Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz.2 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 25 40,98%
Rosną nam zdrowo i kopią nas mocno maluchy co mają rodzić się WIOSNĄ - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 3 4,92%
Jesień za oknem, liście z drzew spadają, a nasze maluszki się ujawniają - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 2 3,28%
Coraz większe nasze brzuszki, a w nich kopią już maluszki - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 15 24,59%
Z kompletowaniem wyprawki urwanie głowy- czy o tym będzie nasz wątek nowy?- Mamusie III/IV 2014 cz.3 0 0%
Półmetek za nami, wiosną będziemy mamami - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 16 26,23%
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-19, 08:35   #91
Brzuchatka
Raczkowanie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

zusbrHej Dziewczyny! witam serdecznie w nowym wątku!

Muszę się pochwalić, że już po zakupach jestem i mój brzuszek może swobodnie rosnąć. Kupiłam 2 pary leginsów (podobno)- wyglądają jak jeansy rurki. Każda para po 39,90 zł.
Na górę nic bo we wszystkim wyglądałam jak kluska (albo nie wlazłam).

Ogólnie bida z nędzą w sklepach sieciowych, muszę uderzyć w typowo dedykowane ciężarówkom.

Dziewczyny, do pępuszka dobry jest stary dobry spirytus bo zasusza kikut a nie wiecznie mokry jak po Octenisepcie. Octenisept może być ale właśnie dla mamy na krocze (opinie mam rodzących i pielęgniarki).

Co do kosmetyków - ja jestem strasznym uczuleniowcem więc nie podejrzewam, że dziecko będzie inne więc zainwestuję w te apteczne + spróbuję Babydream.

Proszek też zamierzam kupić "dziecięcy" bo sama sensitive używam. Wiadomo - bez płynu do płukania, bo sama mam tylko kilka wypróbowanych bo po reszcie mało mi tyłek nie oblezie.

A tak nawiasem mówiąc - nie wiem kto mojemu dziecięciu będzie te glutki wyciągał
Brzuchatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 08:43   #92
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Dzień dobry

U nas dziś piękne słońce, idziemy z Brzdącem na spacerro zaraz

Brzuchatka, tez myślałam, że się nei przełamię z wyciąganiem glutów. Ale daje radę Wiesz, kupsztale, gluty, ulewanie częściowo przetrwaionym mlekiem... można się przyzywczaić :P
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 08:44   #93
izabla
Rozeznanie

I ja dotarłam Mąż wczoraj znalazł na wyborcza.pl informację o bezpłatnych warsztatach http://bezpieczny-maluch.com.pl/ Uczestniczyła już któraś z Was? Wybieracie się? Ja wysłałam zgłoszenie, może będzie to przydatne. Dzisiaj w końcu muszę zadzwonić do swojego lekarza, bo przez roztargnienie na ostatniej wizycie zapomnieliśmy zapisać się na kolejną Dostałam skierowanie na test w kierunku HIV i zastanawiam się czy to też trzeba na czczo? Robiła może któraś z Was?
Stary 2013-09-19, 08:49   #94
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izabla Pokaż wiadomość
I ja dotarłam Mąż wczoraj znalazł na wyborcza.pl informację o bezpłatnych warsztatach http://bezpieczny-maluch.com.pl/ Uczestniczyła już któraś z Was? Wybieracie się? Ja wysłałam zgłoszenie, może będzie to przydatne. Dzisiaj w końcu muszę zadzwonić do swojego lekarza, bo przez roztargnienie na ostatniej wizycie zapomnieliśmy zapisać się na kolejną Dostałam skierowanie na test w kierunku HIV i zastanawiam się czy to też trzeba na czczo? Robiła może któraś z Was?
Ja robiłam ale miałam jeszcze wtedy glukoze na czczo więc musiałam być na czczo. kurcze szczerze mówiąc zawsze jak ide na badania krwi to ide głodna

Może zadzwoń i zapytaj u siebie czy musisz?

