naziści, oglądałem kiedyś film dokumentalny kręcony przez aliantów jak zajmowano Niemcy, to tam w większości domów natrafiano na portrety Adolfa bo był dla nich kimś wielkim i tu nie ma co wmawiać że to byli naziści, bo to tylko ich wybiela, a oni nigdy święci nie byli bo i I Wojnę też wywołali przecież i nazistów wtedy nie było.

oni lubią się wybielać i wmawiać że takie mieli rozkazy więc mordowali, w obozach czy na ulicach miast nikt im polowań na ludzi nie kazał urządzać, a urządzali sobie dla zabawy, na to są dowody, lecz oni wmawiają że oni są święci a to Adolf był zły bo im kazał, a oni biedni tylko rozkazy wykonywali, bo jak Adolf by rzekł zgwałć matkę, potem siostrę a na koniec je zabij to przecież oni by to zrobili jak potulne baranki a i jeszcze brata by zgwałcili żeby Adolf ich pochwalił, tak oni wtedy postępowali a robią z siebie ofiary.

i to jest naród który bronił zbrodniarzy po wojnie, był to naród który ich ukrywał latami, a ci zbrodniarze jasno mówili NIE ŻAŁUJEMY, a mimo to naród ich bronił bo oni dla nich byli bohaterami a nie katami, zresztą do dzisiaj w rządzie niemieckim co drugi to pewnie syn wysokiego rangą nazisty, zresztą wielu nazistów po wojnie dalej piastowało swe urzędy, czy też rządziło krajem.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości