![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Podróżniczki
Jakby ktoś chciał wyruszyć w jakąś podróż np autostopem(chociaż niekoniecznie) i szukał towarzyszki to ja bardzo chętnie. Rocznik 94. Ogłoszenie długoterminowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Asia, rozpisz się! Chętnie poczytam co tam ciekawego się działo i cieszę się, że wróciłaś zadowolona!
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
Nie będę streszczać całej podróży, bo jest tyle relacji z tras, którymi jechałam, jak i z samego Budapesztu, że chyba nie mam nic do dodania. Napiszę tylko o kilku sytuacjach i przemyśleniach, jakie pozostały mi po podróży.
Przede wszystkim mam ogromny szacunek do kierowców zawodowych. Wszyscy z 4 kierowców okazali się super sympatyczni, ale oni sami jakoś tak mnie ... wzruszyli (ostatnio wiele rzeczy mnie wzrusza :P). Wiecie, życie poza domem, często bez rodzin (wszyscy moi kierowcy to byli dojrzali panowie :P), walczący z różnymi sprawami. Duże mobilki ('uważaj, na 30 km stoją misie i trzymają dużego mobilka' ![]() Żadna z miejscówek z mapy hitchwiki się nie sprawdziła (a na fejsbukowej grupie nawet szkoda pytać, żeby nie dostać w gębę linkiem do forum, jakby ktoś go nie znał ![]() ![]() ![]() Kierowcy, którzy biorą na stopa, starali się być bardzo pomocni. Do Vac (w ogóle nie polecam lecieć na Vac, bo bez pomocy nikogo lokalnego nie ma opcji dostać się na drogę nr 2, a ona jest kilka km za miastem!!!) dojechałam z jakimś starszym Węgrem. Jak idiotka napisałam wszystko nieczytelnie, w sensie rozmówki autostopowe polsko-węgierskie. Jakoś jednak wydukałam autostrada, wylotówka, stacja benzynowa i Shell (to akurat z hitchwiki). Stacji Shella nie było na tej trasie i mój kierowca wiózł mnie aż z 10 km za Vac, na szczęście na trasie wyrósł polski tir, który wyrzucił mnie już w Słowacji ![]() ![]() Widoki. W tym chyba się najbardziej zakochałam. Z osobówki widać także, ale z tira... bosko!!! Najcudowniej jechało się po Słowacji ![]() Mało było nieprzyjemnych sytuacji. Jak łapałam i szło długo to wmawiałam sobie, że robię uśmiech za milion dolarów i zaraz się ktoś zatrzyma... i tak było. Nieco nieprzyjemnie poczułam się tylko kilka razy, łapiąc chociażby na Vac, kiedy niektórzy kierowcy dziwnie reagowali na samotną stopowiczkę (możecie sobie tylko to wyobrazić). Tak samo nie skorzystałam z zaproszeń kierowców na rumuńskich blachach, no cóż, musiałam być dla nich na stacji nie lada atrakcją na postoju ![]() ![]() Mocno mnie zajarało to stopowanie, naprawdę ![]() ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-04-17 o 23:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
asia_aisa mimowolnie uśmiechałam się czytając Twoją relację
![]() Co do hitchwiki, ja czasem korzystam, natomiast na forum FB trochę boję się pisać, bo tam lubią gnoić ludzi. Niemniej jednak i tu i tu zdarzyło mi się już uzyskać niezbędne informacje, których nigdzie bym nie znalazła. Poza tym dzięki wyszukiwarce można się nieźle doedukować przed wyjazdem do danego kraju. No ale nie o tym... Też miałam taką sytuację, że wylądowałam na stacji "nie w moim kierunku"... masakra! I tutaj przydarzyła mi się jedna z tych fajnych sytuacji, gdzie pracownik tej stacji zadzwonił po swojego kolegę (mimo naprawdę późnej pory), żeby nas stamtąd zabrał. Znajomy przyjechał, zrobił nam zakupy, odkurzył samochód (mówił, że mu dzieciaki z tyłu nakruszyły i wstyd), po czym zupełnie bezinteresownie zawiózł jakieś 30 km na najbardziej