dziewczynki z Irlandii!!!! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-03-18, 17:30   #91
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

Cytat:
Napisane przez Ananke
To ja sobie znowu pomarudze, tym razem chodzi o jedzenie! Od 3 tyg. (czyli tyle tu jestem) mam koszmarne problemy z cerą! (zawsze miałam, ale teraz to się znacznie nasiliło) Czoło które miałam gładkie i bez problemów (jedyne takie miejsce na twarzy), teraz wygląda strasznie: krostki, grudki.. nie mówiąc o innych miejscach gdzie pojawiły się wulkany! Jestem pewna, że to z jedzenia, szczególnie chleba tostowego. Wiadomo, na początku kupuje się jedzenie w marketach i to tanie (made in tesko), zjada gorące kubki, jakieś sosy do ryżu, makaronu. A to wszystko to jedne wielkie gówno.
Dlatego pytam jak wy się odżywiacie? Czy też uważacie, że tu jedzenie jest gorsze. Jakie produkty macie sprawdzone i godne polecenia.
Ja tez sadze ze jedzenie jest gorsze (mieso i chleb szczegolnie).Teraz juz sie przyzwyczailam do niego ,ale napoczatku mi bardzo nie smakowalo.Zawsze mozesz kupywac rzeczy w polskim albo litewskim sklepie.Ja zaopatruje sie tam glownie w wedliny i chleb , ale dostepnych jest naprawde duzo produktow(min smietana ,twarog , maslo , kapusta kiszona i ogorki itd).Staram sie nie kupywac gotowych produktow , kombinuje sama ostatnio glownie z warzywami (mieszkam z wegetarianami wiec od nich biore przepisy).
podziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-18, 18:15   #92
joanna26
Raczkowanie

GG do joanna26

no własnie jedzenie, chyba bede tylko w polskich sklepach kupowac ale czy tam nie jest drogo? ja mam wrazliwy zolądek i nie moge jesc zadnych fast food, lub gotowych zupek i innych swinstw. A nie ma jakiegos targu gdzie sie kupuje warzywa czy cosik?hihi-co jak co ale u nas handle są najlepsze hehe i tanie. A co do pogody to tez sie obawiam bo ja nie lubie zimna-i musze miec slonce i ciepełko-a jak tam nie ma lata to po co mi te morze jak nie moge sie poopalac hihi.
joanna26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-18, 19:46   #93
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Nie jest tu az tak zle z ta pogoda .Moze upalow nie ma ale mrozow tez nie.A co do warzyw to jest duzo miejsc zeby kupic targ tez jest.
Stary 2006-03-19, 15:27   #94
Dzika Wiśnia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez podziomka
Nie jest tu az tak zle z ta pogoda .Moze upalow nie ma ale mrozow tez nie.A co do warzyw to jest duzo miejsc zeby kupic targ tez jest.
Widzę, że coraz więcej Wizażanek jest już na Zielonej Wyspie, lub planuje tu przyjechać Ja jestem tu już 8 miesięcy i przyzwyczaiłam się, zarówno do jedzenia, jak i klimatu. Jeśli się chce, to naprawdę można zrobić coś przysznego i pożywnego do jedzenia. Coraz więcej jest polskich sklepów, a i w irlandzkich sklepach można znaleźć dobre produkty. Nikt normalny przecież nie będzie żył latami na zupkach z torebki A poza tym... W Irlandii jest już wiosna! I to od dłuższego czasu Pełno kwiatów w ogródkach i parkach, aż miło popatrzeć Szkoda tylko, że słońca coś ostatnio za mało...

Dzika Wiśnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-19, 21:04   #95
joanna26
Raczkowanie

GG do joanna26

mam nadzieje ze moj chłopak znadzie pracę-moj kolega ma popytac sie u siebie czy go nie przyjmą, a ponoc potrzebni są fachowcy,tzn. moj chłopak umie kafelkowac, klasc panele, tapety,zna sie na elektryce, instalacji wodnej, itp, zna sie takze na komputerach bardzo dobrze-jedyny minus to to ze nie umie za bardzo angielskiego,ale mam nadzieje ze znajdzie pracę, bo moj kolega tez nie znal ang. a pracuje w firmie budowlanej-oby sie udało, jak to jest z pracą dla mężczyzn????
Stary 2006-03-27, 17:52   #96
Little_Shee
Zadomowienie

podbijam wątek. wciąż chłonę wszystko dot. Irlandii

moj emigrancki blog

my world
Little_Shee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-27, 19:05   #97
Martini:)
Raczkowanie

GG do Martini:)

