|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka
Przecież masz od tego ulotkę.
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
W tej chwili niestety nie mam.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
aż do momentu pojawienia się miesiączki zabezpieczaj się
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
Pomyłka
Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2013-08-30 o 11:39 |
|
|
|
|
#97 |
|
Przyczajenie
|
biare tabletki anty od 3 lat i pierwszy raz cos takiego mi sie zdazyło. normalnie tabletki biore o 18, w sobote współzylam i wieczorem zapomnialam wziac tabletki, rano w niedziele sie ocknelam i szybko wzielam to o czym zapomnialam, byla to godzina 7 z minutami. Czy mam isc do lekarza po tabletke 72 po, czy nie mam sie czym martwic? wiem ze mozna 12 godzin opoznic a tytaj wychodzi 13. dodam ze ja czesto biore np o 17, 16, 20, 21. zawsze kolo tej 18.
prosze o pilna pomoc..... |
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
A może napisz której tabletki zapomniałaś, bo to chyba najistotniejsza kwestia?
|
|
|
|
|
#99 |
|
Przyczajenie
|
zapomnialam 21tej tabletki
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
...Ty serio pytasz o poradę?
Nie bierze się w 3 tygodniu zapomnianej tabletki, bo wtedy musisz połączyć opakowania i zabezpieczać się dodatkowo tydzień. Jeśli tego nie zrobiłaś - istnieje ryzyko wpadki. W 3 tygodniu robi się od razu przerwę na wypadek pominięcia tabletki... Może zajrzyj po tych 3 latach w końcu do ulotki! Bo ona daje Ci oczywistą odpowiedź! |
|
|
|
|
#101 |
|
Przyczajenie
|
Pytam o poradę bo własnie znam ulotke na pamięć. Mozesz sobie zobaczyc jak wyglada ulotka mojego leku(i co o tym mowi) http://i42.tinypic.com/20hah5l.jpg
Bardziej sie martwie o to ze wlasnie w dzien kiedy zapomnialam tabletki wziac o 18, rano odbylam stosunek. tabletke wzielam po 13 godzinach od 18. (zawsze w ulotkach pisza ze antykoncepcja dziala/nie dziala ale mowia o dniach po zapomnieniu)ja sie martwie o ten stosunek ktory byl w sobote rano, a wieczorem zapomnialam tabletki. |
|
|
|
|
#102 | |
|
BAN stały
|
Odp: Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#103 |
|
Przyczajenie
|
No ja tez widze odpowiedz co zrobic
ale chcialam sie zapytac czy fakt iz w dzien kiedy zapomnialam tabsa rano mialam stosunek zmienia cos? czy to ze po stosunku nie wzielam tabsa o 18 tylko 13 godzin pozniej sprawia ze plemniczkow z rana nie zabito, czy zabito?ale chyba nie ma kogos kto uprzejmie by odpowiedzial osobie troche spanikowanej, dziękuje. |
|
|
|
|
#104 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#105 |
|
Przyczajenie
|
wiec moglabys opowiedziec? bym nie była już tak tępa?
|
|
|
|
|
#106 |
|
Wtajemniczenie
|
Przeciez w Twojej ulotce było napisane, ze antykoncepcja została zachowana...
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Czy u Ciebie naprawdę brakuje logicznego myślenia?
Bo skoro znasz ulotkę, to nie potrafisz wyciągać wniosków, z tego co w niej napisane.
|
|
|
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
Dzień dobry, mam problem, proszę o odpowiedz.
Sierpień był dla mnie ciężkim miesiącem, mam problemy gastryczne i czasami zdarzają mi się luźne wypróżnienia np. dwa/trzy codziennie.. tak przez tydzień, ale przyjmuję tabletki codziennie o godzinie 23 i po nich nie wyprózniałam się. 18 sierpnia odbyłam pełen stosunek z chłopakiem bez zabezpieczenia 20 sierpnia dostałam krwawienia z odstawienia (zażywam Yaz 2gi dzień tabletki placebo). Teraz przyjmuje już 10 różową tabletkę (drugi tydzień). Od 20 sierpnia nie kochałam się w ogóle. Czy jeżeli kochałam się mimo luźnych stolców i wystąpiło krwawienie z odstawienia to powinnam się martwić, tym, że jestem w ciąży? Mam nadzieję, że napisałam w miarę jasno, proszę o odpowiedz, czuję tkliwość piersi po bokach jakby od węzłów chłonnych, kłucie w jajnikach, mam wzdęcia i odbija mi się.. boję się, że to ciąża. Proszę o odpowiedz i pozdrawiam. Biorę regularnie tabletki o godzinie 22:30-23 od roku i zapomniałam raz w życiu pół roku temu i postąpiłam według instrukcji. Proszę co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
#109 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#110 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka
Dzięki za odpowiedz.. od dwóch tygodni żyję w celibacie i miałam krwawienie z odstawienia więc nie mam czym się martwić, prawda?
Mimo to bardzo się martwię.. te kłucia w jajnikach i podbrzuszu.. czy mogą wynikać z brania hormonów? Czy może ja to sobie wmawiam? Edytowane przez szparagi Czas edycji: 2013-09-01 o 23:46 |
|
|
|
|
#111 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka
dziewczyny,
wzięłam równo 14 tabletek, po czym pominęłam 15. i 16. są to akurat dwie pierwsze tabletki trzeciego tygodnia - z ulotki wynika, że pominiętą tabletkę w trzecim tygodniu można traktować jako rozpoczęcie przerwy - czy mogę zatem uznać że dziś (teoretyczny 17 dzień tabletek) jest moim trzecim dniem przerwy, po dwóch zapomnianych tabletkach? pytam, żeby się upewnić. dzięki. |
|
|
|
|
#112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#113 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Wtajemniczenie
|
Sorki, ehhh nie wiem co się dzisiaj ze mną dzieje ;p jakaś roztargniona jestem ;p Nie wzięłaś 15 i 16 tabletki, w takim wypadku, jak mówi ulotka, zaczynasz od razu przerwę, jesteś cały czas zabezpieczona, tylko musisz pamiętać kiedy zaczęłaś przerwę żeby wziąć tabletkę z nowego opakowania, bo przerwy nie można wydłużyć. A tak to wszystko jest ok, sorki za moje roztargnienie ;p
|
|
|
#115 |
|
Przyczajenie
|
Nieodwracalnie pominieta tabletka, zahowanie skutecznosci ?
Witam. Moj problem dotyczy przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych.Zazywam tableti Asubtela. Jestem w mniej wiecej 3 tyg przyjmowania tabletek i dzis chcac przyjac kolejna tabletke, wypadla mi z rak w autobusie i przepadla. Ze wzgledu na to, przyjelam zamiast niej tabletke przeznaczona na jutro. Problem polega na tym ze ta jedna tabletka bedzie zawsze pominieta i nie wiem za bardzo jak sie zachowac by zabepieczenie zostalo zapewnione. Wiem ze istnieje mozliwosc zrobienia od razu 7 dniowej przerwy( nawet krotszej jak na ulotce radza)a pozniej rozpoczecia nowego opakowania. Mimo to zostalo mi doss duzo jescze tabletek z obecnego opakowania, przez co chcialabym znalezc jakas alternatywe. Cz moglabym przykladowo dokonczyc obecne opakowanie normalnie, (mimo ze ta jedna tabletka zostala pominieta, nieodwracalnie)i od razu po nim rozpoczac kolejne bez robiena przerwy? czy skutecznosc zostanie zachowana? czy moze inne rozwiazanie by obecne opakowanie nie przepadlo?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#116 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nieodwracalnie pominieta tabletka, zahowanie skutecznosci ?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
Copyraptor
|
Po prostu zamiast 21 dni przyjmujesz tabletki 20 dni, robisz tydzień przerwy, zaczynasz następne opakowanie normalnie.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Konto usunięte
|
Nie tylko. Wzięcie kolejnego opakowania bez przerwy jest tak samo dobrym rozwiązaniem. Skuteczność zostanie zachowana. Dlatego napisałam Autorce, że odpowiedź na jej pytanie jest w ulotce, wszystko jasno rozpisane.
Edytowane przez 201607131106 Czas edycji: 2013-09-02 o 22:53 |
|
|
|
|
#119 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym nie powiedziała, że tak samo dobrym. Łączenie opakowań zawsze wiąże się z możliwością wystąpienia nieprzyjemnych skutków, takich jak plamienie lub krwawienie śródcykliczne - na ulotce jest też napisane, że chociaż można łączyć opakowania, to nie jest to zalecane.
Ponieważ w sytuacji autorki ochrona będzie zachowana również jeśli opakowania nie będą łączone, ja bym raczej się w to łączenie nie bawiła. Wystarczy że będzie brać tabletki do końca opakowania tak, jakby się nic nie stało, a potem zrobi normalną przerwę - nie musi jej skracać. |
|
|
|
|
#120 |
|
Przyczajenie
|
wymioty podczas brania tabletek anty
Hej dziewczyny
moze troche panikuje i zakladam nowy watek , z gory przepraszam ale mam taka sytuacje : przyjmuje tabletki o godzinie 21,30 dzis w nocy ok 2,30 jeden raz wymiotowalam i tu moje pytanie czy antykoncepcja zostaje zachowana ? byla to moja 11 tabletka, czyli 2 tydzien przyjmowania w ulotce pisze ze jeśli wymioty wystapia w ciagu 3-4h , wtedy moze ulec zaburzeniu wchlanianie substancji czynnych , i nalezy postapic jak w przypadku pominięcia tabletki tylko u mnie minelo troche wiecej czasu Co mam teraz zrobic ? przyjac nastepna tabletke teraz i dokonczyc normalnie opakowanie (ktore skoncze o 1 dzien wczesniej )>? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.

ale chcialam sie zapytac czy fakt iz w dzien kiedy zapomnialam tabsa rano mialam stosunek zmienia cos? czy to ze po stosunku nie wzielam tabsa o 18 tylko 13 godzin pozniej sprawia ze plemniczkow z rana nie zabito, czy zabito?
17.08.2019
Bo skoro znasz ulotkę, to nie potrafisz wyciągać wniosków, z tego co w niej napisane.