Gdzie mieszkac po slubie, jak im to powiedziec.... ? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-04, 18:14   #91
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: Gdzie mieszkac po slubie, jak im to powiedziec.... ?

Nie wiem co ma do rzeczy to że jesteś najmłodsza. Pozostałe rodzeństwo ma taki sam obowiązek względem rodziców - opieka na starość. Tylko im do starości jeszcze brakuje Rozumiem że Twoi rodzice po ślubie też z twoimi dziadkami mieszkali? Rodzicom należy się szacunek, ale uniemożliwianie własnemu dziecku bycie szczęśliwym i założenie rodziny jest karygodne i obrzydliwe.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:18   #92
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Nie wiem co ma do rzeczy to że jesteś najmłodsza. Pozostałe rodzeństwo ma taki sam obowiązek względem rodziców - opieka na starość. Tylko im do starości jeszcze brakuje Rozumiem że Twoi rodzice po ślubie też z twoimi dziadkami mieszkali? Rodzicom należy się szacunek, ale uniemożliwianie własnemu dziecku bycie szczęśliwym i założenie rodziny jest karygodne i obrzydliwe.
- ależ ma do rzeczy, są rodziny, gdzie dziecko jest traktowane użytkowo, przedmiotowo, ono "nie może dorosnąć", ono jest "dla szklanki wody na starość" ( i te argumenty pożal się Boże, padają w stronę najmłodszych dzieci) - cóż, przy takich argumentach mamusi, spokojnie można spodziewać się "ciężkiej choroby" mamusi, "umierania" mamusi. Jeśli matka jest w stanie zaręczonej i dorosłej córce wylecieć z tekstem o odwołaniu ślubu - to jest zdolna do każdej podłości, byle dorosłego dzieciaka przywiązać na emocjonalnej smyczy.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:23   #93
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Chyba do częstochowy na kolanach polecę że moim rodzicom nigdy się nie marzył dom na wsi, bo bym pewnie pokutowała jak niejedna.
Twoja mama odwoła twój ślub? Płaci za niego? Jak tak to zepnij dupe i sama odłóż kasę na wesele żeby ci nikt nie dyrygował. Nie wiem co za problem. Jak dla mnie naprwadę nie dorosłaś do ślubu skoro mamusia ci grozi że ślub odwoła
Podobny motyw był w tym serialu o nieletnich matkach na MTV
Dziewczyna zaciążyła, chcieli się hajtnąć z chłopakiem, ale za młodzi byli i potrzebna była zgoda rodziców. I matka im groziła, że jak coś tam (nie pamiętam o co poszło) to ślubu nie będzie I gówniarze zasmarkani, zapłakani, sfochowani, jak dziecko 4letnie, któremu zabrano zabawkę.

Może autorka też dziecko, skoro tak się tego obawia? Jak będzie niegrzeczna i nie posłucha mamusi, to za karę ślubu nie będzie?

PS- Drabina, te byki w twoim podpisie rażą po oczach, zmień to proszę. Pisze się 'morzeż'.

*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:35   #94
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- ależ ma do rzeczy, są rodziny, gdzie dziecko jest traktowane użytkowo, przedmiotowo, ono "nie może dorosnąć", ono jest "dla szklanki wody na starość" ( i te argumenty pożal się Boże, padają w stronę najmłodszych dzieci) - cóż, przy takich argumentach mamusi, spokojnie można spodziewać się "ciężkiej choroby" mamusi, "umierania" mamusi. Jeśli matka jest w stanie zaręczonej i dorosłej córce wylecieć z tekstem o odwołaniu ślubu - to jest zdolna do każdej podłości, byle dorosłego dzieciaka przywiązać na emocjonalnej smyczy.
z tą dorosłością to bym nie przesadzała. Moja rada dla Autorki: dorośnij. Ślub za rok to pomyłka, bo Ty nie wiesz, kim jesteś, czego potrzebujesz, nie umiesz decydować o sobie, a wybory życiowe dokonujesz zależnie od woli innych. Nie jest tak, że kobieta ma do wyboru słuchać rodziców albo słuchać męża, acz w sytuacji, w której całe życie jesteś traktowana jak przedmiot, ta Twoja postawa jest zrozumiała. Przede wszystkim, musisz stać się podmiotem tej sytuacji - na razie wszyscy bez wyjątku traktują Cię jak przedmiot. Rodzice chcą Cię postawić tu, narzeczony gdzie indziej, wszystko zgodnie z ich wygodą, nie Twoimi potrzebami. Dlatego proponowałabym wyprowadzić się od rodziców już teraz, do mieszkania, które wynajmiesz sama dla siebie, a najbliższy rok spędzić na terapii.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:43   #95
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
Dlatego proponowałabym wyprowadzić się od rodziców już teraz, do mieszkania, które wynajmiesz sama dla siebie, a najbliższy rok spędzić na terapii.
to jest najlepsze możliwe wyjście. Bez ucieczki od toksycznej relacji szanse na wyjście na prostą są średnie.

Autorko, też miałam w domu podobne akcje, nie dałam się, powiedziałam co miałam powiedzieć i zrobiłam jak chciałam. I zgadnij co: jak rodzice zobaczyli, że nie dam sobą rządzić ani zakrzyczeć, zmiękła im rura. Obecne stosunki mamy w sumie o wiele lepsze niż kiedyś - bo na bezpieczną odległość + większy respekt.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:45   #96
mary_poppins
sissy that walk

Jak matka może odwołać ślub dwojga pełnoletnich ludzi? Chyba, że chodzi o odwołanie wesela - to trudno, nie będzie. Ale ślub? Hajtnąć się można prawie za darmo jeśli o pieniądze chodzi, zgody mamusi też do tego nie potrzeba.

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
to jest najlepsze możliwe wyjście. Bez ucieczki od toksycznej relacji szanse na wyjście na prostą są średnie.

Autorko, też miałam w domu podobne akcje, nie dałam się, powiedziałam co miałam powiedzieć i zrobiłam jak chciałam. I zgadnij co: jak rodzice zobaczyli, że nie dam sobą rządzić ani zakrzyczeć, zmiękła im rura. Obecne stosunki mamy w sumie o wiele lepsze niż kiedyś - bo na bezpieczną odległość + większy respekt.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-09-04 o 18:46
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:53   #97
Slonko112
Przyczajenie

Chodzilo jej o odwolanie wesela. Ale i tak nie pozwole na to ani ja ani moj narzeczony.
Slonko112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 18:54   #98
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Slonko112 Pokaż wiadomość
Chodzilo jej o odwolanie wesela. Ale i tak nie pozwole na to ani ja ani moj narzeczony.
a finansuje je?
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 19:03   #99
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Slonko112 Pokaż wiadomość
Powiedzialam mamie ze po slubie wyprowadzam sie do meza a dzieli nas raptem 6 km. Moi rodzice maja po 60 lat. I zaczelo sie gadanie ze powinnam z nimi zostac, ze nie wiadomo jak bedzie na starosc i nie bedzie mial kto im dac szklanki herbaty. Ze jak nie zamieszkamy z nimi to oni ode mnie pomocy nie chca i moge do nich w ogole nie przyjezdzac. To nie jest nic przyjemnego uslyszec takie slowa. Jeszcze uslyszalam ze do slubu jeszcze rok to mozna jeszcze wszystko odwolac.... Nic przyjemnego-dlatego balam sie powiedziec w domi zeby wlasnie czegos takiego nie uslyszec ale niestety uslyszalam.
Współczuję Ci, naprawdę. Widać, że matka jest gotowa na naprawdę drastyczne kroki, byle Cię uwiązać u siebie... Dla mnie to jest dodatkowy argument by z nimi nie mieszkać, jeśli dasz sobą rządzić to już ta zostanie.
Matka jest zaborcza. Może też syndrom pustego gniazda się odzywa... A że nie ma logicznych argumentów za zatrzymaniem Cię w domu, to stosuje takie właśnie szantaże.
Postaraj się tego nie słuchać, gdy zobaczy że nie dasz sobą rządzić, to zmięknie. To Twoja matka, nie chce naprawdę tracić z Tobą kontaktu, nawet jeśli rzuca, że "możesz w ogóle nie przyjeżdżać".

Faktycznie najlepiej by było gdybyś pomieszkała trochę sama by dojść ze sobą do ładu, ale pewnie taka opcja nie wchodzi w grę...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-04, 22:25   #100
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

jesli twoja matka finansuje wesele moze je odwolac ale ty nie musisz slubu odwolywac
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości