![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
no własnie jedzenie, chyba bede tylko w polskich sklepach kupowac ale czy tam nie jest drogo? ja mam wrazliwy zolądek i nie moge jesc zadnych fast food, lub gotowych zupek i innych swinstw. A nie ma jakiegos targu gdzie sie kupuje warzywa czy cosik?hihi-co jak co ale u nas handle są najlepsze hehe i tanie. A co do pogody to tez sie obawiam bo ja nie lubie zimna-i musze miec slonce i ciepełko-a jak tam nie ma lata to po co mi te morze jak nie moge sie poopalac hihi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
Nie jest tu az tak zle z ta pogoda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
mam nadzieje ze moj chłopak znadzie pracę-moj kolega ma popytac sie u siebie czy go nie przyjmą, a ponoc potrzebni są fachowcy,tzn. moj chłopak umie kafelkowac, klasc panele, tapety,zna sie na elektryce, instalacji wodnej, itp, zna sie takze na komputerach bardzo dobrze-jedyny minus to to ze nie umie za bardzo angielskiego,ale mam nadzieje ze znajdzie pracę, bo moj kolega tez nie znal ang. a pracuje w firmie budowlanej-oby sie udało, jak to jest z pracą dla mężczyzn????
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
podbijam wątek. wciąż chłonę wszystko dot. Irlandii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Cześc wszystkim
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie, buziaki ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczynki
![]() Ja z moim TŻ-tem też chcielibysmy jechac do Irlandii. ...Ni byliśmy eszcze ale stwierdzamy, ze to będzie chyba najlepsze rozwiązanie ponieważ studiujemy i w wakacje musimy większą część zarobić by się utrzymać na studiach. ALe nie mamy tam nikogo kto mógłby nam pomóc czy poradzić. My najwcześniej możemy tam być 28 maja..no i aż do konca września. Pworadzcie proszę jak szukać pracy...czy już teraz przez jakieś strony, a może dopiero tam iśc do biura pośrednictwa. (a może Wy wiecie, ze ktoś szuka ludzi do pracy na sezon?) ..no i jak załatwiać tam meiskznaie itp.?? Pomóżcie proszę... |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Mam ten sam problem co Martini
![]() Chcę zabrac laptopa i tam na miejscu kupic jakis telefon na karte (odpada wtedy roaming) i moze wlasnie jakies "stale łącze" typu polski iPlus czy eraconnect.Orientujecie sie, czy mozna kupic takie cosik do telefonu na karte, w jakiej sieci jest najkorzystniej i ile to kosztuje? |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Praca www.fas.ie
Mieszkania www.daft.ie Ja przed wyjazdem poczytalam wypowiedzi innych ludzi na forach np . www.twojairlandia.pl www.polskidublin.com .Jesli chodzi o karty do komorek to ja mam z sieci O2 (mieli tansze polaczenia do Polski a teraz obnizyli cene za sms ) , nie wiem jak inne siecie , bo prawie wszyscy znajomi maja O2(jest jeszcze Meteor i Vodafone).Jesli chodzi o internet to ja mam staly net(cos jak neostrada).Laptopa nie mam podlaczonego do neta , a jak chce to sie lacze przez kabel to tamtego kompa. ![]() www.O2.ie to strona tej sieci wiec tam sprawdzice czy cos jest na temat neta. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
co tu tak cicho-czyżby nikogo nie było w Irlandii????Dziewczyny mam lot na 14 kwietnia-aaaaaaa-rany julek-juz widze to pakowanie!!! straszne-moj chłopak przyleci 3 maja, napewno będę szukac towarzyszek!Odezwać się !!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Ja juz zapraszalam na kawe.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Ja ponownie wracam do Irlandii w maju (o ile znowu coś nie skomplikuje moich planów)
![]() Musiałam wrócić na 2 miechy do Polski (komplikacje zdrowotne). Nie wiem czy zdecydujemy się zostać w Irlandii dłużej. Oboje z mężem chcemy docelowo jechać gdzie indziej (może Anglia - choć to nie szczyt moich marzeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Główny powód: Do Irlandii trafiliśmy trochę przez przypadek. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
to już dziś lecęęę!!!!!!!!!aaaaa! jakoś wogóle to do mnie nie dociera!wydaje mi sie że lece na wakcje! juz widzę jak sie dziś popłaczę, bo rodzinka będzie napewno płakać. Ojej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
joasiu, szczęsliwej drogi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Serdecznie pozdrawiam z Galway! Jestem tutaj od stycznia na stypednium!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Kochane dziewczynki..po setkach wysłanych CV w koncu ktoś chce się ze mną i moim TŻ-tem umówić na rozmowe kwalifikacyjną prze ztel. ..i bardzo się boję.
Macie jakieś doswiadczenia o co zazwyczaj pytają..i czy trudno zrozumiec ich akcent...zależy nam na tym i nie chciałabym zeby coś nas baaardzo zaskoczyło.. Za wsezlkie wskazówki i informacje będe wdzięczna! |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Hej ja właśnie wróciłam z Irlandii ... byłam tam tylko 11 dni ale kraj mi się bardzo spodobał . Czułam się tam lepiej niz w Polsce
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny kochane, z nieba mi spadłyście, Wy i ten wątek
![]() ![]() Otóż od pewnego czasu mój TŻ zaczął intensywnie myśleć o pracy wakacyjnej za granicą, tak intensywnie, że już nawet sprawdzał ceny lotów... No i koniecznie chce jechać do Irlandii. Głównie dlatego, że ma tam kuzyna(ale on też tam jest dopiero od paru miesięcy, z tym że ma już pracę). Jako że jest strasznym optymistą chce jechać nie mając żadnej pracy nagranej, po prostu w ciemno :/ Najgorsze jest to, że może jechać dopiero 30 czerwca, jak zamknie sesję a zdążyłam się już tu doczytać, że wtedy o prace najtrudniej. No i chciałam Was zapytać, co o tym sądzicie? O niego się w sumie nie boję, bo jest wiele stanowisk, na których dalby sobie radę. Jest na 2 roku fizjoterapii, więc mógłby pracować w jakimś domu opieki, domu starców, czy czymś takim, mógłby pracować fizycznie (jakaś budowa itp.) bo studiuje też AWF na 4 roku, więc jakimś chucherkiem nie jest. Ale boję się bardziej o siebie ![]() On strasznie chciałby, żebyśmy pojechali razem (ja rzecz jasna też), ale ja jestem pełna obaw, (zwłaszcza po lekturze tego wątku). Głównie o moją osobę, czy uda mi się znaleźć pracę... Bo sądzę , że jemu się uda. Ale nie wiem, czy z jego pensji będziemy w stanie sie tam utrzymać ![]() Napiszcie proszę, co o takim wyjeździe sądzicie. Bo ja cały czas jestem sceptycznie nastawiona, a on najchętniej już jutro zamawiałby bilety... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
![]()
mi sie podoba, bo kraj jest przepiekny! slusznie zwa go ''zielona wyspa''...
zieleni duzo, krajobrazy piekne i zroznicowane, ja w dodatku mieszkam nad morzem, niedaleko klifow (w Dublinie). jest slicznie! chociaz centrum miasta - Boze, widzisz, a nie grzmisz! po prostu makabra! brudno jak w smietniku! Ajrysze mili, ale malo ich, prawie wszedzie mozna Polakow spotkac. pozdrawiam ![]()
#113 |
Raczkowanie
|
Hello dziewczynki?? Jak tam pogoda w Irlandii?? bo u nas pieknie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Dzis kiepska : cieplo , ale pada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Tu jest dosc cieplo.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Mysle, ze calkiem sporo tych sweterków bede musiała wziac na 3 miesiace.. ale jakoś sobie poradze (chyba?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Przepraszam za zaśmiecanie, ale pożalić się troszkę chciałam.
Moje uparte kochanie postawiło jednak na swoim i w niedzielę kupiło bilet na samolot do Irlandii na 24 czerwca... ![]() ![]() Ja chyba zwariuję, albo przynajmniej osiwieję... |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
DOstałam właśnie propozycję pracy w jakimś ośrodku Delphi Adventure Centre and Mountain Resort & Spa niedaleko Galway. Mam pracować tam jako zdaje sie pokojówka. Trochę obawiam się jednak wyjazdu, szczególnie z powodu 3-tygodniowego okresu próbnego. Mój angielski jest niezły ale często zapominam słówek, do tego nie wiem na ile język w Irlandii różni się od typowego angielskiego. Może jest ktoś z okolic tego miasta???
#120 |
Nie depcze krokusów
|
Długi ten okres próbny - nie zapłacą Ci za niego jak się okaże, że Cię przyjmą?
Czy paszport jest niezbędny do wyrobienia papierów typu konto w banku, PPS? Nie mam paszportu, ale przecież jesteśmy w UE... Ja w ogóle jestem jakaś taka niezaradna, a zamierzam pchać się za granicę, eeech |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.