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 08:54   #95
margo80
Zakorzenienie

mam koleżankę pracującą w laboratorium i od niej wiem, że na wszystkie badania powinno się przychodzić na czczo.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 08:55   #96
Pralinka_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Podpaski, podkłady, nakładki jednorazowe na wc, majtki jednorazowe, patyczki do uszu z ogranicznikiem, linomag (krem,olejek,zel), sudocrem, ziajke kremik, gaziki, szczotke do butelki, obcinacz, nożyczki, grzebyk i szczotke, aspirator do noska, termometr do wody, gryzak, klips do smoczka, pojemnik na smoczek, czopki glicerynowe, sól fizjologiczna... to tak z grubsza częśc rzeczy już mam a leki typu przeciwgorączkowe czy na kolkę kupie dopiero po konsultacji z pediatra
Jestem zielona po tym co tutaj napisałyście po co podpaski? Nie mówcie, że po porodzie coś wylatuje?! Jeśli tak to co i ile dni to trwa? po co majtki jednorazowe? Po porodzie nie można mieć swoich majteczek tylko jakąś ceratę na ?!

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Może się komuś przyda moja lista zakupowa mam nadzieje że już wszystko na nią wciągnęłam :P To same drobiazgi :

Rzeczy dla mamy:
 Koszula nocna do karmienia 2 szt.
 Piżamki do karmienia 2 szt
 Koszula do porodu 1 szt.
 Szlafrok 2 szt
 Majtusie 3 szt.
 Skarpetki dla zmarzluchów takich jak ja
 Stanik do karmienia 2 szt.
 Wkładki laktacyjne do biustonosza
 Coś do krocza (ja zastanawiam się nad Tantum rosa albo balsam szostakowskiego)
 Kapcie
 Klapki pod prysznic
 Przybory toaletowe i kosmetyki codziennego uzytku
 Płyn do higieny intymnej
 3 paczki podkładów BELLA MAMA
 2 paczki podpasek
 Maść na obolałe brodawki
 Majtki poporodowe jednorazowe paczka -7szt
 Chusteczki higieniczne
 Chusteczki nawilżające
 Nakładki jednorazowe na wc
 Herbatka na laktacje
 Seni podkłady higieniczne 60x60 5szt
 Stopery do uszu

Rzeczy dla dziecka:
 mydełko
 smoczek
 szczotka do czyszczenia butelki
 klips do smoczka
 pudełko na smoczek
 termometr do wody
 Sudocrem
 żel do kąpieli, oliwka, krem - Linomag
 Krem pielegnacyjny - Ziajka
 płatki kosmetyczne do mycia buzi
 gaziki jałowe
 Octenisept (do pępuszka)
 patyczki do uszu z ogranicznikiem
 szczotka i grzebyk do włosów
 gruszka lub aspirator do noska
 nożyczki i cążki
 2 paczki pieluszek jednorazowych
 chusteczki nawilżające 2 paczki
 10 pieluch tetrowych kolorowych
 5 pieluch flanelowych
 podkłady do przewijania 10 szt
 Butelki
 sól fizjologiczna
 czopki glicerynowe
 herbatki koperkowa,rumiankowa

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

WY SOBIE NIE ŻARTUJECIE Z TYM ODKURZACZEM

Masz tu przykładowa listę ja oczywiście mam z 5 razy tyle rzeczy ale to juz tylko dlatego że nie mogłam sie pohamować i nie kupić

Ubranka dom rozmiary 56/62:
  • Body z krótkim 4szt
  • Body z długim 6szt
  • body bez rękawów 4 szt
  • Kaftaniki 4-6 szt
  • Pajacyki 8 szt
  • Grube pajacyki 2 szt (jeden grubszy może na wyjście ze szpitala )
  • Śpiochy/pół śpiochy/ spodenki 4-6 szt
  • Grubsze pół śpiochy 2szt
  • Sweterek , bluza 3 szt
  • Skarpetki 10 szt od najgrubszych po cieniutkie 0-3 miesięcy
  • Niedrabki 2 szt
  • Czapeczki po kąpieli 2 szt cienkie
  • Czapeczka gruba na zime 2 szt
  • Czapeczka średnia nie za cienka 2 szt
  • Kombinezon 2 szt jeden mały na wyjście drugi ciut większy
  • Rajstopki 2 szt
  • Rekawiczki , szalik ?
  • Śliniaki 6 szt
  • Sukieneczki nieograniczona ilość jeśli będzie córka
Do rodzenia szpital nie daje swojej koszuli? czym się różnią podkłady higieniczne od tych bella mama? Co się dzieje z brodawkami podczas karmienia? Rozumiem, że gdy dziecko ma zęby to może nam krzywde zrobić, ale dziąsłami? do czego się stosuje pieluchy flanelowe?

Liczę, że któraś obeznana w temacie mamusia mi wyjaśni, bo jestem zielona

http://fajnamama.pl/suwaczki/n54kcbg.png
Pralinka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 08:59   #97
uparta8210
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izabela
ja tak samo jak kate1623 na badania chodziłam z rana na głodomora, ale zawsze możesz zadzwonić i ci powiedzą czy musisz być na czczo.

Ja wczoraj i przed wczoraj miałam taki ból głowy że ledwo żyłam, ale to moja wina bo mało piłam wody, jakoś tak wszystko mam kwaśne w ustach. Żadna herbatka mi nie podchodziła ani kompot czy sok. Masakra jakaś, potem doszły mdłości potem to totalnie ten ból głowy mnie załatwił... piłam w nocy wodę, chyba ze 3 litry i dzisiaj już ok.

monkaa321 , baja_86 czekam na wasze relacje z wizyt i trzymam kciuki
uparta8210 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 09:00   #98
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Czy dziewczyny, którą mają już doświadczenie mogą powiedzieć coś na temat jakie butelki trzeba kupić na początek, bo wszędzie widzę coś takiego :
http://allegro.pl/philips-avent-zest...555610324.html

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 09:07   #99
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pralinka_90 Pokaż wiadomość
Jestem zielona po tym co tutaj napisałyście po co podpaski? Nie mówcie, że po porodzie coś wylatuje?! Jeśli tak to co i ile dni to trwa? po co majtki jednorazowe? Po porodzie nie można mieć swoich majteczek tylko jakąś ceratę na ?!

Do rodzenia szpital nie daje swojej koszuli? czym się różnią podkłady higieniczne od tych bella mama? Co się dzieje z brodawkami podczas karmienia? Rozumiem, że gdy dziecko ma zęby to może nam krzywde zrobić, ale dziąsłami? do czego się stosuje pieluchy flanelowe?

1. owszem, wylatuje. jednym mniej, innym więcej. nawet do 6 tygodni. i zmienia kolor w międzyczasie :P
2. majtki jednorazowe po to, żeby nie zabrudzić własnej bielizny, bo szkoda trochę. ale szczerze nie polecam tych ceratowych. ja miałam poprzednio majtki zrobione jakby z bandaża (ten sam materiał), przepierałam je, szybko schły i znów używałam. dobrze trzymały tę wielką podpachę na właściwym miejscu.
3. szpital to chyba niczego nie daje. wcale nie trzeba być w jakiejś ekstra koszuli, może być wielki stary T-shirt małża na przykład. coś, co jak się zabrudzi, to nie będzie żal wywalić.
4. podkłady higieniczne, to takie jakby cienkie ceraty, które rozkładasz na łóżko, żeby pościeli nie zabrudzić. jeden też miałam rozłożony na piłce, na której skakałam w czasie porodu. jak szedł obchód, to zawsze trzeba było mieć świeży podkład na łóżku i świeżą podpaskę włożoną, oczywiście bez majtek. strasznie u nas gonili, żeby wietrzyć krocze, ale ja jakoś lepiej się czułam w tych majtkach. bella mama to te grube podpaski.
5. dziecko uczy się ssania. raz zasysa mocno, innym razem słabiej. sutki nie są "zahartowane" i mogą na początku być mocno podrażnione.
6. pieluchy flanelowe zakładałam sobie na ramię, jak brałam dziecko do odbijania po karmieniu, żeby na mnie nie ulewało. podkładałam też pod pierś, żeby wchłaniała to, co ewentualnie pociekło dzieciaczkowi z ust. itp.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 09:19   #100
filupka
Rozeznanie

AW: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014

Jezeli chodzi o test HIV to ja nie bylam na czczo.
Jejku faktycznie jest tyle rzeczy o których nalezy pomyslec. Ja się pocieszam jedynie tym, że tu w Berlinie wszystko dla rodzacych i maluszka zapewnia szpital, ale po wyjsciu w domu tez musze te rzeczy miec

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 09:22   #101
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Dzień dobry

U nas dziś piękne słońce, idziemy z Brzdącem na spacerro zaraz

Brzuchatka, tez myślałam, że się nei przełamię z wyciąganiem glutów. Ale daje radę Wiesz, kupsztale, gluty, ulewanie częściowo przetrwaionym mlekiem... można się przyzywczaić :P
Co to za gluty Z nosa? Bo, że się ulewa to wiem
Zawsze to coś.
Tak sobie myślę, że gdybym szybciej poczytała takie wątki to chyba nie zdecydowałabym się na dziecko

Cytat:

Ja też nic nie wiem

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Czy dziewczyny, którą mają już doświadczenie mogą powiedzieć coś na temat jakie butelki trzeba kupić na początek, bo wszędzie widzę coś takiego :
A nie wystarczy jedna butelka
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 09:25   #102
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie się zapisałam na zajęcia w październiku myślę ze bardzo fajną akcję zrealizowali

Maja

Czytam
Stary 2013-09-19, 09:34   #103
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Co się dzieje z brodawkami podczas karmienia? Rozumiem, że gdy dziecko ma zęby to może nam krzywde zrobić, ale dziąsłami? do czego się stosuje
Margo wszystko ladnie juz napisala
Dodam tylko, ze podraznione, zaczerwienione brodawki moga byc, bo sie musza zahartowac, natomiast te krwawiace wynikaja ze zlej techniki karmienia. Najlepiej poczytac sobie przed porodem na ten temat, a w szpitalu prosic o pomoc. Mozna tez sie skonsultowac z doradca laktacyjnym.
Prawidlowego przystawienia do piersi trzeba sie nauczyc, tak jak wszystkiego innego.

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
A nie wystarczy jedna butelka
Po kazdym jedzeniu butelke trzeba wysterylizowac. To sobie wyobraz w nocy z jedna butelka. Zanim dziecko zje, umyjesz smoczek i butelke i wysterylizujesz, to niewiele czasu zostanie ci do nastepnego karmienia.
Poza tym jak dziecko bedzie starsze, to bedziesz zmieniac smoczki na te, ktore maja wieksze dziurki i wieksze butelki tez beda ci potrzebne.
(Na tydzien mamy zuzywaja srednio okolo 3 opakowan mleka modyfikowanego, zobacz sobie na ceny i policz, jak to cenowo wychodzi).

Mysle, ze takie zestawy dobrze sie sprawdzaja. Czesto mamy u mnie kupuja takie juz ze sterylizatorem, ktory wkladasz do mikrofalowki.

Dr Brown's tez sa bardzo fajne i antykolkowe.
Avent duzo mam kupuje

Te sterylizatory do mikrofalowki sa fajne, nie ma co sie zepsuc. Mozna uzywac takze do starszego dziecka, wysterylizowac te wszystkie lyzeczki, miseczki, kubeczki itp.

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2013-09-19 o 09:37 Powód: dopisek
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 09:40   #104
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:

Po porodzie trwa polog nawet do 2 miesiecy, w tym czasie wszystkie zmiany w organizmie dochodza do siebie, macica sie kurczy, goja sie rany poporodowe Z macicy wydzielaja sie wtedy ,,odchody'' , skrzepy krwi, sluzu Kobiety przechodza to roznie, u mnie akurat trwalo krotko No a majtki to po to, zeby nie zniszczy swojej bielizny Ja mialam takie jakby z bandaza i sie jeszcze fajnie rozciagaly, ze nic nie uwieralo

Co do szpitali, to nie wiem jak jest w pl, ja dostalam koszule, te majtki wlasnie, pieluszki dla maluszka i inne rzeczy

A co do karmienia to tak, dzidzius potrafi poranic sutki i to bardzo Sutki sa bardzo delikatne a dzidzius tez dopiero uczy sie je chwytac i ssac Ja niestety mialam ta przyjemnosc, ze az plakalam z bolu, tak mocno byly poranione ale wynikalo to bardziej ze zlego przystawiania

Edytowane przez asienka213
Czas edycji: 2013-09-19 o 09:43
asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 09:50   #105
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:

to zależy od szpitala.
niektóre dają koszule do porodu, podkłady i te podpaski gigantyczne podczas pobytu w szpitalu, inne nie. warto dopytać, jak to jest w szpitalu, w którym chcecie rodzić.
Cytat:
na początek kupiłam jedną z 150 ml Tommee tippee .
potem kupiłam jeszcze jedną małą i 250 ml
myślę, że na początek nie ma co szaleć z całym zestwem z prostej przyczyny - nie wiemy czy butelka i smoczek akurat z tego modelu będą pasowały naszemu maluchowi.
poza tym, jeśli bedziecie karmiły piersią butelka przez pierwsze 2 mce raczej się nie przyda. zgodnie z tym, co mówią w poradniach laktacyjnych przy kp dobrze jest nie uczyć dziecka picia z butelki do 6tygodnia.

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość

Po kazdym jedzeniu butelke trzeba wysterylizowac. To sobie wyobraz w nocy z jedna butelka. Zanim dziecko zje, umyjesz smoczek i butelke i wysterylizujesz, to niewiele czasu zostanie ci do nastepnego karmienia.
Poza tym jak dziecko bedzie starsze, to bedziesz zmieniac smoczki na te, ktore maja wieksze dziurki i wieksze butelki tez beda ci potrzebne.
(Na tydzien mamy zuzywaja srednio okolo 3 opakowan mleka modyfikowanego, zobacz sobie na ceny i policz, jak to cenowo wychodzi).

Mysle, ze takie zestawy dobrze sie sprawdzaja. Czesto mamy u mnie kupuja takie juz ze sterylizatorem, ktory wkladasz do mikrofalowki.

Avent duzo mam kupuje

Te sterylizatory do mikrofalowki sa fajne, nie ma co sie zepsuc. Mozna uzywac takze do starszego dziecka, wysterylizowac te wszystkie lyzeczki, miseczki, kubeczki itp.
powiem Wam, że sterylizowanie butelek robi się zgodnie z zaleceniami przez pierwszy miesiąc, później co drugie karmienie itd... zresztą same zobaczycie...

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:04   #106
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
powiem Wam, że sterylizowanie butelek robi się zgodnie z zaleceniami przez pierwszy miesiąc, później co drugie karmienie itd... zresztą same zobaczycie...
naprawde?
u nas sa inne zalecenia
sterylizuje sie zawsze i wszystko i na pewno duzo dluzej niz 1 miesiac
ale co kraj to obyczaj

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

a propos butelek to tylko napisalam, co u mnie jest najczesciej kupowane
d;a matek karmiacych butelka caly zestaw moze faktycznie niekoniecznie, ale imo jedna butelka to troche za malo
Stary 2013-09-19, 10:04   #107
Ela87
Zakorzenienie

Ja się zastanawiam po co mi siateczkowe majtki na porodówce, jak będę musiała podpaskę nosić
Jak mam wietrzyć kroczę, jak mi tam coś leci? Ma lecieć po koszuli?
Ale jestem nieogarnięta

Podobno sutki mogą też boleć ogólnie przez pracę gruczołów. Moja siostra mi mówiła, że wyła z bólu

Ja myślałam, że butelki wystarczy przelać wrzątkiem
No bo jak wypije dziecko mleko, od razu umyję butelkę wodą, to się fajnie umyje, więc czym ma się dziecko zatruć? Wodą? Bakterie są przecież wszędzie, nawet w powietrzu.

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:11   #108
mona1
Zadomowienie

Hello mamuśki
Trzymam kciuki za te które mają dziś wizyty
O jak dobrze ze jest wizaż i ten nasz wątek, nie wiem jak ja bym to wszystko dziewczyny ogarnęła bez Was

Cytat:
No i czy mamy które zamierzają karmić piersią też muszą się zaopatrywać w takie zestawy? Bo ja rozumiem że różnie może to być i życie może zweryfikować nasze plany i pokarmu np mogę nie mieć albo jeszcze coś innego się wydarzy co uniemożliwi mi KP i powinnam mieć jakąś butelkę na podorędziu, ale się zastanawiam czy też potrzebuję od razu takiego zestawu?

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
Ja się pocieszam jedynie tym, że tu w Berlinie wszystko dla rodzacych i maluszka zapewnia szpital, ale po wyjsciu w domu tez musze te rzeczy miec
szczęściarazazdroszczę , ciekawe czy kiedyś w PL doczekamy się takiej opieki medycznej

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o moją poduchę to pomijając fakt że tż starał mi się ją zabrać to spało mi się bosko
jaki kolor wybrałaś?

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Cześć. Witam się w nowej części. Mało się ostatnio odzywam, ale komputer mi sie zepsuł i jestem trochę odcięta od świata. Czytam was z telefonu ale pisanie z niego doprowadza mnie do szału.

Co do wyprawek się nie wypowiadam bo jestem w tym zupełnie zielona, ale liczę na listę na pierwszej stronie. Ja będę rodziła raczej pod koniec stawki więc mam jeszcze czas.

U mnie złe samopoczucie,mdłości i wymioty na szczęście już minęły. Tzn jeszcze czasami coś tam się zdarzy ale są to pojedyńcze przypadki. Niestety cały czas męczy mnie kaszel

Umówiłam się też na usg genetyczne. 1.10 o 10.30. Za taką przyjemność obejrzenia dzieciaczka skasują mnie 470zł. Następnego dnia mam wizytę u gina tylko na skontrolowanie wyników. Już się nie mogę doczekać.

Jak tylko komputer do mnie wróci to was nadrobie. Trzymam kciuki za zbliżające się wizyty.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cześć, fajnie że jesteś przyznam że cena usg genetycznego u Ciebie zwaliła mnie z nóg Może to cena za usg + badanie krwi (test Pappa) ?

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Najobszerniejszą listę miały mamy styczeń/luty więc brzydko im podkradłam jest już gotowa
tez mi się podobała ich lista, ale nie chciałam tak bezpośredni namawiać na skorzystanie z ich gotowca mam nadzieję że się nie obrażą

Cytat:
Dostałam skierowanie na test w kierunku HIV i zastanawiam się czy to też trzeba na czczo? Robiła może któraś z Was?
Ja razem z HIV robiłam ogólną morfologię więc byłam na czczo, ale do samego HIV raczej nie trzeba być na czczo
Stary 2013-09-19, 10:17   #109
mmhym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
bylam u lekarza i wszystko ok)) widzialam dzidzie, ma 5 cm, pokazywal mi nozki, raczki paluszki..cudny widok <3 nawet dostalam osobne zdjęcie nog bo ponoć wyjątkowo dlugie
krwiak jeszcze jest ale mniejszy i lekarz mowi, ze widac że sie wchlania , nadal mam brac tabletki luteine itd
jestem w 12 tygodniu

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Umówiłam się też na usg genetyczne. 1.10 o 10.30. Za taką przyjemność obejrzenia dzieciaczka skasują mnie 470zł. Następnego dnia mam wizytę u gina tylko na skontrolowanie wyników. Już się nie mogę doczekać.
Ja pitole! 460? nie szukałaś gdzieś troszkę taniej?

Cytat:
Dostałam skierowanie na test w kierunku HIV i zastanawiam się czy to też trzeba na czczo? Robiła może któraś z Was?
Ja wszytskie badania na infekcje robiłam po śniadanku, bo kolejka była za długa a babka w punkcie laboratoryjnym powiedziała, że te można

A powiedzcie czy zalanie wrzątkiem np butelki to wystarczająca sterylizacja czy trzeba gotować?

TeQiba, ja jeszcze mam taka propozycję, żeby zalecane badania przenieść do 3 postu, bo one chyba są mniej potrzebne a kalendarz będzie bardziej czytelny? Co myślisz?

