![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: religijny dylemacik w szkole
Cytat:
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie zastanawiam się na forum co powinien czy nie powinien robić człowiek niewierzący, bądz wierzący inaczej niż ja, nie pytam jakie są jego rozważania na temat mojej wiary i oczekuję wzajemności. Bardzo proste.
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Wierzącym katolikom też się wydaje (bo na pewno nie wiedzą), więc różnicy jakościowej nie widzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale o to, że wyznawca jakiegos wyznania, w tym wypadku katolik, godzi się na przestrzeganie okreslonych zasad i nie rozumiem co jest takiego fajnego w wyśmiewaniu ich.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-11-18 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie się robić tego nie powinno, ale w XXI wieku wielu ludziom wydaje się dziwne, że są osoby wierzące w to, że Bóg interesuje się ich pożyciem seksualnym i kiedy pranie wstawiły. Trudno takiemu zdziwieniu niekiedy nie dać wyrazu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po prostu mam wrażenie, że katolicyzm w głównej mierze opiera się na wierze w Kościół i to co on ogłosił przez wieki, a Bóg jest tutaj kwestią drugorzędną - tak odbieram akurat to wyznanie i niektóre inne. Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2013-11-18 o 12:10 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe jakby to wyglądało w drugą stronę, gdybym w tym wątku pare razy się zdziwiła, że ktoś może nie byc katolikiem, jak to w ogóle jest mozliwe. I co ci niewierzący musza mieć w głowie ![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie sposób się nie zgodzić. A to niby dlaczego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
czyli trochę mnie rozumiesz?
![]() A. no jeśli nie wiesz, to wszytsko jasne. Cytat:
To byłoby z mojej strony wszystko na ten temat.
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Niezbyt miło to jest, kiedy ksiądz dzieci molestuje, a cała góra hierarchii to kryje. Ciekawe, co wtedy robi Bóg, praniem, zakupami i antykoncepcją taki zajęty...?
Dla mnie to są absurdy, od lat tak twierdzę i nie uważam, żebym kogoś raniła takimi sądami. Ranią fakty i rzeczywistośc, a nie co ktoś tam w necie pisze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wątek widzę się przerodził w pole dyskusji religijno-światopoglądowej. To ja też wtrącę swoje 3 grosze i powiem, że ja się dziwię, że można się dziwić temu w co wierzą inni. Mi jest absolutnie obojętne czy ktoś jest katolikiem, adwentystą, czy ateistą. Tak samo jak nie wnikam i nie analizuję tego czy ktoś woli blondynów czy brunetów albo różowy czy niebieski. No przecież co to za różnica dla mojego życia. Mogę tylko powiedzieć, że znam przedstawicieli tak katolicyzmu, jak i wielu innych wyznań, którzy w swojej wierze są konsekwentni i starają się realizować to co dana religia zakłada. To budzi mój ogromny szacunek dla tych ludzi. Mam też szacunek dla ateistów, którzy nie wtrącają się i nie komentują powszechnie wierzeń innych bo mam np. koleżankę ateistkę, która w każdym możliwym momencie zieje obelgami w kierunku poziomu intelektualnego osób wierzących. Nie rozumiem po co i jaka jest różnica między nią a osławionymi beretowymi babciami. Konkludując wzajemna nietolerancja i oburzanie się wierzących na niewierzących i niewierzących na wierzących jest niestety nader rozwinięta. A szkoda. Zgadzam się, że fajnie by było gdyby w szkołach wprowadzono religioznawstwo. A propos może ktoś zna przedszkole w którym nie ma zajęć z religii w Katowicach? Wolałabym córce zaoszczędzić tego wyróżniania się póki nie pójdzie do szkoły/ Edytowane przez MamaKtosia Czas edycji: 2013-11-18 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
.Zawsze lubiłam pracować w niedziele bo wtedy w tygodniu miałam wolne i mogłam np. coś z tygodniu załatwić |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Gdyby nie praca w niedzielę, skoczyłby nam zaraz poziom bezrobocia.
Wczoraj byłam na chwilę w CH Arkadia, dosłownie tłumy ludzi. A niedziela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tych zakupów w niedziele to mnie akurat denerwuje ten zwyczaj, sama nie robię, da się spokojnie robić je w piątek czy sobotę. Dawniej sklepy były pozamykane w niedziele i jakoś ludzie żyli, nie chodzili boso i nago, nie umierali też z głodu przez ten 1 dzień w tygodniu...
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
A mnie dziwią te niedzielne spacery rodzin po CH. Sami byliśmy dosłownie na 15 min, nienawidzę z dzieckiem chodzić na zakupy, a tam pełno ludzi z płaczącymi nierzadko małymi dziećmi, widziałam też kilka mam z dosłownie miesięcznymi niemowlakami. Dla mnie to trochę szok, tym bardziej, że z tak małym dzieckiem na pewno mama siedzi w domu i spokojne w tygodniu z rana mogłaby przyjść na zakupy zamiast narażać dziecko, ze złapie jakąs chorobę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio bylilsmy na wakacjach w kraju w ktorym sklepy zamykaja sie 5/6 wieczorem i w niedziele wszystko zamkniete, ogolnie nie bogaty kraj ale ludzie jak by szczesliwsi Edytowane przez OYE Czas edycji: 2013-11-18 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ty jesteś z Wawy z tego, co kojarzę, to sama pewnie wiesz, jaka masa ludzi jest w tych większych CH w niedziele. I na to wszystko ci ludzie z naprawdę malutkimi niemowlakami. Jesienią, zimą, w okresie zachorowań. Dla mnie to jest chore już.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My zmienilismy kosciol dlatego ze wiele nam w polskim nie odpowiadalo, mniej wiecej to co tu piszecie, rewia mody, nic tylko mowa o pieniadzach, bylam czescia jak budowalismy kosciol ksiadz ktory to prowadzil wybudowal kosciol za 6 millionow $$$ i teraz na kazdej mszy tylko mowia jak to brakuej $$$ na splate i zeby dawac wiecej, itp. Ja stwierdzilam ze mi zloto i marmury w kosciele nie potrzebne, kto tego chce niech sobie splaca W amerykanskim jest calkowicie inne podejscie do wszystkiego.. I nasza coreczka tez na tym skorzystala, do komunii nie klepala modlitw na pamiec tylko sie uczyla co to grzech, co to znaczy komunia, jak byc dobrym itp Coreczka chodzi tez do PL szkoly i jest wlasnie w 3 klasie, dzieci w jej klasie ucza sie do komunii. Tragedja! Tam kompletnie nie skupiaja sie nad tym o co tym wszystkim chodzi tylko na zaliczianiu modlitw. Ostatnio slyszalam jak mama do katechetki, "Jak Boga kocham w domu umial wszystkie akta" ![]() Edytowane przez OYE Czas edycji: 2013-11-18 o 13:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie wtrącam się w wiarę czy niewiarę innych. Nie użyję nigdy zdania "dziwię się ludziom, którzy wierzą" ale użyję "dziwię się ludziom, którzy uznają się za katolików a zasad swojej religii nie stosują". Sama jestem niewierząca i swoje niewierzenie praktykująca, czyli ślubu kościelnego brak, córka nieochrzczona. Katolicyzm sam w sobie wg mnie zrobił się po prostu farsą i wolną amerykanką w jednym. Ludzie robią to co chcą a przy tym nazywają się katolikami, choć ich zachowanie od zasad religii daleko odstaje. To jest dla mnie nie w porządku i tak sobie myślę czasem, że skoro taki "katolik" swojej religii nie szanuje, to dlaczego inni mają ją szanować? W innych religiach takie dostosowywanie przykazań do swoich potrzeb po prostu by nie przeszło, więc dlaczego katolicyzm na to pozwala? Po to żeby mieć więcej wyznawców? To takie moje luźne przemyślenia. I nie chodzi tu już o samą wiarę, bo dla mnie wiara a przynależność do kościoła, to dwie różne rzeczy. Chodzi o identyfikowanie się z religią. Nikogo tu nie atakuję, nie uderzam personalnie do nikogo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.