Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, wzięłam za dużo itd. (cz.2) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-29, 19:10   #91
Serenely
Zakorzenienie

Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka

Przecież masz od tego ulotkę.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:26   #92
alma18
Raczkowanie

W tej chwili niestety nie mam.
alma18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:39   #93
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez alma18 Pokaż wiadomość
W tej chwili niestety nie mam.
Ale masz internet! Ciężko poszukać ulotki w google?
Nawet na tym forum jest wątek "uniwersalna ulotka"!
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:52   #94
Serenely
Zakorzenienie

Stary 2013-08-29, 20:52   #95
apows
Zadomowienie

aż do momentu pojawienia się miesiączki zabezpieczaj się
Stary 2013-08-30, 11:27   #96
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Pomyłka

Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Czas edycji: 2013-08-30 o 11:39
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 08:42   #97
animavilissister
Przyczajenie

biare tabletki anty od 3 lat i pierwszy raz cos takiego mi sie zdazyło. normalnie tabletki biore o 18, w sobote współzylam i wieczorem zapomnialam wziac tabletki, rano w niedziele sie ocknelam i szybko wzielam to o czym zapomnialam, byla to godzina 7 z minutami. Czy mam isc do lekarza po tabletke 72 po, czy nie mam sie czym martwic? wiem ze mozna 12 godzin opoznic a tytaj wychodzi 13. dodam ze ja czesto biore np o 17, 16, 20, 21. zawsze kolo tej 18.
prosze o pilna pomoc.....
animavilissister jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 09:31   #98
Serenely
Zakorzenienie

A może napisz której tabletki zapomniałaś, bo to chyba najistotniejsza kwestia?
Stary 2013-09-01, 09:40   #99
animavilissister
Przyczajenie

zapomnialam 21tej tabletki
Stary 2013-09-01, 10:04   #100
Serenely
Zakorzenienie

...Ty serio pytasz o poradę? Ja pitolę, czy Ty potrafisz czytać ulotkę ze zrozumieniem?

Nie bierze się w 3 tygodniu zapomnianej tabletki, bo wtedy musisz połączyć opakowania i zabezpieczać się dodatkowo tydzień. Jeśli tego nie zrobiłaś - istnieje ryzyko wpadki. W 3 tygodniu robi się od razu przerwę na wypadek pominięcia tabletki... Może zajrzyj po tych 3 latach w końcu do ulotki! Bo ona daje Ci oczywistą odpowiedź!
Stary 2013-09-01, 10:14   #101
animavilissister
Przyczajenie

Pytam o poradę bo własnie znam ulotke na pamięć. Mozesz sobie zobaczyc jak wyglada ulotka mojego leku(i co o tym mowi) http://i42.tinypic.com/20hah5l.jpg

Bardziej sie martwie o to ze wlasnie w dzien kiedy zapomnialam tabletki wziac o 18, rano odbylam stosunek. tabletke wzielam po 13 godzinach od 18. (zawsze w ulotkach pisza ze antykoncepcja dziala/nie dziala ale mowia o dniach po zapomnieniu)ja sie martwie o ten stosunek ktory byl w sobote rano, a wieczorem zapomnialam tabletki.
Stary 2013-09-01, 10:19   #102
pffe
BAN stały

Odp: Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka

Cytat:
Napisane przez animavilissister Pokaż wiadomość
Pytam o poradę bo własnie znam ulotke na pamięć. Mozesz sobie zobaczyc jak wyglada ulotka mojego leku(i co o tym mowi) http://i42.tinypic.com/20hah5l.jpg

Bardziej sie martwie o to ze wlasnie w dzien kiedy zapomnialam tabletki wziac o 18, rano odbylam stosunek. tabletke wzielam po 13 godzinach od 18. (zawsze w ulotkach pisza ze antykoncepcja dziala/nie dziala ale mowia o dniach po zapomnieniu)ja sie martwie o ten stosunek ktory byl w sobote rano, a wieczorem zapomnialam tabletki.
Ty weź jeszcze raz przeczytaj bo ja widzę co zrobić w tej ulotce w takim przypadku jak Twój.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 10:23   #103
animavilissister
Przyczajenie

No ja tez widze odpowiedz co zrobic ale chcialam sie zapytac czy fakt iz w dzien kiedy zapomnialam tabsa rano mialam stosunek zmienia cos? czy to ze po stosunku nie wzielam tabsa o 18 tylko 13 godzin pozniej sprawia ze plemniczkow z rana nie zabito, czy zabito?

ale chyba nie ma kogos kto uprzejmie by odpowiedzial osobie troche spanikowanej, dziękuje.
Stary 2013-09-01, 10:27   #104
pffe
BAN stały

Cytat:
No ja tez widze odpowiedz co zrobic ale chcialam sie zapytac czy fakt iz w dzien kiedy zapomnialam tabsa rano mialam stosunek zmienia cos? czy to ze po stosunku nie wzielam tabsa o 18 tylko 13 godzin pozniej sprawia ze plemniczkow z rana nie zabito, czy zabito?

ale chyba nie ma kogos kto uprzejmie by odpowiedzial osobie troche spanikowanej, dziękuje.
A wiesz jak działają tabletki? Bo chyba nie.

Stary 2013-09-01, 10:36   #105
animavilissister
Przyczajenie

wiec moglabys opowiedziec? bym nie była już tak tępa?
Stary 2013-09-01, 10:51   #106
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
wiec moglabys opowiedziec? bym nie była już tak tępa?
Przeciez w Twojej ulotce było napisane, ze antykoncepcja została zachowana...
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 11:47   #107
Serenely
Zakorzenienie

Czy u Ciebie naprawdę brakuje logicznego myślenia? Bo skoro znasz ulotkę, to nie potrafisz wyciągać wniosków, z tego co w niej napisane.
Stary 2013-09-01, 15:39   #108
szparagi
Przyczajenie

Dzień dobry, mam problem, proszę o odpowiedz.
Sierpień był dla mnie ciężkim miesiącem, mam problemy gastryczne i czasami zdarzają mi się luźne wypróżnienia np. dwa/trzy codziennie.. tak przez tydzień, ale przyjmuję tabletki codziennie o godzinie 23 i po nich nie wyprózniałam się.
18 sierpnia odbyłam pełen stosunek z chłopakiem bez zabezpieczenia
20 sierpnia dostałam krwawienia z odstawienia (zażywam Yaz 2gi dzień tabletki placebo).
Teraz przyjmuje już 10 różową tabletkę (drugi tydzień). Od 20 sierpnia nie kochałam się w ogóle.
Czy jeżeli kochałam się mimo luźnych stolców i wystąpiło krwawienie z odstawienia to powinnam się martwić, tym, że jestem w ciąży?
Mam nadzieję, że napisałam w miarę jasno, proszę o odpowiedz, czuję tkliwość piersi po bokach jakby od węzłów chłonnych, kłucie w jajnikach, mam wzdęcia i odbija mi się.. boję się, że to ciąża.
Proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
Biorę regularnie tabletki o godzinie 22:30-23 od roku i zapomniałam raz w życiu pół roku temu i postąpiłam według instrukcji.
Proszę co o tym sądzicie?
szparagi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 16:11   #109
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez szparagi Pokaż wiadomość
Dzień dobry, mam problem, proszę o odpowiedz.
Sierpień był dla mnie ciężkim miesiącem, mam problemy gastryczne i czasami zdarzają mi się luźne wypróżnienia np. dwa/trzy codziennie.. tak przez tydzień, ale przyjmuję tabletki codziennie o godzinie 23 i po nich nie wyprózniałam się.
18 sierpnia odbyłam pełen stosunek z chłopakiem bez zabezpieczenia
20 sierpnia dostałam krwawienia z odstawienia (zażywam Yaz 2gi dzień tabletki placebo).
Teraz przyjmuje już 10 różową tabletkę (drugi tydzień). Od 20 sierpnia nie kochałam się w ogóle.
Czy jeżeli kochałam się mimo luźnych stolców i wystąpiło krwawienie z odstawienia to powinnam się martwić, tym, że jestem w ciąży?
Mam nadzieję, że napisałam w miarę jasno, proszę o odpowiedz, czuję tkliwość piersi po bokach jakby od węzłów chłonnych, kłucie w jajnikach, mam wzdęcia i odbija mi się.. boję się, że to ciąża.
Proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
Biorę regularnie tabletki o godzinie 22:30-23 od roku i zapomniałam raz w życiu pół roku temu i postąpiłam według instrukcji.
Proszę co o tym sądzicie?
Nic się nie działo w kilka godzin po wzięciu tabletki więc nie panikuj.