wypasioną stację jaką w życiu widziałam (mcDonald, KFC, jakiś Steak House, hotel!) czad ![]() Skoro się tak zajarałaś, to jakie są Twoje kolejne plany, bo pewnie już coś kombinujesz? ![]() Ja niestety od kilku dni chodzę przybita, bo wszystko wskazuje na to, że z mojego majówkowego wyjazdu póki co nici. Najmocniej się wkurzyłam, bo kupiłam nowy plecak na ten wyjazd i już chciałam robić inne zakupy ![]() Okazało się, że mój towarzysz, pracujący za granicą, został podstawiony pod ścianą (mimo nagranego urlopu) - praca lub wojaże. Do Polski wróci dopiero pod koniec czerwca, czyli wtedy, kiedy ja będę miała prawdziwy nawał roboty i nie będę mogła się ruszyć nigdzie. Jakaś nadzieja jeszcze jest, ale marna... trochę już poryczałam z tego powodu ![]() edit: jednak jedziemy. sprawa się wyjaśniła, choć znajomy został bez pracy ![]()
when I grow up, I want to be a forester run through the moss on high heels that’s what I’ll do, throwing out boomerang waiting for it to come back to me Edytowane przez svamp Czas edycji: 2014-04-18 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o forum itd., rzeczywiście jest tam moc informacji i ma to rację bytu, ale właśnie chociażby grupa na Facebooku jest tak obrzydliwie nieprzyjazna, że rzadko tam zaglądam, szczerze mówiąc, choć też jest sporo ciekawostek. Wolę już forum f4f, mimo że jest to forum lotniczo-podróżnicze, z naciskiem na to drugie. Ja mam sporo planów i inspiracji, teraz to wiadomo - zbliżają się mistrzostwa w hokeju u sąsiadów, nic się nie zmieniło i jadę ![]() ![]() Jedzie ktoś tu w ogóle jeszcze od nas ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-04-20 o 23:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Jednym z moich celów na niedaleką przyszłość jest właśnie Białoruś, chciałabym chociaż Mińsk i Witebsk zobaczyć, ale matury kończę 19 maja i mam wylot do Gruzji 6 dni później. Będę więc czekać na relację, bo z tego co wiem, to w marcu mi się uda tam wylądować
![]()
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z Białorusi natomiast na pewno będzie wysyp relacji, bo sporo osób sprawia wrażenie chcących jechać i jadących :P Zastanawia mnie fakt przekraczania granicy na Białorusi i ew. kontrola graniczna, chciałabym jak zwykle przywieźć coś ciekawego i trochę się boję, że wezmę np. 2 peelingi takie same i uznają to za przemyt :P Nie no, oczywiście żarcik taki to jest, ale wiem, że mogę liczyć się ze 100 razy bardziej dokładną kontrolą, niż chociażby w przypadku Ukrainy (raz tylko mnie kontrolowali, a konkretnie Ukraińcy, kiedy jechałam do Ukrainy - mocne to było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzę, że nie tylko ja mam problem z przywiezieniem 'czegoś ciekawego'. Chciałabym trochę gruzińskiej czaczy przywieźć, ale że jadę tylko z bagażem podręcznym, to się obawiam, że mi płyny skontrolują. Tak to bym wzięła po prostu buteleczki jak na płyn do kąpieli czy szampon, takie po 100ml..
![]() |
![]() |
#101 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zastanawiam się, czy nie wracać z Białorusi dzień później, bo zdecydowana większość mojego wyjazdu przypada na święto bądź weekend, chcę znaleźć wymówkę, by zostać do 12. :P Najgorsze są jednak te noclegi, niby mam zarezerwowany nocleg w hostelu w Mińsku, ale uszczupliła mi się załoga, a hostel nie odpowiada (jest możliwość zmiany/anulacji rezerwacji). Ceny z kosmosu i słabe warunki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
A ja mam małą zagwozdkę... jedzenie!
Do tej pory brałam ze sobą takie standardowe rzeczy na dłuższe wyjazdy: wafle, batony, ciastka, pasztet, gorące kubki ![]() Od ponad pół roku jestem na diecie, staram się nie jeść pewnych rzeczy i kombinuję co mogłabym ze sobą zabrać (wiadomo, nie za dużo, w końcu chodzi o bagaż na plecach)? Da się w ogóle jeść względnie zdrowo w trakcie długie podróży? A tak poza tym to się jaram ![]()
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ze zdrowych produktów i niezbyt tuczących przychodzą mi na myśl suszone owoce - jako przekąska, jakieś sucharki - też jako przekąska. Na bieżąco możesz ogarniać owoce. A tak to normalka typu zupka chińska (jak byłam w Londynie czy w Kopenhadze to robiłam sobie bądź kupowałam gotową kanapkę i jadłam do tego te zupki z makaronem, normalnie gastrofaza ![]() ![]() Ja też się jaram z Tobą, wiem, co czujesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
No ja jakoś sobie nie wyobrażam powrotu do kraju bez odrobiny czaczy chociaż. Nie pijam dużo ani często, ale mimo że nie byłam w Gruzji, to ten kraj właśnie mi się z tym smakiem kojarzy.
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() svamp, kiedy ruszacie? Czekacie na pogodę? ![]() W Cieszynie za chwilę, tj. za 2 dni rusza festiwal Kino na Granicy, ależ chciałabym tam być... Może za rok się uda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |||
Zadomowienie
|
Nawet nie zauważyłam, że mi się cała wiadomość nie wysłała
![]() Cytat:
W ogóle to właśnie dostałam ofertę wyjazdu do Mińska na 9 miesięcy i teraz to już sama nie wiem.. Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Mój pokój przypomina pobojowisko = pakuję się. Ściągam mapy na telefon, notuję różne informacje, przekonuję rodziców, że nie umrę, drukuję rozmówki, jakieś ostatnie zakupy przede mną i jutro - ahoj, przygodo!
Mam nadzieję, że wrócę i będę mogła się pochwalić, że dojechałam dalej niż planowałam. Mostar i Boka Kotorska są takim planem minimum... gdyby udało nam się dotrzeć do Macedonii to oszaleję ze szczęścia ![]() Miłego weeendu majowego!
![]() |
#108 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytanie za 100 pkt. - jedzie ktoś z Wizażu na Białoruś? Wiem, że ktoś się wypowiadał, ale nie mogę teraz znaleźć. ![]() Cytat:
![]() ![]() Toż to blisko ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
dziewczyny mój tż namawia mnie na gruzję, uważacie, że warto?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
A ja planuję jeszcze w tym roku zwiedzić Danię
![]() ![]()
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Oczywiście, że tak
![]() Cytat:
![]() Ja walczę ze sobą i z czasem, bo mam jeszcze dużo roboty i zaliczenie na angielskim (plus prezentacja, opowiadam o podróżowaniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Za 20 dni mam wylot i moje przeczucie podpowiada mi, że będzie niesamowicie! Właściwie to na niczym się skupić nie mogę, bo cały czas jest coś do zaplanowania, jakiś nocleg w dziwnym miejscu (mówiłam wam, że jednak zostaję na noc w Stepantsmindzie?), ogarnięcie jakichś marszrutek, zdobycie trochę lari w Polsce, bo przecież nie będę na lotnisku wymieniać, żeby gdziekolwiek dojechać, a w nocy to raczej w kantorach nie będę się marszrutką zatrzymywać
![]()
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Posyłam Ci forumowego kopa na szczęście i flow podczas matury ![]() ![]() A ja, jak to ja, musiałam zmienić plany i przesunąć wyjazd o tydzień, bo nie wyrobię się jednak z pracą :p nie lubię czegoś takiego, ale jestem kretynką, która zgadza się na wszystkie żądania szefa, więc co zrobić? ![]() ![]() A najgorsze jest to, że jutro tak czy siak muszę jechać do Warszawy, więc masakra ;/, bo mam kolejny zmarnowany dzień. Chciałabym pojechać stopem, ale zastanawiam się, jak zostanie odebrana autostopowiczka z laptopem (muszę wziąć)? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
Bilet już nieaktualny, ale zrobiłam z niego dobry użytek
