X lander x-move, Jedo Fyn czy Mutsy Evo? Help :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-16, 23:49   #91
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: X lander x-move, Jedo Fyn czy Mutsy Evo? Help :)

Cytat:
Napisane przez Dziodzio Pokaż wiadomość
he he he
a może wózek zły / dobry to też kwestia umysłu matki ;-) ;-) ;-)
no ba

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 21:32   #92
maggie123
Zakorzenienie

z ciekawości zajrzałam na wątek.
z perspektywy posiadania 16miesięcznego dziecka podpisuję się pod poniższym postem.
Cytat:
Napisane przez Dziodzio Pokaż wiadomość
No więc tak:
X- Lander jest mały, Ci co mówią że gondola X-Landera jest duża to chyba dużych wózków nie widzieli.
Ale X-Landery są obecnie najpopularniejszymi wózkami w Polsce. Tak jak ktoś napisał- chodzi o proporcję ceny do jakości.

Bo tak naprawdę- czy duża gondola jest niezbędna? Ja chciałam mieć dużą gondolę, chciałam żeby dziecko możliwie długo jeździło w gondoli. Jest grudzień, Olka ma 7 m-cy i około 72 cm i do spacerówki przesiądziemy się pewnie dopiero wczesną wiosną. Ale moja gondola ma podnoszone oparcie (3 poziomy) więc możemy sobie na to pozwolić. Zastanów się czy to nie jest dobra opcja? Dziś zastanawiam się czy duża gondola jest konieczna, ale chyba raz jeszcze podjęłabym tą samą decyzję.
U mnie w bloku w przeciągu 3 miesięcy urodziły się 4 niemowlaki. Pierwszy do spacerówki przesiadł się oczywiście chłopczyk, który jeździ X- Landerem, mimo że jest najmłodszy! Chociaż muszę uczciwie przyznać, że wynikało to głównie z jego osobowości- strasznie lubi oglądać świat i mocno protestował kładziony do gondoli. A oparcie się nie unosi. Kolejny do przesiadki będzie mały sąsiad z parteru- posiadacz Jedo Fyn. Ten wózek też wcale nie jest duży! Jego rodzice już dawno powiedzieli mi że został im w gondoli tylko 1 cm luzu.
Ale za to jak patrzę jakie te wózki są małe po złożeniu to... Ciskam gromy na moją "kobyłę".
Według mnie Jedo jest ładniejszy od X- Landera, a oglądam je codziennie ;-) Oba te wózki mają fajne, duże, płytkie kosze z łatwym dostępem do nich.

Co do wózków mutsy- są podobno malutkie po złożeniu- to na plus. Ale podobno kiepsko się prowadzą po krawężnikach i schodach, kiepsko "podbijają się" do góry.

Zastanów się co jest dla Ciebie istotne? Czego wymagasz od wózka? Gdzie będziesz go użytkowała? Widzę, że stawiasz raczej na skrętne przednie koła. Takie wózki są z jednej strony wygodniejsze (np. w sklepie), ale z drugiej strony... w lesie, do jazdy po krawężnikach, na łące... lepiej sprawdzi się coś na 4 nieskrętnych kołach.

Czy wydaje Ci się / wiesz, że dziecko będzie spore? Ja myślałam, że będę miała duże dziecko (obydwoje z mężem jesteśmy duzi). W czasie ciąży lekarka twierdziła że Olka będzie średnim dzieckiem, ale pod koniec ciąży z USG wynikało że będzie miała ponad 4 kg. Olka urodziła się ważąc 3790 i rosła w normalnym tempie. Jest normalnym, a raczej nawet drobnym dzieckiem. Ale widziałam niemowlaki w jej wieku większe od niej duuuuużo.

Czy z jakiś powodów zależy Ci żeby nie przesiadać się szybko do spacerówki? Kiedy rodzisz?

Jaki masz samochód? Kombi? Jak istotne są dla ciebie wymiary wózka po złożeniu? Czy myślisz że będziesz często podróżowała z dzieckiem i wózkiem (i weź pod uwagę, że jak urodzisz to przekonasz się że na pewno będziesz podróżowała mniej niż teraz zakładasz ).

Gdzie mieszkasz? Gdzie będziesz spacerowała? Czy zakładasz, że i tak jak dziecko będzie miało 12-16 m-cy przesiądziesz się do spacerówki typu parasolka? Więc może wcale nie warto inwestować dużych pieniędzy w pierwszy wózek?

Jak odpowiesz sobie na te pytania to wtedy uzyskasz odpowiedź na pytanie "Jaki wózek"? Bo czym się kierowałaś że wybrałaś akurat te 3 wózki z tytułu posta? Popularnością? Bo znajomi mają?

Aaaa, i jeszcze jedno- Jedo to firma polska. Wybierając Jedo wspierasz polski przemysł i wspomagasz powstawanie miejsc pracy w Polsce. Wybierając X- Landera- chiński. Polska ma długą tradycję produkcji wózków.
Kupując polski wózek możesz się liczyć z szybszą realizacją gwarancji w razie gdyby coś się zepsuło.

