![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dobrze się tu znamy , o swych sprawach rozmawiamy Część XI
Justii - my sobie dziś odpoczywamy, choć wczoraj nic ciekawego nie robiliśmy
Fiona - wszyscy się śmieją właśnie, że w sklepie urodzę heheh mam nadzieję, że jednak się mylą ![]() Marcelek pewnie jeszcze rzeczywiście za mały na kino, a na jakiej bajce byliście? Ja uwielbiam bajki ![]() Pradip - o to rzeczywiście w ostatniej chwili ten ząbek był wyrwany, dobrze że tż ma to już za sobą ![]() Fikusek - o kurcze! nadal ma gorączkę? może lek za słaby? nasz bidulki.... |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
W ramach prezentu świątecznego moja firma ma nam wręczyć wypowiedzenia 3-miesięczne ![]() Z tego co wyczytałam to jakbym zaszła w ciążę w pierwszym miesiącu po wypowiedzeniu to jeszcze załapie się na wszystkie świadczenia typu macierzyński płacony przez ZUS, a później zostaje na lodzie nic mi się nie należy ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Teraz tak wygląda Nasza sypialnia
![]() Pościel była tylko na chwilę rozłożona, żeby zobaczyć jak wygląda w łóżeczku ![]() My właśnie dostaliśmy zaproszenie telefoniczne na chrzciny w pierwszy dzień świąt ![]() ![]() Najpierw mieliśmy same wesela, a teraz chrzciny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
![]() Zdecydowaliśmy się na położną bo chcę, żeby mi pomogła i żebym nie była olewana, wiadomo jak to jest, różne zołze pracują w szpitalach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Przylatuje 16.12... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kurcze ale nieprzyjemna wiadomość przed świętami... z całej siły trzymam kciuki żeby udało się za pierwszym razem i żebyś nie musiała martwic się o macierzyński Cytat:
![]() A Tż nie dałby rady przedzielić szuflady pod łóżeczkiem na pół żeby łatwiej było chociaż część wysunąć? |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a po za tym jak coś to szafkę nocna postawimy przy komodzie i spokojnie będzie szuflada się wysuwać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Justii - ślicznie to wszystko już wygląda
![]() ![]() widzę, że wy też lekko ograniczeni miejscem, ale wasza sypialnia i tak bardziej ustawna ![]() a miałam pytać... dużą kupiliście wanienkę? bo się zastanawiam czy nie za mała... Fiona, Pradip - a to się wam zołze - teściowe trafiły... szkoda gadać... Fiona - i co fajna bajka? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wanienkę kupiła moja siostra i mówiła, że była jedną z większych w sklepie, jest przeznaczona dla dziecka do dwóch lat, a jak będzie to się okaże, jest fajna bo mieści nam się pod prysznice i jest bardzo poręczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Justii - a to duża ta wanienka.. widocznie na zdjęciu tego nie widać. A wiesz na ile jest cm?
Wcale ci się nie dziwię, że chcesz mieć małego przy sobie, bo ja nawet przy 15 wolnych pokojach wolałabym łóżeczko wstawić do sypialni. U nas kaloryfery są na ścianach i to mi zabiera najfajniejsze miejsce. Ja chcę mieć zejście z łóżka po obu jego stronach i to też mi komplikuje sprawę ... ale dam sobie radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Ty masz już gotowy kącik dla maluszka? Cytat:
![]() ![]() A z tą położna to dobry pomysł. Podczas porodu to NIKT się mną nie interesował. Wlazłam na piłkę podczas skurczy i zaczęłam mieć parte, mówię do męża żeby leciał po położną, owszem przyszła i pyta co się dzieje, to ja że dziecko mi wychodzi mam parte - nadal siedziałam na piłce , a ta do mnie że dopiero zaczęłam mieć skurcze, a ja rodzić już bym chciała ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Justii miejsce dla maluszka ciekawe i ładne. Jeszcze dobry miesiąc i maluszki mogą być już z Wami szok ![]() Wy tu już rodzić będziecie, a ja jeszcze w ciążę nie zaszłam nawet... dół ![]() ![]() Wiem co napiszecie, że ja też się doczekam ![]() ![]() Dobra trzeba iść spać ![]() Kolorowych snów dziewczęta ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Fiona - u mnie początkowo będzie łóżeczko przesuwane i będę sobie blokować szafę na noc
![]() ![]() kochana ale ty też masz swojego dzieciaczka przy sobie i drugi dzidziuś też za jakiś czas się pojawi ![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- a tu moj Kotek Beniu https://www.dropbox.com/s/es0jfa7odf...201_211005.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
#102 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana Ty już masz swoje szczęście przy sobie, a to najważniejsze, drugie też będzie tylko widocznie najpierw musisz Marcelka jeszcze odchować ![]() ![]() Położne w szpitalach są straszne, rzadko kiedy trafi się jakaś ludzka, dlatego wolę zapłacić, nieważne ile to będzie kosztowało, ale żeby się ktoś mną zajął. ---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- na wieczór tak mnie zaczął boleć żołądek że aż mi niedobrze i jeszcze jakieś dziwne bóle na dole brzucha mam ![]() Jutro po powrocie mam zamiar zacząć akcję pranie mini ubranek ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- Cytat:
![]() ![]() Interesuje się łóżeczkiem?? Bo Nasza o dziwo jeszcze nie ![]() ![]() Jak są u Nas goście to też jej zbytnio to nie pasuje bo na początku syczy, a później idzie po swoje zabawki i bawi się sama w kącie, albo u Nas pod nogami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |||||
Zakorzenienie
|
Witajcie po masakrycznym weekendzie
![]() Cytat:
Bo pracuje w biurze rachunkowym i czasem coś tam musze wiedzieć ![]() Nie wiem od czego mnie boli doł brzucha, może się tam wszystko rozciąga ![]() aaaa w weekend się dowiedziałam jak zobaczyć maluszka, gdy jeszcze nie ma kopniaków... połóż się wstrzymaj oddech i zobacz jak cudownie brzuszek ci wybija serduszko maluszka ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
No ułożyliście to sobie super ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |||||||
Konto usunięte
|
Cześć
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Jak dzidziuś będzie mia na imię? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Współczuję Tż wyrywania zęba, ja przed samą ciążą miałam wyrywany i nie wspominam tego dobrze. Jakaś dziś jestem strasznie zła, zgubiłam gdzieś mój ulubiony biustonosz, wszystko mnie uwiera, nie mogę znaleźć paska do spodni. Normalnie dobrze, że sama jestem w domu bo bym pewnie na kimś z rodziny się wyżyła ![]() W sobotę byliśmy na zakupach spędziliśmy prawie cały dzień w Warszawie i oczywiście nic nie kupiliśmy. Za to tak mi wyskoczył brzuch, że ledwo mieszczę się w kurtce, miałam kupić sobie coś na przecenach w styczniu i du... Jutro muszę jechać na targ jakiegoś płaszcza poszukać, bo inaczej w święta nie będę miała co ubrać. uff to wam się wyżaliłam ![]() Jedyny plus to kupiliśmy dla chrześniaka męża prezent pod choinkę i wczoraj zamówiłam prezent dla moje chrześnicy na urodziny ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Justii - Benek absolutnie nie interesuje się łóżeczkiem, nie zagląda tam, ot taka kolejna przeszkoda na jego drodze
![]() oj ja też miałam mało ciekawy wieczór... zjadłam tylko kanapkę i była mi niedobrze, potem ten ból z przodu zaczął promieniować mi znów do pleców... nawet nie wiedziałam jak się ułożyć... na szczęście jak zasnęłam to już ładnie przespałam noc (oczywiście nie liczę kilkunastu przebudzeń w nocy ![]() Aldrin - a skąd znasz taką metodę? bo jak serduszko maluszka bije przynajmniej dwa razy szybciej od naszego, to brzuch musiałby skakać ci strasznie szybko jakieś 2,5 raza na sekundę Fikusek - wiesz co okazuje się, że ci lekarze to wszędzie tacy "super", w PL nie jest lepiej. Kuzyn chodził do lekarzy ze swoją gorączkującą i pokaszlującą córeczką (ma jakieś 1,5 roku) i mówili mu, że to od zębów itd., dopiero 4 lekarz stwierdził zapalenie oskrzeli... jak tam Nadia? dalej ma temperaturę? |
![]() ![]() |
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Hej
Cytat:
![]() No właśnie nie mam znajomej kadrowej żeby się dopytać, a do ZUSu dodzwonić się to masakra. Teraz wpadłam na pomysł założenia swojej działalności np firma sprzątająca wiecie taki pic na wodę, na początku składki nie są duże,a jak zaciążę zawiesić działalność i mieć wszystkie świadczenia. Ale czy to takie proste to też nie wiem oni też mają pewnie jakieś wymogi. Nasza magalska chyba tak zrobiła, z tym że nie chce mieć później problemów jakby przyszło do jakiejś kontroli z ZUSu. Ale skoro założyła bym firme nie będąc w ciąży to raczej by się nie doczepili? Właśnie, ale czy uda mi się szybko zajść tego też nie wiem, a płacić trzeba składki...Albo założyć działalność od razu jak zajdę... hmm ide poczytać w necie. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Ewelika - pokaż brzuszek!
![]() tutaj położne są baardzo miłe, wszyscy cierpliwie tłumaczą jak czegoś nie wiesz... przynajmniej takie opinie słyszałam i na wizytach tak jest... zobaczymy jak przyjdzie poród ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;43977680]
Jakaś dziś jestem strasznie zła, zgubiłam gdzieś mój ulubiony biustonosz, wszystko mnie uwiera, nie mogę znaleźć paska do spodni. Normalnie dobrze, że sama jestem w domu bo bym pewnie na kimś z rodziny się wyżyła ![]() W sobotę byliśmy na zakupach spędziliśmy prawie cały dzień w Warszawie i oczywiście nic nie kupiliśmy. Za to tak mi wyskoczył brzuch, że ledwo mieszczę się w kurtce, miałam kupić sobie coś na przecenach w styczniu i du... Jutro muszę jechać na targ jakiegoś płaszcza poszukać, bo inaczej w święta nie będę miała co ubrać. uff to wam się wyżaliłam ![]() Jedyny plus to kupiliśmy dla chrześniaka męża prezent pod choinkę i wczoraj zamówiłam prezent dla moje chrześnicy na urodziny ![]() A jak tam samopoczucie już lepsze? Oswoiłaś się już z myślą o córeczce? Pokaż brzuszek ![]() Ja nadal nie wiem jak Ty to zrobiłaś, ze przytyłaś 1 kg, a połowa ciąży za Tobą ![]() A Ty przpadkiem nie zakładałaś teraz działalności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cześć ewelika, fiona, Małgoś
![]() Cytat:
![]() fiona z tą działalnością to dobry pomysł ale są ale i to sporo ale ![]() po pierwsze lepiej jak już opłacać składki najwyższe przez 3 miesiace a później masz ok 6 tys macierzyńskiego ale jak zakładasz działalność i od razu zachodzisz w ciąże to masz dużo kontroli z zusu bo teraz tak każdy robi, musisz przez kilka miesięcy ta działalność prowadzić i mieć na to dokumenty to jest podstawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Izetko co tam u Ciebie ?
---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem te 3 miesiace to takie minimum do tego pamiętaj aby mieć udokumentowane że pracowałaś w tym czasie a nie, że to tylko działalność na papierze. Musze jeszcze doczytać ale zawiesić chyba tego nie możesz, bo wtedy nie jesteś ubezpieczona, po tych 3 miesiącach iść na chorobowe i to ciągnąc już do końca i później macierzyński ale tak jak mówie ostanio zus się póbuje bronić i sprawdzają, więc papierki to podstawa ![]() Z opłatami wiadomo jak człowieka stać czym wiecej zapłacisz przez powiedzmy te 3 miesiace, najwyższa to ok 3 tys x3miesiace to 9-10 tys a zus wtedy ci wypłaci ponad 6 tys miesiecznie przez całą ciążę i macierzyńskie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dla mnie to tez zagadka, brakuje mi jeszcze 3 kg do wagi przed ciążą ![]() brzuszek pokażę wieczorem ![]() Tak zakładałam, ale wolę nie pisać o tym na forum, jak będę miała chwilę to opiszę ci o wszystkim w klubie, bo teraz idę do dziadków a później zaczynam dalej sprzątać w szafkach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;43978127]Tak już jest lepiej, dużo pomogło mi wybranie imienia, tzn. typów ![]() dla mnie to tez zagadka, brakuje mi jeszcze 3 kg do wagi przed ciążą ![]() brzuszek pokażę wieczorem ![]() Tak zakładałam, ale wolę nie pisać o tym na forum, jak będę miała chwilę to opiszę ci o wszystkim w klubie, bo teraz idę do dziadków a później zaczynam dalej sprzątać w szafkach ![]() Ok będę wdzięczna Edytowane przez fiona27 Czas edycji: 2013-12-02 o 10:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Aldrin - pytam, bo pamiętam jak położna szukała serduszka tym detektorem i to było gdzieś po połowie ciąży i miała problem żeby szybko je znaleźć, żebym usłyszała, więc ja bardziej stawiałabym na własny puls, ale może to rzeczywiście jakiś sposób o którym nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
własny raczej nie bo jak nie jesteś w ciąży to tego nie ma, tzn koleżanka nie miała ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ewelika - to jakie typy imion dla dziewczynki macie ??
|
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko zależy od pań z ZUS, bo czasem mogą uprzykrzyć życie i w chorobowe być u Ciebie i kilka razy w miesiącu a mogą nie przyjąć ani razu przez całą ciążę, do tego zależy jakie chorobowe ci lekarz wypisze czy leżące czy stojące, bo jak leżące to normalnie, niby nawet do sklepu nie można ale to wiadomo skrajne sytuacje, myślę, że normalnym osobą nie powinni uprzykrzać życia. Ja znam kilka sytuacji i tylko jedna babka miała ciągle kontrole i doczepiali się wszystkiego ale reszta sobie żyła spokojnie ![]() ale teraz tak czytam, ze od nowego roku wchodzą w życie nowe przepisy i oczywiście póli co nikt nic nie wie jedynie doszukałam się tkaiej informacji "zmiana przepisów obejmie wszystkie osoby prowadzące działalność gospodarczą krócej niż rok i opłacające składki w wysokości wyższej niż ustawowe minimum. Czyli co do zasady od podstawy przekraczającej 60% prognozowanego średniego wynagrodzenia (Obecnie to 2227,80 zł ) lub w przypadku osób opłacających składkę preferencyjną od 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia (obecnie 1600 zł) . Wysokość ich zasiłków chorobowych (czyli także macierzyńskich) będzie zależała od czasu opłacania składek. Punktem wyjścia będzie minimalna wysokość zasiłku, co miesiąc powiększana o 1/12 nadwyżki powyżej kwoty minimalne za każdy miesiąc ubezpieczenia przed skorzystaniem ze świadczeń. Czyli osoba opłacająca składki zaledwie przez miesiąc dostanie zasiłek w wysokości jedynie 60% średniego prognozowanego wynagrodzenia plus 1/12 nadwyżki opłaconej wcześniej składki. Płacąc składki przez dwa miesiące zasiłek będzie powiększony o 2/12 nadwyżki. Dopiero po roku zasiłek odpowiadałby wysokości opłacanej składki." http://prawo.rp.pl/artykul/960586.html Edytowane przez Aldrin Czas edycji: 2013-12-02 o 11:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do kogo można by było iść i się poradzić ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak narazie to propozycja, idź do jakies księgowej ale nie wiem czy ci udzielą informacji jak nie będziesz ich klientem, musisz u siebie poszukać, czasem są firmy które pomagają w załatwieniu spraw |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.