Cześc wszystkim Jestem Martyna i właśnie się wybieram do Irlandii no może jescze nie już, ale ciaglę się oswajam z tą myslą... 24 maja jade z TŻ do Kilkee mamy tam nagrana pracę na 3 m-ce... i powiem szczerze ze strasznie się boję... wlaśnie zaczęłam sporządzać listę niezbędnych rzeczy i podsunęłyście mi wiele pomysłow za co baaardzo dziekuje ale licze na dalsza pomoc.. jak mi sie tylko cos nasunie to będe pisac wiec w sumie od razu... zastanaiwam sie jak tam jest z netem.. chce zabrac laptopa.. tyle ze nie wiem czy zdecydowac sie na net przez komorke czy moze eraconnect, albo jakies tego typu podobne cuda? Mam jeszcze w sumie spporo czasu, ale co byście poleciły?

Pozdrawiam serdecznie, buziaki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-27, 19:59   #98
_wanilka_
Raczkowanie

GG do _wanilka_ Wyślij wiadomość przez MSN do _wanilka_

Cześć Dziewczynki
Ja z moim TŻ-tem też chcielibysmy jechac do Irlandii. ...Ni byliśmy eszcze ale stwierdzamy, ze to będzie chyba najlepsze rozwiązanie ponieważ studiujemy i w wakacje musimy większą część zarobić by się utrzymać na studiach.

ALe nie mamy tam nikogo kto mógłby nam pomóc czy poradzić.
My najwcześniej możemy tam być 28 maja..no i aż do konca września.
Pworadzcie proszę jak szukać pracy...czy już teraz przez jakieś strony, a może dopiero tam iśc do biura pośrednictwa. (a może Wy wiecie, ze ktoś szuka ludzi do pracy na sezon?)
..no i jak załatwiać tam meiskznaie itp.??
Pomóżcie proszę...
_wanilka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-29, 01:08   #99
Ash
Wtajemniczenie

Mam ten sam problem co Martini Jade na wakacje
Chcę zabrac laptopa i tam na miejscu kupic jakis telefon na karte (odpada wtedy roaming) i moze wlasnie jakies "stale łącze" typu polski iPlus czy eraconnect.Orientujecie sie, czy mozna kupic takie cosik do telefonu na karte, w jakiej sieci jest najkorzystniej i ile to kosztuje?
Ash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-01, 21:54   #100
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Praca www.fas.ie
Mieszkania www.daft.ie
Ja przed wyjazdem poczytalam wypowiedzi innych ludzi na forach np . www.twojairlandia.pl www.polskidublin.com .Jesli chodzi o karty do komorek to ja mam z sieci O2 (mieli tansze polaczenia do Polski a teraz obnizyli cene za sms ) , nie wiem jak inne siecie , bo prawie wszyscy znajomi maja O2(jest jeszcze Meteor i Vodafone).Jesli chodzi o internet to ja mam staly net(cos jak neostrada).Laptopa nie mam podlaczonego do neta , a jak chce to sie lacze przez kabel to tamtego kompa.
www.O2.ie to strona tej sieci wiec tam sprawdzice czy cos jest na temat neta.
Stary 2006-04-10, 23:05   #101
joanna26
Raczkowanie

GG do joanna26

co tu tak cicho-czyżby nikogo nie było w Irlandii????Dziewczyny mam lot na 14 kwietnia-aaaaaaa-rany julek-juz widze to pakowanie!!! straszne-moj chłopak przyleci 3 maja, napewno będę szukac towarzyszek!Odezwać się !!!!!!!!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-11, 12:14   #102
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Ja juz zapraszalam na kawe.
Stary 2006-04-11, 14:44   #103
Ananke
Rozeznanie

Ja ponownie wracam do Irlandii w maju (o ile znowu coś nie skomplikuje moich planów)
Musiałam wrócić na 2 miechy do Polski (komplikacje zdrowotne).
Nie wiem czy zdecydujemy się zostać w Irlandii dłużej. Oboje z mężem chcemy docelowo jechać gdzie indziej (może Anglia - choć to nie szczyt moich marzeń )
Ananke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-11, 18:22   #104
Little_Shee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ananke
Ja ponownie wracam do Irlandii w maju (o ile znowu coś nie skomplikuje moich planów)
Musiałam wrócić na 2 miechy do Polski (komplikacje zdrowotne).
Nie wiem czy zdecydujemy się zostać w Irlandii dłużej. Oboje z mężem chcemy docelowo jechać gdzie indziej (może Anglia - choć to nie szczyt moich marzeń )
Ananke jeśli można spytac, to czemu nie chcecie się zdecydować na dłuższy pobyw w Irlandii??

moj emigrancki blog

my world
Stary 2006-04-13, 13:55   #105
Ananke
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Little_Shee
Ananke jeśli można spytac, to czemu nie chcecie się zdecydować na dłuższy pobyw w Irlandii??
Powodów jest kilka, ważniejszych i mniej istotnych.
Główny powód: Do Irlandii trafiliśmy trochę przez przypadek. Od początku była traktowana jako kraj przejściowy. Mieliśmy inne plany i mamy zamiar dążyć do ich realizacji.
Ananke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-14, 12:55   #106
joanna26
Raczkowanie

GG do joanna26

to już dziś lecęęę!!!!!!!!!aaaaa! jakoś wogóle to do mnie nie dociera!wydaje mi sie że lece na wakcje! juz widzę jak sie dziś popłaczę, bo rodzinka będzie napewno płakać. Ojej.
Stary 2006-04-14, 13:38   #107
Little_Shee
Zadomowienie

joasiu, szczęsliwej drogi jak już zajedziesz na miejsce i będziesz miała możliwość skorzystania z netu to skrobnij kilka słów jak ci się podoba i w ogóle

moj emigrancki blog

my world
Stary 2006-04-18, 15:28   #108
Sisteronaise
Raczkowanie

Serdecznie pozdrawiam z Galway! Jestem tutaj od stycznia na stypednium!
Sisteronaise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-19, 20:25   #109
_wanilka_
Raczkowanie

GG do _wanilka_ Wyślij wiadomość przez MSN do _wanilka_

Kochane dziewczynki..po setkach wysłanych CV w koncu ktoś chce się ze mną i moim TŻ-tem umówić na rozmowe kwalifikacyjną prze ztel. ..i bardzo się boję.
Macie jakieś doswiadczenia o co zazwyczaj pytają..i czy trudno zrozumiec ich akcent...zależy nam na tym i nie chciałabym zeby coś nas baaardzo zaskoczyło..
Za wsezlkie wskazówki i informacje będe wdzięczna!
_wanilka_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-21, 10:48   #110
Irysekk
Rozeznanie

Hej ja właśnie wróciłam z Irlandii ... byłam tam tylko 11 dni ale kraj mi się bardzo spodobał . Czułam się tam lepiej niz w Polsce I jak tylko skończe szkołe to mam zamiar się tam przenieść. Nawet mnie ich jedzenie nie odstraszyło bo nie jest takie tragiczne jak myslalam. Jedyna rzecz która mi nie odpowiadała a właściwie mojej skórze to woda :/' Uczulała mnie straszliwie na twarzy a na ciele wyschła mi skóra. No ale teraz juz wszytsko wraca do normy Polaków jest bardzo dużo i coraz ciężej jest o prace ale wierze że jak ktoś chce i ma silną wole to i tak ją znajdzie

Irysekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-22, 19:46   #111
Isia83
Zadomowienie

Dziewczyny kochane, z nieba mi spadłyście, Wy i ten wątek
Otóż od pewnego czasu mój TŻ zaczął intensywnie myśleć o pracy wakacyjnej za granicą, tak intensywnie, że już nawet sprawdzał ceny lotów... No i koniecznie chce jechać do Irlandii. Głównie dlatego, że ma tam kuzyna(ale on też tam jest dopiero od paru miesięcy, z tym że ma już pracę). Jako że jest strasznym optymistą chce jechać nie mając żadnej pracy nagranej, po prostu w ciemno :/ Najgorsze jest to, że może jechać dopiero 30 czerwca, jak zamknie sesję a zdążyłam się już tu doczytać, że wtedy o prace najtrudniej.
No i chciałam Was zapytać, co o tym sądzicie? O niego się w sumie nie boję, bo jest wiele stanowisk, na których dalby sobie radę. Jest na 2 roku fizjoterapii, więc mógłby pracować w jakimś domu opieki, domu starców, czy czymś takim, mógłby pracować fizycznie (jakaś budowa itp.) bo studiuje też AWF na 4 roku, więc jakimś chucherkiem nie jest. Ale boję się bardziej o siebie Ja studiuję tylko język czeski, skończyłam ogólniak, więc możliwości mam dużo mniejsze. Mogłabym pracować jako kelnerka, sprzątaczka, pokojówka i na tym się opcje kończą chyba. Obydwaj znamy angielski na poziomie komunikatywnym (ja trochę lepiej, 4 lata temu zdałam z ang.maturę pisemną na 4 i ustną na 5 to coś jeszcze pamiętam).