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
szczęściarazazdroszczę , ciekawe czy kiedyś w PL doczekamy się takiej opieki medycznej
Musze powiedzieć, że u mnie w szpitalu ciuszki i pieluszki dla malucha potrzeba dopiero na wyjście

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 10:19   #110
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Co to za gluty Z nosa? Bo, że się ulewa to wiem
Zawsze to coś.
Tak sobie myślę, że gdybym szybciej poczytała takie wątki to chyba nie zdecydowałabym się na dziecko
Tak, chodzi o katar. I nie wyobrażam sobie jak to własnymi ustami można zasysać. Nie jeden rodzić opowiadał, że coś tam nie zadziałało, źle coś skręcił a potem masz smarki w buzi

Ciąża, poród, połóg a potem dziecko to nie są sprawy dla wrażliwych (niestety). Bo najpierw co miesiąc świecisz golizną u gina i cię obmacuje, potem to na oddziale obmacują Cię wszyscy, śluz, krew, pot... bleee Delikutaśna jestem.
Brzuchatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:26   #111
mona1
Zadomowienie

Cytat:

Avent duzo mam kupuje

Ciekawe te butelki Dr Brown's ten system "antykolkowy" mnie zachęca fajnie że wkleiłaś

Dziewczyny sprawdziłam na str internetowej szpitala w którym chcę rodzić i tam jest napisana wyprawka do szpitala i wygląda to tak:

Niezbędne dokumenty
dowód tożsamości
ubezpieczenie
NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)
karta przebiegu ciąży
oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)

Rzeczy dla MAMY

Na czas porodu:
koszula nocna,
pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
woda mineralna niegazowana
zegarek do określania czasu skurczów

Na okres poporodowy

majtki jednorazowe, lub siateczkowe
koszula nocna do karmienia
szlafrok
kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic)
dwa biustonosze do karmienia
przybory toaletowe, ręczniki
telefon i ładowarka
książka do czytania, gdy dziecko śpi,

Rzeczy dla MALUCHA

maluch będzie ubrany w koszulki szpitalne, a jego ciuszki będą potrzebne dopiero na wyjście do domu.

i wygląda na to ze ja nie będę potrzebować tych wszystkich podkładek, ale nic nie napisali o pieluszkach dla dziudziusia więc pewnie tak jak mmhym będę je potrzebować dopiero na wyjście zwracam honor, nie wszędzie stan służby zdrowia jest tak fatalny jak myślałam

Edytowane przez mona1
Czas edycji: 2013-09-19 o 10:28
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:26   #112
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Hello mamuśki

jaki kolor wybrałaś?
fioletową ale zastanawiam się nad poszewką żeby się nie pobrudziła

Maja

Czytam
Stary 2013-09-19, 10:31   #113
Pralinka_90
Raczkowanie

Dziękuje dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi nie wiedziałam, że tylu rzeczy nie wiem mam nadzieję, że na szkole rodzenia się wielu ciekawych rzeczy dowiem

http://fajnamama.pl/suwaczki/n54kcbg.png
Pralinka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:34   #114
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Ja myślałam, że butelki wystarczy przelać wrzątkiem
No bo jak wypije dziecko mleko, od razu umyję butelkę wodą, to się fajnie umyje, więc czym ma się dziecko zatruć? Wodą? Bakterie są przecież wszędzie, nawet w powietrzu.
To Twoje dziekco i bedziesz robic jak uwazasz
tutaj wiecej na ten temat

jesli bede uzywac butelek, to na pewno bede sterylizowac, ale to ja
Cytat:
Ciekawe te butelki Dr Brown's ten system "antykolkowy" mnie zachęca fajnie że wkleiłaś
Mamy bardzo chwala i naprawde mowia, ze ich dzieci nie mialy kolek
duzo mycia, ale mysle, ze jak mozna nie miec kolek, to chyba warto

moze sa jeszcze jakies inne antykolkowe, nie wiem, nie szukalam
Stary 2013-09-19, 10:40   #115
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez Brzuchatka Pokaż wiadomość
Tak, chodzi o katar. I nie wyobrażam sobie jak to własnymi ustami można zasysać. Nie jeden rodzić opowiadał, że coś tam nie zadziałało, źle coś skręcił a potem masz smarki w buzi

Ciąża, poród, połóg a potem dziecko to nie są sprawy dla wrażliwych (niestety). Bo najpierw co miesiąc świecisz golizną u gina i cię obmacuje, potem to na oddziale obmacują Cię wszyscy, śluz, krew, pot... bleee Delikutaśna jestem.
Super akurat jadłam
Kiedyś to chyba takie gruszki były do kataru, zasysało się i już. Ale to potem zostawało w tej gruszce i jak to wyjąć
A poza tym te gluty to tylko przy katarze Czy one są zawsze
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:40   #116
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
i wygląda na to ze ja nie będę potrzebować tych wszystkich podkładek, ale nic nie napisali o pieluszkach dla dziudziusia więc pewnie tak jak mmhym będę je potrzebować dopiero na wyjście zwracam honor, nie wszędzie stan służby zdrowia jest tak fatalny jak myślałam
W moim szpitalu ciuchy i pieluchy dla dziecka też dają, nawet na wyjście nie trzeba swoich, ale ja wezmę swoje. Pierwsze wyjście w swoim życiu, to musi być ładnie ubrane

Cytat:
To Twoje dziekco i bedziesz robic jak uwazasz
tutaj wiecej na ten temat

jesli bede uzywac butelek, to na pewno bede sterylizowac, ale to ja

Mamy bardzo chwala i naprawde mowia, ze ich dzieci nie mialy kolek
duzo mycia, ale mysle, ze jak mozna nie miec kolek, to chyba warto

moze sa jeszcze jakies inne antykolkowe, nie wiem, nie szukalam
Mi się tak wydawało, oczywiście poczytam dzięki

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:45   #117
teQiba
Moderator

Odp: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014

Czesc dziewczyny
Ja wlasnie leze w szpitalu Dostalam plamienia rano i strasznie sie wystraszylam, ale na szczescie dzidzius zyje i ma sie dobrze Poniewaz zanim sie wyszykowalam i dojechalam do szpitala, plamienia ustaly to mam wrazenie ze maja mnie tu troche za symulantke - no ale po ostatnim poscie przeklete_pragnienia balam sie to zbagatelizowac
Jak tylko wroce do domu to nadrobie watek i zaktualizuje liste, bo przez telefon troche ciezko
Stary 2013-09-19, 10:47   #118
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
naprawde?
u nas sa inne zalecenia
sterylizuje sie zawsze i wszystko i na pewno duzo dluzej niz 1 miesiac
ale co kraj to obyczaj

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

a propos butelek to tylko napisalam, co u mnie jest najczesciej kupowane
d;a matek karmiacych butelka caly zestaw moze faktycznie niekoniecznie, ale imo jedna butelka to troche za malo
to nie chodzi o zalecenia, ale o praktykę na początku robi się wszystko zgodnie z zaleceniami; a później... zresztą same się przekonacie

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:49   #119
amelka2006
Raczkowanie

Odp: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014

Jakiś ciężki dzisiaj dzień. Dzieci w szkole dokazują. A ja 38, 2 goraczki. Głowa mi pęka, katar, gardło boli. Ale jak nie chorować jeśli połowa dzieci w zerówce kicha i kaszle. Idę na 17 do rodzinnego, żeby mnie zbadał i powiedział co i jak. Najgorsze że w pracy w razie potrzeby nie ma mnie kto zastąpić, bo dyrektor nawet pomocy mi nie zatrudnił w tym roku. :banghead:

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-19, 10:50   #120
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Ja wlasnie leze w szpitalu Dostalam plamienia rano i strasznie sie wystraszylam, ale na szczescie dzidzius zyje i ma sie dobrze Poniewaz zanim sie wyszykowalam i dojechalam do szpitala, plamienia ustaly to mam wrazenie ze maja mnie tu troche za symulantke - no ale po ostatnim poscie przeklete_pragnienia balam sie to zbagatelizowac
Jak tylko wroce do domu to nadrobie watek i zaktualizuje liste, bo przez telefon troche ciezko
Duzo zdrowia , nikim sie nie przejmuj, lez i odpoczywaj
watkiem tez sie nie przejmuj

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości