![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Superniania" obejrzana po latach i refleksje wychowawcze ;)
Miramej, powiedziałam, aby ta farsa się skonczyła w inny sposób ale to jest jej "metoda wychowawcza, która w domu działa". Głowa ledwo mi nie pękła, powiedziałam, aby chociaż noworodka uszanowała.
Cytat:
![]() To "nic się nie stało" to skrót myślowy. W zależności od sytuacji mówię, że to będzie wtedy lub z jakiego powodu nie mogę dać jej markerów, itp.
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Od dawna metod tej pani nie znoszę i twierdzę, ze dużo złego zrobiła.
Moje dzieci były i są nadal wychowywane, nawet można powiedzieć dość surowo (bo z pewnością nie "bezstresowo", nie znoszę tego określenia), ale bez przemocy, słownej, psychicznej i fizycznej. Mają po prostu jasno określone granice, teraz już ustalane wspólnie i nie ma przepros. Zresztą ja też muszę się stosować do zasad i jak nie, to ponosze konsekwencje.
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do drugiej części, to ja tam nigdy nie mówię, że nic sie nie stało. Bo przecież dla niej/niego się stało. Choć ja mogę nie rozumieć tego konkretnego powodu, to samą rozpacz/złość/czy zawód rozumiem. Bo dla każdego jest ważne co innego. O, widzę, że wypowiedź Stokrotki powieliłam ![]()
![]() |
![]() |
#94 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
![]() A mówienie dziecku, że się go nie kocha to jakaś abstrakcja dla mnie. Pouczucie bezpieczenstwa u dziecka na poziomie minus dwa, a potem się tacy rodzice wielce dziwią, że inni mają relację "patnerskie" z nastolatkami/dorosłymi dziećmi a ich dziecko ucieka gdzie pieprz rośnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No w tym wieku to jest dramat ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
pozbawiłaś mnie resztek nadziei
![]() Mnie naiwnie wydaje się,ze będzie trochę łatwiej,bo już czegoś się nauczyłam,bo lepiej się z młodą znamy,ale pewnie się łudzę,co?
![]() |
#98 | ||
Zakorzenienie
|
Ale czy Superniania na pewno zalecała zamykanie histeryzującego dziecka samego w pokoju? Chyba nie.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
To już lepiej klapsa w tyłek dostać niż takie wyznanie od mamy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak serio, to jednak jest łatwiej, bo dziecko jest po prostu bardziej komunikatywne, zaczyna rozpoznawać emocje i nazywać je, staje się bardziej konkretne, wyciszają się trochę sytuacje typu "bo ja chciałem sam", tzn. oczywiście one są, ale nie trzeba procedury od nowa powtarzać, tylko da się to "sam" zastosować następnym razem ![]() Nie jest źle ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślenie jest trudne,szybka reakcja daje poczucie władzy i tego,że się 'dziecko wychowuje'. Mnie szlag trafia wielokrotnie. 10-miesięczniak wsadzany za karę do kojca i wyjmowany dopiero jak przestanie płakać 5-latek karany za to,że nie zjadł obiadu zamykaniem w pokoju,z zakazem wyjścia następnego ranka,rodzice nie idą powiedzieć mu dobranoc,a kiedy dzieciak zapłakany schodzi po schodach z prośbą o przytulenie ,jest odsyłany i kara przedłużana na następny dzień. 3-miesięczniak uczony samodzielnego zasypiania,płacze po kilka godzin,kilka tygodni I to wszystko dzieci planowane,wyczekane,ciąże ciężkie,rodzice niby inteligentni,wykształceni ,na stanowiskach. ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Teraz jest fajnie,niech tak chociaż na miesiąc zostanie ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale większe dziecko typu 10 lat bym pewnie wywaliła do jego pokoju, jakby mi wyjątkowo na nerwy zadziałało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze się jednak coś znajdzie, mój jest na etapie strachu przed wilkami, smokami, potworami, ostatnio z rewii na lodzie musieliśmy wyjść, bo "grube dźwięki" były straszne, panie w przedszkolu nie mogą czytać opowiadania "Trzy świnki" itd. ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- vixen, ale 10 latek to już jest w stanie przemyśleć co nieco.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio straciłam znajomą ,bo zwróciłam jej uwagę kiedy lała swoje blizniaki.No nie,nie lała.Klapsy dawała. Nie wiem skąd ich biorę. W zasadzie to w większości przypadkowi ludzie,czasem sąsiedzi.Dumni ze swoich metod,więc się z nimi nie kryją,a wystarczy być u kogoś na kawie ,żeby się na takie akcje natknać. Normalnych znajomych też mam ![]()
![]() |
![]() |
#105 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
to jest czysty sadyzm i znęcanie się nad dzieckiem psychicznie, jak można ![]() sama mam dwulatka w domu i nie wyobrażam sobie takich rzeczy |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja rzadko ma takie większe awantury, ale ostatnio był płacz przez pół godziny, bo chciała album ze zdjęciami porysować długopisem. Dla niej konfiskata tego albumu to nie było "nic się nie stało" tylko wielki dramat. No bo jakie inne problemy ma mieć dziecko w takim wieku? I słowa "nic się nie stało" nie byłyby prawdziwe. A słów "nie płacz" nie lubię dlatego, bo to wymawiający je słowa myśli o swoim komforcie, żeby dziecko przestało zawodzić, bo to denerwujące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze nie lubię testu "Uspokój się". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale 'uspokój się' działa mi na nerwy,to nie jest pocieszanie tylko rozkaz.
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak sie go zostawi w spokoju to 5 sekund i po płaczu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
no to co wtedy zrobić
![]()
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedy są początki "nie" wojny? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
"Superniania" obejrzana po latach i refleksje wychowawcze ;)
Nie płacz i uspokój się - na mnie też działają, jak płachta na byka. To odbieranie prawa do przeżywania emocji, czyli coś co na pewno na dobre nie wyjdzie i odbije się czkawką w przyszłości.
Całe moje dzieciństwo kojarzy mi się z ciągłym "nie trzeba płakać" i "już dobrze, cichutko" ![]() Jeszcze kontynuując wątek denerwujących tekstów, to nie znoszę, jak pod gabinetem lekarskim rodzice masowo zapewniają dzieci, że nie będzie nic a nic bolało i że będzie super tam w środku ![]()
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2013-12-12 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak,przykłady wyżej są prawdziwe. Mało tego,dla większości są zupełnie normalnym sposobem wychowania dziecka.A jeśli ktoś reaguje to ma się nie wtrącać,ew. sam wychowuje dzieci bezstresowo i 'nasrają mu na głowę'. ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
![]() Ola parę miesięcy temu miała takie zachowania,że podchodziła do mnie i mówiła 'płakać chce'. No to siadałam na podlodze,przytulałam i czekałam co dalej. Zwykle pobuczała (bez łez) ,zaśmiała się i poszła.
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez tego nie lubię, dokładnie tydzień temu musieliśmy pobrać krew małemu i poszliśmy do gabinetu zabiegowego, jak czekaliśmy az babka wypełni druki tłumaczyłam małemu co będziemy robić i mówię że będzie takie małe pik i go zaboli itd babka w szoku ze pierwszy raz spotyka się z tym ze ktoś mówi dziecku ze będzie bolało, a nie wręcz przeciwnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Karolca - ja nie robię nic w kwestii pocieszania. Za to siadam obok lub biorę na ręce i mówię, że widzę, jak mu ciężko, że widzę, że mu smutno albo że się zezłościł. I że to ROZUMIEM. I takie rzeczy w stylu "bardzo Ci zależało, żeby sobie pomalować po tej ścianie/pobawić tym zegarkiem, tak? Fajnie się przy tym bawiłeś?"
![]()
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Inaczej jest kiedy wiem,ze cała akcja jest wynikiem zmęczenia albo nadmiaru wrażeń,wtedy przytulam na siłę,młoda się próbuje wyrwać przez moment,ale szybko wczepia się we mnie i uspokaja się.
![]() |
![]() |
#118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do "uciszania", przyznaję, że mnie się zdarzy, że tulę i trochę "szyszam", bo zwłaszcza w zmęczeniu zdarza się, że ten płacz idzie po prostu za daleko. Niektóre dzieci sinieją i mdleją od płaczu, więc IMO takie uciszanie nie jest jednoznacznie złe. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety nie jestem matką idealną. Zdarza mi się powiedzieć uspokój się, nic się nie stało itp. mam je tak głęboko zakodowane w podświadomości. Czasem zresztą trafia mnie szlak i mam ochotę wyjść (choć nie wiem jak wygląda atak histerii). Z tym, że moja córka w momentach krytycznych u mnie, woła chce się przytulić i złość mi mija.
Zgadzam się z Brumkiem, że to ogromna krzywda nauczyć dziecko tłumienia emocji, sama nie umiem ich wyrażać i zamiast dać ujście małej złości to czekam aż wybuchne. O płaczu nie wspominając. Stokrotka alternatywa jest tylko trzeba jej szukać. Niania jest podana na tacy. Ja tu na wizazu czytałam o mamie, która swoją około 1,5 roczną córkę, kiedy niesłuchała, brała na kolana i trzymała 1,5 minuty mimo krzyków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nie wyobrażam sobie powiedzieć dziecku, że już go nie kocham.
Po prostu w głowie mi się nie mieści, że matka tak może powiedzieć... "Oddawania do domu dziecka" w ogóle nawet nie chce mi się komentować. Zastanawiam się też od jakiegoś czasu dlaczego taka popularna stała się metoda zamykania niegrzecznego dziecka w jego pokoju. W zeszłym roku, kiedy nie mogłam dogadać się ze swoim dzieckiem przeczytałam książkę pt. "Jak powiedzieć NIE swojemu dziecku" i w niej właśnie ta metoda była pochwalana, w zasadzie cała książka była w hołdzie tej metodzie. Zainspirowana spróbowałam - jeden jedyny raz. Takiej histerii u swojego dziecka nie widziałam nigdy w życiu, na prawdę nie chciałabym tego oglądać ponownie, córka po prostu wyła rozdzierająco przez 2h. Nie rozumiem "sukcesu metody", wydaje mi się ona bardziej bezduszna niż jakakolwiek inna "kara". I najśmieszniejsze, że zalecana była do stosowania od 9 miesiąca życia... Natomiast świetnie zadziałało odwrócenie tej metody - po co zamykać dziecko? Jak już nie mogłam wytrzymać to zamykałam siebie w łazience, przeważnie kończyło się to tak, że po chwili darcia pod drzwiami córka szła się bawić, czasem spać (wtedy jeszcze spała w dzień czasami). Było to o tyle zbawienne, że czasem po prostu zdawało mi się, że za chwilę głowę jej urwę i ja czułam potrzebę aby się odizolować dla naszego wspólnego dobra ![]() ![]() ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2013-12-12 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.