![]() ![]() Uwaga, wielki ból czterech liter teraz będzie ![]() Chyba wygram konkurs pt. kretynką roku. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mój top 3: 1) Przyjechanie tydzień za wcześnie na lot do Rzymu (który, z kwestii oczywistych, musiałam sobie odpuścić) 2) Zaspanie na pociąg Praga-Berlin (ale miałam wtedy 20 lat i to była 1 samodzielna podróż zagramaniczna xd) 3) Przyjechanie z Babcią do hotelu, w którym zarezerwowałam super-hiper promocję (hotel 4gwiazdkowy, ceny w granicach 300 zł za dwójkę), tylko tydzień wcześniej ![]() Niewątpliwie niechciany bilet do Oslo leci na 4 miejsce, choć zastanawiam się, czy nie przebija akcji z babcią :P Na szczęście jak to artysta-optymista zawsze spadam na 4 łapy i staram się każdą porażkę obrócić w sukces ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
Znowu piszę do siebie, ale muszę się przyzwyczajać
![]() ![]() ![]() W kwestii Białorusi jest progres - szukam noclegu na CS jednak, bo stwierdziłam, że 50 dolców za 2 noce w Mińsku to jednak zbyt drogo. Zamierzam zacząć trasę jednak od Brześcia, a jechać tam przez Terespol autostopem. Natomiast chciałabym wrócić przez Grodno i tu chociaż jedną noc spać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Wróciłam, dwie godziny temu weszłam do domu! Mogłabym zrobić małe pranie i ruszyć dalej, bo energii i chęci tyle samo co w dzień wyjazdu
![]() Mam taką nieopisaną radość w sercu teraz... ludzie są cudowni, a autostop najlepszy. Ja chcę z powrotem! Jakbym miała już dostęp to zdjęć, to bym wrzuciła kilka, bo widoki fenomenalne.
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Tyle się naczytałam o wspaniałościach autostopu i w końcu miałam okazję spróbować. Uciekł mi tramwaj, nie zdążyłabym na maturę więc nie pozostało mi nic poza wyciągnięciem kciuka. Zabrał mnie przesympatyczny mężczyzna, który jak usłyszał, że mam maturę to zdecydował się przebijać przez centrum Łodzi byle mieć pewność, że dotrę na czas. Nadłożył kilometrów, a mi pomógł odzyskać wiarę w to, że ludzie jeszcze chcą pomagać innym w sposób niedostrzegalny dla ich najbliższego otoczenia, że naprawdę nie robią tego na pokaz. Cudowne uczucie!
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Ja do listy twoich wpadek podróżniczych chętnie dorzucę swoją. Spóźnienie się na busa do Polski gdy byłam w Wiedniu, a następnego dnia miałam samolot do Francji
![]() Za tydzień w niedzielę mam wylot do Gruzji, a w kieszeni tylko 200 zł, bo mama się zapożyczyła i nie wiem czy mi odda na czas ![]()
![]() |
#119 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Oj tak ![]() ![]() ![]() Na chwilę obecną moim marzeniem są Bałkany autostopem (choćby częściowo), Rosja koleją transsyberyjską + stopem, aż po Chiny oraz Islandia. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A w życiu nie jestem taką ofiarą, tzn. tak mi wszyscy mówią. Jestem dzieckiem w czepku urodzonym ![]() Na Białoruś ruszam jutro, nic nie ogarnęłam ;x Wiem tylko mniej więcej co chcę zobaczyć, choć i tak wszystkiego nie zdążę w tak krótkim czasie... Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-05-14 o 13:23 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
asia_aisa no właśnie... przywiozłam większość jedzenia kupionego w Polsce, czyli kilka gorących kubków i dżem! na miejscu zjadłam wafle i ciastka, a resztę jedzenia stanowiły prezenty od kierowców lub ludzi spotkanych na stacji. dostaliśmy mnóstwo lodów, batonów, energetyków, napojów gazowanych, soków, piw. do tego ciasto z bitą śmietaną i truskawkami, obiady w restauracjach (taca z grillowanym mięsem, warzywami, surówkami), pizze, wino, kawy baklavy, burki, słone i słodkie przekąski
![]() w dwa tygodnie wydałam spektakularne 30eu, a przywiozłam masę niepotrzebnych pamiątek, z 20 pocztówek do rozdania, kilka słoików ajvaru i nie wiem co jeszcze ![]() pokuszę się o małą relację, ale to jak będę miała zdjęcia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.