On strasznie chciałby, żebyśmy pojechali razem (ja rzecz jasna też), ale ja jestem pełna obaw, (zwłaszcza po lekturze tego wątku). Głównie o moją osobę, czy uda mi się znaleźć pracę... Bo sądzę , że jemu się uda. Ale nie wiem, czy z jego pensji będziemy w stanie sie tam utrzymać
Napiszcie proszę, co o takim wyjeździe sądzicie. Bo ja cały czas jestem sceptycznie nastawiona, a on najchętniej już jutro zamawiałby bilety...

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-07, 15:36   #112
...:::chin:::...
Rozeznanie

Thumbs up Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

mi sie podoba, bo kraj jest przepiekny! slusznie zwa go ''zielona wyspa''...
zieleni duzo, krajobrazy piekne i zroznicowane, ja w dodatku mieszkam nad morzem, niedaleko klifow (w Dublinie). jest slicznie! chociaz centrum miasta - Boze, widzisz, a nie grzmisz! po prostu makabra! brudno jak w smietniku! Ajrysze mili, ale malo ich, prawie wszedzie mozna Polakow spotkac. pozdrawiam
Stary 2006-05-08, 15:56   #113
Raczkowanie

Hello dziewczynki?? Jak tam pogoda w Irlandii?? bo u nas pieknie a ja juz powoli zabieram sie do pakowania (nie mam pojecia jak sie zmieszcze) wylatuje z Polski 24 ... pozdrawiam, Martini
Martini:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-08, 16:44   #114
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Dzis kiepska : cieplo , ale pada A dokad dokladnie jedziesz(jakie miasto)??
Stary 2006-05-08, 18:57   #115
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez podziomka
Dzis kiepska : cieplo , ale pada A dokad dokladnie jedziesz(jakie miasto)??
czyli taka jak zwykle ?? myslisz ze przez cale wakacje taka bedzie?? woiem, ze to nie najwazniejsze ale bede tym bardziej tesknic za słoneczna Polska... Wybieram sie do kilkee... i nie ma pojecia co mam zabrac, a wiem, ze juz powinnam sie tym zajac
Stary 2006-05-08, 19:26   #116
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Tu jest dosc cieplo. Moze jakies cieply sweterek sie czasem przyda ,ale ogolnie fajna pogoda.
Stary 2006-05-08, 20:20   #117
Raczkowanie

Mysle, ze calkiem sporo tych sweterków bede musiała wziac na 3 miesiace.. ale jakoś sobie poradze (chyba? ) w razie "wu" bede pytac .. pozdrawiam jescze z Polski, buziaki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-05-10, 16:27   #118
Isia83
Zadomowienie

Przepraszam za zaśmiecanie, ale pożalić się troszkę chciałam.
Moje uparte kochanie postawiło jednak na swoim i w niedzielę kupiło bilet na samolot do Irlandii na 24 czerwca... I ja teraz cały czas biję się z myślami, co mam zrobić. Strasznie chciałabym pojechać z nim, bo eozstanie na ponad 2 miesiące byłoby dla mnie ciężkie (już przez rok akadem. widujemy się tylko raz w miesiącu-studia w różnych miastach). Ale strasznie się boję, że zainwestuję w to duże pieniądze, które mi się nie zzwrócą, bo nie znajde pracy Nie mam natury optymistki niestety, wiem, ze czerwiec to najgorszy okres, ale z drugiej strony chciałaby pojechać zobaczyć jak tam jest, i pobyć z moim misiem. No i nie wiem... Najgorsze, że musze się szybko zdecydować, jak chcę zdążyć zarezerwować tanio bilet...
Ja chyba zwariuję, albo przynajmniej osiwieję...

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-14, 13:21   #119
Szczypta Chili
Zadomowienie

GG do Szczypta Chili

DOstałam właśnie propozycję pracy w jakimś ośrodku Delphi Adventure Centre and Mountain Resort & Spa niedaleko Galway. Mam pracować tam jako zdaje sie pokojówka. Trochę obawiam się jednak wyjazdu, szczególnie z powodu 3-tygodniowego okresu próbnego. Mój angielski jest niezły ale często zapominam słówek, do tego nie wiem na ile język w Irlandii różni się od typowego angielskiego. Może jest ktoś z okolic tego miasta???
Wielkiej Depresji.
Naszą wielką wojną jest wojna duchowa.
Naszą wielką depresją jest życie.

Szczypta Chili jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-16, 19:46   #120
Malla
Nie depcze krokusów

Długi ten okres próbny - nie zapłacą Ci za niego jak się okaże, że Cię przyjmą?

Czy paszport jest niezbędny do wyrobienia papierów typu konto w banku, PPS? Nie mam paszportu, ale przecież jesteśmy w UE... Ja w ogóle jestem jakaś taka niezaradna, a zamierzam pchać się za granicę, eeech
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości