|
|
#91 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Problem z ojcem dyktatorem
Cytat:
Chciała zostać z koleżankami i wrócić późniejszym autobusem. Zadzwoniła z zapytaniem do ojca ale nie pozwolił. Korki to pewnie tak samo zaraz po szkole w miejscowości gdzie szkoła. Żeby wyjechać za granicę też trzeba mieć jakieś pieniądze. Jeszcze więcej niż na wyjazd w Polsce. Na bilet w obie strony, na czynsz z góry, na jedzenie. I trzeba mieć pewną pracę i pewne mieszkanie a nie jechać w ciemno czy dać się oszukać.Najlepiej mieć kogoś znajomego. |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Konto usunięte
|
A to że mcdonald zatrudniał uczniów od 16 r.ż. legalnie z umową na max 6 godzin pracy dziennie itp za jakieś 9 zł na rękę, to też sobie wszyscy wymyślili
![]() a dajcie spokój, jak koś nie chce, to nie zrobi. ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 | ||
|
wańka wstańka
|
[
Cytat:
Skoro dojezdza do szkoły, bywa, że zostaje tam by zjeść pizzę z koleżankami- mogłaby tam znaleźć pracę i wracać późniejszym autobusem ![]() Nim zaczeniesz opowiadać o kosztach na wyjazd proponuję byś sprawdziła jakie są realne koszta wyjazdu do pracy zagranicą. Zwłaszcza, gdy ta praca jest już umówiona u danego pracy podczas pobytu w Polsce. Bo taka opcja istnieje, nie jest idealna i ma wiele minusów, ale w sytuacji autorki to opcja dość optymalna.---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#95 |
|
BAN stały
|
A lekcje kiedy ma odrabiać? A czym wróci do domu na wieś jeśli nie ma autobusu po pracy?
|
|
|
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
Ja naprawdę nie rozumiem twojego toku rozumowania.
Teraz nie ma ani minuty wolności bo siedzi pierze gotuje sprząta prasuje robi zakupy i opiekuje się dwójką dorosłych. I nie ma czasu. Jak pójdzie do pracy i się wyprowadzi to siłą rzeczy będzie miała dużo więcej czasu
|
|
|
|
|
#97 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#98 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sytuacji mieszkania na wsi lub w małym mieście. Wtedy nie ma się tego komfortu. Tam często nie ma pracy dla ludzi dyspozycyjnych w 100%, a co dopiero dla niepelnoletnej licealistki. Nie każdy mieszka w Warszawie. Uwierz, u mnie w klasie w liceum pracowała tylko jedna dziewczyna, która miała znajomą, dzięki której dostała prace w McDOnald. Bez polecenia nie było opcji się tam dostać. Sama próbowałam z 5 razy nosząc CV. Pracę mieli tylko Ci, którym po rodzinie się dało załatwić coś w jakiejś restauracji czy właśnie McDonald. [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4432153 2] dokładnie w wieku 16 lat kupiłam sobie psa za 2000zł, była to moja fanaberia i rodzice powiedzieli, że nie dołożą ani grosza więc najzwyczajniej w świecie znalazłam pracę i pieniądze zarobiłam i od tego czasu praktycznie cały czas gdzieś sobie dorabiałam no ale lepiej użalać się nad sobą przecież, tak jest łatwiej [/QUOTE]No właśnie, znalazłaś pracę. To nie takie hop siup. Spróbuj znaleźć pracę na zadupiu bez polecenia. Tam nie ma galerii, zbyt wielu fast foodów, często nawet McDonalda i naprawdę nie ma gdzie iść. [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4432206 4]w pizzeri, zarabiałam ok 6-7zł na rękę (już dokładnie nie pamiętam, bo to dawno temu było), wyciągałam ze spokojem 800zł miesięcznie (a mogłabym i więcej gdyby mi się chciało ), pracowałam tam jakoś półtora rokuowszem miałam mało czasu, bo od razu po szkole leciałam do pracy, ale wcale nie narzekałam i bez problemu dawałam radę potem jak skończyłam 18 lat dorabiałam sobie w biurze i zarabiałam ok 800zł miesięcznie (na pół etatu mniej więcej) a w wieku 19 lat po szkole zaczęłam pracować na stacji paliw i zarabiałam najniższą krajową, co nie przeszkodziło mi się wyprowadzić z domu i żyć na własny rachunek (i utrzymywać siebie i dwa psy) moi rodzice nie mieli za dużo pieniędzy, więc zamiast siedzieć i użalać się nad sobą, po prostu zakasałam rękawy i miałam na wszystko co chciałam[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
Fajnie, że próbujecie zagrzać do walki autorkę. Ale mówiąc jakie to Wy byłyście super obrotne, a ona beznadziejna, nie pomaga. Weźcie poprawkę na to, że ona mieszka na WSI. Uczy się pewnie w małym mieście. Tam naprawdę nie ma jak dorobić. Nie każdy ma wujka/ciocię, którzy załatwią pracę w jakiejś restauracji, a co dopiero w biurze <kosmos>
|
|
|
#99 |
|
BAN stały
|
No to różowy scenariusz. Przy dziennej na razie szkole aby zaoszczędzić na wyprowadzkę.
Wstaje rano o 6.30 aby na 8 być w szkole. Lekcje do 14? O 14.30 zaczyna pracę, ma blisko. Pracuje 4 godziny do 18.30. O 19 już siedzi w autobusie do domu. Załóżmy, że ma nie więcej niż 25km i blisko do przystanku więc o 20 będzie w domu. o 20.15 siada do lekcji z jakimś jedzeniem złapanym po drodze aby czasu nie marnować, uczy się do 22.30. Pół godziny na wieczorne ablucje, spakowanie książek. O 23 leży w łóżku. 7 godzin na sen wystarczy. Zarobki 4 godziny dziennie po 7 zł to tygodniowo 140zł. Na miesiąc 560zł. Popracuje tak 2 miesiące i spory fundusz na pierwszy miesiąc po wyprowadzce jest. Da się ? Da się.
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym, ona przygotowuje się do matury, chce dostać się na medycynę. Przy tak minimalnej ilości nauki, która ledwo starczy na odrobienie zadanych lekcji, nie ma na to szans.
|
|
|
#101 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Autorka może spróbowac znaleźć prace, poczekać do wakacji i wyjechać, w wakacje pracować na wsi (pomagając innym gospodarzom za kasę). Nie musi zbijać kokosów i się sama utrzymać od razu hop siup. W dążeniu do usamodzielnienia ie nie ma nic złego, natomiast w siedzeniu z założonymi rekami i owszem. grubella dobrze wiesz, że nawet gdyby autorka pracowała nie musiałay tego robić codziennie. I jw.nie chodzi o zbijanie fortuny, a dążenie do usamodzielnienia. Od czegoś trzeba zacząć. Nawet idąc twoim tokiem rozumowania- to mogłoby pomóc zahukanej matce i niepełnosprawnej siotrze, która jest w tym układzie najbardziej bezdomna.
|
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
Autorko, wypowiedz się. W ogóle jaka jest Twoja mama? Jest wdzięczna za to co robisz? Jest dla Ciebie dobra?
---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- A co do usamodzielnienia, to bez 800 zł miesięcznie jest to raczej nierealne. Stancja+jedzenie, to jednak kosztuje. I 800 zł to takie minimum minimum z głodowaniem w tle. A jeżeli rzuci szkołe na rzecz zaocznej, słabo zda maturę, to nie dostanie się na dobre studia i będzie miała przechlapaną przyszłość. No, chyba, że znajdziesz bogatego faceta, ale to też ciężka sprawa.
|
|
#103 | |
|
BAN stały
|
Ja też mam pytania do autorki.
Czy siostra jest także niepełnosprawna intelektualnie czy tylko fizycznie? I jeśli tak to w jakim stopniu, czy da się z nią porozmawiać, czy rozumie polecenia, czy poznaje Ciebie? ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Konto usunięte
|
dokładnie o to chodzi, ale mnie się już nie chce dyskutować
to w sumie takie typowe, że najlepiej marudzić, użalać się nad swoim losem, ale niczego z tym nie zrobić jak ktoś wychodzi z takiego założenia to zawsze znajdzie milion wymówek ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
BAN stały
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4432294 6]dokładnie o to chodzi, ale mnie się już nie chce dyskutować
to w sumie takie typowe, że najlepiej marudzić, użalać się nad swoim losem, ale niczego z tym nie zrobić jak ktoś wychodzi z takiego założenia to zawsze znajdzie milion wymówek ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- odpowiadałam na to [/QUOTE]A to obowiązek jest?
|
|
|
|
|
#106 |
|
Wtajemniczenie
|
Autorko a nie mogłabyś znaleźć sobie jakiejś weekendowej pracy nie po to żeby się wyprowadzić ale po to żeby mieć jakieś drobne na własne wydatki ? Może jest u Ciebie jakieś supermarket gdzie mogłabyś wykładać towar albo roznosić ulotki ?
Weekendowa praca oprócz kasy dałaby Ci trochę oddechu od problematycznego domu. Może poznałabyś nowych, fajnych ludzi i trochę odpoczęła psychicznie
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#108 |
|
Makeup challenge winner
|
Edytowany.
Edytowane przez cosmetix Czas edycji: 2014-01-11 o 08:21 |
|
|
|
|
#109 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#110 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Takie rady to wybacz ale daruj sobie. Namawianie dziewczyny do oczekiwania sponsorowania , do proszenia o pieniądze od chłopaka to żenujące. Większość rad też jest niestety nie do zrealizowania a przy tym namawiasz ją do wejścia w kolizję z prawem/nieopodatkowana, pokątna sprzedaż, sprzedawanie żywności bez atestu/. To co radzisz nie jest złe ale niech to będzie legalne I wątpię aby znalazł się ktoś z sąsiadów kto dobrowolnie przejmie na stałe obowiązki autorki wobec siostry. Jedyne cenne rady to te dotyczące: - wypadku matki i odszkodowania za wypadek. Też mnie zastanawiało to dlaczego nie otrzymała żadnego odszkodowania i jeszcze musiała zapłacić.No chyba , że jechała rowerem "pod wpływem." -możliwość zgłoszenia siostry do fundacji, może też jakieś aktywizowanie siostry, jej udział w warsztatach terapii zajęciowej dla osób niepełnosprawnych o ile jej stan psychofizyczny pozwala na wyjście z domu. -nie kłócenie się z ojcem/ też sugerowałam zasięgnięcie pomocy kogoś z zewnątrz do mediacji na temat sytuacji w rodzinie/. |
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() różne są scenariusze, więc skoro jeszcze ona musiała płacić kierowcy to wina ewidentnie jej |
|
|
|
|
|
#112 |
|
BAN stały
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4432901 9]równie dobrze mogła wyjechać z podporządkowanej i wpakować się na auto
![]() różne są scenariusze, więc skoro jeszcze ona musiała płacić kierowcy to wina ewidentnie jej[/QUOTE] To kolejne pytanie do autorki , jakie zarzuty postawiono mamie w tym wypadku komunikacyjnym?Jakie wykroczenie popełniła? |
|
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
BAN stały
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4432924 2]ale jakie to ma znaczenie w sprawie autorki?
Jeśli autorka dokładnie naświetli sprawę to być może uda się jeszcze wywalczyć jakieś odszkodowanie. Może została oszukana, zastraszona przez kierowcę auta. Czasami człowiek odpuszcza szczęśliwy, że kolizja roweru z autem skończyła się jedynie na połamaniu. |
|
|
|
|
#115 |
|
Zadomowienie
|
Ja również dziękuję. W końcu wypowiedział się ktoś, kto zna realia i trudy życia. Bo ktoś, kto kończąc 18 lat miał okazję dorabiać w biurze za 800 zł na pół etatu i twierdzi, że wyprowadzić się z domu w wieku 18 lat, znaleźć pracę i się utrzymać to żaden problem, jakoś do mnie nie przemawia. Nie każdy ma w życiu tak dobrze.
Przecież ewidentnie widać, że autorka jest w kiepskiej sytuacji materialnej, do tego mieszka na wsi, a nie w wielkiej aglomeracji, gdzie znalezienie pracy bez kwalifikacji czy nawet przy niepełnej dyspozycyjności graniczy z cudem.
AnnPerfect Edytowane przez cvbdsgfdkdssasw Czas edycji: 2013-12-29 o 13:38 |
|
|
|
|
#116 |
|
Makeup challenge winner
|
Przykro mi, jeśli jakakolwiek moja wypowiedź została błędnie zrozumiana. Zadanych pytań nie należy traktować jako nakłanianie do jakiegokolwiek postępowania. Nie oczekuję też od autorki, aby udzielała publicznie na forum odpowiedzi na tak osobiste pytania. Wszelkie wypowiedzi mają charakter jedynie poglądowy, a nie autorytarny.
Edytowane przez cosmetix Czas edycji: 2013-12-29 o 14:08 |
|
|
|
|
#117 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Regulamin zabrania usuwania postów, cytatów. Grozi to banem, punktami karnymi. Proszę napisz do moderatora tego forum to usunie moje i Twoje posty na ten temat. Moderator ma taką możliwość, ja nie mam nic przeciwko usunięciu mojego. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.

Nie wiesz. Więc skończ z czarnymi scenariuszami.