|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
25 | 40,98% |
Rosną nam zdrowo i kopią nas mocno maluchy co mają rodzić się WIOSNĄ - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
3 | 4,92% |
Jesień za oknem, liście z drzew spadają, a nasze maluszki się ujawniają - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
2 | 3,28% |
Coraz większe nasze brzuszki, a w nich kopią już maluszki - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
15 | 24,59% |
Z kompletowaniem wyprawki urwanie głowy- czy o tym będzie nasz wątek nowy?- Mamusie III/IV 2014 cz.3 |
0 | 0% |
Półmetek za nami, wiosną będziemy mamami - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 |
16 | 26,23% |
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201
zusbrHej Dziewczyny! witam serdecznie w nowym wątku!
Muszę się pochwalić, że już po zakupach jestem i mój brzuszek może swobodnie rosnąć. Kupiłam 2 pary leginsów (podobno)- wyglądają jak jeansy rurki. Każda para po 39,90 zł. Na górę nic bo we wszystkim wyglądałam jak kluska (albo nie wlazłam). Ogólnie bida z nędzą w sklepach sieciowych, muszę uderzyć w typowo dedykowane ciężarówkom. Dziewczyny, do pępuszka dobry jest stary dobry spirytus bo zasusza kikut a nie wiecznie mokry jak po Octenisepcie. Octenisept może być ale właśnie dla mamy na krocze (opinie mam rodzących i pielęgniarki). Co do kosmetyków - ja jestem strasznym uczuleniowcem więc nie podejrzewam, że dziecko będzie inne więc zainwestuję w te apteczne + spróbuję Babydream. Proszek też zamierzam kupić "dziecięcy" bo sama sensitive używam. Wiadomo - bez płynu do płukania, bo sama mam tylko kilka wypróbowanych bo po reszcie mało mi tyłek nie oblezie. A tak nawiasem mówiąc - nie wiem kto mojemu dziecięciu będzie te glutki wyciągał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201
Dzień dobry
![]() U nas dziś piękne słońce, idziemy z Brzdącem na spacerro zaraz ![]() Brzuchatka, tez myślałam, że się nei przełamię z wyciąganiem glutów. Ale daje radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
I ja dotarłam
![]() ![]()
#94 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Może zadzwoń i zapytaj u siebie czy musisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
mam koleżankę pracującą w laboratorium i od niej wiem, że na wszystkie badania powinno się przychodzić na czczo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Liczę, że któraś obeznana w temacie mamusia mi wyjaśni, bo jestem zielona ![]()
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wczoraj i przed wczoraj miałam taki ból głowy że ledwo żyłam, ale to moja wina bo mało piłam wody, jakoś tak wszystko mam kwaśne w ustach. Żadna herbatka mi nie podchodziła ani kompot czy sok. Masakra jakaś, potem doszły mdłości potem to totalnie ten ból głowy mnie załatwił... piłam w nocy wodę, chyba ze 3 litry i dzisiaj już ok. monkaa321 , baja_86 czekam na wasze relacje z wizyt i trzymam kciuki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
Czy dziewczyny, którą mają już doświadczenie mogą powiedzieć coś na temat jakie butelki trzeba kupić na początek, bo wszędzie widzę coś takiego
![]() http://allegro.pl/philips-avent-zest...555610324.html
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. majtki jednorazowe po to, żeby nie zabrudzić własnej bielizny, bo szkoda trochę. ale szczerze nie polecam tych ceratowych. ja miałam poprzednio majtki zrobione jakby z bandaża (ten sam materiał), przepierałam je, szybko schły i znów używałam. dobrze trzymały tę wielką podpachę na właściwym miejscu. 3. szpital to chyba niczego nie daje. wcale nie trzeba być w jakiejś ekstra koszuli, może być wielki stary T-shirt małża na przykład. coś, co jak się zabrudzi, to nie będzie żal wywalić. 4. podkłady higieniczne, to takie jakby cienkie ceraty, które rozkładasz na łóżko, żeby pościeli nie zabrudzić. jeden też miałam rozłożony na piłce, na której skakałam w czasie porodu. jak szedł obchód, to zawsze trzeba było mieć świeży podkład na łóżku i świeżą podpaskę włożoną, oczywiście bez majtek. strasznie u nas gonili, żeby wietrzyć krocze, ale ja jakoś lepiej się czułam w tych majtkach. bella mama to te grube podpaski. 5. dziecko uczy się ssania. raz zasysa mocno, innym razem słabiej. sutki nie są "zahartowane" i mogą na początku być mocno podrażnione. 6. pieluchy flanelowe zakładałam sobie na ramię, jak brałam dziecko do odbijania po karmieniu, żeby na mnie nie ulewało. podkładałam też pod pierś, żeby wchłaniała to, co ewentualnie pociekło dzieciaczkowi z ust. itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
AW: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014
Jezeli chodzi o test HIV to ja nie bylam na czczo.
Jejku faktycznie jest tyle rzeczy o których nalezy pomyslec. Ja się pocieszam jedynie tym, że tu w Berlinie wszystko dla rodzacych i maluszka zapewnia szpital, ale po wyjsciu w domu tez musze te rzeczy miec ![]()
#101 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zawsze to coś. Tak sobie myślę, że gdybym szybciej poczytała takie wątki to chyba nie zdecydowałabym się na dziecko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodam tylko, ze podraznione, zaczerwienione brodawki moga byc, bo sie musza zahartowac, natomiast te krwawiace wynikaja ze zlej techniki karmienia. Najlepiej poczytac sobie przed porodem na ten temat, a w szpitalu prosic o pomoc. Mozna tez sie skonsultowac z doradca laktacyjnym. Prawidlowego przystawienia do piersi trzeba sie nauczyc, tak jak wszystkiego innego. ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Po kazdym jedzeniu butelke trzeba wysterylizowac. To sobie wyobraz w nocy z jedna butelka. Zanim dziecko zje, umyjesz smoczek i butelke i wysterylizujesz, to niewiele czasu zostanie ci do nastepnego karmienia. ![]() Poza tym jak dziecko bedzie starsze, to bedziesz zmieniac smoczki na te, ktore maja wieksze dziurki i wieksze butelki tez beda ci potrzebne. (Na tydzien mamy zuzywaja srednio okolo 3 opakowan mleka modyfikowanego, zobacz sobie na ceny i policz, jak to cenowo wychodzi). Mysle, ze takie zestawy dobrze sie sprawdzaja. Czesto mamy u mnie kupuja takie juz ze sterylizatorem, ktory wkladasz do mikrofalowki. Dr Brown's tez sa bardzo fajne i antykolkowe. Avent duzo mam kupuje ![]() Te sterylizatory do mikrofalowki sa fajne, nie ma co sie zepsuc. Mozna uzywac takze do starszego dziecka, wysterylizowac te wszystkie lyzeczki, miseczki, kubeczki itp. ![]()
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2013-09-19 o 09:37 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do szpitali, to nie wiem jak jest w pl, ja dostalam koszule, te majtki wlasnie, pieluszki dla maluszka i inne rzeczy A co do karmienia to tak, dzidzius potrafi poranic sutki i to bardzo Sutki sa bardzo delikatne a dzidzius tez dopiero uczy sie je chwytac i ssac Ja niestety mialam ta przyjemnosc, ze az plakalam z bolu, tak mocno byly poranione ale wynikalo to bardziej ze zlego przystawiania
![]() Edytowane przez asienka213 Czas edycji: 2013-09-19 o 09:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
niektóre dają koszule do porodu, podkłady i te podpaski gigantyczne podczas pobytu w szpitalu, inne nie. warto dopytać, jak to jest w szpitalu, w którym chcecie rodzić. Cytat:
potem kupiłam jeszcze jedną małą i 250 ml myślę, że na początek nie ma co szaleć z całym zestwem z prostej przyczyny - nie wiemy czy butelka i smoczek akurat z tego modelu będą pasowały naszemu maluchowi. poza tym, jeśli bedziecie karmiły piersią butelka przez pierwsze 2 mce raczej się nie przyda. zgodnie z tym, co mówią w poradniach laktacyjnych przy kp dobrze jest nie uczyć dziecka picia z butelki do 6tygodnia. Cytat:
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas sa inne zalecenia sterylizuje sie zawsze i wszystko i na pewno duzo dluzej niz 1 miesiac ale co kraj to obyczaj ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- a propos butelek to tylko napisalam, co u mnie jest najczesciej kupowane ![]() d;a matek karmiacych butelka caly zestaw moze faktycznie niekoniecznie, ale imo jedna butelka to troche za malo
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Ja się zastanawiam po co mi siateczkowe majtki na porodówce, jak będę musiała podpaskę nosić
![]() Jak mam wietrzyć kroczę, jak mi tam coś leci? Ma lecieć po koszuli? Ale jestem nieogarnięta ![]() Podobno sutki mogą też boleć ogólnie przez pracę gruczołów. Moja siostra mi mówiła, że wyła z bólu ![]() Ja myślałam, że butelki wystarczy przelać wrzątkiem ![]() No bo jak wypije dziecko mleko, od razu umyję butelkę wodą, to się fajnie umyje, więc czym ma się dziecko zatruć? Wodą? Bakterie są przecież wszędzie, nawet w powietrzu.
#108 | ||||||
Zadomowienie
|
Hello mamuśki
![]() Trzymam kciuki za te które mają dziś wizyty ![]() ![]() O jak dobrze ze jest wizaż i ten nasz wątek, nie wiem jak ja bym to wszystko dziewczyny ogarnęła bez Was ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#109 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A powiedzcie czy zalanie wrzątkiem np butelki to wystarczająca sterylizacja czy trzeba gotować? TeQiba, ja jeszcze mam taka propozycję, żeby zalecane badania przenieść do 3 postu, bo one chyba są mniej potrzebne a kalendarz będzie bardziej czytelny? Co myślisz? ![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#110 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ciąża, poród, połóg a potem dziecko to nie są sprawy dla wrażliwych (niestety). Bo najpierw co miesiąc świecisz golizną u gina i cię obmacuje, potem to na oddziale obmacują Cię wszyscy, śluz, krew, pot... bleee Delikutaśna jestem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziewczyny sprawdziłam na str internetowej szpitala w którym chcę rodzić i tam jest napisana wyprawka do szpitala ![]() Niezbędne dokumenty dowód tożsamości ubezpieczenie NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) karta przebiegu ciąży oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Rzeczy dla MAMY Na czas porodu: koszula nocna, pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) woda mineralna niegazowana zegarek do określania czasu skurczów Na okres poporodowy majtki jednorazowe, lub siateczkowe koszula nocna do karmienia szlafrok kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic) dwa biustonosze do karmienia przybory toaletowe, ręczniki telefon i ładowarka książka do czytania, gdy dziecko śpi, Rzeczy dla MALUCHA maluch będzie ubrany w koszulki szpitalne, a jego ciuszki będą potrzebne dopiero na wyjście do domu. i wygląda na to ze ja nie będę potrzebować tych wszystkich podkładek, ale nic nie napisali o pieluszkach dla dziudziusia ![]() ![]() ![]() Edytowane przez mona1 Czas edycji: 2013-09-19 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
fioletową
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Dziękuje dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi
![]() ![]() ![]()
#114 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tutaj wiecej na ten temat jesli bede uzywac butelek, to na pewno bede sterylizowac, ale to ja ![]() Cytat:
duzo mycia, ale mysle, ze jak mozna nie miec kolek, to chyba warto ![]() moze sa jeszcze jakies inne antykolkowe, nie wiem, nie szukalam
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś to chyba takie gruszki były do kataru, zasysało się i już. Ale to potem zostawało w tej gruszce i jak to wyjąć ![]() A poza tym te gluty to tylko przy katarze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#117 |
Moderator
|
Odp: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014
Czesc dziewczyny
![]() Ja wlasnie leze w szpitalu ![]() ![]() ![]() Jak tylko wroce do domu to nadrobie watek i zaktualizuje liste, bo przez telefon troche ciezko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Odp: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014
Jakiś ciężki dzisiaj dzień. Dzieci w szkole dokazują. A ja 38, 2 goraczki. Głowa mi pęka, katar, gardło boli. Ale jak nie chorować jeśli połowa dzieci w zerówce kicha i kaszle. Idę na 17 do rodzinnego, żeby mnie zbadał i powiedział co i jak. Najgorsze że w pracy w razie potrzeby nie ma mnie kto zastąpić, bo dyrektor nawet pomocy mi nie zatrudnił w tym roku. :banghead:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() watkiem tez sie nie przejmuj
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.