Stary 2013-09-01, 16:15   #110
szparagi
Przyczajenie

Dot.: Odp: Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka

Dzięki za odpowiedz.. od dwóch tygodni żyję w celibacie i miałam krwawienie z odstawienia więc nie mam czym się martwić, prawda?
Mimo to bardzo się martwię.. te kłucia w jajnikach i podbrzuszu.. czy mogą wynikać z brania hormonów? Czy może ja to sobie wmawiam?

Edytowane przez szparagi
Czas edycji: 2013-09-01 o 23:46
szparagi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 11:14   #111
zuzankowicz
Przyczajenie

Dot.: Odp: Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka

dziewczyny,

wzięłam równo 14 tabletek, po czym pominęłam 15. i 16. są to akurat dwie pierwsze tabletki trzeciego tygodnia - z ulotki wynika, że pominiętą tabletkę w trzecim tygodniu można traktować jako rozpoczęcie przerwy - czy mogę zatem uznać że dziś (teoretyczny 17 dzień tabletek) jest moim trzecim dniem przerwy, po dwóch zapomnianych tabletkach? pytam, żeby się upewnić. dzięki.
zuzankowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 13:57   #112
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuzankowicz Pokaż wiadomość
dziewczyny,

wzięłam równo 14 tabletek, po czym pominęłam 15. i 16. są to akurat dwie pierwsze tabletki trzeciego tygodnia - z ulotki wynika, że pominiętą tabletkę w trzecim tygodniu można traktować jako rozpoczęcie przerwy - czy mogę zatem uznać że dziś (teoretyczny 17 dzień tabletek) jest moim trzecim dniem przerwy, po dwóch zapomnianych tabletkach? pytam, żeby się upewnić. dzięki.
Tak, zaczęłaś przerwę dwa dni wcześniej.
Stary 2013-09-02, 15:39   #113
zuzankowicz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kizdaM Pokaż wiadomość
Tak, zaczęłaś przerwę dwa dni wcześniej.
dwa? w blistrze mam wciąż siedem tabletek - więc chyba siedem dni wcześniej? pytam, bo nie chcę niezrozumiale tego wytłumaczyć i uzyskać błędnej odpowiedzi, nie żeby tu pouczać.
zuzankowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 16:01   #114
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuzankowicz Pokaż wiadomość
dwa? w blistrze mam wciąż siedem tabletek - więc chyba siedem dni wcześniej? pytam, bo nie chcę niezrozumiale tego wytłumaczyć i uzyskać błędnej odpowiedzi, nie żeby tu pouczać.
Sorki, ehhh nie wiem co się dzisiaj ze mną dzieje ;p jakaś roztargniona jestem ;p Nie wzięłaś 15 i 16 tabletki, w takim wypadku, jak mówi ulotka, zaczynasz od razu przerwę, jesteś cały czas zabezpieczona, tylko musisz pamiętać kiedy zaczęłaś przerwę żeby wziąć tabletkę z nowego opakowania, bo przerwy nie można wydłużyć. A tak to wszystko jest ok, sorki za moje roztargnienie ;p
Stary 2013-09-02, 22:12   #115
lolkaBolka
Przyczajenie

Nieodwracalnie pominieta tabletka, zahowanie skutecznosci ?

Witam. Moj problem dotyczy przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych.Zazywam tableti Asubtela. Jestem w mniej wiecej 3 tyg przyjmowania tabletek i dzis chcac przyjac kolejna tabletke, wypadla mi z rak w autobusie i przepadla. Ze wzgledu na to, przyjelam zamiast niej tabletke przeznaczona na jutro. Problem polega na tym ze ta jedna tabletka bedzie zawsze pominieta i nie wiem za bardzo jak sie zachowac by zabepieczenie zostalo zapewnione. Wiem ze istnieje mozliwosc zrobienia od razu 7 dniowej przerwy( nawet krotszej jak na ulotce radza)a pozniej rozpoczecia nowego opakowania. Mimo to zostalo mi doss duzo jescze tabletek z obecnego opakowania, przez co chcialabym znalezc jakas alternatywe. Cz moglabym przykladowo dokonczyc obecne opakowanie normalnie, (mimo ze ta jedna tabletka zostala pominieta, nieodwracalnie)i od razu po nim rozpoczac kolejne bez robiena przerwy? czy skutecznosc zostanie zachowana? czy moze inne rozwiazanie by obecne opakowanie nie przepadlo?
Pozdrawiam
lolkaBolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 22:29   #116
201607131106
Konto usunięte

Dot.: Nieodwracalnie pominieta tabletka, zahowanie skutecznosci ?

Cytat:
Napisane przez lolkaBolka Pokaż wiadomość
Witam. Moj problem dotyczy przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych.Zazywam tableti Asubtela. Jestem w mniej wiecej 3 tyg przyjmowania tabletek i dzis chcac przyjac kolejna tabletke, wypadla mi z rak w autobusie i przepadla. Ze wzgledu na to, przyjelam zamiast niej tabletke przeznaczona na jutro. Problem polega na tym ze ta jedna tabletka bedzie zawsze pominieta i nie wiem za bardzo jak sie zachowac by zabepieczenie zostalo zapewnione. Wiem ze istnieje mozliwosc zrobienia od razu 7 dniowej przerwy( nawet krotszej jak na ulotce radza)a pozniej rozpoczecia nowego opakowania. Mimo to zostalo mi doss duzo jescze tabletek z obecnego opakowania, przez co chcialabym znalezc jakas alternatywe. Cz moglabym przykladowo dokonczyc obecne opakowanie normalnie, (mimo ze ta jedna tabletka zostala pominieta, nieodwracalnie)i od razu po nim rozpoczac kolejne bez robiena przerwy? czy skutecznosc zostanie zachowana? czy moze inne rozwiazanie by obecne opakowanie nie przepadlo?
Pozdrawiam
Przeczytaj ulotkę. Wszystko masz tam wyjaśnione, rozwiązania są dwa, możesz sobie wybrać.
201607131106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 22:49   #117
cholernarejestracja
Copyraptor

Po prostu zamiast 21 dni przyjmujesz tabletki 20 dni, robisz tydzień przerwy, zaczynasz następne opakowanie normalnie.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 22:52   #118
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Po prostu zamiast 21 dni przyjmujesz tabletki 20 dni, robisz tydzień przerwy, zaczynasz następne opakowanie normalnie.
Nie tylko. Wzięcie kolejnego opakowania bez przerwy jest tak samo dobrym rozwiązaniem. Skuteczność zostanie zachowana. Dlatego napisałam Autorce, że odpowiedź na jej pytanie jest w ulotce, wszystko jasno rozpisane.

Edytowane przez 201607131106
Czas edycji: 2013-09-02 o 22:53
201607131106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 00:54   #119
busch
Rozeznanie

Ja bym nie powiedziała, że tak samo dobrym. Łączenie opakowań zawsze wiąże się z możliwością wystąpienia nieprzyjemnych skutków, takich jak plamienie lub krwawienie śródcykliczne - na ulotce jest też napisane, że chociaż można łączyć opakowania, to nie jest to zalecane.

Ponieważ w sytuacji autorki ochrona będzie zachowana również jeśli opakowania nie będą łączone, ja bym raczej się w to łączenie nie bawiła. Wystarczy że będzie brać tabletki do końca opakowania tak, jakby się nic nie stało, a potem zrobi normalną przerwę - nie musi jej skracać.
busch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:56   #120
manubia
Przyczajenie

GG do manubia
wymioty podczas brania tabletek anty

Hej dziewczyny

moze troche panikuje i zakladam nowy watek , z gory przepraszam

ale mam taka sytuacje :

przyjmuje tabletki o godzinie 21,30
dzis w nocy ok 2,30 jeden raz wymiotowalam

i tu moje pytanie czy antykoncepcja zostaje zachowana ?

byla to moja 11 tabletka, czyli 2 tydzien przyjmowania

w ulotce pisze ze jeśli wymioty wystapia w ciagu 3-4h , wtedy moze ulec zaburzeniu wchlanianie substancji czynnych , i nalezy postapic jak w przypadku pominięcia tabletki

tylko u mnie minelo troche wiecej czasu

Co mam teraz zrobic ?
przyjac nastepna tabletke teraz i dokonczyc normalnie opakowanie (ktore skoncze o 1 dzien wczesniej )>?
manubia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości