![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Za ile najmniej jesteś w stanie pracować? ;)
Cytat:
Socjalnego tyle się nie dostanie. Ale naukowego już tak. ![]() Ale tak masz rację i tak wiadomo, że warto zdobywać doświadczenie. Tylko, czy serio opłaca się np. łapać za pracę w sklepie odzieżowym czy w McDonalds'ie, kiedy kończymy np. studia związane z naukami technicznymi? Skoro te prace nie mają nic wspólnego z tym kierunkiem studiów, to co dadzą oprócz tego, że jest z tego jakiś 1000 zł? A znaleźć coś związanego ze studiami już trudniej, jeśli nadal jest się studentem dziennym. To mnie zastanawia, czy warto się łapać czegokolwiek?
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-11-28 o 21:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Jesteś niepoprawną optymistką jeśli myślisz że wszystkie te osoby dostają stypendium naukowe.
Nie wiem kiedy kończyłaś studia i czy jeszcze studiujesz, to tylko powiem że na roku 3 osoby dostają naukowe, ponieważ aktualnie bierze się 10% najlepszych studentów ze wszystkich lat plus studiow zaocznych i na podstawie ich średnich wyłania się pule osób która dostaje naukowe. I zostaje faktycznie elitarna garstka osób ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Może dlatego, że brak Ci argumentów? Sama skończyłam kierunek, który pod względem zawodowym okazał się pomyłką. Ponieważ nie chciałam jeść tynku ze ścian, ogarnęłam się w innej branży. No ale jasne, mogłam powiedzieć "nie jestem na tyle ambitna, dajcie mi na rękę 12 zł bo inaczej nie wyżyję godnie!"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
No ja tam niejako się przychylam do SALIXA bo jak patrzę na tych biednych studentów humanistycznych kierunków (takich jak mój) którzy w kółko płaczą ze po co te studia, skoro i tak nie będzie pracy, albo będzie na kasie w biedronce, albo że źle i że niedobrze i że w tym kraju to masakra i że nie podejmę żadnego działania...
...to ja się potem nie dziwię że wszyscy mówią że studia nic nie dają, skoro sporo moich "znajomych" ma siłę przebicia gorszą od żółwia i motywację do działania na poziomie ślimaka. Nie mówię że każdy ma być super hiper latać biegać sprzatać ale mowię, z ręką na sercu na studiach tak naprawdę bardzo mała część osób robiła cokolwiek. Garstka studiowała dwa kierunki, garstka pracowała a garstka udzielała się w wolontariatach i instytucjach pozarządowych. To jest garstka, jakiś malutki odsetek wszystkich ludzi na roku. A to jest niebywałe marnotrawstwo czasu, bo zależnie od specjalizacji, mogłeś spędzać na uczelni 3 dni w tygodniu. Co oczywiście znaczna część osób spoza miasta przeznaczała na powroty do domu... Ja nie wiem, jakby mi było źle na wsi to bym się pazurami zapierała w tym mieście i zahaczała jak najbardziej się da a nie wracała co tydzień na 4 dni do rodziców, no ale to jestem ja ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-11-28 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
kobieta za ladą
|
jak mantra powtórze NIE każdy musi/chce studiować
---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tym się absolutnie zgadzam. Znam takie osoby. Praktycznie widać, że robią łaskę, że studiują: bo jak to? zaliczenie? w ten dzień? mi nie pasuje. dostosujcie się do mnie. nie będę specjalnie przyjeżdzać. Wykład? A kto na to chodzi. Tylko idiota.' itd. To pewnie jeśli chodzi o pracę to będzie podobną postawę prezentował.
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-11-28 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
I dokładnie to jest sedno całej sprawy. Naprawdę naprawdę naprawdę ależ zaprawdę powiadam wam że bardzo dużo osób się zachowuje jakby te studia robiło za karę
Po co, na co, nie wiem. No po prostu nie wiem, to chyba taki przerywnik między liceum a powrotem do rodziców do miejscowości bez perspektyw stałej pracy żeby tylko sobie urozmaicić życie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No litości... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() O nie zaliczenie nie może być tego dnia bo wracam do rodziców i ostatni PKS jest o 15 więc przykro mi to się musi odbyć tego samego dnia co egzamin z etyki bo dla mnie nie ma innej możliwości, przecież w sesji jest wolne i muszę wykorzystać to wolne na powrót do domu, bo przecież sesja nigdy nie była od zdawania w niej egzaminów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
zuy mod
|
Cytat:
ale jeżeli przy pensji brutto 3600 pracownik dostaje niecałe 2600, a pracodawca płaci 4250. Czy to mało? Nie wydaje mi się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
kobieta za ladą
|
drabinka może o to chodzi--pójde na studia bo nikt z rodziny/ulicy/miasta/wsi nie poszedł
bede mondry będę zwyciezcom pokaże im ![]() a potem:pupa: trzeba było iść na sprzedawce bo taka Zośka pracuje w sklepie Diora a ja sie bujam z rodzicami w niedziele do T...co ![]()
![]() |
#104 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() W temacie - najmniej to chyba 6zł/h zarabiałam, ale to zaraz po maturze. Teraz, jeżeli chodzi o pracę w zawodzie, nie pójdę za mniej niż 10 zł netto, bo od takiej stawki zaczynałam i nie bardzo bym chciała niżej schodzić. Ale jakby mnie bieda totalnie przycisnęła to pewnie i za te 6 bym znowu poszła... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja nikogo nie wysyłam do zawodówek czy do techników ale naprawdę wiele młodych jest bezrobotnych tylko i wyłącznie na własne życzenie z własnego podejścia pt "ęą studia? za kare" a potem "pracy nie ma? a studia przecież skończyłem/am ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wyobraź sobie, budzisz się rano, nagle wszyscy zarabiający poniżej 10zł/h zrezygnowali z pracy i zaczęli pracować w 'ambitniejszych' sektorach. Nie kupisz chleba, no bo ktoś go musi upiec, dowieźć do sklepu, sprzedać w sklepie. Sama pieczesz. Tak samo z resztą jedzenia. Do restauracji też nie pójdziesz, bo przecież zarówno kucharze jak i kelnerzy postanowili zostać dyrektorami. Do kina też nie pójdziesz bo obsługa tam za marne grosze pracuje. Tego posta też byś nie czytała bo nikt by go za takie marne grosze internetu nie założył. Wniosek- ci ludzie są potrzebni. DLACZEGO nie mogą zarabiać tak by móc żyć na przyzwoitym poziomie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Pierwszej pracy szukałam w wieku 19 lat i odrzucałam oferty poniżej 7 zł na rękę (zarozumialec
![]() Na jaką płacę bym się zgodziła, to zależy od pracy. Miałam przyjemność być na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko sekretarki w kancelarii prawnej. Obowiązków OGROM, zostawanie po godzinach prawie zawsze, latanie po urzędach, podlewanie kwiatków, obsługa ze 6 prawników "na już" jak to mi powiedziano za...1200 na rękę. Jakoś tak. Śmiech na sali. Podziękowałam i wyszłam. Natomiast w jakimś małym sklepie pewnie bym się zgodziła pracować za tę stawkę. A jakby mnie bida przycisnęła, to i za mniej bym poszła. Znam mnóstwo przypadków zatrudniania za 4 zł, na czarno, oszukiwania na pieniądze itp. Oststnio znajomej, ze tak powiem, szefowa nie wypłaciła dwóch tysięcy. Dziewczyna nie wiedziała nawet, że może coś z tym zrobić, bo nie miała żadnej umowy. Takie kwiatki wynikają też z niewiedzy pracowników, którzy boją, że odpowiedzą za pracę na czarno i rezygnują z walki o swoje. Tymczasem to na pracodawcy ciąży odpowiedzialność na umowę itp.,itd. A tak w ogóle- czy tylko ja słyszałam o pomyśle naszej władzy dot. zlikwidowania płacy minimalnej? To dopiero będzie się działo... A co do umowy zlecenia- zlecenie w ogóle może być nieodpłatne, a to wyklucza płacę minimalną. Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-28 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-11-28 o 21:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Że to za mało, że nie da się za to godnie żyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
To nie chodzi o to, by mieć kijek w tyłku i zuchwale patrzeć na rynek pracy i co to ja po studiach i pięciu bezsensownych szkoleniach nie umiem, tylko chodzi o świadome kierowanie swoją karierą, choćby jako sprzątaczka. Ale zaznacz mi, co ona takiego złego napisała... Cytat:
A to co piszesz, że ktoś jest nieambitny... Nie, to nie jest brak ambicji. To jest świadome skazywanie się, niestety, na słabą pensję i brak perspektyw rozwoju i awansu. Niestety! Nie piszę, że zawsze tak jest, ale w dużej grupie. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wg. mnie to nadal brak ambicji, zdania nie zmienię. Wg. mnie nieambitni też mają prawo do godnego życia, jeśli dobrze wykonują swoją prace to mają prawo do godnej zapłaty, takiej która wystarczy na życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;43933384]
![]() ![]() Ktoś się na takie coś pisze?? ![]() Praktyka na rzeczoznawcę majątkowego kosztuje parę ładnych tysięcy, tylko że polega ona na tym, że przez 12-15 miesięcy (ostatnio ustawa skraca ten czas w teorii do 6 miesięcy, ale jak jest w praktyce to nie wiem) trzeba przygotować operaty szacunkowe tzn. wyceny. Praktyka odbywa się w weekendy i oni niby pomagają Ci te operaty zrobić. Po zaliczeniu takich praktyk możesz przystępować do egzaminu państwowego na rzeczoznawcę. Także teoretycznie ma to sens - za studia podyplomowe czy zaoczne też się płaci. No ale smutne, że jak nie masz kasy to nie masz co liczyć na jakąkolwiek szansę żeby wkręcić się do tego zawodu, choćbyś nie wiem jak był zdolny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale tak nie jest. I to nie jest kwestia złej woli pracodawców tylko systemu który jest stosunkowo młody - ludzie, przez ostatnie kilkadziesiąt lat kraj przeorała wojna, potem komuniści a rynek cały czas ma wzloty i upadki i coraz nowe pomysły na podniesienie się. Dodaj do tego nieudolną władzę i mamy co mamy. Można zawsze założyć partię i doprowadzić do przewrotu, Wałęsie się udało, to czemu nie innej osobie po zawodówce. No odbija się na nas. Cytat:
~LOOL nie idę na wykład, idę na piwo! ~Matko ja to mam ciężkie życie, uczelnia trzy dni w tygodniu i jeszcze muszę wstać o 7... Popołudnie bez drzemki jest straszne, nie mogę potem funkcjonować ![]() ~Przykro mi, nie interesuje mnie że wy tego dnia musicie przyjechać na zajęcia o 8 rano a potem na drugie o 16:30, naprawdę to nie jest moja sprawa i absolutnie nie zgadzam się na przełożenie tego na inny dzień, gdyż ponieważ, w ten inny dzień no po prostu nie mogę bo jestem y zajęta y nie wiem y no y y y y. No nie bo nie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
Dokładnie. Nawet jeżeli by rozgraniczyć zlecenie na odpłatne i nieodpłatne to pozostaje problem ze stawką minimalną, bo zlecenie zleceniu nierówne i ja sobie nie wyobrażam żeby za zlecenie pomalowania drzwi płacić komuś co najmniej 1200. Można by oczywiście wprowadzić stawkę godzinową, tylko to też jest głupie i całkowicie wypacza sens umowy zlecenia, która przecież z założenia nie służy temu żeby na niej zatrudniać.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-11-28 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
To powodzenia
![]() Zupełnie inaczej sprawa się ma w przypadku starszych pracowników. Może źle się wyraziłam, nie chodziło mi o biednych w tym rozumieniu, którym piszesz, tzn. osiągających teoretycznie niskie dochody. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.