Polską firmą robiącą dobre wózki jest także Tako. Ja mam Tako Baby Heaven. Gondola jest olbrzymia i głęboka, koła są bardzo duże, przednie koła są skrętne, ale duże. Gondola ma 3 poziomy ustawienia oparcia. Wózek jest dobrze resorowany. Rama jest lekka, aluminiowa. Wielki minus za kosz- jest mały, ale głęboki i jest do niego fatalny dostęp. To nie jest popularny wózek- Tako robi go na wyłączność dla jednego dystrybutora w Polsce.
Ale np. Tako Captiva, Tako City Move, Tako Alive- są fantastyczne. Choć mają też swoje minusy. Ja np. nie lubię plastikowych mis gondoli.
Natomiast zupełnie nie zgadzam sie z opiniami na temat Tako.
mamy tako Captive i jestem nim zachwycona. Minusy to na pewno waga (ok 15kg) i spore wymiary po złożeniu. niby można zdemontować koła, ale nigdy nie próbowałam tylko pakowałam do mojego kombi stelach i gondolę lub aktualnie spacerówkę. z minusów jeszcze wymieniłabym kiepski dostęp do kosza na zakupy w opcji ze spacerówką
z plusów - b. duża gondola. w przypadku dzieci, które rodzą się późnym latem lub jesienią trudno jest o przesiadkę do spacerówki w zimie. zgodnie z wytycznymi maluszki w gondoli powinny jeździć do 6mca, bo to najwygodniejsza pozycja dla kręgosłupa. moja córeczka (ur. w sierpniu) przesiadła się do spacerówki mając niecałe 8 mcy.
kolejny plus - pompowane duże koła. przednie obrotowe z możliwością zablokowania; fajne amortyzatory, przez co dziecko nie jest tak wytelepane; wózek po 16 mca użytkowania nie trzeszczy, kolorystyka idealna nic się nie popsuło.
wiadomo, że każda z nas bedzie miała inne preferencje i potrzeby.
Przed zakupem warto jednak pojeździć wózkiem po sklepie, sprawdzić czy jest stabilny, czy gdy zawiesimy torbę na rączce, wózek od razu nie będzie się przeciążał...

na czas wakacji wyjazdów zaopatrzyłam się w spacerówkę - parasolke mamas&papas (peg perego pliko p3) i szlag mnie na nią trafia. trzeszczy, piszczy, jest mega plastikowa i cały czas mam wrażenie , że się rozpadnie. nie wiem, czy na jakiś kiepski model trafiłam, czy egzemplarz, ale zdecydowanie to był kiepski zakup

aktualnie rozglądam się za podwójnymi wózkami dla maluszków rok po roku. Co prawda różnica między moimi córciami będzie ok 20 mcy, ale mimo wszystko starsza może jeszcze na spacerkach chcieć do wózka, bo nóżki się zmęczą... w tym temacie to dopiero jest masakra i totalny brak wyboru...

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam

Edytowane przez maggie123
Czas edycji: 2013-12-17 o 21:50
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 09:23   #93
Dziodzio
Raczkowanie

No widzisz Maggie...
Wiadomo, nie ma wózków idealnych... Najważniejsze to wiedzieć co komu jest potrzebne. Masz kombi i dla Ciebie duży wózek to nie problem. Ja kupiłam duży wózek (świadomie), a... mam golfa (nie kombi)... Tak jak pisałam, teraz się zastanawiam po co się upierałam przy tej dużej gondoli? My zdejmujemy zwykle kółka przy transporcie, ale muszę przyznać że to jest naprawdę expresowe. Jeden ruch ręki. No ale mam też świadomość, że jak się pojawi drugie dziecko to kupimy kombi.
Kosze w Tako są źle pomyślane, choć wydaje mi się że w tych nowszych modelach poprawili to jakoś na plus...
Ja zdania nie zmienię- dawanie rad o wózku na podstawie tego, że się go widziało raz w sklepie to jakaś pomyłka. Tak samo wydawanie opinii o wózku, dlatego że jest polskiej marki. Bo "zagramaniczne" to zawsze lepsze. Nawet jeśli chińskie. Tak samo jak dawanie rad typu "Tylko wózek X" bo samemu jest się fanką takiego wózka. No dla mnie to słabe...
Dziodzio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 13:08   #94
amelka2006
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Zwróć uwagę na to, że spacerówkę w X-landerze można ustawić tylko przodem do kierunku jazdy. Przy przejściu z gondoli maluszki często lubią jednak widzieć mamę.
Mam X-move i spacerówka jest w nim montowana w obu kierunkach
Ktoś pisał, że jest mocowana na rzepach czy paskach, a to też nie jest prawdą, montuje się ją na "klik", tak samo jak gondolę.
Gondola jest mała, to prawda, ale jeśli autorka ma rodzić w styczniu, to chyba nie jest problem, bo do jesieni i tak przesiądzie się do spacerówki. Środek gondoli jest zapinany na zamek ekspresowy i można go łatwo odpiąć i wyprać, a materiał jest miły w dotyku. Budka w spacerówce jest naprawdę duża, można jeszcze odpiąć jedną część i ją powiększyć. Fajnie wymyślona jest moskitiera - w podnóżku wózka. Koła są ogromne i pompowane, co mam nadzieję, że nieco zatuszuje brak amortyzacji. Więcej nie pomogę, ponieważ są to fakty zaobserwowane z dzieckiem w brzuszku. Malutka przyjdzie na świat w kwietniu i wtedy przystąpimy do innych testów niż te "na oko i dotyk"

Edytowane przez amelka2006
Czas edycji: 2013-12-27 o 13:20
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 14:56   #95
joannnach
Przyczajenie

x lander juz został zamowiony
joannnach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości