![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój tygodniowy plan treningowy. Co o tym myślicie?
Budowanie masy mięśniowej - mało powtórzeń, duże obciążenie. Nie, nie można zamiennie zwiększyć ilości powtórzeń, bo wtedy ćwiczysz na wytrzymałość. Lepiej nie przeplatać ćwiczeń tylko robić po kolei każdą partię mięśni.
Jeśli zależy Ci na masie mięśniowej, pamiętaj, że 70% sukcesu to dieta - samymi ćwiczeniami nie wyhodujesz dużych mięśni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Plan treningowy FBW - prośba o pomoc
Hej
![]() Czy mogłybyście zerknąć na mój plan? Jestem raczej początkująca i dopiero zaczynam się bawić w te klocki więc byłabym bardzo wdzięczna o ocenę i ewentualnie jakieś poprawki ![]() A: Nogi - przysiad ze sztangą 4 x 12 prostowanie nóg na maszynie siedząc - 3 x 12 Plecy - Unoszenie tułowia na ławce rzymskiej z obciążeniem 3 x 12 Ściąganie drążka wyciągu górnego do karku 4 x 12 Klatka - Wyciskanie sztangielek w leżeniu na ławce prostej 4 x 12 Barki - wyciskanie sztangielek 4 x 12 Triceps - uginanie francuskie 3 x 12 Biceps - uginanie ramion ze sztangielkami stojąc z supinacją nadgarstka 3 x 12 Brzuch - plank - unoszenie nóg w leżeniu B: Nogi - przysiad ze sztangą 3 x 12 -wykroki ze sztangielkami 3 x 12 Plecy - unoszenie tułowia na ławce rzymskiej z obciążeniem 3x12 - przyciąganie linki wyciagu dolnego w siadzie płaskim 4x12 Klatka - wyciskanie leżąc na ławce skośnej 4x12 Barki - Unoszenie sztangielek bokiem 4 x 12 Triceps - prostowanie ramion na wyciągu stojąc 3 x 12 Biceps - uginanie z supinacją 3 x 12 Brzuch - plank - spięcia brzucha w leżeniu
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy moglibyście ocenić i poprawić mój plan treningowy?
Obciążenie 3kg to zdecydowanie za mało. Podejrzewam że z takim obciążeniem wykonujesz zaplanowaną liczbę ruchów bez specjalnego zmęczenia mięśni, a co za tym idzie, ćwiczenie traci sens. Np. skoro jesteś w stanie ćwiczyć całą wagą swojego ciała (podciąganie na drążku), a później wykonujesz wiosłowanie 3kg ciężarkiem, to drugie ćwiczenie z takim ciężarem nie ma najmniejszego sensu. To samo tyczy się przysiadów, wyciskania i innych ćwiczeń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Proszę, spójrzcie na mój plan!
Cześć!!
Muszę się szczerze przyznać, że wyklułam się z grona dziewcząt machających bez ładu i składu nóżką i rączką. Ale nie ma chyba nic nudniejszego niż Mel B na podwieczorek przez miesiąc. Starałam się wczytać w temat ćwiczeń siłowych, ustaliłam sobie plan treningowy z pomocą gotowych planów treningowych. Od miesiąca ścieram się z nim. Jakbyście mogły spojrzeć: Niedziela, środa - rower stacjonarny (minimum 45 minut - na ogół godzina) POniedziałek i czwartek : -wiosłowanie sztangielka w opadzie tułowia -prostowanie tułowia leżąc (to się chyba supermany nazywa ![]() -wyciskanie sztangielek na ławeczce w półleżeniu (zapomniałam jak sie fachowo nazywa ta ławka) -podciąganie sztangielek wzdłuż tułowia -uginanie przedramion w staniu -prostowanie przedramienia w opadzie każde ćwiczenie 3 serie po 15 powtórzeń wtorek i piątek: -wykroki ze sztangielkami -uginanie nóg w leżeniu na brzuchu -wspięcia na palce w staniu -spięcia brzucha w leżeniu -spięcia brzucha w leżeniu bokiem W soboty nie ćwiczę Może czegoś brakuje? Ominęłam , zapomniałam, nie olśniło mnie.... Ćwiczyc bedę chwilowo tylko w domu (aż do lipca mam prze...... w pracy) - Odkurzyłam dawny sprzęt męża: mam ławeczkę, dwa krótkie gryfy (30, albo 40 cm, nie mierzyłam), sporo obciążników - chyba 8 szt po 1,25 i 8x 5kg No i rowerek stacjonarny. Na razie mam problem z obciażeniami bo mięśnie nie nawykły do takiej roboty więc chyba jeszcze nie udało mi się zrobić pełnych 3 serii z obciażeniem wiekszym niż 2,5 kg, ale spoko - miesiąc temu samym gryfkiem miałam problem :P Mam 165 wzrostu, ważę 62 kg. Pracuję nad zrównoważoną dietą (trochę problem z ilością posiłków bo mogę 4 razy zjeść w tygodniu..) Z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
Dot.: Proszę, spójrzcie na mój plan!
Hej,
uprzedzam, że nie jestem specem ![]() Jaki masz cel? Ja bym zamiast męczyć tak często ręce i brzuch wprowadziła więcej ćwiczeń angażujących większe partie mięśniowe: poprawne przysiady, thurster ze sztangielkami, wejścia na podwyższenie z obciążeniem (np. stabilne krzesło), deska, podnoszenie rąk i nóg leżąc na brzuchu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy moglibyście ocenić i poprawić mój plan treningowy?
Ćwiczę od początku roku podobnym systemem.
Na plecy, ramiona i klatkę - korzystam z programów p90x - na zmianę raz w tyg robię chest&back, back&biceps, chest&arms&triceps i do tego 1x trening nóg według własnego pomysłu. Jak nie chcesz inwestować w obciązenia to najlepiej spróbuj różne kombinacje pompek i podciągnięć. Edytowane przez 1qazse4 Czas edycji: 2015-02-24 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Deskę zaczęłam wprowadzać przedwczoraj. Chyba masz rację ze czegoś mi tu jeszcze brakuje w tym planie...... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Wyszukaj sobie siłowy trening dla początkujących z SFD. U mnie na blogu jest opis i pokazanie ćwiczenia. Twój plan niestety jest bez ładu i składu
![]()
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Witam,
Jestem trenerem z dużym doświadczeniem, przeładowany jest ten plan i to zdecydowanie. Za proponuje ci coś takiego Pon + Czw Przysiady ze sztangą 4x Wspięcia na łydki 4x Martwy ciąg na prostych nogach 4x Wiosłowanie sztangielką w opadzie 4x Uginanie ramion ze sztangą 4x Wt + Pt Przysiady wykroczne 4x Wyciskanie sztangi na klatkę 4x Unoszenie sztangi do brody 4x Wyciskanie francuskie sztangą 4x Unoszenie nóg w leżeniu 4x Jak zrobisz ten trening dobrze to będziesz padnięta. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
Dot.: ile w tyg cwiczenia silowe?
Nie ma na to dobrej odpowiedzi to zależy jakie to będą treningi ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ilość treningów pupy
Pozmieniaj trochę i zacznij ćwiczyć 4 razy w tygodniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pn: bic tric barki wt nogi czw klatka plecy pt nogi W treningu, który podałeś ćwiczymy różne partie, żadnej konkretnie. Jako doświadczony trener powinieneś wiedzieć, że rozwój CAŁEGO ciała jest niezwykle ważny, nie tylko konkretnych partii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Ja ćwiczę nogi 1x w tygodniu, 4-6 ćwiczeń w 4 seriach, zakwasy utrzymują sie 3 dni (mimo że ćwiczę regularnie od 3 mcy) wiec nie wiem jak miałabym je ćwiczyć 3x w tygodniu
![]() Edytowane przez 1qazse4 Czas edycji: 2015-03-21 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
wydaje mi się , że sens jest zawsze. Nie ma źle zrobionego treningu.
![]() myślę, że każdy ruch aerobowy jest doby do podkręcenia metabolozmu ja teraz przerzuciłam się na tabate ![]() intensywny ternig interwałowy, zajmuje mi ok 30 minut jestem upocona jak diabli. Metabolizm podkręcony, większy apetyt...cm znikaja ![]() krótko ale za to z efektem
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jeśli chcemy podkręcić metabolizm to interwały są do tego najlepszym sposobem. długie i częste aeroby są prostym sposobem na jego upośledzenie. najlepsze efekty ZAWSZE daje trening siłowy + interwały po. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może źle myslę ale zawsze myslałam, że trening siłowy + interwały = spalanie mięśni interwały tak ale nie w połączeniu z siłowym treningiem czyżbym źle działała ![]() pomieszało mi się to już całkowicie
![]() |
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
no niestety tak nie jest. polecam Ci serdecznie poprzeglądać blogi fitnessek, dziewczyn startujących do fitness bikini itd. najprostsza drogą do uzyskania dobrej sylwetki jest połączenie treningu siłowego i interwałów, a poza tym, co najważniejsze odpowiednio zbilansowej diety, która nie polega na głodzeniu się tylko dostarczaniu odpowiedniej ilośći białka/węgli/tłuszczy dostosowanej do naszych celów (zależy czy chcemy redukować, czy nabrać masy)
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() chodzi mi raczej o łaczenie treningu siłowego z interwałami
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Tez jestem ciekawa... Czy ktoś wie jak to najlepiej poskładać zeby rozwijać masę mięśniowa albo chociaz nie stracić przy jednoczesnym spalaniu? Przez długi czas ćwiczyłam prawie tylko siłowo i prawie zero cardio o mięśnie są tak ale pojawił sie tez tłuszczyk trochę który chciałabym w jakimś stopniu zredukować... Wiec siłowy 3 razy po tym 20 aerobow tudzież interwałowy 1 dzień wolnego a w dni bez siłowni interwały lub rower? Może buc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Trzeba łączyć aerobowy z siłowym inaczej będzie cienko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Dot.: Plan treningowy do oceny - wątek zbiorczy!
Obserwuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim.
Również bardzo poproszę o ocenę planu ![]() W skrócie jeszcze napiszę, że tak: ćwiczę ogólnie od około 3 lat (zaczynałam "oczywiście" ;-) od Mel B, w tej chwili stosuję tylko jej rozgrzewkę), od około roku skupiłam się głównie na bieganiu (wtorki, czwartki- dystanse różnie 7 do 10-12 km) i w niedziele treningi siłowe dla podkręcenia metabolizmu. Generalnie uparcie zrzucam brzuch (nie mam nadwagi 162 cm i 52 kg), z jedzeniem bywało różnie. Jak wydawało mi się, że odżywiam się zdrowo to dopiero jak zaczęłam w aplikacji notować ile czego zjadam to okazało się, że zjadam DUUUŻO za dużo węglowodanów. Teraz bez liczenia staram się tego pilnować "na oko", bo nie chciałam popaść w paranoję. Teraz przerzuciłam się na treningi siłowe trzy razy w tygodniu (wtorki, czwartki i niedziele), mam mini siłownię w domu (ławeczka, wyciąg, modlitewnik, sztangi, hantle). Nastawiam się na spalanie tkanki tłuszczowej i ewentualne zarysowanie mięśni. Bardzo proszę o poprawienie mojego planu treningowego. TRENING A A. PRZYSIAD ZE SZTANGĄ NA PLECACH B1. WYCISKANIE SZTANGI SKOS GÓRA B2. ŚCIĄGANIE DRĄŻKA WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE PODCHWYTEM C1. PROSTOWANIE NÓG W SIEDZENIU C2. WZNOSY TUŁOWIA Z OPADU D. PRZYSIADY Z PIŁKĄ przy ścianie E. PLANK (1x MAX DŁUGOŚĆ) TRENING B A. MARTWY CIĄG B1. WYCISKANIE SZTANGI STOJĄC B2. ŚCIĄGANIE DRĄŻKA GÓRNEGO DO KLATKI SZEROKO Z NACHWYTEM C1. WYKROKI C2. UGINANIE NÓG LEŻĄC D. ALLASZKI E. POMPKI (1X MAX POWTÓRZEŃ) Po treningu 20min aerobów Treningi wykonuję: Przy 3 treningach w tygodniu rozkład wygląda tak: 1.tydzień: trening A (2x15) - wolne - trening B (2x15) - wolne - trening A (2x15) 2.tydzień: trening B (2x15) - wolne - trening A (2x12) - wolne - trening B (2x12) 3.tydzień: trening A (2x12) - wolne - trening B (2x12) - wolne - trening A (3x10) 4.tydzień: trening B (3x10) - wolne - trening A (3x10) - wolne - trening B (3x10) 5.tydzień: trening A (3x8) - wolne - trening B (3x8) - wolne - trening A (3x8) 6.trening B (3x8) i w zależności od samopoczucia bierzemy się za kolejny trening lub 10 dni regeneracji Przerwy między seriami 40 sekund, między ćwiczeniami 1'15", oczywiście ćwiczenia np. B1 B2 są wykonywane bez przerwy. Posiłkowałam się stronami SFD i KFD. Przysiady i wykroki w tej wykonuję z 20 kg, MC 30 kg, ćwiczenia na ręce, plecy 12kg, pompek 15, deska 4 min. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Hej, mogla by mi ktoras z Was pomoc? Jestem kompletnym laikiem jestli o silowy trening chodzi. Od miesiaca chodze na silownie gdzie tylko biegam i dopiero sie dowiedzialam ze to zle
![]() ![]() Dodam ze mam 21 lat, waze 75 kg, chce zrzucic jaakies 15 kg, Tak wiem, w podpisie mam 70 kg ale jak sie okazalo moja domowa waga mnie oszukiwala przez ostatni rok ![]()
![]() Edytowane przez Dusiia Czas edycji: 2015-05-22 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
za rozpisywanie treningów się nie biorę ale Twoją decyzję popieram.
![]() ![]() Jedyna moja rada na początek przygody z treningiem siłowym ![]() ![]()
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
OJEJ! Tyle porad do mojej prośby, że normalnie nie wiem, którą wybrać...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
I właśnie dlatego ja place trenerce za ułożenie treningu
![]()
![]() |
![]() |
#119 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
Cześć, chciałabym wprowadzić zmiany do mojego planu treningowego. Aktualnie wygląda on następująco:
1 seria rozgrzewkowa 16 powtórzeń na małym ciężarze, potem 3 serie po 12 powtórzeń z właściwym ciężarem Trening A przysiady ze sztangą wypychanie ciężaru na suwnicy (leg press) prostowanie nóg na maszynie (leg extensions) wykroki chodzone (6-8 wykroków na 6 długości) wspęcia na palce z hantlami (pojedyńcze) Trening B wyciskanie hantli rozpiętki wyciskanie sztangi ZA głową unoszenie sztangielek bokiem w górę face pull wyciskanie francuskie sztangielek pojedyńcze uginanie przedramion z wykorzystaniem wyciągu górnego oraz sznura Trening C martwy ciąg wiosłowanie ściąganie drążka do klatki uginanie ramion ze sztangą podchwytem stojąc młotki Po dwóch z tych treningów robię 2 serie jakiegoś ćwiczenia na brzuch (po 14 powtórzeń) + cardio 30 min 2 razy po treningu B i C
Zostaje ci wzruszenie ramionami - pamiątkowy gest po tym, że umieliśmy latać. ćwiczę ![]() dbam o włosy ![]() zdrowo się odżywiam ![]() Edytowane przez pulp fiction Czas edycji: 2015-10-01 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.